FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
som slovenka pracujuca v cechach,1. za minuly rok mam prijmy iba zo zavislej cinnosti v CR - mam podavat danove priznanie aj na slovensku?? 2. cast min roka som bola dobrovolne nezamestnana a poplatky za zdravotne poistenie odvadzala do slovenskej zdrav. poistovne - ako to mam uviest v danovom priznani, resp. akym kurzom preratat?? dakujem
Dobry den. Je mozno do nakladu zahrnout vydaje (uctenky), ktere vznikly pred zahajenim podnikatelske cinnosti (datum na ZL), ale s podnikanim souviseji? Napr. se to tyka castky za vydani ZL, nakup materialu k podnikani, cestovni nahrady... Dekuji za odpoved.
K podnikani vyuzivam soukrome auto od rodicu. Je nuto za toto auto platit silnicni dan za rok 2001, kdyz budu zahrnovat vydaje s autem spojene do nakladu? Je nejaky zpusob, jak alespon cast nakladu s provozem auta spojenych zahrnout do nakladu a silnicni dan neplatit? Jake je penale z prodleni zaplaceni silnicni dane? Dekuji za odpoved.
bylo mi odcizeno vozidlo na leasing s odpočtem DPH, zatím jsem uplatnila na DPH splátky splatné k dnešnímu dni.Kdy bude možné uplatnit ostatní splátky na DPH,které mi pojišťovna nevyplatní,pojišťovna již případ ukončila a zaplatila.Zakova
Zdravím Vás. Pospis situace: Jsem OSVČ a na manžela rozděluji 50 % příjmů a výdajů.(výdaje uplatňuji paušálem 25 %). Manžel i já samostaně platíme sociální a zdravotní pojištění. Pro úplnost uvádím, že jsme oba také zaměstnáni, což ale není pro dotaz důležité. Dotaz: Na který řádek v přiznání k dani z příjmu FO rok 2001 za manžela - spolupracující osobu uvede jím zaplacené pojistné soc. a zdrav. Řádek 44 spolupracující osoba jak je uvedeno v pokynu nevyplňuje a v řádku a řádku 54 se uvádí placené pojistné jen za společníky v.o.s. a k.s. Nebo je od roklu 2001 změna a pojistné placené spolupracující osobou není daňový výdaj? Děkuji mnohokrát za odpověd. Když se vám to podaří vyřešit aniž by to znamenalo porušení pokkynů k vyplnění daň. ořiznání, tak ten kdo to vymyslel má u mne lahev, ať napíše telefon. Díky Zdraví Věra
Dobrý den, jesem OSVČ, vedu JÚ. V prosinci r.2001 jsem uzavřel životní kapital.pojištění pro r.2002. Toto pojištění jsem zaplatil jednorázově v prosinci 2001. Můžu si od daňového základu odečíst pojištění za rok 2001 nebo až za rok 2002.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, vklad u družstevní zálohy je ze zákona pojišten. Do jaká výše a podle jakého právního předpisu ? Děkuji, Antonín Hájek
jaká je zaszba srážkové daně při výplatě fiančního vyrovnání minoritním akcionářůmˇ(v ČR a SR), které musí být vyplaceno v důsledku převzetí majetku akciové společnosti halvním akcionářem (§220p)obch.zák.Akciová společnost zanikla bez likvidace.
Dobrý den, mám smlouvu o úvěru u stavební spořitelny. Spolu s manželem stavíme rodinný dům. Pozemek dostal manžel darem a v katastru nemovitostí je zapsán jen on. Během roku mi v měsíčních mzdách účetní odečítala nezdanitelné částky podle potvrzení od spořitelny o předpokládaných zaplacených úrocích. Nyní, když jsem žádala o provedení zúčtování daně z příjmů za rok 2001, mi oznámila, že pokud nejsem majitelka nebo spolumajitelka pozemku, nemůže mi provést roční zúčtování daně a ještě bude chtít doplatit daň za loňský rok. Musím být skutečně zapsaná v katastru nemovitostí? V tomto případě neplatí spoluvlastnictví manželů?
Prvni otazka - Jedinnemu spolecnikovi firmy s.r.o. se v breznu 2001 vyplatil zisk (po odpoctu dane)za rok 2000, pred vyplatou se tento zisk zdanil 15% a dan se odvedla FU v miste firmy. Tehdy jste mi odpovedeli, ze spolecnik, cizi statni prislusnik, s dlouhodobym pobytem,nemusi z tohoto titulu podavat danove priznani. Jine prijmy v CR nemel. Protoze se jedna asi o 320000 Kc, nechceme udelat chybu a znovu se dotazujeme zda je to tak v poradku. Nekde jsme se setkali s nazorem, ze je to kapitalovy prijem a danove priznani musi byt podano. Druha otazka - uroky z bezneho uctu spolecnosti s.r.o. - jsou prijmem, ale neuvadeji se jako kapitalovy prijem jak je tomu u OSVC - je tot tak spravne?
Dobrý den, podniková spořitelna mi nezdaní úroky ze spoření, vzhledem k tomu musím tyto úroky vykázat v daňovém přiznání. Který typ daňového přiznání mám použít (A nebo B) a do které kolonky daňového přiznání a jak mám uvést tyto nezdaněné úroky. Děkuji
Mám (někde dobře založený) ŽL na zprostředkovatelskou činnost. Činnost jsem nezahájil, nic jsem nikomu nefakturoval, ani nikdo mně. Slyšel jsem, že se musí v takovém případě živnost "pozastavit". Z firmy, kde pracuji mi nevyřídili daňové přiznání za uplynulý rok, jen z toho důvodu, že jsem přiznal, že mám ŽL. Hledal jsem se v živnostenském rejstříku, ale nenašel. Poradíte, jak správně postupovat? Děkuji
Jsem OSVČ a na manželku jako spolupracující osobu rozděluji 50% příjmů a výdajů. Nevím si rady s novým daňovým přiznáním. Když do řádků 46 a 47 uvedu nějaké částky, tak se tyto částky naprojeví v příjmech a výdajích spolupracující osoby na ř. 50a, 50b. Mám snad např. odpisy uvádět jen v poloviční velikosti a 2. polovinu manželka? Nebo mám výdaje spolupracující osoby o 50% odpisů zvýšit? Předem děkuji za odpověď. Václav Jelen
Dobrý den, mám dvě otázky: 1. Rozumím tomu dobře, že dávky v nezaměstnatnosti se nezapočítávájí do daňového základu? V roce 2001 jsem pobiral podporu po dobu 2 a půl měsíce a předpokládám, že příslušnou částku nebudu zdaňovat. 2. Co vše se započítává do příjmu manželky ve vztahu k možnosti odečíst si ji z daní? Manželka byla od začátku roku na nemocenské, poté na mateřské dovolené. Pobírala tedy dávky nemocenského, porodné, dále rodičovský příspěvek a koncem roku jí zaměstnavatel proplatil nevyčerpanou dovolenou. Které z těchto částek jsou zahrnuty v příjmech pro posouzení možnosti odečíst si ji z daňového základu? Předem děkuji za odpověď. Ing. Bohdan Farník
Jsem student radneho denniho studia na VS.Zaroven podnikam-mam vystaven zivnostensky list na vedlejsi cinnost - inzenyrska cinnost v investicni vystavbe.Mohu si vyfakturovat mzdu na svuj osobni studentsky bankovni ucet,nebo je nutne poukazovat mzdu prostrednictvim faktury na jiny druh uctu?
Zemědělec - JÚ - plátce DPH: l. nákup mladých stromků-jabloní na osázení - materiál nebo režie? 2. pletivo na oplocení - cca 18000 (ochrana proti zajícům - investice? 3. sloupky nejsou zabetonované, jen zatlučené - investice? 4. prodej půdy - daň z prodeje pole - zdanitelný příjem i výdej podle patří do § 7 ? 5. vybetonování pod siláž - režie? 6. může si zemědělec i když nemá zaměstnance koupit pracovní obuv? (z povahy práce by to snad bylo možné? 7. Pokud nebude krátit výdaje za mobil, je to napadnutelné ze strany FÚ? Děkuji za odpověď
Prodávám dům, který jsem vlastnil jako fyzická osoba (mám příjem jen se zaměstnání) cca 3 roky. Jelikož musím zaplatit mimo daně z převodu nemovitosti také daň z příjmu chci se zaptat zda je možno odečíst od prodejní ceny (je vyšší než odhadní cena) mimo náklady na pořízení nemovitosti také náklady na provoz a udržbu domu a to formou paušálu. Pokud ano jaké procento paušální částky se používá a jaký základ a za jaké období se pro její výpočet používá. Není-li možno použít paušální náklady, tak bych chtěl vědět, jaké náklady je možno pro snížení základu daně využít. Dále se chci zeptat, na kterém formuláři se daň z příjmu přiznává. Poslední otázka se týká daně z převodu nemovitosti. Z jakého základu se vypočítá daň z nemovitosti a kolik činí procent. Děkuji M.Š.
je možné zažádat o odložení placení daně a za jakých podmínek? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně Vnitropodnikových směrnic. Chtěli bychom v nich popsat metodiku stanovení kalkulací našich výrobků. V oddíle výpočty máme kalkulaci rozdělenou na Přímý materiál (suroviny), Obaly a Režie. Režii dělíme dále na výrobní, správní a odbytovou. Chtěl bych se zeptat jak detailně by měl být popsán způsob výpočtu režií. Naš účetní auditor by to nejraději rozepsal až do naprostých detailů, který účet bude přiřazen k čemu atp. Toto řešení se mi však zdá příliš komplikované a přeci jenom se občas některé položky mohou změnit. Co navrhujete popř. nemohli byste nám zaslat nějaký vzor Vnitropodnikových směrnic, kde by byla řešena i kalkulace. Předem moc děkuji za odpověď
Dobrý den, naše firma poskytuje klientům službu, kterou účtujeme měsíčně zpětně. Aby se nestalo, že klient službu odebere a nezaplatí, vystavili jsme na začátku zálohovou fakturu (jako to dělají telekomunikační firmy). Měli jsme teď kontrolu z finančního úřadu a paní z FU tvrdila, že se zálohy musí na konci roku vyúčtovat. Zajímalo by mě, jestli to je opravdu nutné a jestli by se zálohy nemusely vyúčtovat, pokud by bylo ve smlouvě (mezi klientem a naší firmou) uvedeno, že záloha bude vyúčtována až při ukončení odebírání služby. Děkuji za odpověď.