FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den! Doslechla jsem se, ze se zmenil zakon o dani z prijmu: i majetek jehoz porizovaci cena je mensi nez 40tis. Kc, ktery ma dobu pouzitelnosti delsi nez 1 rok se musi odpisovat. Znamena to tedy, ze i drobny majetek se bude muset odpisovat? Dekuji za radu.
Dobry den,prosim o radu ohledne koupi nebo prodeje bytu v OV a to konkretne otazka dane. Chci koupit byt v OV (financovani hypotekou nebo stavebnim sporenim)a obe strany(prodavajici i kupujici)chceme vedet kolik a jake dane se zaplati konkretne z 800tis. A jak to pripadne zvladnout lepe(nizsi dane).Byt je zatim druzstevni a majitelka je clenem druzstva pouze rok.Anuita je splacena.Vahame mezi koupi bytu jeste druzstevniho nebo OV.Dekuji predem za reseni.
Prosím o radu jak správně zaúčtovat rozdíl ze špatně odvedené daně ze mzdy zaměstnance
Dobry den, pristi rok to bude jiz 6 let co studuji na vysokych skolach. Bohuzel na te soucasne studuji tretim rokem. Podle vysokoskolskeho zakona budu muset jiz platit. Na nasi skole je to 1500 za mesis. Chtel bych se proto zeptat, zda si mohu o tyto naklady snizit danovy zaklad, kdyz jsem v zamestnaneckem pomeru. Dekuji za odpoved. Martin Konir
Dobrý den, nejsem si jist, jestli umisťuji svůj dotaz do správné rubriky, ale snad ano. Jsem student a pořídil jsem si živnostenský list. Zajímá mě, jestli si musím zřídit podnikatelský účet, nebo jestli si mohu zřídit studentský účet, který vyhradím jen pro podnikání. Děkuji za odpověď. S pozdravem
Je z hlediska placení daní vhodnější darovat majetek svým dětem, nebo počkat na vypořádání v rámci dědictví?
Ucetni s.r.o., ktere fakturuji za sluzby, a to vcetne cestovneho (moje naklady na cestovani automobilem na ruzne akce), mi tvrdi, ze pokud je na fakture uvedeno "cestovne", nemuze si tuto polozku zminena s.r.o. zahrnout do svych nakladu. Je tomu opravdu tak? Velmi dekuji.
Dobrý den, mám dotaz.Zemřel strýc,který byl bratr mé matky.Jeho manželka chce převést veškerý majetek,který byl jejich společným majetkem na mě (bezdětné manželství). Jaký převod je z hlediska daní nejvýhodnější (dar,převod,prodej..)Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem soukromý podnikatel a provozuji drobnou dřevovýrobu (jsem plátce DPH). Letošní rok jsem koupil od svého známého - také podnikatele - plátce nemovitost: rozestavěnou dílnu, která ještě nebyla zkoulaudována - za Kč 200.000,- bez DPH. V souvislostí s tím bych měl pár dotazů: 1) s jakou sazbou DPH mně má být tento prodej fakturován? 2) tuto dílnu chci dokončit a zkolaudovat - mohu tuto rozestavěnou dílnu (nezkolaudovanou) zařadit do užívání a odpisovat již nyní nebo až po kolaudaci? 3) mají se výdaje na dokončení a kolaudaci zahrnout do vstupní ceny dílny (pro odpisování ) nebo odpisovat samostatně jako technické zhodnocení (pokud přesáhnou 40.000,-) ? Předem děkuji za odpověď S pozdravem Jan Grabec Velká nad Veličkou
Dobrý den, mám dotaz ohledně stanovení devizového kurzu při vyúčtování zahr.služeb.cestě. Lze brát kurz ze dne vyúčtování služební cesty? Dočetla jsem se totiž, že se má brát ze dne, kdy bylo rozhodnuto o cestě nebo kdy byly prostředky poskytnuty. Jedná se mi o s.r.o., kde jsou pouze 2 zaměstnanci ( oba společníci )a v praxi je nemožné, aby mi sdělovali den, kdy se rozhodli tuto cestu realizovat a devizové prostředky si dopředu také neberou. Děkuji a přeji hezký den E.H.
Dobrý den Mám malý problém, se kterým si nevím rady. Jsem předsedou občanského sdružení Shotokan-ryu Zbraslav, které se zabývá mimoskolnimi aktivitami deti a mladeze. Mam nabidku financni podpory od firmy, ktera je ale podminena moznosti odectu od zakladu dane. Otazka tedy zni: Je mozne odecist od zakladu dane dar venovany tomuto obcanskemu sdruzení? Případně jak? Předem mnohokrát děkuji za odpověd Matěj Král
Dne 30.1.2002 jsem zaslala dotaz k účtování v jednoduchém účetnictví. K dnešnímu dni jsem nikde nenašla odpověď. Sdělde mi, za jakých podmínek dotaz zodpovíte, nebo kde ho mohu na internetu najít. (v daňovém a účetním poradenství jsou dotazy pouze do 21.1.2002) Děkuji.
Jako FO pronajimam druzstevni byt 2+1.Jak je to s danovym priznanim?Jaka je vyse sazby?Pocita se dan z celove vybirane castky nebo po odectu najemneho druzstvu,ktere osobne hradim?Dekuji za odpoved.
Jsme Bytove druzstvo a za zřizovací náklady jsme utratili 10000 Kč. V Rozvaze jsme je dali do pol. B II 6 - jiný hmotný investiční majetek (řad.011)Je to tak správné ? Částku jsme již proplatili lidem z vybraných příjmů, co můžeme s položkou v dalších dan.přiznáních dělat (zrušit, vést navždy?) Moc děkuji
dobry den, vedu jednoduche ucetnictvi, jsem platcem DPH. Mohu vyuzit moznost vykazovani nakladu k dani z prijmu pausalni sazbou nebo tomu brani to, ze jsem platcem DPH? Dekuji
Jsme sdružení a vloni jsme začali. Díky osobnímu vkladu cca 15000 Kč jsme se dostali do ucet.zisku 4000 Kc (v tom jsou 3000 clen.poplatky a zbytek porizovaci a jine naklady 14000). Pokud jde o HV - musime neco danit? Jednim z nakladu (onech 14000)je obcerstveni (chlebicky apod)souvisejici s poradanim bezplatneho seminare pro cleny. Jde o danove uznatelne naklady ?
Je zaplacené pojistné SP a ZP spolupracujících osob a členů sdružení bez právní subjektivity součástí společných výdajů, které následně rozděluji nebo je musím (mohu) ze společných výdajů před rozdělením oddělit a uplatnit jako výdaj u jednotlivé osoby v jejím daňovém přiznání? Pokud mám pojistné oddělit, kam ho uvádím v novém daňovém přiznání B? Může být případ, že spolupracující osoba nebo člen sdružení má příjmy pouze jako spolupracující osoba nebo pouze jako člen sdružení, ale může být případ, kdy některá taková osoba má i jiné příjmy (z jiného podnikání) a do dílčího základu daně z § 7 jí vstupují i jiné příjmy. U takové osoby se však asi nedá předpokládat, že by za ni platil pojistné ten, kdo na ni rozděluje příjmy ze společné činnosti.
Uplatneni uroku z uveru ze stav.sporeni: Behem roku 2001 cerpan uver ze stav. sporeni, koupen pozemek na stavbu RD (predpokladany zacatek stavby bude 2002-2003). Lze zaplacene uroky z tohoto uveru zapocist do danove odcitatelnych polozek? Nevadi, ze RD se dosud nezacal stavet? Dekuji za odpoved.
V současné době připravuji realizaci výtvarného projektu neziskové organizace - občanského sdružení. Součástí této přípravy je i vyhotovení sponzorské smlouvy o poskytnutí příslušné částky na realizaci projektu, přičemž občanské sdružení bude v průběhu projektu propagovat tohoto sponzora. Zajímá mne, jak to bude s daněmi ( včetně DPH ?) pro občanské sdružení i pro poskytujícího sponzora - příspěvek od jednotlivých sponzorů je ve výši 10.000 Kč. Nevím, jestli jsou uvedené informace dostačující, v případě potřeby je ráda upřesním. Děkuji. J. Kotrbová
Je mi 70 let, jsem držitelem ZTP/P. Loni jsem poprvé pracoval na smlouvu o provedenípráce a vydwlal 30 000 Kč. Musím podávat daňové přiznání, když jsem od placení daně do částky 50 040 Kč osvobozen? Děkuji.