FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jakou částku si mohu odečíst ze základu daně z příjmů fyzických osob za každý bezplatný odběr krve? Děkuji Radek Polák
Dobrý den. Prosim o radu. Manžel je OSVČ. Máme tři děti a nejstarší (1982) je mentálně postižený a vlastní průkazku ZTP/P. V daňovém přiznání měl tudíž manžel jako vyživované osoby vždy děti čtyři. V prosinci 2001 byl synovi přiznán plný invalidní důchod /pobírá i sirotčí d./ a to zpětně od 18let. Můj dotaz je, zda si manžel v daňovém přiznání za rok 2001 může opět syna odečíst, nebo přiznáním inv.důchodu už přestal být vyživovanou osobou. Upozorňuji, že syn má nadále ZTP/P a je zbaven svéprávnosti. V případě, že ano, tak kolik měsíců r.2001?Pokud ne,tak se ptám, zda nemůže být manželovi dopočítána daňová povinnost za období, kdy byl synovi zpětně přiznán důchod, tedy za r.2000? Děkuji předem za odpověď.
Dobry den, jsem studentem denního doktorského studia a mám v nejbližších měsících vyjet na studentskou praxi do firmy v zahraničí. Praxe je částečně finančně podporována z grantového programu EU Leonardo da Vinci (číslo programu: CZ/00/A/F/PL/134188), ale hostitelská firma mi přislíbila i určitou finanční výpomoc po dobu pobytu v zahraničí. Údaje o případné finanční a jiné výpomoci firma dokládá po ukončení praxe na k tomu určeném formuláři a odesílá do české republiky. Budu muset podávat po návratu v česku daňové přiznání a uvést v něm tyto příjmy ? Jak vyskou daň z těchto příjmů budu případně nucen zaplatit jakožto student denního studia. Jedná se o částku zhruba 500 EUR měsíčně. Za pomoc s mým problémem předem moc děkuji. Jan Stankovič, VŠB-TU Ostrava
Prodali jsme obchod,koupený v r.1996za 550 000,- Kč.Vroce 2001 jsme ho prodali za 500 000,- Kč. Z jaké částky budeme platit danˇ, jestliže jsme odepsali celkem 128 260,-Kč.Odečítá se od základu daně 50 000,-Kč o které jsme prodali obchod méně? Děkuji za odpovědˇ
jsem zaregistrován na FU jako plátce silniční daně.V tomto roce jsem své soukromé vozidlo nepoužíval k podnikání a tudíž neplatil žádnou zálohu.Zajímá mě jestli mám zaplatit aspoň poslední zálohu a potom podat daňové přiznání (d.p.)nebo stačí podat d.p.a vyplnit v něm nuly. Musím platit zálohy když mám daň přihlášenou? Díky za odpověď s pozdravem
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli má zaměstnanec, který je v částečném inv.důchodu nárok na odstupné. Po dotazech se informace různily. Děkuji.
Jsem autodopravce (nakladni doprava), podnikam na zaklade koncesni listiny. Zajimalo by me, za jakych podminek si muzu dat do nakladu diety a jestli jsem povinen vest knihu jizd nebo postacuje vest zaznam o provozu nakladniho vozidla (tzv. putovka)
Zdravím, chtěl bych Vás požádat o názor na mou teoretickou otázku (jsem laik): Lze pomocí internetu za určitého zabezpečení zpracovávat (na dálku) účetnictví? Jestliže ano, máte s tím nějaké zkušenosti a dělá to u nás někdo? předem děkuji s pozdravem A. Laš
Prosím o zodpovězení tohoto dotazu,jsem zde poprvé: Občanské sdružení má v nájmu budovu hl.m.Prahy,nájem platí správcovské firmě.V budově sídlí a koná své aktivity.Dle stanov propaguje východní filosofii,jogu apod. a občas pronajímá tyto prostory jiným subjektům ke konání seminářů a cvičení s podobným zaměřením.Nejsou tyto příjmy s nájmů předmětem daně s příjmů nebo se jedná o výdělečnou činnost a předmětem daně jsou? Děkuji za odpověď . Lenka Urbanová
Dobrý den. Celý rok 2001 jsem měl příjem ze závislé činnosti v ČR až na jeden den a to 1.leden 2001.Tento den jsem měl také příjem ze závislé činnosti ale na Slovensku(měl jsem tam také trvalé bydliště). Nynější zaměstnavatel(Česká televize) ode mne požaduje k "Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků" mé prohlášení, že jsem 1.1.2001 neměl žádný příjem. Co mám dělat? Mám to požadované prohlášení podepsat a žádat o výpočet zálohy ze zdanitelné mzdy, nebo musím podat daňové přiznání, anebo vůbec nemám žádat o výpočet daně? Navíc mi předchozí firma(TV Luna s.r.o.) za 1.1.2001 dosud nevyplatila mzdu(jedná se o odstupné ve výši 20 000,- Sk). Potvrzení o příjmu za 1.leden 2001 u předchozího zaměstnavatele nemám, protože mi jej firma odmítla vydat z důvodu ješte nevyplacené dlužné částky. V současné době firma už neexistuje. Předem děkuji. S pozdravem Igor L.Kováč
Dotaz: do začátku roku 2001 až do 7.11.2001 jsem byla zaměstnanec. Od 8.11.2001 jsem nezaměstnaná a zárověň jsem v pracovní neschopnosti. Zajímalo by mě jakou základní nezdanitelnou částku mám uvést v daňovém přiznání. Jestli částku za celý rok (38 040) nebo pouze částku za dobu, kdy jsem byla zaměstnaná(11 měsíců a 7 dnů). Děkuji
Dobrý den, můj pokus o dotaz ze 14.01. někam zapadnul. V našem domě vzniklo společenství nájemníků. Každý člen je vlastníkem své bytové jednotky a ideálního podílu na nebytových prostorách a pozemku. Pokud bychom se jako vlastníci rozhodli prodat pouze samostatně půdu, znamená to, že ti vlastnící, kteří měli dva roky před nabytím vlastnického práva k bytové jednotce, podílu na pozemku a nebytových prostorách, v oné bytové jednotce trvalé bydliště, nemusí výnos z prodeje půdy danit? Zůstane nám povinnost uhradit daň z převodu nemovitiosti? Děkuji za odpověď. S pozdravem Luboš Melichar
Prosím o zodpovězení dotazu:Jsem FO plátce DPH. V přiznání k dani z příjmů v příloze č.1 oddíl č.3 -příjmy a výdaje jsou tyto uváděny včetně DPH? Děkuji.
Prosím o radu. Jak postupovat při podání daňového přiznání (typ A) v případě, že manželka byla do 30.9.2001 v pracovním poměru a od 1.10.2001 je vedena na úředu práce. Za kolik měsíců může uplatňovat základní nezdanitelnou částku - za celé období ve výši 38040,--Kč? Chce uplatnit odpočet zaplacených úroků z poskytnutého úvěru stavební spořitelnou. Je třeba částky hrazené úřadem práce nějak zahrnovat do daňového přiznání. Od posledního zaměstnavatele má Potvrzení o zdanitelných příjmech. Děkuji.
Chtěl bych se stát plátcem DPH. Mám ž.l. a chtěl bych vědět podrobnosti (výhody, povinnosti). Dík Petr
Jsem FO podnikající na vlastní IČ. Firma, se kterou spolupracuji na základě smlouvy, mi vyplácí provize, které zdaňuji daní z příjmu. Mimo smlouvu vypisuje tato firma příležitostné soutěže o ceny. Prosím o vysvětlení, zda a jak jsou tyto ceny předmětem: jednoduchého účetnictví/daně z příjmu/darovací daně ? je-li cenou: 1) fyzicky předaná CCS Bonus karta "nabitá" na 5000,- Kč a potom používaná k úhradě nákupů pohonných hmot pro automobil v podnikání (zahrnutý v obchodním majetku mé firmy) 2) elektrický spotřebič do domácnosti v hodnotě 10000,- Kč 3) zahraniční zájezd s vedením firmy - hodnota neznámá Jaké doklady jsou nezbytné pro doložení takového příjmu? Děkuji velmi za Vaši pomoc. Milan Švec
Mam nasledujici dotaz. Od ledna 2001 do zari 2001 jsem byla zamestnancem. Od cervna 2001 jsem navic ziskala zivnostensky list. Od zari 2001 jsem ukoncila pracovni pomer jako zamestnavatel a tudiz mi zustal jen zivnostensky list. Jakym zpusobem a na jakem formulari mam podat danove priznani. Spolecnost, u ktere jsem byla zamestnana, mi poslala podklady pro danove priznani, ale podat je musim sama. Dekuji Helena Polivkova
V roce 2001 jem koupil RD a k 31.1.2002 jsem podal daňové přiznání k dani z nemovitosti. Nyní jsem zjistil, že jsem udělal ve výpočtu daně početní chybu (chybný výpočet procent) v můj neprospěch (daň vyšla vyšší než měla). Otázka: Opraví FÚ chybu sám nebo musím podat dodatečné přiznání ? Je tato chyba nějak postižitelná ? Děkuji za odpověď.
V rámci prémií mi zaměstnavatel nabídl "nepeněžité plnění" - převod služebního vozidla do mého soukromého vlastnictví. Vozidlo je po ukončeném finančním leasingu cca 5 let staré. Plynou firmě či mně jako zaměstnanci jiné náklady než zahrnutí ceny dle znal. posudku do mého ročního daňového vyúčtování a zaplacení příslučné daně z příjmů? Jakým způsobem je nejvýhodnější vozidlo vyřadit z majetku firmy? Prodejem za zůstatkovou cenu v účetnictví (1220 Kč)nebo smlouvou mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem ve smyslu "nepenižitého plnění"? Děkuji
Jako fyzická osoba podnikající jsem si vzal na leasing v r. 1999 os. automobil.K 30.6.2001 jsem si splátky přestal účtovat do účetnictví a automobil přestal používat k podnikání..K 1.1.2001 jsem s podnikáním skončil.Ve splátkách nadále pokračuji.Letos leasing skončí.Jak mám zdanit příjem z prodeje tohoto automobilu pokud ho po ukončení leasingu (září 2002)prodám?