FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Prosím o radu se zaúčtováním předplatného časopisu pro rok 2003. Děkuji
Prosím o radu - byly vystaveny faktury do zahraničí na dofakturaci dodaného zboží, tyto faktury nebylyl předloženy celnímu úřadua tudíž nemají JCD- při kontrole Fú tyto faktury neuznal. Žádám o radu jak postupovat při dalších dofakturacích zboží. Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu s následujícími otázkami: - jak je to s možností daňově uplatnit náklady na provoz automobilu a mobilního telefonu společníka s.r.o., který není zaměstancem? Jak je to s náklady a DPH u výdajů, které firma měla před zapsáním o rejstříku? Děkuji mockrát za odpověď. Eva R.
Dobrý den, vracím se k dotazu ohledně uznatelnosti DPH z reklamních a propagačních služeb ( které lze uznat jako výdaje na dosažení a udržení příjmů ). Vy odpovídáte, že nelze, ale §19 Zákona č.588/1992 Sb. a pokyn Ministerstva financí D-119 tvrdí opak! Můžete mi napsat, z čeho jste vyšli Vy? Děkuji E.H.
Dobry den, ucetni firmy ktere fakturuji, mi tvrdi, ze na fakturach, ktere firme vystavuji, nesmi byt uvedena polozka cestovne. Vysvetluje to takto: "Cestovné lze proplácet pouze podle zákona č.119/1992 Sb., o cestovních náhradách, tzn. zaměstnancům v pracovně právním vztahu. Fakturant v takovém vztahu není. Pro příjemce faktury s položkami ?cestovné?, ?cestovní náhrady? apod. není taková faktura daňově uznatelným dokladem. Její zahrnutí mezi položky ovlivňující základ daně by znamenalo neoprávněné zvýšení nákladů se všemi důsledky pro daňový subjekt. Není samozřejmě povinné nahradit pojem ?cestovné? slovem ?dopravné?. Je možné užít třeba ?jízdné? nebo další případné ekvivalenty. Řada dodavatelů ostatně tyto formulace již používá." Me se to nejak nezda - je vysvetleni spravne? Velmi dekuji.
Dobrý den, mám dotaz ohledně správného zaúčtování následujícího případu: Firma měla auto po havárii v servisu, po vystavení faktury za opravu uhradila pouze DPH a zbytek dle pokynů proběhl přímo mezi servisem a pojišťovnou. Je následující zaúčtování správné? Cena bez DPH 511/321, DPH 343/321, úhrada z banky 321/221, interním dokladem "vyndám" z nákladů 321/648. Děkuji a přeji hezký den!
Ve kterém zdaňovacím období se zahrne do základu daně smluvní pokuta z roku 2000, uhrazená 2002?
FO-neplátce DPH provozuje živnost v pronajatých prostorách. Má uzavřenu smlouvu o nájemném s pronajimatelem. Avšak v těchto pronajatých prostorách má ještě tzv. podnájemce. Je nutno, aby s ním uzavřel též smlouvu o nájmu nebo stačí, když podnájemci každý měsíc vyfakturuje 50 % nájmu. Děkuji.
Vazeni, prosim Vas o radu ? jsem architekt a v posledni dobe jsem mel nekolik zakazek v Nemecku. Praci se snazim delat z domova, do Berlina jezdim obcas na konzultace. V Cechach nejsem platcem DPH, dane z prijmu platim v plne vysi v CR (podle Dohody o dvojim zdaneni, tusim z roku 1980). Fakturu jsem vzdycky vystavoval na souhrnnou castku, nikdy jsem neoddeloval DPH. Nyni ale prisla firma, pro kterou prave zajistuji prace, s tim, ze za me musi platit 16% mistni DPH. Pry podle zakona 500 o DPH (500 UStG) § 3a. A chce mi to odpocitat z dohodnute castky. Priznam, ze je mi to vyrazne proti srsti, jednak kvuli nemalemu zkraceni mych prijmu, ale predevsim proto, ze prackticky budu platit DPH dvakrat - jednou Nemecku 16%, podruhe v Cechach (22% resp. 5%) pri kazdem nakupu. Domnival jsem se, ze takoveto disproporce jsou osetreny vyse zminovanou Dohodou o dvojim zdaneni nebo nejakymi naslednymi zakony ci vyhlaskami. Mohli byste mi poradit, jak neplatit DPH dvakrat? A je to vubec mozne, aby za me zadavatel zakazky platil DPH? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, prosím o zodpovězení dvou dotazů. 1. Jako podnikatel (JU) chci zaměstnat syna - měsíčně 3000,-Kč - budu platit srážkovou daň. Syn je veden na úřadu práce - bude moci tam být v evidenci? DHIM a DNIM - v JÚ - účtuje se o něm? Děkuji.
Dobry den. Od 9.9.02 jsem studentkou VS. Muze byt jiz ve vyplate za zari uplatnena vyssi nezdanitelna castka (o 950Kc) nebo az od rijna? Dekuji.
Ve Vaší odpovědi na dotaz ze dne 20.9.2002 je uvedeno "Dohoda o provedení práce se uzavírá na jednorázovou činnost s maximální délkou trvání 100 hod/rok. Je zdaňována srázkovou daní 15% pokud příjem nepřesáhne 3000,-Kč, nebo zálohou na daň ve výši 20% u příjmů nad 3000,-Kč.". V zákoně jsem našla, že nejnižší sazba daně z příjmu je 15% (do výdělku 9100,-Kč hrubého za měsíc, upraveného o nezdanitelné částky), proč tedy když příjem přesáhne 3000,-Kč má být záloha na daň ve výši 20%? Dále bych se chtěla zeptat, zda mohu u DPP a DPČ odečítat od měsíční hrubé mzdy odečítat 1/12 z nezdanitelných částek? Dále se chci zeptat, zda je možné u DPP od částky do 3000,-Kč za měsíc odečíst 3170,-Kč (což je 1/12 nezdanitelné částky na poplatníka)a tudíž neodvádět ani srážkovou daň ani platit žádnou zálohu na daň? Je nějak závislé, zda budu platit srážkovou daň nebo zálohovou daň, na podepsaném "Prohlášení k dani"? Děkuji
dobry den, mohu zamestnat zenu na materske dovolene na DPP do 100 hod.rocne, i kdyz jiz letos u jineho zamestnavatele na DPP do 100 hod. pracovala? muze u me zase odpracovat 100 hod.? dekuji
V roce 2001 jsem vyvezl do SRN zboží. Toto zboží mně odběratel reklamoval v roce 2002. Pokud vystavím dobropis k fakturám z roku 2001 v roce 2002, bude se mně tato ztráta započítávat při výpočtu daně z příjmu roku 2002 ?
Dobrý den, ráda bych věděla, zda mohu zaměstnanci uplatnit pro snížení základu DP děti jeho družky, se kterými / spolu s družkou/ žije poplatník již nškolik let ve společné domácnosti. Odpočet na tyto děti si nikdi jiný neuplatňuje.
V současné době si pořizuji jako soukromá osoba osobní automobil na leasing. Jsem vlastně v pozici nájemce a v účetnictví o tomto leasingu není účtováno. Jsem plátce DPH. K pracovním cestám vedu evidenci jízd. K těmto jízdám si uplatňuji na základě nákupu pohonných hmot skutečnou spotřebu. "Lze u PH uplatnit i DPH?" Po skončení leasingu, kdy budu vlastníkem vozidla je postup ohledně náhrad jasný. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsem OSVČ - jednoduché účetnictví. V majetku firmy mám auto které je po 4 letech odepsané. Toto auto chci darovat synovi. Lze auto vyřadit z majetku firmy převedením do mého osobního vlastnictví bezplatně, tj. bez stanovení ceny auta a poté darovat synovi? Platí syn v tomto případě darovací daň? Nebo musím nechat stanovit cenu auta znalcem a jeho hodnotu přiznat v účetnictví jako příjem a uvést tuto hodnotu v darovací smlouvě? Děkuji za Vaši pomoc
Jezdím s firemním autem, jenž je ve finančním leasingu na 3 roky, Firma musí koupit auto jiné, větší a stávající auto by mi přenechala s tím, že na mně převede leasingovou smlouvu. Zajímá mne problém, jak naloží firma se zálohou, která byla 2 roky odepisována postupně do nákladů. Já ten zbytek nespotřebované zálohy firmě zaplatím, aleco s tóu již umořenými částkami zálohy? Musím vyndat firmě z účetnictví ty odepisované části zálohy? Je to daňový nebo nedaňový náklad, když leasing bude ukončen dříve, než za 3 roky?
Rád bych Vás požádal o stručný přehled finančních produktů, které umožňují snížit daně z příjmů fyzických osob (ze mzdy). Vím o možnosti odpočtu plateb na penzijní připojištění. Existují ještě další finanční produkty? Jaké úspory lze takto dosáhnout? Za odpověď předem děkuji.
Dobrý den, jako podnikatel fyzická osoba zabývající se velkoobchodem mám sídlo(trvalé bydliště) v např. Brně. Protože většinu času se pohybuji v Praze, mám zde pronajatý byt. Mohu nájemné zahrnovat do dańově uznatelných výdajů? Účtuji v jednoduchém účetnictví a nemám zřízenou provozovnu. Děkuji