FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jsme plátci DPH a pronajímáme jednu místnost neplátci DPH, každý měsíc přepočítáváme koeficientem nákupy vody, telefony a některé nákupy matriálu, které se k pronájmu vztahují. Zajímalo by mne zda máme krátit koeficientem i elektřinu pokud nám nájemce za ni platí pevně stanovenou částku, ze které odvádíme 22%DPH. A jak je to v případě, pokud je ve smlouvě uvedeno, že stanovená nájemní částka je včetně vody, elektřiny, odvozu odpadu a dalších služeb. Případně které další nákupy nebo služby by ještě přicházelo v úvahu krátit koeficientem
Kde je možné se přihlásit na kurz na danového poradce a kurz podvojného účetnictví, pokud mám bydliště v Hradci Králové?
Dobry den, muze zivnostnik, ktery nevede ucetnictvi, ale uplatnuje naklady pausalem, a tudiz nepotrebuje podnikatelsky ucet, platit zdravotni a socialni pojisteni ze sveho soukromeho uctu? Nebo lze toto pojisteni platit z uctu podnikatelskoho? Dekuji za odpoved.
Prosím o radu, zda je nutno vést sklad u takových živností, jako je malé kadeřnictví, kosmetika apod. Živnostnice materiál,který v průběhu měsíce nakoupí, také spotřebuje - sklad žádný nemá. Účtovala bych to jako materiál režijní. Vede se JDU. Děkuji.
Dobry den, potreboval bych se Vas zeptat jak se presne uctuje financni leasing. Hlavne co se tyce rozvahy. Dekuji predem, S pozdravem
Potřeboval bych vědět jak velká je daň z přidané hodnoty na prázdná média(CD)... Předem velice děkuji!
Dobry den.Teprve se zajimam o podnikani.Mam takovy dotaz.Chci nabizet sluzby a to spravce site a poradenctvi o sitich.Jak budu uctovat tyto sluzby, kdyz bych nebyl platcem dph. Jenom bych odvadel dan s prijmu? A na druhou stranu kdyz bych byl platcem dph tak 5% dan? Dekuji moc za odpoved.
Chtìla bych se zeptat, jak je to s placením daní z výher na internetu, z výher finanèních i vìcných, napø.myèka,PC....Podléhají tyto výhry daním? Dìkuji za odpovìï.
Vazeny pane, pani. Zajimalo by mne, zda je v soucasne dobe vhodne mit prostredky ulozeny v zahranicni mene. Konkretne muj pripad je ten, ze mam asi 4000 EURO. Neni lepsi promenit tyto prostredky na Koruny? A co se stane s kursem koruny po nasem planovanem vstupu do EU. S pozdravem
Vazeny pane, pani. Zajimalo by me, co je to tzv. Program danovych ulev, ktery je v platnosti 1,5 roku. Jak ho ja, jako prumerny clovek mohu vyuzit. S pozdravem
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. Rodiče vlastní rodinný dům, který mi chtějí z jedné poloviny jako synovi darovat. Kolik v tomto případě bude darovací daň ( počítá se s odhadní ceny nebo ceny tržní). Bohužel mám problém ještě jeden: Mojí setru budu muset z jedné čtvrtiny vyplatit ( cca 400.000,- Kč)financováno hypotéčním úvěrem.Jakou částku by musela zaplatit sestra, pokud by nedocházelo k prodeji, ale pouze vyrovnání na základě smlouvy sepsané u notáře.
Mam se svou dcerou ve spolecnem vlastnictvi byt. Na tento byt je zrizena hypoteka, ktera je z poloviny splacena. Chtel bych svuj podil prevest na dceru a vystoupit z hypotecni smlouvy (tedy prenechat dceri i zavazky). Jakym zpusobem je to mozne udelat? Podil ji prenecham bezuplatne, dalsi zavazky z hypotecniho uveru uz ale bude platit sama. Je to mozne vyresit darovanim nebo se jedna o prevod nemovitosti? Z jake castky pak budu muset dan zaplatit? Dekuji za odpoved a preji hezky den.
Dobry den, mel bych nasledujici dotaz: Chtel bych svemu otci darovat os. automobil, ktery je v mem vlastnictvi od zac. roku 2000. Nicmene v zakone o dani darovaci jsem zjistil, ze by byl nucen zaplatit 1% z ceny vozu (trzni cena je cca CZK 350.000). Napadlo mne mu automobil prodat za symbolickou cenu, nebot podle zakona o dani z prijmu by tento prodej mel byt od dane osvobozen (automobil vlastnim vice jak jeden rok). Je moje uvaha spravna? A pokud ano, domnivam se, ze nehraje roli castka, za kterou se automobil proda (?). Dekuji predem za Vasi odpoved. S pozdravem,
Zdravim, mel bych na Vas jeden dotaz. Pred 14 dny jsem prijel ze zahranici (SRN), kde jsem pracoval 3 mesice jako kuchar - legalne - zaroven v CR studuji VOS. Zajimalo by me, zda musim prijem v CR priznat, a to i kdyz jsem v Nemecku platil zdravotni a socialni pojisteni + DPFO. Pokud ano, muzete me prosim poradit, jak mam v tomto pripade postupovat a kolik % dan z vydelku v zahranici cini? Prijde me to ale nelogicke, abych zdanoval prijem 2 x. Vim ale, ze CR ma se zememi EU podepsanou smlouvu o zamezeni dvojiho zdaneni. Za Vasi odpoved predem dekuji Preji pekny den S pozdravem
Do 31.12. jsem zamestnanec. Od 1.1.2003 budu OSVC. Platim si penz. prip. 1500 a zacinam stavet RD, tedy budu mit i hypoteku a zivotni pojistku. Rad bych vedel, jak mohu co nejefektivneji optimalizovat danove uspory. Dekuji,
Rád bych se zeptal na řešení následujícho problému: Před cca 2 lety mi darovala teta nemovitost (rodinný dům se zahradou) s odhadní cenou v době darování cca 1,6 mil Kč. Současně byla v darovací smlouvě obsažena pasáž týkající se věcného břemene (dožití tety v darovaném RD). Teta však záhy zemřela a RD zůstal neobydlen. Vzhledem k tomu, že se nemohu patřičně starat o tento RD, rozhodl jsem se tento dům prodat nebo alespoň pronajmout. Doslechl jsem se, že v případě prodeje darované nemovitosti v době do 5 let po darování je aplikována nějaká vyšší daň, než je tomu v případě prodeje po této lhůtě. Při telefonickém dotazu na finančním úřadě mi bylo nyní sděleno, že se platí jednak 5% daň z převodu nemovitosti (v každém případě) z částky odhadní nebo prodejní (z té vyšší). Pakliže je prodejní cena vyšší (např. 2 mil Kč vs 1,6 mil Kč cena odhadní), z navýšení se platí v této 5tileté lhůtě daň z příjmu s tím, že se ze základu pro výpočet této daně odečte daň z převodu nemovitosti. Potud bych tomu celkem rozumněl. Avšak na finnačním úřadě mi tvrdili, že stačí onen původní odhad z doby před 2 lety. Přitom si však myslím, že vždy je třeba mít odhad ne starší než 1 rok. Můžete mi odpovědět, jak tomu je podle stávajících zákonů (daně, jak starý může být odhad)? Děkuji,
Preji dobry den a predem dekuji, at jiz mi odpovite nebo nikoli (vim, ze kazdy ma hodne sve prace, proto si cenim vasi vstricnosti). Omlouvam se za zkratkovitost - fakta snad budou lepsi, nez romany. Jsem OSVC, jednoduche ucetnictvi, platce DPH. Od 5/2001 na leasing (3 roky, financni) osobni automobil. Na automobilu se nyni - polovina leasingu - zacaly objevovat takove zavady, jejichz odstraneni neni financne vyhodne. Jinymi slovy, oprava presahuje zbyvajici castu leasingovych splatek a v konecnem dusledku se tak vlastne opravy nevyplaci. Je nejaka cesta, jak leasing ukoncit? Zkusim navrhout moznosti: 1. Odstoupit a zrusit leasingovou splatku. Nevyhoda -> prejde na operativni leasing, zpetne dodaneni (uplatnoval jsem si jak leasingove splatky, tak naklady na opravy, servisni prohlidky apod. vcetne DPH) 2. Prestat leasing platit, ale domnivam se, ze ucinky jsou po zruseni leasingove smlouvy ze strany pronajimatele stejne jako 1. 3. Prevest leasingovou smlouvu sama na sebe - tedy na RC - a pote ji zrusit ci prestat platit. Nevim,zda je toto mozne. 4. Prevest automobil protiuctem pri nakupu noveho vozidla, opet na leasing. Moji snahou je ziskat jiny automobil, protoze opravovat tento se financne nevyplaci. Dokazali byste poradit nejake reseni? Cilem je, aby nebyly dodanovany jiz jednou zapocitane vydaje (splatky, pomerna cast akontace, naklady na opravy apod.) Dekuji,
Fakturuji firme (s.r.o.) pravidelne za poskytnute sluzby - promoakce. Fakturuji tez cestovne. Nyni mi bylo firmou sdeleno, ze musim vsevhny faktury prepsat, protoze pry si nemohu fakturovat "cestovne" ale "dopravne". Cestovne si pry mohou narokovat jen zamestnanci. Uprimne receno, pripada mi to jako nesmysl. Muzete mi prosim poradit? Diky,
Vážení, prosím o radu v tomto účetním případě: Slovenská firma, která má sídlo na Slovensku nám provedla v Brně servisní opravu rovnačky (sídlo naší firmy je v Brně). Je potřeba z fakturované částky odvést 10 % zajištění daně Finančnímu úřadu? Předem děkuji a přeji pěkný den.
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně závodní zdravotní péče, neboť nám na tuto otázku nebyl doposud nikdo schopen vše zodpovědět. Ze Zákoníku práce vyplývá zaměstnavateli povinnost sdělit zaměstnancům, které zdravotnické zařízení jim poskytuje závodní zdravotní péči a jakým druhům očkování a jakým preventivním prohlídkám související s výkonem práce jsou povinni se podrobit ( směrnice 49/1967 Věstníku MZ ČSR ), umožnit zaměstnancům se účastnit těchto prohlídek?( Zákoník práce, §133, odst. 1d), § 136a, odst.2d) ).Následující dotazy zní: Každý zaměstnavatel, byť i pouze se 2 zaměstnanci, má tuto povinnost? Každý zaměstnavatel musí tedy uzavřít s určitým lékařem smlouvu? Kdo hradí náklady související s touto péčí ( pojišťovna, zaměstnavatel, zaměstnanec )? Pokud zaměstnavatel - jedná se o daňově uznatelný výdaj? Konkrétně mne zajímají řadové prohlídky. Kdy mají postoupit tuto prohlídku ( řadovou )? Ti, co jsou delší dobu ve společnosti ihned a ti, co nastupují při nástupu ( jinými slovy - od kdy začíná běžet lhůta 5 let, popř. 3? - od platnosti zákona - tedy od 1.1.2001?) Pokud by zaměstnanec doložil doklad o preventivní prohlídce u svého ošetřujícího lékaře, musí se i přes to podrobit nové prohlídce u závodního lékaře? Děkuji a přeji hezký den E.H.