FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Fyzicke osoba v soustave JU V M.příloze pro přiznání daně z příjmu na 2001 je uveden> 1} dlouh.neh. majetek , nemám 2} Drobny dlouh.neh. majetek. a} budu vyplňovat jen sloupec 3? b} Stačí uvést součet cen software (MS Office,Windows),který používám ? 3} dlouh.hmot. majetek , nemám 4) Hmotný majetek od 3000,- do 40000,- (drobný) Mohu zde uvést součet cen komponentů ze kterých jsem sestavil počítač ? Další otázka je ohledně Přehledu o příjmech a výdajích, je zde sloupec podle zákona o účetnictví a zákona o daních z příjmů , jak je budu vyplňovat,v čem se liší? Vytvářím software na zakázku a ve výdajích platím za Eurotel ,soc. a zdravotní pojištění a sem tam nějaká kniha,CD,hardisk.
Dobry den ,chci se zeptat jak a kam se zaúčtuje v jed. účet.vedlejší příjem.Jsem fyzická osoba a mimo to jsem zaměstnanec u jiné firmy.Jak je to s placením sociálního a zdravotního pojištění.Děkuji
Dobrý den, jak vyřešit komisní sklady v podvojném účetnictví, sklady vedeme metodou A. děkuji Kudrna, Chemicor s.r.o.
Dobrý den, rodiče mi chtějí darovat polovinu baráku v hodnotě 3 000 000 Kč. Kolik budu muset platit daň? Lze se dani vyhnout? Jaká je daň z prodeje? Je možné prodat tento majetek např. za 100 000 Kč. velice děkuji
Jsme FO, podnikáme v oblasti šití obuvi. Naši zaměstnanci musí mít vstupní lékařské prohlídky. Můžeme zaplacení těchto vstupních prohlídek dát do daňově uznatelných nákladů? Nemáme závodního lékaře, prohlídky probíhají u obvodních lékařů. Děkuji za odpověď.
Mám zájem o seznam účetních softwarových programů a jejich hodnocení. Uvítala bych vaši pomoc či radu, kam bych se v této věci mohla obrátit. Děkuji Andrea Jančárková
Jaka je prosim sazba silnicni dane na rok 2002 pro vozidlo s obsahem 1200ccm, starsi 20 let? Diky
Manželka podnikala na svůj ŽL od 8/2001 do 8/2002, vedla jednoduché účetnictví. SJM nemají rozdělené. V 8/2002 z důvodu MD podnikání přerušila a nadále pokračuje v jí započatém podnikání na svůj ŽL manžel, který začal účtovat taktéž v soustavě JÚ. Jakým způsobem se naloží s hmotným majetkem (DHM i DDHM) dosud evidovaným v účetnictví manželky? Lze jej pouze evidenčně převést z jednoho účetnictví do druhého? Kdo a v jaké výši si uplatní odpisy za rok 2002? Děkuji za odpověď
Mimo řádné zaměstnání provozuji na ŽL finanční poradenství a vedu JÚ. Na jednání s klienty používám soukromé osobní auto. Jak budu tyto cesty účtovat a jakou musím vést evidenci, aby byly daňově uznatelným nákladem? Musím platit silniční daň ?
Akciová společnost, plátce DPH, má uzavřenu nájemní smlouvu na nebytové prostory. Tyto prostory dále pronajímá na základě smluv o podnájmu. Jakou sazbu DPH účtuje podnájemcům?
Bydlím stále v nájemním bytě, který se bude v roce 2003 prodávat do osobního vlastnictví. Tento byt chci hned jak ho koupím prodat. Vím, že budu platit dań z převodu ale ptám se zda budu muset platit i daň z příjmu, prodejní cena je o něco vyšší než za kterou byt odkoupím. A jestli platí stejné podmínky i pro nákup a prodej družstevního bytu. Děkuji.
Prosím o sdělení zda je možné používat na daňových dokladech adresu provozovny místo adresy místa podnikání které mám zapsáno v ŽL - místo podnikání je moje bydliště, provozovna je obchod a někteří dodavatelé mi píší na doklady i pro DPH adresu obchodu, mám tyto doklady nechat přepsat?
Prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Manželka vlastní ŽL na vedení účetnictví a maloobchod (vodo-topo-plyn), manžel vlastní ŽL na autodopravu a instalatérství. Mohou tyto dva subjekty spolu \"obchodovat\", když občanský zákoník zakazuje vzájemné zaměstnávání manželů? Manžel naváží zboží do obchodu a zároveň zboží z tohoto obchodu odebírá. Manželka vede manželovi účetnictví. Vše se děje na základě faktur-daňových dokladů o provedené práci a na odebrané zboží.Děkuji
Dobrý den, mám 2 dotazy vztahující se na dohody o PP.1)Může člověk na dohodu o PP podniknout pro zaměstnavatele zahr.služební cestu a mohou mu být vyplaceny diety? 2) Může žena, která je v pracovní neschopnosti z důvodu těhotenství ( pracovní místo bylo pro ni rizikové a jiné jí zaměstnavatel nemohl obstarat ) uzavřít dohod o PP ( u jiného zaměstnavatele ) a mít z ní příjem? Děkuji E.
Prosím o laskavé vysvětlení, jak mám provést jako Fyzická osoba v Jednoduchém účetnictví + plátce DPH : 1) auto v majetku podnikatele, 6 let, plně odepsané.Jak jej převést do soukromého vlastnictví ? 2) auto v soukromém vlastnictví chci vložit do firmy. V jaké hodnotě -a)v pořizovací ceně nebo b) v ceně reprodukční časové ? Co musím ještě udělat mimo zavedení evidenční odpisové karty ? 3) Občasně použiji soukromé vozidlo pro potřebu firmy. Musím za něj platit silniční daň v plné výši ?
Jakým způsobem lze uplatnit odpuštění úroků z prodlení z finančního úřadu. Je možné zaslat vzor? Děkuji
Podle jakého systému musí vést účetniství Společenství vlastníků bytových jednotek? Podle systému jednoduchého nebo podvojného účetnictví? Děkuji
Dobrý den. Mám dotaz: Je možné libovolně přecházet z paušálního placení daně z příjmu na náklady a naopak? Podnikám 3 rok, začal jsem paušálem, minulý rok jsem měl náklady, ale teď bych se rád opět vrátil k paušálu. Od kolegyně jsem se ale dozvěděl, že to asi není možné, že by toho pak všichni zneužívali (jeden rok by si nakoupili a pak měli paušál).
Je pravda, že nemovitosti vrácené v restituci původním majitelům jsou na 15 let osvobozeny od daně z nemovitosti? Dík za odpověď.
Dobry den.Vzala jsem si úvěr (ne podnikatelsky) a zakoupila jsem z něj vůz do podnikání. Až teď jsem se dozvěděla, že jsem si měla vzít úvěr podnikatelský, abych si mohla úroky z úvěru odečíst ze zakladu daně.Mohu si nějak úroky z poskytnutého úvěru odečíst?Děkuji Kobzová