FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, v roce 2011 přecházíme na paušální výdaje, tudíž budeme podávat dodatečné daňové přiznání za rok 2010. Je možné uplatnit ztrátu do dodatečného DP i když v původním DP nebyla uplatněna?? Někde jsem se dočetla, že ano, ale základ daně musí být vyšší o 1000,-, tzn. že po odečtení ztráty musí být základ daně vyšší o 1000,- než v původním DP??? Děkuji.
Dobrý den, při odhlášení od DPH počítám obrat za posledních předcházejících 12 měsíců. Počítá se do těchto měsíců i doba, po kterou byla živnost pozastavena: Děkuji
Dobry den, vim ze pokud byt pronajimam, nemam narok na vraceni dani ze zaplacenych uroku hypoteky, ale mohu dat tyto zaplacene uroky do vydaju ?? Dekuji
Dobrý den, 15.brezna 2011 jsem koupil motorku. Nyní ji prodávám. Jsem fyzická osoba. Motorka je v mém osobním vlastnictví. Musím přijem z prodeje nějakým způsobem přiznávat? danit? děkuji moc H.S.
Zákon o daních z příjmů od roku 2005 umožňuje uplatnění daňového zvýhodnění na vyživované dítě žijící s poplatníkem v domácnosti.Při nárokování daňového zvýhodnění na vyživované dítě je dále nutné splnit podmínku soužití dítěte s poplatníkem v jedné domácnosti. Definici domácnosti vymezuje občanský zákoník v § 115.Jak je tedy možné,že nemohu uplatnit daňové zvýhodnění na dítě družky se kterou žiji již od roku 2008 ve společné domácnosti.
Dobrý den, rád bych po 8 letech zrušil své investiční životní pojištění a přešel k jiné pojišťovně, kam bych chtěl také přesunout okamžitě své odbytné. Otázkou je, jak je to s dodaněním? (nedosáhl jsem věku 60). Jeden poradce mi sdělil, že když se odbytné nepřevede na můj osobní účet ale rovnou na účet konkurenční pojišťovny, tak dodatečné daňové přiznání podávat nemusím. Druhý poradce mi sdělil, že daňové přiznání musím podávat vždy, pokud jsem nedosáhl 60 let a zrušil životní pojištění, a když jsem volal přímo do pojišťovny, tak mi sdělili, že podle zákona by se dodanit mělo, ale v tomto případě každý finanční úřad to bere individuálně. Chtěl bych tento problém už vyřešit. Děkuji moc
Dobrý den, poprvé v kariéře jsem měl příjem (pouze ze závislé činnosti)současně od více zaměstnavatelů a podávám přiznání k dani. Proto bych měl jeden triviální dotaz: - do řádku 32 "úhrn pojistného" v přiznání k dani se uvádí součet částek z "potvrzení o zdanitelných příjmech" nebo částka 34% z úhrnu příjmu? Vzhledem k tomu, že u jednoho ze zaměstnavatelů šlo o Dohodu o provedení práce s příjmem vyším než 5.OOO,- měsíčně byl příjem zdaněn zálohově bez odvodu pojistného a tudíž jsou částky opsané a vypočtené rozdílné.
Dobrý den. Jsem OSVČ soukromý zemědělec. Chci se zeptat na odpisy u osobního auta. Pokud vím patří do 2.odpisové skupiny - 5 let odepisování. Lze využít zvýšení odpisu v prvním roce o 20%? Slyšela jsem , že lze odepsat auto i rychleji než 5let, je to možné? Musí se stále vést kniha jízd? Děkuji za odpověd.
Dobrý den koupil jsem v minulém roce rodinný dům na úvěr ze stavebního spoření. Rodinný dům nyní není v obyvatelném stavu protože provádíme rekonstrukci, která probíhá svépomocí. Úpravy nevyžadují stavební povolení ani ohlášení. Tedy na provádění rekonstrukce neexistuje žádný doklad. Po dokončení rekonstrukce se chceme do RD nastěhovat (doufáme v tento rok) Pozn: Nyní mám trvalým pobyt u rodíčů, ale trvale bydlím v nájemním městském bytě s přítelkyní a malým dítětem (byt je psán na přítelkyní) Prosím o informaci, že je v totmo případě možné odečítat úroky z poskytnutého úvěru. Děkuji
Dobrý den moc se tady v tom nepohybuji ale měl bych dotaz přítelkyně studovala a skrz těhotenství přerušila studium. Díky mému příjmu jsem nedosáhli na porodné tak teď řešíme mateřskou která se má počítat z mého platu. Zaslal jsem tedy požadavek své učetní ta přiložila výpis výplat a podal ho na socialku přišlo mi včera že můj denní vyměřovácí základ činní 912kč mohu se zeptat co to znamená pro mou přítelkyní jakou výšší mateřské na 3 roky dostane ?? V pondělí jde s tímto papírem na socialku kam spadá. Děkuji za odpověď Lukáš
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat, dotaz se bude týkat ročního zúčtování daně u fyzických osob. V roce 2.9.2009 jsem uzavřel smlouvu s pojištovnou kde bylo součástí soukromé životní pojištění, na které se dalo ukládat peníze. V lednu 2010 mi přišel dopis o potvrzení tohoto životního pojištění, že jsem zaplatil částku ve výší 40 tisíc. Uplatnil jsem jej tedy u ročního zúčtováni daně. Nicméně, nevšiml jsem si, že bych obdržel následně zpátky nějaké peníze. Tak jak to je u druhého živ. pojištění které mám již uzavřené léta a vrací mi vždy 2000 co tam vložím. Stejný proces se opakoval loni, akorát stím že částka již nebyla 40000 ale 3000 ( vybráno na os. účely). Loni jsem tuto pojistku zrušil. Což mi ovšem dost zkomplikovalo letošní zúčtování. Naše personalistka mi řekla, že budu muset všechno doplatit, ikdyž jsem nic neobdržel. Na úřadě se semnou ani vůbec nebavili.Tady jsem dočetl, že smlouva musí trvat nejméně 5 let. Můžu to chápat tak, že pokud smlouva trvala jen 3 roky, nemohl jsem ji uplatňovat a proto jsem nic neobdržel? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,mám dotaz ohledně slevy na dani na manželku. Poplatník chce uplatnit slevu na dani na manželku, jeho manželka je OSVČ. Posuzují se u této manželky příjmy před odečtem zdanit.výdajů nebo příjmy po odečtu zdanit.výdajů? Děkuji za odpověď.
Jsem členem Spolku evangelických kazatelů (SPEK). Spolek sdružuje evangelické faráře a faráře. Náplň jeho činnosti se podobá lékařské komoře. Je to dalo by se říci profesní organizace. Je možné členské příspěvky SPEKU přiznat jako výdaj odečítatelný od základu z daně? Pokud ano jakým způsobem.
Dobrý den pane doktore, ještě se vracím k těm úrokům z půjček od společníků. Dotaz jsem zasílala asi před hodinou, neuvedla jsem celkovou výši půjček od společníků. Tyto půjčky jsou ve výši 8,432 045,- Předem Vám děkuji za odpověď. M. Volfová
Dobrý den, nejsem si jistá se zdanění příjmů - zaměstnankyně obdržela od firmy v roce 2011 akcie: 31/8/2011 - 22 akcii - okamzita hodnota v dobe pripsani 577.06 USD 10/2/2011 - 18 akcii - okamzita hodnota v dobe pripsani 503.46 USD Je povinna to zdanit, eventuelně který paragraf? A jakým kurzem přepočítávat - v době obdržení nebo k 31.12.2011? Pokud má vyplacené dividendy, které se daní podle par.8, musí dodávat k přiznání nějakou přílohu (např.výpis) Moc děkuji za odpověď. Kamila Veverková
vyník dopravní nehody mi způsobyl škodu na autě v hodnotě 170 000,-Kč.pojišťovna viníka mi uhradí pouze likvidační částku ve výši 97 000,-Kč. Já požaduji doplatek po viníkovy v hodnotě odhadu dle znaleckého posudku hodnoty vozidla a to v částce 60 000,-Kč. Jsem plátce DPH.Musím tuto částku uvést včetně DPH, nebo cena bude bez DPH.Auto bylo v majetku firmy. Odhad je bez DPH. Auto je zrušeno.Děkuji Zatlopukalová e-mail: kazain@tiscali.cz
Dobrý den pane doktore, společníkům společnosti s.r.o z poskytnutých půjček za rok 2011 byly celkem zaplaceny do 31.12.2011 úroky v částce 287.767,- CZK. Vlatní kapitál k 1. lednu 2011 byl 13,314 000,- CZK. Vlastní kapitál k 31.12.2011 bude kolem 17 000 000,- nemám ještě spočitanou daň z příjmů. Budou výše uvedené vyplacené úroky daňově uznatelné podle ZDP §25, pís.w.. Společníkům jsem vypracovala přiznání k dani z příjmů fyzických osob, vyplacené úroky jsem jim uvedla do daň. přiznání. Předem Vám děkuji za odpověď. S přáním hezkých dnů Marie Volfová
Dobrý den, postupně jsem zdědila část rodinného domu (s 1 bytem), v r.1989 1/4 a v roce 2011 1/12,ale nebydlela jsem tam (vlastnictví zůstavitele po dobu delší než 5 let).V roce 2011 jsem svoji 1/3 prodala, chci se zeptat, zda je příjem od daně osvobozen, pokud nikoli, mám do výdajů uvést u celé 1/3 cenu dle posudku z r. 2011 nebo u 1/12 dle posudku z r. 2011 a u 1/4 cenu dle posudku z r. 1989 a dále provizi uhrazenou realitní kanceláři.Děkuji, M.Snopková
Dobrý den, měla bych prosím dotaz ohledně platby (osvobození) daně z příjmů občanského sdružení - mateřského centra. Je to nevýdělečná organizace. Účtuji tam příjmy z darů, dotací, příjmy z kroužků, členských příspěvků, permanentek, herny a různých akcí a výrobků, které v mateřském centru vytvářejí maminky a děti. Výdaje jsou zde hlavně na materiál, hračky, vybavení, režii a mzdy ( dohody o provedení práce). Za rok 2011 mi vyšel hospodářský výsledek 21 000,-Kč. Chtěla bych prosím vědět, zda jsou příjmy od daně osvobozeny nebo je-li tam nějaká hranice ve výši hospodářského výsledku ( základu daně ).
Dobrý den, prosím o radu v následujícím. Jsem fyzická osoba, vedu daňovou evidenci. V prosinci 2009 jsem vyplácela mzdu na základě dohody o provedení práce, ale zálohu na daň z příjmu jsem odvedla až na začátku ledna 2010. Do daňového přiznání za rok 2009 jsem ale dala do výdajů celou částku (vyplacenou, i zálohu na daň). Až te´d jsem zjistila chybu, že ta záloha na daň z příjmu patřila jako výdaj až na rok 2010. Mám udělat dodatečné dańové přiznání? Další dotaz - co všechno patří do ostatního majetku? Cenné papíry a peněžní vklady, peněžní vklady , to se tím rozumí osobní vklady do podnikání? A poslední otázka, musím vklad do podnikání do mojí firmy od mého otce evidovat jako půjčku, nebo to lze evidovat jako osobní vklad. V daňovém přiznání to nemám problém uvést jako půjčku, ale vyplňuji další formuláře pro szif a tam to má vliv na posouzení finančního zdraví firmy. Moc děkuji za odpověď