FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Podnikatel, fyzická osoba, vede JÚ a podniká v oblasti autodopravy. Před několika lety koupil dodávku bez DPH, ale byl přitom plátcem. Neuplatnil si tedy odpočet DPH. Nyní si chce vzít novou dodávku na leasing a tuto prodat. Potřebovali bychom vědět, jestli nyní při prodeji nákl. automobilu autobazaru budeme muset vystavit fakturu s 22 % DPH na výstupu nebo budeme fakturovat bez DPH. Předem děkujeme za zodpovězení dotazu.
Mám k Vám dotaz týkající se produkční kvóty mléka. Jsme zemědělský podnik, který má od SZIF přidělenou mléčnou kvótu, kterou můžeme smluvně převést, prodat nebo pronajmout jinému subjektu. Nevím jak tyto transakce zavést do účetnictví a jaké DPH přidělit prodeji této mléčné kvóty. Děkuji za odpověď. J.G.
Fyzická osoba pracující jako zaměstnanec pronajímá dle smlouvy o pronájmu budovu, přičemž roční nájemné činí 6 000,- (příjem), výdaje jsou 3 000,- (pojištění, daň z nemovitosti). Zajímá mě, jak tato osoba bude muset tento příjem na konci roku zdaňovat. Bude muset vyplňovat Daňové přiznání k dani z příjmu - tiskopis B a tam uvádět příjmy a výdaje z pronájmu? Jestli ano, tak se zřejmě ale nevyměřuje z tohoto druhu příjmu sociální a zdravotní pojištění. Nebo se jedná o příjem do 4 000,- a v tomto případě by tato osoba tento příjem vůbec zdaňovat nemusela, a tedy i nevyplňovala tiskopis B? Děkuji za pomoc při řešení tohoto problému.
Vážení prosím o zodpovězení následujícího dotazu: Podnikám jako fyzická osoba, vedu jednoduché účetnictví (výdaje 25% z příjmu, nebo výdaje skutečné, jak který rok), jakou formou mam zaúčtovat nákup, prodej podílových listů otevř. podíl. fondu, které jsem nakoupil z peněz v podnikání a prodal se ztrátou ? Údajně je nějaká novela kde se ztráta z cenných papírů múže uplatnit oproti celkovému daň, základu ? Existuje nějaký časový test jako u fyzických osob 1/2 roku, nebo mohu nakoupené podíl. listy v jednom roce prodat v druhém roce a ztrátu uplatnit v tom druhém roce ? Kde se tato situace zachytí ( v peněžním deníku, v daňovém přiznání, ...)? Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsme tři společníci, chtěl bych se zeptat na vše, co je spojeno se založením firmy s r.o.(postup založení, poplatky, atd.). Dále by mne zajímalo, zda je výhodnější založit firmu teď ke konci roku, a nebo na začátku příštího (poplatky, zvýhodnění). Za odpověď děkuji.
Město je zřizovatelem příspěvkové organizace. V letošním roce založilo s.r.o., kerá převzala činnost původní příspěvkové organizace. PO prodala hmotný majetek (krátkodobý)s.r.o. Bude muset PO z tohoto prodeje platit daň z příjmů? Je možné aby zřizovatel uložil PO odvod z důvodu mimořádných příjmů a tento odvod by snižoval základ daně?
Jsme nevydělečná organizace (radioklub na vysoké škole), z ČAATS Praha dostáváme dotace. Za loňský rok 90000 Kč investičních, 20000 Kč na přístroje a spotřební materiál. Jako dar na doplnění částky na celkový investiční výdaj jsme dostali 6750 Kč. Prosím o radu do kterých rubrik (č.?) napsat tyto částky v přiznání daní z příjmu právnických osob (vzor č.11). Kód rozlišení typu přiznání jsem napsal 1 A . Děkuji. Václav Krygel
Chci se zeptat, jestli se do příjmů pro OSSZ a ZP dávají také příjmy z kapitálového majetku, nebo je to bez nich. děkuji Mgr.David Gába
Prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Společnost má v evidenci pohledávku /nakoupenou/ splatnou do konce r.1994. V r.2001 dlužník vstoupil do konkurzu a společnost přihlásila pohledávku ve lhůtě stanovené usnesením soudu. Mohu tvořit opr.položku podle § 8 z. o rezervách anebo musím pokračovat v postupném daňovém odepi- sování - tj. nyní ve výši 20 %? Děkuji za zodpovězení.
Prosím o radu jak účtovat v JU nákup předmětů na splátky (do 40000 a přes 40000). Mohou se splátky hned uplatnit do výdajů nebo až po ukončení splácení? Jak je to se zařazením do majetku resp. do evidence (při nákupu nebo až po splacení?) Děkuji
Jako spol. s r.o. máme uzavřenou smlouvu o užívání soukromého automobilu jednoho ze zaměstnanců ke služebním účelům, úhrada za užívání automobilu je smluvena na 1000,-Kč / rok. Dále je smluveno že uživatel tj. s.r.o. bude hradit výdaje spojené s užíváním a provozem automobilu. Dotěchto výdajů jsou mimo nákup PHM a údržby zahrnuty i leasingové poplatky, které s.r.o. hradí přímo na účet leasingové společnosti. Tyto veškeré výdaje si s.r.o. dává do nákladů. Zaměstnanec má jako příjem pouze uvedených 1000,-Kč ročně, tyto nedaní protože roční příjem nečiní 6000,-Kč. Je to správně ? Děkuji. j.Biro
kOLIK BY STÁLO ZPRACOVÁNÍ DANÍ ZA ROK PRO PLÁTCE DPH FYZICKÁ OSOBA
Pracuji o října 2001 v zahraničí u Mexické firmy. Musím tento příjem uvést do dańového přiznání, když mě firma můj přéíjem daní?
Dobrý den, manžel podniká v nákladní autodopravě. Jak správně uplatňovat náklady na pohonné hmnoty v jednoduchém účetnictví. Je nutné počítat náklady k jednotlivým jízdám dle průměrné spotřeby v tech. průkaze nebo stačí zúčtovat veškeré doklady o nákupu pohonných hmot přímo do spotřeby? Mockrát děkuji.
Jsem OSVČ v oblasti zprostředkování zahraničního obchodu. Svoji činnost zajišťuji v místě svého trvalého bydliště - z rodinného domku, kde mám zřízenu jednu místnost jako pracovnu. Mohu vykázat část nákladů spojenou s údržbou a provozem domu (světlo, teplo, vodné, stočné apod) jako náklady daňově odpočitatelné. V případě, že ano, jakou - podíl podlahové plochy? Děkuji, s pozdravem
Může mzdová účetní provést roční zúčtování daně z příjmů zaměstnanci, který uplatňoval v průběhu roku odpočet úroků z poskytnutého hypotečního úvěru? Děkuji za odpověď.
Dobrý den! Prosím Vás o odpověď na otázku, zda mám v přiznání k dani z příjmu formulář B za rok 2001 vyplňovat v přehledu majetku a v přehledu o příjmech a výdajích sloupce "podle zákona o účetnictví". Moc děkuji.Sekyrová
Je nejak urceno, kde se musi zverejnit rozhodnuti o zruseni spolecnosti? Nas likvidator tvrdi ze jen do Obchodniho vestniku a ze nas to bude stat 2x6000 Kc. Jaky musi mit tvar, nebo je nekde formular pro toto zverejneni, vcetne vyzvy pro veritele aby prihlasili sve pohledavky? Dekuji za vas cas
Dobry den,Spolecnost A se sidlem na Kypru je 100% vlastnikem spol B se sidlem v CR.Je mozne, aby spol A fakturovala poradenske nebo managerske sluzby spolecnosti B, a tato si je zauctovala jako danove uznatelny naklad?
Dobry den! Prosim o radu. Pritel si koupil automobil. Zaplatil akontaci. Na leasingove splatky mu prispivam polovinou. Jakou smlouvu bychom meli uzavrit, aby se v pripade rozchodu dalo vykonat vyporadani a ja dostala penize, ktere jsem do automobilu vlozila prostrednictvim leas. splatek zpet? Dekuji za odpoved.