FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Cast odmeny za zprostredkovatelskou cinnost jsem obdrzela v USD. Jaky kurs se pouziva pro zauctovani? Je to ten, ktery byl platny v den, kdy mi penize prisli na ucet v USD nebo ten, ktery platil v den, kdy jsem penize z uctu vybrala (vybrano bylo v CZK)? Dekuji predem za odpoved.
Je možné, aby nezaměstnaný člověk (nepobírající žádný příjem) mohl prodat některé předměty z vybavení své domácnosti, aniž by příjem z prodeje musel zdanit?
Prosím o odpověď: Pracuji sám na ŽL (malíř).Za jakých okolností si mohu odepisovat stravné do výdajů V př. že ano, kolik? Moc Vám děkuji. Š adr: spelina@plasy.cz
Jsem OSVČ, moje dcera je studentka a je spolupracující osobou a používáme variantu paušálních nákladů. Prosím o zodpovězení čtyř dotazů: 1. Kde se v daňovém přiznání typu B za rok 2001 uplatní pojistné na sociální a zdravotní pojištění spolupracující osoby (která si též podává své daňové přiznání typu B)? 2. Do výpočtu vyměřovacího základu na sociální a zdravotní pojištění jsme po řadu let z nevědomosti nezahrnovali pojistné na sociální a zdravotní pojištění (pouze paušál). Za jak dlouho zpětně a jak se to dá napravit? 3. Jak se v daňovém přiznání nakládá s úroky z revolvingových účtů připojených k běžnému účtu, které byly zdaněny zvláštní sazbou? 4. Má student nárok na nějakou výhodu při placení pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti? Děkuji za odpověď.
Ako sa postupovalo v ČR od roku 1993 pri ukončení režimu dočasného použitia prepustením tovaru do režimu voľného obehu, ktorý bol do záznamového obehu - dočasné použitie prepustený za účinnosti Colného zákona 44/74 Zb. Ako sa vymeriavala DPH, keď pri prepustení do záznamu neplatila DPH ( od 1993 ) ? Vznikla daňová povinnosť aj v prípade, keď tovar pôvodne prepustený do záznamového režimu v 1992 roku, bol odňatý colnému dohľadu alebo nebolo podané colné vyhlásenie na prepustenie na ukončenie záznamového obehu v 1993 roku a neskôr ?
V jedne příručce jsem našla upozornění, že u příjmu jednatele do 3000 Kč měsíčně (Prohlášení nepodepsáno) nelze použít srážkovou daň 15%. Bohužel zde nebyl odkaz na zákon a mě se nepodařilo v zákoně o dani z příjmů příslušné ustanovení nalézt. Můžete mi potvrdit, zda je tato informace správná a přesně které ustanovení zákona tento problém řeší. Lze toto ustanovení případně obejít uzavřením dohody o pracovní činnosti? Děkuji za Vaši odpověď.
Jsem studentka, 23 let, pracuji na ZL, můj roční prijem je zhruba 40000kč, takze zrejme neplatim dan z prijmu, ale platim do socialniho a zdravotniho fondu? Musim vest ucentictvi?
Máme mateřskou firmu v rakousku. Na jejím serveru běží náš účetní i skladový program. Oni se starají o zálohy, údržbu, up date a podobné služby a zároveň zůstávájí majitelem software. Chci si ověřit zda tyto služby s charakterem licenčních služeb podléhají zasbě podle zákona o daních z příjmů 1% srážkové dani nebo ji upravuje mezinárodní smlouva na jinou sazbu a zároveň Vás požádat o jednoduchý vzor co by taková smlouva měla obsahovat aby byla pro finanční úřad neprůhledná když na jejím základě bude docházet k měsíční fakturaci ve výši přibližně 5.000,- Euro měsíčně. Děkuji M. Šmídová
když fyz.os.jiné fyz.os.poskytne peněžní dar na zmírn.násl.povodní.Jak lze daň.prokáz.a celkové daň.důsl.pro obě fyz.os.?
Je možno odapsat z daňového základu investici do cenných papírů(akcií na světovém trhu)? Pokud platím daně z kapitálového přijmu myslím, že nějak ano. Jak se tato investice fizické osoby bude uplat ňovat v daňovém přiznání a v jednoduchém účetnictví. Lze odepsat 10% vkladu jako investici ?
Dobry den, precetl jsem si odpoved na dotaz z 23.10., ktery uvadim nize. Znamena to tedy, ze FO podnikajici na zaklade zivnostenskeho listu a ktera ma takovy predmet podnikani, ktery vyzaduje predevsim obchodni schuzky, si nemuze do nakladu zahrnout napr. 1 par obuvi a 1 oblek za 2 roky? Pripad stejnokroje si tedy muze uplatnit pouze firma majici zamestnance? Dekuji za upresneni. Název sekce: Daňové a účetní poradenství Zodpovězen: 23.10. 2002 12:25 Otázka: Dobry den, mam dotaz, do jake vyse si smi OSVC podnikajici v oblasti konzultaci (kde musi i prezentovat) dat do nakladu vydaje za obleceni? Je ta castka a o jake obleceni se jedna, nekde uvedeno v zakone? Dekuji. Odpověď: Nákladovou položkou stan ošacení mohou může být pouze pracovní oděv a pracovní obuv ve smyslu stejnokroje. Oblek se za stejnokroj nepovažuje, a proto se nejedná o daňově uznatelný výdaj.
Chtěla bych požádat o radu: Naše organizace zakoupila nový osobní automobil. Téhož dne byl dodán stejným dodavatelem přídavný schodek (pro zlepšení nastupování starších lidí). Faktura došla samostatně v hodnotě 7.500,-- Kč. Tzn. dvě faktury od stejného dodavatele ve stejný den. Je částka za přídavné zařízení součást pořizovací ceny nebo si účetní musí hlídat částku 40.000,-- Kč v daném roce u jednoho inventárního čísla? Děkuji moc za odpověď
Letos si koupím ojetý vůz za hotové, budu moci dát do nákladů roku 2002 celou částku - mám JÚ. Děkuji.
Sdružení 3 fyz. osob má svou opravnu ve dvou místnostech v domě, ve kterém nikdo nebydlí. Smlouva o nájmu je uzavřena jenom na tyto dvě užívané místnosti. V zimě se pokazil kotel na paliva ? tento kotel vytápěl celý dům. Sdružení zakoupilo nový kotel. Může být celá pořizovací částka zaúčtována do nákladů sdružení? Přeji hezký dne L.Š.
Dobrý den, prosím Vás o sdělení odpovědi. Lze stanovit u nájmu vč. DPH jako datum uskutečněného zdanitelného plnění den vystavení daňového dokladu? Pronajímatel toto datum UZP stanovil v nájemní smlouvě, ze které zároveň vyplývá, že nájemce je povinen zaplatit nájem 2 měsíce dopředu vždy do 15.. Nájem tedy platíme trvalým příkazem dva měsíce dopředu se splatností 5. v měsíci. Děkuji za odpověď Alena Šívrová
Dobry den, ZL vlastnim od ledna 2001. 3 mesice pred zacatkem podnikani tj. 09/2000 jsem si koupil monitor k PC. Mohu uz tento vydaj zahrnout do ucetnictvi a uplatnit za rok 2001? Dekuji.
Podle uzavřené smlouvy o dílo na výstavbu rodinného domku nám stavební firma z důvodu pozdě odstraněných vad zaplatila smluvní pokutu. Je tato částka předmětem daně z příjmu fyzických osob dle § 10 ZDP?
Ráda bych se zeptala, jaké potvrzení potřebuji pro mého zaměstnavatele pro podání daně z příjmu, když jsem v roce 2001 obdržela provizi na základě smlouvy o zprostředkování ve výši 12000 Kč. Musím v tomto případě podat daňové přiznání samostatně?
Rada bych se informovala, zda jiz byla stanovena oficialni sazba na 1l benzinu NATURAL pro rok 2001 u sokroumych podnikatelu, kteri pouzivaji sluzebne auto a benzin je soucasti jejich nakladu. Pokud ano, kolik je ta sazba za 1l??? Dekuji
Dobrý den. Ohledně dovolené za rok 2001 pro zaměstnance v PP od 10.7.2001. Nárok na dovolenou - přiznat dovolenou za 22dní (červenec poměrem)+ ostatní měsíce nebo pouze srpen až prosinec? Děkuji