FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,do jaké výše…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,do jaké výše odpracovaných hodin a finanční odměny od roku 1996 do roku 2002 nemusí zaměstnavatel odvádět zdr. a soc. pojištění v případě,že uzavřel smlouvu "Dohoda o provedené práci" se studentem.A kolik odvádí,jestliže byl tento limit překročen - děkuji.

Prosim o informaci, jak uctovat v JU prispevky…

Prosim o informaci, jak uctovat v JU prispevky poskytovane podnikatelem zamestnanci na penzijni pripojisteni a prispevky na zivotni pojisteni. Prispevek poukazovany na ucet zamestnance u penzijniho fondu predstavuje o neco mene nez 5% rocniho vymerovaciho zakladu a je placen mesicne fixni castkou stanovenou predem. Prispevky na zivotni pojisteni zamestnance jsou placeny ctvrtletne a v rocnim uhrnu presahuji 8000 Kc. Do kterych kolonek se maji tyto prispevky uvest v novem danovem priznani?

Je povinností společnosti s. r. o. účtovat o…

Je povinností společnosti s. r. o. účtovat o rezervách na kurzové ztráty? Z daňového hlediska jde o daňově účinný nebo neúčinný náklad? Prosím o odkazy na tuto problematiku.Děkuji

Dobrý den pøeji. Dotaz : V listopadu 2001…

Dobrý den pøeji. Dotaz : V listopadu 2001 jsem na leasing koupil ojetý osobní automobil, který užívám pro podnikání- silnièní daò jsem zaplatil za rok 2001 a 2002( ŽL,fyzická osoba), vedu jednoduché úèetnictví. Mohu akontaci a leasingové splátky uplatnit jako náklad. položku za rok 2001?

Mám byt v osobním vlastnictví. Z na mne…

Mám byt v osobním vlastnictví. Z na mne připadající části nebytových prostor pronajatých v domě mi byl sdělen příjem za r. 2001 ve výši 1900,- Kč. Kromě toho mám cca od r. 1991 příjem z pronájmu a každým rokem vyplňuji sama daňové přiznání. Dotaz: mohu částku Kč 1900,-- připočíst k příjmům z pronájmu,které vykazuji v tomto daňovém přiznání? Děkuji

Prosim o radu, jsem zaměstnán, tzn.pobírám…

Prosim o radu, jsem zaměstnán, tzn.pobírám mzdu, uplatňuji odpočet úroků na hypotéku na koupi rodiného domu. v letošním roce bych chtěl pronajímat část domu. Otázka: 1) mohu stále uplatňovat odpočet úroků v daňovém přiznání? 2) musím pro uvedený pronájem mít živnostenský list. děkuji zuna

Dobrý den, prosím o radu. Spol. s r.o., plátce…

Dobrý den, prosím o radu. Spol. s r.o., plátce DPH chce prodat starší zařízení kanceláří. Jedná se většinou o nábytek apod, kdy byl při nákupu uplatněn odpočet DPH. Ráda bych věděla zda při současném prodeji musí být vystaven daňový doklad také s DPH i když účetně byl nábytek odepsán v roce 1995, nicméně jej stále máme v evidenci. Děkuji za odpověď Jana Vrbová

Dobrý den. Mám tento problém. Jsem občan ČR,…

Dobrý den. Mám tento problém. Jsem občan ČR, pracuji jako učitel na VŠ. Loni jsem byla pozvána do Montrealu v Kanadě, abych tam jako visiting professor pracovala na univerzitě. Pracovala jsem tam pět měsíců od ledna do května a přitom jsem dostávala plat, který mi tam byl normálně zdaněn. Jakým způsobem mám tento příjem u nás přiznat? Za odpověď děkuji. Naďa Stehlíková

Jako fyzická osoba mám příjem ze závislé činnosti…

Jako fyzická osoba mám příjem ze závislé činnosti, pronájmu a z podnikání. Příloha v daň. přiznání, tabulka "Přehled o majetku a závazcích" - se týká jen příjmů a výdajů z podnikání? Prosím o vysvětlení sloupečku č. 3 - v cenách podle zákona o účetnictví.Děkuji Marta Zavadilová

V domě je 5 bytů v osobním vlastnictví, za celý…

V domě je 5 bytů v osobním vlastnictví, za celý dům je vedeno účetnictví a prováděny opravy, nákupy a platby. Je nutné v tomto případě podávat dańové přiznání k dani z příjmu? Nejedná se o družstvo.

Dobrý večer, prosím o radu, když si někdo vezme…

Dobrý večer, prosím o radu, když si někdo vezme úvěr jako soukromá osoba (nákup os. auta), lze auto vložit do podnikání? Kdy a za jakých podmínek. Děkuji za odpověď

Mám příjmy z autorských práv (příspěvky do…

Mám příjmy z autorských práv (příspěvky do časopisů), nemám IČO, pouze DIČ, výdaje uplatňuji procentem. Jsem účetní jednotkou (3. oddíl DP)? K soc. poj. nejsem přihlášen, mohu si v ř. 44 odečíst zdrav. pojistné z loňského roku, resp. jeho doplatek?

Prosím o sdělení k vyplnění daň. přiznání z…

Prosím o sdělení k vyplnění daň. přiznání z příjmů FO typ B 1.)Jaké údaje se uvádějí do ř.17(časové rozlišení)? uhrazené částky nebo částky zbývající k úhradě? 2.)celý rok jsem splátky na tento finanční leasing zanášel do neodečitatelných nákladů a na konci roku jsem je formou nepeněžních operací zanesl do deníku. Podle návodu k vyplnění "přiznání" bych je však v deníku uvádět neměl. Jak potom vypořádat DPH? děkuji

Manželce, která provozuje lékařskou praxi jako…

Manželce, která provozuje lékařskou praxi jako SVČ, zpracovávám ve svém volném čase účetnictví. Vyplatí se toto provádět jako osoba spolupracující na podnikání (vztah k zákonu o dani z příjmu)? Případně kde bych si o tom mohl něco podrobnějšího přečíst ? Děkuji

Prosím odpovězte mi na tento dotaz. Mému strýci…

Prosím odpovězte mi na tento dotaz. Mému strýci vyměřila Správa sociálního zabezpečení starobní důchod ve výši 16.000 Kč měsíčně.(192 tis. ročně.) Vzhledem k § 4 odst.1 písm. h) je osvobozena od daně částka 144 000 Kč. ročně.Znamená to, že musí z částky nad tento limit: A)podat dańové přiznání typ A a daň zaplatit? B)může si ještě odečíst na poplatníka 38.040 Kč? c)proč to hned "sociálka" zálohově nepošle sama? D)nebo se toto ustanovení na starobní důchod nevztahuje a budu u příbuzenstva "za blba"? Díky za odpověď. J. Čechová

Může podnikatel vedoucí jednoduché účetnictví…

Může podnikatel vedoucí jednoduché účetnictví odkoupit od soukromé osoby nepodnikající starší majetek /např. počítač nebo nábytek/ ve výši cca 20000 Kč a uplatnit takto nabytý majetek jako daňový výdaj. Jako podklad pro zaúčtování je vyhotoven zápis o prodeji, kde jsou uvedeny osoby, datum prodeje, částka , předmět. Hlavně mě zajímá, zda původní majitel musí prokázat, že prodává svůj majetek a jak jej nabyl / třeba doklad o nákupu/, nebo zda musí být na takový prodej nějaký znalecký odhad ceny?

Dobry den chtěla jsem se Vás zeptat na…

Dobry den chtěla jsem se Vás zeptat na následujíci:Jsem na mateřské dovolené a prvním rokem podnikám protože můj hrubý zisk je pouze 10.000,- jakou si můžu odečíst odečítatelnou položku a pokud si manžel na mne muže odečíst zbytek mojí odečítatelné položky, protože ji asi celou nemohu vyčerpat. Děkuji za odpověď

Prosím o radu. Jako OSVČ chci darovat mateřské…

Prosím o radu. Jako OSVČ chci darovat mateřské škole počítač. U dílů na tento počítač jsem si již odečetl DPH. Jak je to dále s DPH při darování? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může firma…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může firma provozující mezinárodní přepravu prostřednictvím třetí osoby uplatňovat nárok na osvobození od povinnosti uplatnit DPH na výstupu dokladem CMR (přepravním listem). Děkuji za odpověď.

Vazeni, potrebuji si pujcit na 2 mesice 36 000…

Vazeni, potrebuji si pujcit na 2 mesice 36 000 Kč, prijem mam 20000 Kč/měsic cisteho, muzete me rict, jakou jsou prumerne uroky v bance a na jakou banku se mám obrátit. pokud jsou jeste jine poplatky, tak prosim o celkovou sumu nakladu, které me bude pujcka stát. Děkuji Jitka Kostelková