FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den, rada bych se zeptala, jaka je…

Dobry den, rada bych se zeptala, jaka je nezdanitelna castka pro zamestnance pro rok 2002. Zamestnavatel mi nezdanitelnou castku neodecetl za leden 2002. Do kdy musim podepsat prohlaseni o nezdanitelne castce za rok 2002? A zda se menila sazba dani pro rok 2002? Dale bych se chtela zeptat na placeni pojistneho a dani, kdyz jsem zacala od unora 2002 pracovat krome hl. pracovniho pomeru jeste u jine firmy na Dohodu o pracovni cinnosti. Dekuji za odpoved

Vážení, chtěl bych Vás požádat o zodpovězení…

Vážení, chtěl bych Vás požádat o zodpovězení následujícího dotazu. Jsem majitelem nemovitosti,kterou pronajímám. Před dvěma lety jsem tvořil rezervu na opravu (na dva roky), přičemž tento rok by měla být rozpuštěna (tedy realizovat opravu). Bohužel mi to tento rok s financemi nevychází, možná za rok či více. Dotaz: Co mám udělat? V nákladech za dva předchozí roky mám značné prostředky, které jsem odpočítal od základu daně(tvoření rezervy).Mohu provést pouze část oprav a zbytek rezervy rozpustit v budoucnu? Jak mám rozpustit rezervu v daňovém přiznání,když se oprava nebude realizovat? Který rok to mám uvést v daňovém přiznání? - nevedu účetnictví (pouze eviduji příjmy a výdaje) DĚKUJI. a druhý dotaz: mohu dát do nákladů ovlivńující základ daně platbu zálohu za plyn a případný přeplatek v příštím roce do příjmů ovlivňující daň.základ? A co platby od nájemců - platí mi zálohu na plyn - mám ji dát do daň.příjmů a příp. přeplatek do daň. výdajů?

Podle §15 ods.13 zákona č.586/1992 Sb. si mohu…

Podle §15 ods.13 zákona č.586/1992 Sb. si mohu odečíst od základu daně za zdaňovací období až 12.000,-Kč zaplacených za soukromé životní pojištění. Kolik si mohu odečíst v případě uzavření smlouvy odpovídající tomuto zákonu k 1.10.2001, když jsem v okamžiku uzavření smlouvy zaplatil částku na celý rok (tzn.1.10.2001 - 1.10.2002)? Mohu si odečíst celou částku zaplacenou v roce 2001 nebo jen alikvotní část za 3 měsíce roku 2001?

V danovém přiznání typu B pro rok 2001, v příloze…

V danovém přiznání typu B pro rok 2001, v příloze 1, přehled o příjmech a výdajích, vyplní podni-katel účt. v jedn.účetníctví příjmy a výdaje do kolonky "podle zákona o účetnictví" nebo "podle zákona o daních z příjmu "?

Můžete mi prosím poradit co má podnikatel FO…

Můžete mi prosím poradit co má podnikatel FO účtující v JÚ vyplnit v příloze k daňovému přiznání v tabulce "Přehled o příjmech a výdajích" ve sloupcích nadepsaných "podle zákona o účetnictví" resp. v čem se tyto údaje mají lišit od údajů ve sloupcích nadepsanch "podle zákona o daních...". V pokynech k přiznání k tomu není žádné vysvětlení. Děkuji

Dobrý den, v květnu 2000 mi došly z FU platební…

Dobrý den, v květnu 2000 mi došly z FU platební výměry na daňové penále za zdaňovací období období 1995 na daň silniční /pozdní platba/ a na DPH /2x pozdní platba/. Dále to byly výměry za roky 96, 97, 98 99. Toto jsem zaplatil. Otázka č.1 - zajímá mě, zda-li jsem měl platit penále za pozdní platby roku 1995, když už uplynuly 3 roky od roku podání daňového přiznání a FU v této době neučinil úkon směřující ke kontrole. Pokud jsem nemusel platit, jdou tyto výměry /za r. 95/ napadnout a nechat si zaplacené penále vrátit?. Jsou to sice menší částky, ale jde o princip. Po zaplacení všech možných penále /od 95-99/ v r. 2000 mi bylo na FU sděleno, že již jsem bez dluhů, ale zase mi přišly další penále a tak je to pořád dokola, paní na FU mi řekla, že ta předchozí to špatně spočítala apod. Připadám si jak v kocourkově. Otázka č.2 - počítá se nová tříletá lhůta pro roky 95, 96, 97, 98 ,99 od konce roku 2000, kdy jsem dostal penále? Pokud ano, pak je to od FU chytrý tah, jak držet v šachu živnostníka třeba dalších 20 let, protože stačí vždy zaslat nějaké to penále /ve stokorunách/ za příslušný rok a tím se lhůta pro kontrolu zase o 3 roky prodlouží. Děkuji Kouba

Započetli jsme smluvní pokutu (náš náklad) oproti…

Započetli jsme smluvní pokutu (náš náklad) oproti faktuře za zboží. Slyšel jsem, že z pohledu daňového zápočtem není splněna podmínka "zaplacené" a jedná se tedy o nedaňový náklad. Je tomu opravdu tak ?

Prosím o radu jak účtovat v JU nákup předmětu na…

Prosím o radu jak účtovat v JU nákup předmětu na splátky (do 40.000 přes 40.000). Mohou se splátky hned uplatnit do výdajů nebo až po ukončení splácení? Jak je to se zařazením předmětu do majetku resp. do evidence (při nákupu nebo až po splacení?) Děkuji

Jako podnikatel mám auto na leasing, který mi…

Jako podnikatel mám auto na leasing, který mi skončil v září. Navíc jsem zaměstnán u jiné firmy,u které občas jezdím na služební cesty právě tímto vozidlem. Mám nárok na základní náhradu pro toto vozidlo? Děkuji

V Rakousku jsem si objednal montovaný rodinný dům…

V Rakousku jsem si objednal montovaný rodinný dům. Součástí dodávky je i montáž hrubé stavby v ČR pracovníky zahraničního dodavatele. Prosím, sdělte mi, jak by mělo probíhat celní odbavení na české straně, zejména jaká bude výše DPH. Informace, které jsem dosud obdržel, se značně liší. Děkuji.

Dobrý den. Živnostník-FO-neplátce DPH, vede…

Dobrý den. Živnostník-FO-neplátce DPH, vede JDU - si sjednal do firmy finan. leasing osob. auta. Smlouva o FL je datována 29.1.02. 28.1.02 - přihlašoval toto auto na DI-uhradil 600,-, což není dle mého názoru daň. výdaj. 29.1.02 nakupoval do tohoto auta PHM-dle mého názoru toto daň. výdajem je. Je můj názor správný?

Prosím o radu. Manželka FO /JÚ/ chce vyřadit ze…

Prosím o radu. Manželka FO /JÚ/ chce vyřadit ze svého OM počítač /DHIM dříve HIM/. Odpisy dosud dobrovolně neprováděla z důvodu nízkého zisku. Počítač byl pořízen před více než 5 lety. Mohu já jako její manžel zařadit tento počítač do svého podnikání FO /JÚ/ a provádět odpisy? V jaké ceně mohu tento počítač zařadit do svého podnikání ? v původní pořizovací nebo reprodukční ceně? Jde zde o analogii s podobným případem jako v dotazu z 25.9.2002 12:24 kde šlo o osobní automobil? Děkuji A.Fišer.

Dobrý den, mám 2 dotazy - 1)Lze dát u s.r.o. do…

Dobrý den, mám 2 dotazy - 1)Lze dát u s.r.o. do reprezentace cigarety nakoupené jako pozornost pro klienta? 2) Lze si uplatnit DPH z faktury za reklamní a propagační službu? Děkuji E.

Dobry den! Jsem FO, platce DPH a vedu si…

Dobry den! Jsem FO, platce DPH a vedu si jednoduche ucetnictvi na pocitaci. Nekdy se mi stane, ze najdu uctenku, kterou jsem zapomnela zauctovat. Kdyz ji chci vlozit do ucetniho programu, kde jsem mezitim uz zauctovala novejsi danove doklady, tak se mi zauctuje pokladni doklad s vyssim cislem, ale samozrejme se starsim datumem, takze potom mi cisla pokladnich dokladu nejdou za sebou. Vadi toto pro ucely danove kontroly? Dekuji za odpoved.

Vážení :Občas používám soukromé osobní auto k…

Vážení :Občas používám soukromé osobní auto k převozu zboží pro podnik.Jak si mám vyúčtovat náklady spojené s cestou.Děkuji

Preji hezky den! Ve Vašich odpovědích jsem našel…

Preji hezky den! Ve Vašich odpovědích jsem našel dotaz ohledně běžného učtu pro účely podnikání. Zavolal jsem si na FÚ a tam mi řekli, že ponikatelský účet není nutný. Pro účely podnikání FO může být zřízen i osobní účet, ale tento účet musí být používán pouze pro podnikání. Je tedy pravda, že fyzická osoba může pro podnikání používat osobní účet? Název sekce: Daňové a účetní poradenství Zodpovězen: 10.10. 2002 11:49 Otázka: Dobrý den, nejsem si jist, jestli umisťuji svůj dotaz do správné rubriky, ale snad ano. Jsem student a pořídil jsem si živnostenský list. Zajímá mě, jestli si musím zřídit podnikatelský účet, nebo jestli si mohu zřídit studentský účet, který vyhradím jen pro podnikání. Děkuji za odpověď. S pozdravem Odpověď: Jako podnikatel se prokazujete IČ. Na toto IČ musí být zřízen i běžný účet. Důvodem je skutečnost, že výpisy z BÚ jsou prvotním účetním dokladem a evidencí Vašich příjmů a výdajů. Pokud by jste použil osobní konto, tak Vám tento účet FÚ neuzná, protože se nebude jednat o prvotní účetní doklad podnikatele. Položky na tomto účtě by se staly daňově neúčinnými.

Plátce DPH neuplatnil nárok na odpočet DPH při…

Plátce DPH neuplatnil nárok na odpočet DPH při nákupu elektrické energie, tepla a plynu, protože je nakoupil od neplátce. Uvedené náklady (v souvislosti s podnájmem) přefakturoval na další osobu ve výši pořizovací ceny s tím, že vůbec neuplatňuje daň na výstupu. Postupuje správně ? Děkuji za odpověď.

OSVČ (JÚ) prodává na základě kupní smlouvy…

OSVČ (JÚ) prodává na základě kupní smlouvy hmotný majetek další OSVČ. Majetek předal k datu podpisu této smlouvy. Ve smlouvě je dohodnuta prodejní cena s tím, že je splácena po několik let ve splátkách. Současně je ale v kupní smlouvě uvedeno, že vlastnické právo k uvedenému majetku přechází na kupujícího po zaplacení poslední splátky. Může podnikatel (kupující) tento hmotný majetek zařadit do svého obchod.majetku již po předání a uvedení do používání s tím, že bude uplatňovat daňové odpisy apod. nebo to lze učinit až po zaplacení poslední splátky ? Je vůbec uvedený dodatek s přechodem vlastnického práva v závislosti na zaplacení splátek u této kupní smlouvy účinný ? Děkuji za odpověď.

OSVČ (jednoduché účetnictví) pořídil nehmotný…

OSVČ (jednoduché účetnictví) pořídil nehmotný majetek (SW) za 11.000,- Kč. Může zahrnout uvedený majetek přímo do daňových nákladů vzhledem k tomu, že účetně neodepisuje nebo uvedenou záležitost platná legislativa nadále neřeší ? Děkuji za odpověď.

Slyšela jsem, že je možné daňově uplatnit část…

Slyšela jsem, že je možné daňově uplatnit část nákladů vzniklých promlčením pohledávky, jestliže neuplynulo od data dohodnuté splatnosti více než 4 roky. Je to tak? Který předpis toto upravuje? Děkuji.