FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chci se zeptat jestli si můžu uplatnit zaplacené úroky od základu daně, pokud sem uvěr ze stavebního spoření použil na nákup bytu, který pronajímám Děkuji za odpověď
Auto pořízené na fin leasing (splátky ukončeny 06/2002) jsem zahrnul do majetku a od 1.1.2003 chci provést převod do osobn.majetku. Jakým způsobem budu do příjmů zahrnovat příspěvek na reklamu která je umístšna na tomto autě. Účtuji v JÚ. Děkuji
Jsem zaměstnanec a letos jsem měl dva současné zaměstnavatele. Vedlejší příjem nepřesáhl 3000Kč měsíčně. Také jsem letos podepsal smlouvu o dílo s dalším subjektem a obdržel jednorázovou odměnu 6000Kč (nezdaněno). Budu muset příští rok podat samostatně daňové přiznání a zaplatit daň z těch 6000Kč? Děkuji. Maxa
Chci začít podnikat - jsem zahraniční FO občan SR z toho vyplývá(živnostenský list, registrace v Obch.rejstříku - Podvojné účetnictví), jaké jsou mé povinnosti vůči ČSSZ, začínám je plnit okamžitě, nebo až v dalším roce po daňovém přiznání? (když začnu 11/02) Děkuji.
Vedu jednoduché účetnictví,mám pouze korunový účet, vyvážím dřevo.Jaký kurz mám při vystavení faktury (přepis do češtiny,tedy na koruny) použít. Kurz na JCD nebo kurz aktuální (skutečný), který je v době připsání peněz na účet? Pokud použiji kurz z JCD, tak jak to mám zúčtovat?
Dobrý den, podnikám jako OSVČ. Provozuji živnost na fotografickou, lektorskou činnost a marketingové poradenství: můžete mi doporučit literaturu, kde bych nalezl základní kategorie nákladových položek pro tyto činnosti? Podnikám v družstevním bytě - do jaké míry je nájem, hypotéka, energie... daňovým nákladem? Děkuji, S pozdravem
Dobrý den. Ráda bych se zeptala na problém s šířením kulturní brožurky, která vychází 10měsíců v roce( během divadelní sezony). Brožura se prodává, ale je i rozdávaná jako reklamní předmět( podmínku Zákona o dani z příjmu pro reklamní předmět - označení firmy a cena bez DPH do 200,-Kč je splněna). Jak se v účetnictví vypořádám s těmito rozdanými brožurami a jak je to s náklady na jejich pořízení a s DPH při jejich pořízení? Děkuji
Co je daňovým nákladem při nákupu pohledávky a jak a kdy se o nakoupené pohledávce účtuje?
Vážení, mám následující problém. Ředitel naší firmy používá služební automobil k soukromým účelům. Ve své pracovní smlouvě má zakotvené bezplatné používání k soukromým účelům. Měsíčně je mu tedy k příjmu započítáváno 1% ze VC automobilu a též naturální příjem ve výši ujetých soukromých km. Jak to bude v tomto případě z hlediska DPH, půjde o zdanitelný příjem na výstupu? Jak by se to účtovalo? Děkuji. J.K.
Dobrý den! Letos budu poprvé podávat daňové přiznání za rok 2001.Mám příjem od dvou zaměstnavatelů ( hlavní a vedlejší pracovní poměr,příjem asi 170 000 Kč).Dále pobírám mzdu na základě uzavřené dohody o provedení práce( 100 hodin ročně) ve výši 1200 Kč měsíčně( zdaněné 15%).Další mzdu jsem pobírala na základě uzavřené dohody 6000 Kč, 4000 Kč a 2000 Kč ( vše zdaněné 20%).Zároveň bych chtěla uplatnit nárok na odečet úroků ze stavebního úvěru a meziuvěru. Jaký typ daňového přiznání musím podávat a které příjmy jsem povinna uvést v daňovém přiznání? Děkuji za odpověď Zdravím Žižková
Dobry den, rada bych se zeptala na konkretni pripad, jedna se o vyvoz sluzeb na internetu do zahranici. Dle MF CR se v tomto pripade se uctuje 5% DPH. Kde ci u jake instituce pak muze zahranicni subjekt bez zastoupeni v CR zazadat o navraceni DPH ?
Kde, na kterém řádku daňového přiznání typu B (OSVČ) se nacházejí nepeněžní úpravy příjmů a výdejů z titulu uplatnění rozpouštění časového rozlišení (leasingové splátky a akontace splátek)?
Dobry den. Cast roku 2001 (leden-srpen) jsem pracovala v CR a zbytek roku v UK. Mohu si odecist celou nezdanitelnou cast dane ve vysi 38040,-Kc nebo pouze jeji podil v zavislosti na delce vydelecne cinnosti v CR? Dekuji.
Mohu si uplatnit do odpisů ze základu daně z příjmů pojistné ze životního pojištění manželky, která je na mateřské dovolené?
Máme s manželkou hyp. úvěr na přestavbu domu. Konkretně se jednalo o půdní vestavbu(podkroví). Rodinný dům patří manželce, o hypotéku jsme žádali společně. Úroky z hyp. úvěru si nemůžu odečíst ze základu daně, protože z pohledu stavebního zákona se nejedná o změnu stavby, a proto není toto podkroví zaznačeno na výpise z katastru nem. A toto je důležité zase pro FÚ. Manželka je na mat. dovolené a tyto úroky si nemá z čeho odepsat. Prosím poraďte mi jakým způsobem by se tento problém dal vyřešit. Děkuji
Dobrý den. Jaký je prosím termín pro podání daně z příjmu fyzických osob (zaměstnanců)v případě, že přiznání si vypracovávají sami a hodlají (teď nevím správný termín) si odečíst (snížit) daň o úroky z hypotečního úvěru a životního pojištění. V Hospodářských novinách jsem viděl titulek, že v případě uplatnění odečtu, je termín polovina února a neměl jsem možnost si článek vyhledat. Děkuji za Váš čas. Ludvík Sibera
V 1/02 jsem zasilala dotaz, posilam jeste jednou: V 6/2000 byla odevzdana prace na zaklade dohody o provedeni prace vykonavana behem r. 1999 a 2000. Odmena za tuto praci vsak byla proplacena a tez zauctovana az v roce 2001. Je to tak v poradku nebo se musi plat zauctovat zpetne do r. 2000 a podat opravne DP? Jedna se o bytove druzstvo s osvobozenymi prijmy, takze vysledna danova povinnost se nezmeni. Dekuji za odpoved.
Dobrý den, malé bytové družstvo (5 členů) účtuje v podvojném účetnictví. Jeden z jeho členů byl zhruba před dvěma lety z družstva vyloučen pro neplacení aj. Nájemní smlouvu se s ním nepodařilo uzavřít i když byla ze strany družstva nabídnuta. Dotyčný člověk nadále nic neplatí, je na něj podána žaloba na vyklizení bytu, která se neřeší, protože zároveň on pomocí soudu zjišťuje, zda byl právoplatně vyloučen?.. Naše účetní je přesvědčená (a potvrzují jí to školitelé na semináři), že družstvo musí z tohoto nájmu (který družstvo ani jednou nedostalo a smlouva není podepsána) platit daň z příjmu. Již za předchozí rok 2000 družstvo tuto daň zaplatilo. Dosud se v této věci soudní cestou nic nevyřešilo a prostředky družstva jsou velmi omezené ? možná ani na zaplacení této daně nebude mít peníze. Je postup placení daně z příjmu správný? Jak postupovat při nedostatku finančních prostředků na zaplacení daně? Děkuji za odpověď Josef Koudelka
Fyzická osoba podnikající na základě živn. listu, nezapsaná v obchodním rejstříku, účtující v soustavě jednoduchého účetníctví, vkládá podnik, ve kterém podniká, jako nepeněžitý vklad do společnosti s ručením omezeným, za to získává obchodní podíl ve společnosti odpovídající výši vloženého majetku, jehož hodnota byla stanovena znalcem ustanoveným pro tento případ na základě rozhodnutí rejstříkového soudu a své podnikání jako fyzická osoba končí. Vzniká této fyzické osobě nějaká daňová povinnost k zaplacení daně z příjmu FO ?
Jak uplatnit slevu na dani silniční pro vozíčkáře s průkazem ZTP/P