FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Bylo možné v účetním roce 1999 v podvojném…

Bylo možné v účetním roce 1999 v podvojném účetnictví vytvořit opravnou položku za dlužníky v konkursním a vyrovnávacím řízení u pohledávky z půjčky, která byla v obchodním majetku a byla úročena. Pohledávky byla řádně soudem uznána. Novelou platnou od roku 2001 tato možnost je již jasně vyloučena.

Pronajímáme nemovitost (SJM), která není v…

Pronajímáme nemovitost (SJM), která není v obchodním majetku. Příjem za nájem je přiznáván u manželky. Poskytované služby jsou účtovány druhým z manželů, který je plátcem DPH. V rámci své podnikatelské činnosti provozuje výměníkovou stanici na úpravu tepla a teplé užitkové vody, kde vykazuje marži.Rovněž tak u úklidových služeb a likvidace druhotných surovin. Ostatní služby jsou ( elektrická energie ) jsou přefakturovány bez marže. U nakupovaných služeb je uplatňován odpočet DPH na vstupu a rovněž tak i na výstupu. Dle informace na tuto činnost ve vlastním objektu není třeba licence dle energetického zákona. Lze tento způsob takto uplatňovat.

Potřebuji upřesmit odst. 11) paragrafu 15 k…

Potřebuji upřesmit odst. 11) paragrafu 15 k Zákonu o daních zpříjmů ohledně možnosti odečtu úroků z úvěru ze stavebního spoření a hypotéky. Pokud stavím nový rodinný dům mohu výše uvedené nárokovat až za zdanovací období (rok) po kolaudaci nebo i dříve? Je možné v pozdějším zdanovacím období nárokovat úroky i za předešlé roky výstavby domu před koaludací zpětně_ Děkuji

Jak si nárokovat stravné při likvidaci cestovního…

Jak si nárokovat stravné při likvidaci cestovního příkazu na kterém si zaměstnanec vyúčtovává dvě pracovní cesty během jednoho dne. Obě prac. cesty přesáhly časovou hranici stanovenou zákonem, což je 5 hodin. Děkuji

Muzete mi prosim napsat, kolik % cini darovaci a…

Muzete mi prosim napsat, kolik % cini darovaci a dedicka dan? Jedna se o byt v osobnim vlastnictvi.

Dovolila bych si Vás požádat o radu, týkající se…

Dovolila bych si Vás požádat o radu, týkající se mezd. Jsem zaměstnaná u firmy x na hlavní pracovní poměr cca 18000,- Kč hrubého, se stejnou firmou sjednávám dohodu o provedení pracovní činnosti (21 dnů v měsíci po 3 hod denně, za 90,-Kč/hod.). Chtěla bych se dotázat za se mzda za DPP daní společně s hrubou mzdou HPP nebo zvlášť a kolika procenty. Dovolila bych si Vás požádat o výpočet. děkuji

Dobrý den, mám dotaz ohledně darovací daně..…

Dobrý den, mám dotaz ohledně darovací daně.. Někde jsem četl že existuje osvobození od darovací daně v 1.skupině pokud se jedná o bezúplatný převod majetku na základě povinnosti stanovené zvláštním předpisem. Můžete mi prosím vysvětlit oč jde ? Nikde sem informace o tomto způsobu nenašel... Také mě zajímá zda při dědické dani jsou osoby v 1.skupině osvobozeni od daně dědické....Pokud ano tak nechápu proč je tedy v sazbě daně dědické sazba pro 1.skupinu (pokud je tedy osvözbozena). Zapoměl jsem uvést že se jedná v obou případech o nemovitost v hodnotě cca 800 tísíc... Děkuji

Dobrý den, prosím o objasnění, k čemu slouží tzv…

Dobrý den, prosím o objasnění, k čemu slouží tzv.potvrzování dobropisů. Jak to probíhá a jak se účtuje o DPH před potvrzením a po potvrzení. Jak se dobropisy uvádějí v záznamní povinnosti ve vztahu k faktuře? Děkuji.

Zdravim, mam dotaz, druhym rokem (sezonne) jsem…

Zdravim, mam dotaz, druhym rokem (sezonne) jsem pracoval legalne v zahranici (SRN), z platu jsem odvadel dane a veskere pojisteni. Ke konci pobytu (6 mesicu) me zamestnavatel dane, ktere jsem zaplatil v Nemecku vratil. Musim podat danove priznani v CR? Popr. kolik cini sazba dane u prijmu v zahranici a jak muze FU prijit na to, ze jsem dane zaplacene v Nemecku dostal zpet. Za Vasi odpoved predem moc dik. Michal.

Jak zjistím kurz ČNB k 31.12.2001 /DEM/ a kde…

Jak zjistím kurz ČNB k 31.12.2001 /DEM/ a kde najdu přepočítací koeficienty? V říjnu nám převedla KB účet vedený v DEM na EURO.

Prosím o vysvětlení jaký je rozdíl v příloze č.1…

Prosím o vysvětlení jaký je rozdíl v příloze č.1 daňového přiznání B v přehledu o příjmech a výdajích ve vyplňování sloupců "podle zákona o účetnictví a podle zákona o daních" S díky Kudrna

Podávám daňové přiznání za rok 2001, v první…

Podávám daňové přiznání za rok 2001, v první polovině roku jsem měl pouze příjmy ze zaměstnání. V druhé polovině roku jsem neměl žádné příjmy a jako student VŠ starší 26 let jsem si musel platit zdravotní pojištění jako "osoba bez zdanitelných příjmů". Otázka zní, jestli si o toto zaplacené pojistné mohu snížit daňový základ. Děkuji

Dobrý den,nevím si rady, co dělat se zásobami…

Dobrý den,nevím si rady, co dělat se zásobami zboží, u kterého je prošlá doba poživatelnosti, jedná se o potravinářské zboží a nelze jej prodat ani pod cenou. Podnikatel je FO, plátce DPH, jednoduché účetnictví. Jakým způsobem toto zboží vyřadit ze skladu, z jaké ceny bude odvedena DPH(při nákupu byla uplatněna DPH na vstupu). Bude mít toto vyřazení dopad i na daň z příjmů ? Faktury za toto zboží nejsou ještě splacené a tudíž nebyla celá cena za toto zboží daňově uznatelným nákladem. Faktury jsou vedeny v závazcích podnikatele.Děkuji za odpověď.

Dobry den, mam nasledujici dotaz: v prosinci…

Dobry den, mam nasledujici dotaz: v prosinci 2001 jsem koupil cast pozemku. Na kat. uradu byla smlouva potvrzena a pozemek noveho parc. cisla zapsan na list vlastnictvi v unoru 2002. Do kdy jsem povinen podat priznani k dani z nemovitosti. Doposud jsem nevlastnil zadne nemovitosti. Dekuji za odpoved. S pozdravem Ing.Pavel Vorisek Vysoka u Holic

Přeji hezký den, Pracuji v jedné malé firmě,…

Přeji hezký den, Pracuji v jedné malé firmě, a nyní se mi naskytla možnost si přividělat. Vypracovat pro jinou firmu webovskou prezentaci. Nemám Živnostenský list a tak jsem se chtěl zeptat, za jakých podmínek bych mohl tyto stránky pro tuto firmu vytvořit. Rad bych se vyhnul složité administrativě (daně, přiznání apod.) Moc děkuji a přeji přijemný den Michal Houska

Dobrý den, prosím o radu ohledně následujícího…

Dobrý den, prosím o radu ohledně následujícího problému. Jsem stoprocentním vlastníkem a jednatelem nově založené s.r.o. s předmětem činnosti vydavatelství. Pro tuto společnost provádím coby FO počítačovou sazbu (automatizované zpracování dat) a dodávám jí i autorské příspěvky. Všechny činnosti (autořina+sazba+vydávání) jsem dříve (cca 3 roky) vykonával jako FO, nyní jsem vydavatelství vyčlenil do PO a zbytek si ponechal jako FO. Otázka č. 1: Sazbu coby FO svému s.r.o. nafakturuji. Plánuji si ale faktury proplácet s cca 6-9 měsíčním zpožděním. Tím pádem s.r.o. bude mít půl roku sazby v nákladech, ale já to ještě nebudu mít v příjmech. Prý mě může FÚ dodanit. Je to tak? A na základě jakého zákona a paragrafu? Uspěl bych s argumentem, že když jsem začínal vydávat coby FO, také jsem si peníze pro svou osobní potřebu mohl začít vyplácet cca po 9 měsících činnosti z důvodu pozdějších úhrad od odběratelů? S.r.o totiž ty peníze fyzicky mít nebude, abych si je mohl proplatit. Otázka č. 2: Já i s.r.o. jsme plátci DPH. Musím k částkám, jež mi s.r.o. bude měsíčně vyplácet coby autorské honoráře (více jak 3000 Kč, takže nelze zdaňovat srážkově), připočítávat DPH? Přitom nepředpokládám, že bych autořinu fakturoval. A lze vůbec v účetnictví s. r. o. autorský honorář přiznat (521/333) a proplatit až po čase (333/221)? Opět podotýkám, že s.r.o. bude mít na proplacení honorářů pro mne až cca po 6-9 měsících. A jsou uvedené předkontace správné? Ještě na vysvětlenou: vydavatelství tiskárnu platí cca 14 dní po dodání, distributoři platí cca 3 měsíce po dodání. Proto jsem musel prvních 9 měsíců mé vydavateslké činnosti v podstatě pracovat zadarmo, abych si vydělal na provozní kapitál, který jsem si půjčil. To samé nyní platí pro s.r.o., které jsem založil pouze se základním jměním, které postačí na včasné krytí tiskárny, režie vydavatelství a včasné placení externím autorům (i tak je to 300.000 Kč). Sám sebe chci vyplácet se zpožděním, neboť mně nyní doběhnou pohledávky za distributory, které budou právě ve výši cca 9 měsíčních autorských poplatků a částek za sazbu. Děkuji za odpověď. Roman Čejka

Dobrý den. Dotaz (popis situace): Do 31.12.2001…

Dobrý den. Dotaz (popis situace): Do 31.12.2001 jsem byl OSVČ (vodoinstalatér s živn. listem). Používal jsem os. vozidlo, v "majetku firmy" (tedy na IČO- v tech. průkazu). Toto vozidlo jsem měl na leasing. Koncem roku 2001 jsem založil se společníkem společnost (s.r.o.), a svou činnost jako OSVČ jsem přerušil k 31.12.2001. Leasing na výše zmíněné vozidlo ještě neskončil (bude trvat ještě téměř 2 roky) a my bychom ho chtěli nějak legálně "přesunout" do naší nové společnosti. S leasingovou společností jsme dohodli převod leasingové smlouvy s platností od 1.1.2002. Odstupné za přenechání leasingu pro mne jako fyz. osobu jsme si dohodli v určité výši (70 000Kč). SNAŽNĚ PROSÍM - CO SE S TÍM DÁ UDĚLAT ÚČETNĚ, JAK ZE STRANY NAŠÍ S.R.O., TAK Z MÉ STRANY JAKO BÝVALÉ OSVČ ??? Nejde nám ani tak o to jak to "dát" do nákladů společnosti, ale v pokladně nám nyní chybí oněch 70 000Kč vyplacených jako odstupné a nevíme co s tím....? Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Eduard Vichta - Havířov.

Prosím, nejsem příliš skušený na internetu, a…

Prosím, nejsem příliš skušený na internetu, a nevím jak se mohu stát Vašim registrovaným návštěvníkem Poradíte?? Eduard Vichta - Havířov

dobry den, prosim Vas o radu: neni mi zcela…

dobry den, prosim Vas o radu: neni mi zcela jasne z prilohy c.3 k zakonu o DPH, ktera urcuje seznam zbozi u nehoz musi byt rozdelen zaklad dane pri zabudovani do stavby, zda sem (konkretne do c.kodu 7321) spadaji i radiatory? Diky Krchova

Jsem lékař . Mám hypotéční úvěr na nebyt. prostor…

Jsem lékař . Mám hypotéční úvěr na nebyt. prostor - ordinace lékaře .Poněvadž se změnila situace, zatím soukromě nepodnikám a ordinaci pronajímám. Jsem dosud zaměstnancem státního zařízení. Je možné uplatnit odpočet úroků z hypotéky nebytového prostoru při daňovém přiznání, které podávám vzhledem k příjmům z pronájmu. Děkuji za odpověď.