FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
27.12.2001 jsem vznesl dotaz na který mi nebylo odpovězeno. Dále se ptám, jestli budou aktualizována daňová přiznání pro fyz.osoby na rok 2001.
Chci prodat auto,které jsem v r. 1999 po čtyřech letech odepsala a v roce 2001 vyřadila z obchodního majetku do osobní potřeby. Nyní v roce 2002 ho chci prodat. Po ocenění činí jeho zůstatková cena 150 tis. Příjem uplatním podle § 10 o daních z příjmů. Chci ho prodat za 160 tis. Znamená to, že rozdíl 10 tis. bude mým zdanitelným plněním, vykázaným v 6. oddíle daňového přiznání pro fyz. osoby typ B - § 10-Ostatní příjmy? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jako FO jsem si zřídil ŽL (tvorba www stránek). Vedu JÚ. Mohu nějakým způsobem vložit počítač, který jsem pořídil před vznikem živnostenského oprávnění, do majetku firmy a uplatnit ho jako daňově uznatelný výdaj?
Děkuji za odpověd,na můj dotaz ohledně odložení splátek daně. Stále ale nevím za jakých podmínek ze strany FÚ týkající se úrokových sazeb. Správce daně mi sdělil, že musím prý ručit nemovitostí!!!???
Jsme neziskovou církevní organizací, která kromě hlavní činnosti (soc. péče o handicapované osoby)má doplňkovou činnost v oblasti stavebního podnikání. Proto jsme i plátci DPH. Dotazy: 1)Musíme účtovat o DPH na vstupu i ve zdanitelných plněních v hlavní činnosti, tj. bez nároku na odpočet? 2)Mimo to pronajímáme dvě nemovitosti cizím fyzickým osobám - neplátcům DPH. Zajímalo by mě, jestli při údržbě a opravách těchto nemovitostí můžeme uplatnit nárok na odpočet DPH (např. při nákupu stavebního materiálu) a pokud ano, v jaké výši (tj. plné nebo podle koeficientu). Děkuji. ředitel Diakonie ČCE - střediska BETLÉM
Fyzická osoba ? podnikatel účtující v jednoduchém účetnictví v minulosti nakoupil cenné papíry (akcie) a zařadil je do obchodního majetku. Později, když začal uplatňovat náklady paušální částkou, tyto akcie vyřadil z obchodního majetku a příjmy z případného jejich prodeje zahrnuje do ostatních příjmů podle § 10 ZDP (oproti těmto příjmům uplatňuje pořizovací cenu cenných papírů). Mezi těmito akciemi jsou i akcie společností, které jsou v konkursu a jejichž cenné papíry se již veřejně neobchodují (např. ČKD Dukla, Kunz Hranice). Lze pořizovací cenu těchto akcií uplatnit do výdajů podle §10 a eliminovat tak případný zisk z prodeje jiných cenných papírů zdaňovaných rovněž podle §10. Pokud ano, tak za jakých podmínek. Děkuji za odpověď.
Jsem podnikatel, jednoduché účetnictví, plátce DPH. Zaslal jsem do zahraničí vzorky zboží v hodnotě asi 3000 Kč (hodnotu zboží mu odběratel zaplatil). Protože je celní řízení značně zdlouhavé a složité poslal jsem uvedené vzorky poštou. Otázkou je, jak postupovat z hlediska DPH, protože v tomto případě nemám JCD o uskutečnění vývozu, ale pouze doklad z pošty o odeslání zboží. Je nutné v tomto případě uplatnit DPH na výstupu a pokud ano, je odvedená daň daňově uznatelným výdajem (jak ji zachytit v peněžním deníku)? Děkuji za odpověď.
Dobrý večer.Chci se zeptat,zda je možné u osvč dávat do nákladů Gastroturky.Děkuji za odpověď.
Dobrý den.Četl jsem Vaši odpověď na dotaz ze dne 22.10.2002.,jaké zálohy platí OSVČ na zdr.a sociálním pojištění v prvním roce podnikání.Odpověď zněla žádné. Je tomu opravdu tak? Švagr začíná od 1.11.2002 podnikat a to znamená , že by za list. a pros. neplatil žádné zálohy na soc. a zdrav.pojištění? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, jako student VŠ bych chtěl začít podnikat v oblasti tvorby internetových prezentací (+ možnost následné aktualizace a administrace) a služeb s tím spojených (tvorba logotypů, vypalování CD, vytváření fotogalerií apod.). Již několik dní si pročítám Váš server a čím víc toho vím, tím víc mám otázek a nejasností: 1) Jakou živnost bych si měl zaregistrovat? Podle mě především 93 a jako doplňující 24 a 94. Znamená to ale, že za registraci zaplatím 3000Kč? 2) Jaké jsou výhody a nevýhody být plátcem DPH (resp. nebýt plátcem DPH). Co je podle Vás pro mě (jako laika v účetnictví) výhodnější? Co je výhodnější pro mé klienty? 3) Musím mít provozovnu? Bydlím v panelovém domě u rodičů a zde bych taky pracoval. Komunikace s klienty by probíhala výhradně v jejich firmách nebo elektronicky. Pokud provozovnu mít musím, znamená to, že na ŽÚ zaregistuji byt rodičů(s jejich povolením) a na dveře umístím označení provozovny? Musí být označení i u vchodu do domu? Pracovnící ŽÚ budou provádět kontroly u mě v pokoji?!? :-) 4) Musím v mém případě vést sklad? Snad jediné, co bych nakupoval by byly papíry, ink. náplně, CD média apod. 5) Jak je to s platbou zdravotního a sociálního pojištění? Jak se vypočítává? Konkrétně mi jde o to, že z počátku bych vzhledem k momentální náročnosti studia uspokojil 2-4 klienty za 3 měsíce a tudíž by můj měsíční příjem byl malý a nepravidelný. Nebudu v tomto případě více platit než vydělávat? 6) Má poslední otázka se týká počítače. Můžu na něm pracovat, když patří rodičům? Můžu do účetnictví zavést jednotlivé komponenty (mechanika CD-RW, tiskárna, apod.), které jsem koupil osobně, když nebude v účetnictví uvedeno že vlastním počítač? Předem Vám děkuji, že mému dotazu věnujete Váš drahocenný čas a odpovíte na všechny mé laické otázky. Tomáš Chalupka
informace o účtu
Dobrý den, Mám problém se zatříděním sazby DPH. Plynový turbo kotel, který je zabudouván do stavby. Je s 5 nebo 22 %, anebo se musí rozlišit zvlášť kotel a zvlášť montáž. Děkuji Jelínková
Dobrý den, děkuji za odpověď a ještě bych se vrátila k dotazu, na který jste neodpověděli. Kdyby bylo ve smlouvě o poskytování služby výslovně uvedeno, že záloha je vratná při ukončení odebírání služby, musely by se zálohy na konci roku vyúčtovat? Děkuji
Syn má 20 let, studuje VŠ a začal podnikat na svůj ŽL. 1. Je nějaká hranice jeho příjmů, od které přestává být vyživovanou osobou? 2. Pokud bych jej uvedl jako spolupracující osobu, znamená to že nemůže být současně uveden jako vyživovaná osoba? Děkuji.
Pokud je jedním z mých příjmů autorský honorář za vydanou knihu, musím z tohoto příjmu platit nějaké pojištění (sociální, zdravotní?)? V přiznání daně je k tomu kolonka, ovšem nevím, jestli povinná. Děkuji. J. S.
Můžete mně prosím vysvětlit, podle jakého klíče číslujete dotazy v poradenství? Nejnovější má asi číslo 0 - 20, ale toto číslo nevypovídá nic o datech zodpovězených dotazů. A proč každý dotaz nemá své číslo? Bylo by to přehledné, mohli bychom se i na toto číslo odvolávat při případném dotazu - dovysvětlení? Nabyla jsem dojem, že někteří tázající nemohou odpověď na svůj dotaz najít, ptají se proto znovu, nebo dokonce se zlobí, že neodpovídáte ve slíbené lhůtě. A to proto, že se ve vašem systému nevyznají - tak jako já. Děkuji za vysvětlení - určitě přijde vhod i ostatním.
Mìla bych jeden dotaz: Prodala jsem zdìdìnou nemovitost cca po 10 mìsících od pøiznání dìdictví, dìdila jsem po babièce (mìl dìdit otec, který se zøekl této nemovitosti ve prospìch mì), daòové pøiznání o pøevodu nemovitosti jsem podala a zaplatila daò, jedná se mi o to, zda èástka za prodej se musí uvádìt v daòovém pøiznání pøíjmu fyzických osob a jestli se toto zapoèítává do základu danì. Pøedem dìkuji za odpovìï.
Prodej bytu V roce 2001 jsem prodal spoluvlastnicky podil na dome (byt vcetne spolecnych prostor). Tento byt jsem vlastnil 4 roky a zaroven jsem zde mel i trvale bydliste. Je prijem z prodeje bytu osvobozen ( na rozdil od roku 2000 - kde byla podminka 5 let)? V pripade, ze neni jake naklady si mohu uplatnit? Dekuji Miroslav Welser
Dobrý den, jaké doklady musím přiložit k uznání odečtu daňového základu v případě úroků ze stavebního spoření na koupi bytu v novostavbě v případě, že stále nejsem jeho vlastníkem (kupní smlouva je stále na katastru nemovitostí s návrhem na vklad). Postačí v tomto případě kopie smlouvy o úvěru ze stavebního spoření a potvrzení o zaplacených úrosích v minulém roce? Kde je toto, prosím výslovně uvedeno? Interpretace naší mzdové účetní je ta, že pokud nepřiložím platný list vlastnictví a na katastru zapsanou kupní smlouvu nelze podle platných novel odpočet uplatnit. S díky a pozdravem Radim Petráš
K podnikání využívám automobil rodičů. Jakým způsobem lze započítat pohonné hmoty, opotřebení, opravy, pojištění do nákladů? Je nutno uzavírat smlouvu o pronájmu? Děkuji za odpoved.