FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jako fyzická osoba podnikající jsem si vzal na…

Jako fyzická osoba podnikající jsem si vzal na leasing v r. 1999 os. automobil.K 30.6.2001 jsem si splátky přestal účtovat do účetnictví a automobil přestal používat k podnikání..K 1.1.2002 jsem s podnikáním skončil.Ve splátkách nadále pokračuji.Letos leasing skončí.Jak mám zdanit příjem z prodeje tohoto automobilu pokud ho po ukončení leasingu (září 2002)prodám?

V tomto roce jsem dosáhl příjmů pouze ze závislé…

V tomto roce jsem dosáhl příjmů pouze ze závislé činnosti.Kam do daňového přiznání uvést zaplacenou daň z převodu nemovitosti, pokud byla zaplacena v roce 2001 a prodej nemovitosti byl uskutečněn a zdaněn v roce 2000. Děkuji za odpověď

Dobry den, jsem student a k tomu jsem zacal v…

Dobry den, jsem student a k tomu jsem zacal v rijnu delat management hudebni skupiny na zivnostensky list. jakou castku si mohu odecist od zakladu dane (pokud mohu) a jak to je se zdravotnim a socialnim pojistenim? Dekuju Jirka Macek

Zdravim! Potrebovala bych vedet, kde sjou pokyny…

Zdravim! Potrebovala bych vedet, kde sjou pokyny k vyplnovani danoveho priznani pro fyz. osoby pro rok 2001 - na webu mate jen pokyny pro rok 2000... Diky a pekny den! Marketa

Dobrý den. Podle mně je dosti zásadní chyba v…

Dobrý den. Podle mně je dosti zásadní chyba v tiskopise Danové priznání B, §7, živnost. V části "Další úpravy dle zákona" se díky chybě v tiskopisu odečte výnos z kapitálu dle §8 od zisku podnikatele. Zjistil to někdo? Probírali jste tuto oblast? Věřím že to je věc která zajímá všechny, mám zájem pouze o odpověd zdarma, publikovanou. Děkuji.

V roce 1996 jsme koupili obchod za 550 000,-Kč…

V roce 1996 jsme koupili obchod za 550 000,-Kč.Vroce 2001 v červnu jsme ho prodali za 500 000,- Prováděli jsme odpisy na budovu.Můžeme si ze základu daně odečíst 50 000,- Kč,o které jsme obchod prodali méně? Děkuji.

Dobry den, chtel bych Vas poprosit o zodpovezeni…

Dobry den, chtel bych Vas poprosit o zodpovezeni dotazu. Kolega, ktery jako OSVC od roku 1994 neplati socialni pojisteni mi tvrdi, ze mu "dluh"(+penale) za 7let bude odpusten, pokud se vzda zapoctu techto let. Argumentuje nejakou novelou z r.1996. Do jake miry je jeho tvrzeni pravdive? Za opoved predem dekuji. A.Zelenka

Dobrý den. Prosím odpověď na následující dotaz.…

Dobrý den. Prosím odpověď na následující dotaz. Právnická osoba uloží volné finanční prostředky do otevřeného podílového fondu dividendového. Fond vyplácí dividendu 2x ročně nezdaněnou.Daní se tato vyplacená dividenda u právnické osoby 15ti % ? Děkuji za odpověď . Sýkora F.

Pokyny pro vyplnění: priznani_b_pokyny.pdf jsou…

Pokyny pro vyplnění: priznani_b_pokyny.pdf jsou mi nanic protože se již píše rok 2002!!!

V roce 1996 jsem zakoupila dům.V kupní smlouvě je…

V roce 1996 jsem zakoupila dům.V kupní smlouvě je uvedena kupní cena 1 250 000 kč.V kupní smlouvě bylo uvedeno že daň z převodu zaplatí prodávající. Já jsem neobdržela ani výměr.V r. 2001 jsem byla FÚ vyzvána k zaplacení daňového nedoplatku ručitelem. Vykázaný nedoplatek činí 13 220,-Kč.Velice prosím o informaci zda mám nějakou šanci proti FÚ. Vím, že ze zákona bych měla jako ručitel zaplatit ale zda byly dodrženy všechny náležitosti ohledně lhůty pro vyměření, informovanosti mě osoby a částky nedoplatku. Pět let jsem nebyla informována o tom, že nějaký nedoplatek existuje. Předem děkuji za odpověď. Libichová L.

Jak uplatnit nezdanitelnou částku (zaplacené…

Jak uplatnit nezdanitelnou částku (zaplacené pojistné za kapitálové pojištění), jestliže zaměstnavatel chce doklad o zaplacené částce a "pojistnou smlouvu"... já však vlastním od pojišťovny pouze "pojistku" - doklad o uzavřené poj.smlouvě. Setkal jsem se s tím u více známých i u více pojišťoven: vlastníme pojistky, ale zákon mluví o smlouvě?

Minuly tyden jsem zjistila,ze mi danovy poradce…

Minuly tyden jsem zjistila,ze mi danovy poradce spatne vypocetl leasing za rok 1999 a 2000 (Odecetla jsem si v nakladech cca o 7500 kc více).Musim tedy provest dodatecne danove priznani.Mohu si za rok 2000 uplatnit ztratu vzniklou v roce 1999 - myslim tim v dodatecnem danovem priznani, kdyz jsem ji v radnem danovem priznani neuplatnila?

Pouzivame pevny kurz, v pripade EUR 32.- pro rok…

Pouzivame pevny kurz, v pripade EUR 32.- pro rok 2002. Pri vyuctovani zahr.prac.cesty jsme vyplatili pracovnikovi diety-do limitu v prepoctu na Kc: - vydej z poklady-aktualnim kurzem CNB stred-31,93 - do nakladů-pevnym kurzem 32.- Dotaz: jak zauctuji rozdil v kurzech, t.j. 0.07 na 1 Kc, nebo mam pri vydaji z pokladny pouzit take pevny kurz? Dekuji za opovede.S.Hudcova

Dobrý den.Máme dobrovolné srdužení občanů -…

Dobrý den.Máme dobrovolné srdužení občanů - Amatérský cyklistický klub,který pořádá dětské závody na kole.Jedinými zdroji našich příjmů jsou členské příspěvky - osvobozené od daně z příjmu a dále dostáváme sponzorské dary na pořádání těchto závodů.Je třeba platit nějakou daň z těchto darů? Děkuji Gráfová

Dobrý den,prosím když stvrzujeme,jakožto výhr…

Dobrý den,prosím když stvrzujeme,jakožto výhr.dovozci urč. značky aut. že např. auto,které vlastní jiná firma už od roku 1996 ,je způsobilé v ČR jezdit, a za tyto adm. služby si fakturujeme poplatek jaké tam má být DPH ? Dekuji

Prosím o zodpovězení následujícího dotazu.…

Prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Manželka vlastní ŽL na vedení účetnictví a maloobchod (vodo-topo-plyn), manžel vlastní ŽL na autodopravu a instalatérství. Mohou tyto dva subjekty spolu "obchodovat", když občanský zákoník zakazuje vzájemné zaměstnávání manželů? Manžel naváží zboží do obchodu a zároveň zboží z tohoto obchodu odebírá. Manželka vede manželovi účetnictví. Vše se děje na základě faktur o provedené práci a na odebrané zboží. Děkuji

Prodávám pozemek a nevím kolik budu muset…

Prodávám pozemek a nevím kolik budu muset zaplatit na daních. Pozemek(nezastavěný) jsem koupil před 3 roky a nyní ho prodávám opět nezastavěný o 250000Kč dráže. Jsem fyzická osoba.

Dobrý den, zákazníkovi byla ukradena venkovní…

Dobrý den, zákazníkovi byla ukradena venkovní kamera a vstupní tlačítkové tablo. Provádíme opravu - doplňujeme vykradené věci. Dotaz zní, zda-li použít sazbu daně 22% na materiál a práci, anebo 5%. Já tvrdím, že musí být 22%, jiní tvrdí, že na celé 5% protože se nejedná o opravu ale o prostou montáž nových komponentů do stávajícího zařízení. Děkuji Burda

dobrý den, jsem zaměstnanec jedné firmy a pro…

dobrý den, jsem zaměstnanec jedné firmy a pro druhou firmu pracuji na mandátní smlouvu. mám možnost započítat do daňového přiznání nějaké procento nebo částku nákladů? pokud ano, jaké musím splnit podmínky. předem děkuji, holakovský luboš

Dobry den, prosim Vas, jaky typ formulare na…

Dobry den, prosim Vas, jaky typ formulare na danove priznani mam pouzit jako FO, pokud mam prijmy od 2 zamestnavatelu v CR a chci uplatnit odpocet uroku z hypotecniho uveru. Dekuji Martina Volkmerova