FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Splácím úvěry ze stavebního spoření,jeden úvěr je…

Splácím úvěry ze stavebního spoření,jeden úvěr je napsán na mě a další na syny. Já jsme dle smlouvy přejímatel dluhu. Mohu si v daňovém přiznání odpočítat úroky ze všech splácených úvěrů ze stavebního spoření_ Děkuji za odpověď

DPH-vývoz služeb. Naše firma vyváží do zahraničí…

DPH-vývoz služeb. Naše firma vyváží do zahraničí stroje a na faktuře je uvedena hodnota stroje,doprava,balné a případně poštovné. Do vývozu zboží dáváme hodnotu z JCD ř.44 (ř.46 statistická hodnota je včetně dopravy) a hodnotu dopravy dáváme přímo z fa do vývozu služeb. Je to správný postup? Děkuji Šťastná

Jakou zákonnou daňovou povinnost je třeba dodržet…

Jakou zákonnou daňovou povinnost je třeba dodržet při zaměstnání plnoletého studenta na DPP s očekávanou odměnou cca 1000 Kč? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, potřebovala bych vědět, jak zaúčtovat…

Dobrý den, potřebovala bych vědět, jak zaúčtovat dovoz zboží, které sice došlo v prosinci 2001, ale procleno bylo 2002. Zboží dále hned prodáváme. Jak zaúčtovat z hlediska DPH na vstupu a výstupu (nevedeme sklady - způsob B, a jak z hlediska daně z příjmu. Faktura byla vystaveno v roce 2001.

Prosím o odpověď na dotaz.Společník společnosti s…

Prosím o odpověď na dotaz.Společník společnosti s. r. o. poskytl společnosti půjčku a byly sjednány úroky v souladu se zákonem ve výši 140 % diskontní sazby ČNB.Úroky nebyly vyplaceny. Lze postupovat tak, že se tyto nevyplacené úroky dále připočítávají k půjčce a úročí se dále i s půjčkou

Vážení, nejsem plátce DPH a přesto jsem v…

Vážení, nejsem plátce DPH a přesto jsem v neznalosti věci psal na faktury 5% DPH. Jsem projektant a mám vedlejší pracovní činnost, na které jsem si vydělal za necelý rok cca 25.000Kč. Zatím na mojí chybu mě nikdo neupozornil. Je možné, abych se stal plátcem DPH dodatečně a tudíž faktury již vydané byly vpořádku? žádám Vás o radu, než půjdu na finanční úřad. Děkuji, Karel Šimůnek 02/613 05 145

Název sekce: Daňové a účetní poradenství …

Název sekce: Daňové a účetní poradenství Zodpovězen: 22.01. 2002 16:24 Otázka: jaká je cestovní náhrada , kterou mohu uplatnit v jednod. účetnictví pro nákladní automobil nezahrnutý do majetku firmy ? Děkuji za odpověď Ivana Odpověď: Sazba základní náhrady pro nákladních automobily není zákonem přímo stanovena. Vzhledem k tomu, že náhrady za použití automobilů nezahrnutých do obchodního majetku podnikatele jsou stanoveny zákonem o daních z příjmů, který odkazuje výší náhrad na zákon o cestovních náhradách, je třeba použít ustanovení o sazbě základní náhrady vztahující se na nákladní automobily uvedeném v tomto zákoně. Vzhledem k tomu, že tato sazba zde není přímo stanovena a její výše je stanovena na základě dohody mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, je třeba použít analogii v případě podnikatele a stonovit sazbu základní náhrady na základě vlastního uvážení. Při stanovení základní náhrady je třeba uplatnit racionální přístup a tuto sazbu nepřiměřeně navýšit za účelem snížení základu daně z příjmů. Tributum Company s.r.o. Nesouhlasím s Vaší odpovědí na výše uvedený dotaz. Pokud se jedná o podnikatele, uplatňujícího výdaje na vlastní (nikoli zaměstnanců) pracovní cesty nákladním automobilem nezahrnutým do obchodního majetku, použije sazbu základní náhrady pro osobní automobily, zvýšenou na dvojnásobek (viz § 24, odst.2, pís.k), bod 3 poslední věta). Odpovězte mi prosím, jestli s uvedeným postupem souhlasíte. Radek kovařík

Dobrý den , chtěl bych se zeptat jestli si mohu…

Dobrý den , chtěl bych se zeptat jestli si mohu převést do firmy (fyzická osoba) leasing automobilu, který jsem , ale zakoupil na leasing již v roce 1999 (leasing konči v roce 2003/08. Co proto mám udělat jestli je to takhle dodatečně vůbec možné. Děkuji

Dobrý den, prosím Vás o informaci. Chtěla jsem se…

Dobrý den, prosím Vás o informaci. Chtěla jsem se zeptat. Manžel v práci nedostal již delší dobu odměny a příplatky k základní mzdě. Teď mu to chce zaměstnavatel vynahradit, ale tak, aby nebyla stržena tak velká částka na daních tzn.co nejvýhodnější zdanění. Můj dotaz zní, co je nejvýhodnější, zda 13.plat, nebo rozpočítání do následujících výplat po částech? Děkuji.

Dobrý den ,mám na Vás jeden drobný dotaz. Žiji…

Dobrý den ,mám na Vás jeden drobný dotaz. Žiji ve společné domácnosti s družkou ( ta je vdova a má 7 leteho kluka ze svým zesnulým manželem),nyní se nám narodilo před 3 měsíci naše společné dítě. Družka je tudíž nyní na mateřské dovolené. Své vlastní dítě si odepisuji z daně z příjmu. Jelikož však vyživuji i druhé dítě /7 letý kluk/ v rámci společné domácnosti, myslím si že bych si mohl odepisovat i toto dítě. U nás ve mzdové účtárně mi však řekli , že jelikož toto dítě není moje vlastní ,nemohu si ho odepsat. To bych mohl pouze v případě ,že bych se s družkou oženil a nebo bych si toto dítě osvojil. Můj dotaz tedy zní ,zde je nutné se oženit či si osvojit 7 letého kluka k tomu , abych si mohl snížít daňový základ z daně z příjmu. Děkuji za odpověd

Dobry den, mam dotaz, do jake vyse si smi OSVC…

Dobry den, mam dotaz, do jake vyse si smi OSVC podnikajici v oblasti konzultaci (kde musi i prezentovat) dat do nakladu vydaje za obleceni? Je ta castka a o jake obleceni se jedna, nekde uvedeno v zakone? Dekuji.

Dobrý den, mám na Vás dva dotazy: 1/ na který…

Dobrý den, mám na Vás dva dotazy: 1/ na který účet je metodicky správné účtovat kolky a dálniční známky? Na 538 nebo na 568? 2/ mám případ, kdy klient přešel z jednoduchého účetnictví s uplatněním 25% paušálu jako výdaje na podvojné účetnictví. Nejsem si zcela jista s počátečními zůstatky. Udělala jsem inventuru u účtů, u nichž to šlo: 211,221,311,314,341 k 1.1.2002. Vyšel mi však rozdíl mezi aktivy a pasivy o částku představující součet 211,221,311,314 - 341 ( daň platil ). Když jsem tuto sumu zaúčtovala na 701/491, tak to sedí. Je postup správný? Děkuji E.

Prosím o odpověď na můj dotaz. Jsme plátci DPH…

Prosím o odpověď na můj dotaz. Jsme plátci DPH a máme v pronájmu další společnost, která je také plátce DPH. Nájem za nebytové prostory je zdaňován sazbou 5%, nájem movitých věcí sazbou 22%. Jakou sazbu DPH máme uvádět při přefakturaci tepla, vody a elektrické energie. Čáskty za teplo , vodu a energii jsou v nájemní smlouvě pouze ve výši Kč 100, 50 a 50 měsíčně. Na jaký účet mám účtovat přefakturaci tepla, vody a el. energie? Děkuji za odpověď Adamčíková Vanda

Dobrý den, od 1.listopadu 2002 jsem si jako…

Dobrý den, od 1.listopadu 2002 jsem si jako student VŠ založila živnostenský list, zajimalo by mě, zda rodiče na mě mohou uplatňovat odpočitatelnou položku na vyživované dítě (snižovat si základ daně) a zda mají nárok na přídavek na dítě pro tento rok. Děkuji

Jsem členem bytového družstva a zvažuji převod…

Jsem členem bytového družstva a zvažuji převod bytu do osobního vlastnictví. V průběhu několika let předpokládám prodej bytu.Jaké jsou sazby daně z prodeje nemovitosti pro družstevní vlastnictví a pro osobní vlastnictví.Pokud převedu byt do osobního vlastnictví krátce před prodejem je započítána doba bydlení(při družstevním vlastnictví) pro splnění podmínky 2 let užívání, aby platila vyjímka pro platbu daně z prodeje nemovitosti? Děkuji za odpověď.

Plánuji vyměnit byt v obecním vlastnictví za…

Plánuji vyměnit byt v obecním vlastnictví za větší, také v obecním vlastnictví ( obec s výměnou sohlasí ). Součástí výmeny butů bude z mé strany i finanční vyrovnání ( za rozílnou hodnotu nájemních smluv ). Je nabyvatel odstupného povinen zaplatit daň z příjmu, nebo od ní bude ozvobozen, pokud ono odstupné, či vyrovnání použije do jednoho roku na vyřešení svých bytových potřeb ( zaplacení části RD do osobního vlastníctví ). Děkuji za odpověď

Dobrý den, mám účtovat DPH na výstupu, když firma…

Dobrý den, mám účtovat DPH na výstupu, když firma prodávala větráky, které byly v majetku?

Dobrý den, již delší dobu se marnì snažím…

Dobrý den, již delší dobu se marnì snažím na internetu najít informace, které potøebuji. Nenašel jsem je a proto se obracím na vás. Pracuji pro jeden webový server jako externista, ale to tak, že s nimi mám autorskou smlouvu o dílo. Nejsem tedy u nich klasicky zamìstnán, neplatí za mì žádné pojištìní ani danì atd. Zajímalo by mì, zda pokud jsem student, vztahuje se na mì i v tomto pøípadì nezdanitelné minimum. Kolika procentní je daò a kolik nesmí mìsíèní honoráø pøekroèit, abych daò platit nemusel? Dále, když budu dìlat daòové pøiznání, zapoèítám do nìj jen pøevýšenou èástku v jednotlivých mìsících nebo celkovou èástku v mìsíci, kdy honoráø pøekroèil nezdanitelné minimum? Dìkuji

Zajimalo by mne, jake castky socialniho a…

Zajimalo by mne, jake castky socialniho a zdravotniho pojisteni (mesicni zalohy) musi platit OSVC v prvnim roce podnikani a jak se tyto castky vypoctou v dalsich letech. Dekuji

Je zaplacený členský příspěvek např. v Cechu…

Je zaplacený členský příspěvek např. v Cechu pracovníků v oboru manipulačních vozíků nebo v jiných asociacích u nichž povinnost členství nevyplývá ze zákona, pro příslušného zaměstnance, za něhož jsme členství uhradili v rámci nedaňových nákladů, nepeněžním příjmem podléhajícím dani z příjmu fyzických osob?