FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

V novem danovem priznani pro fyzicke osoby pro…

V novem danovem priznani pro fyzicke osoby pro rok 2001 je priloha k vykazu majetku, je nekde nejaky podrobny navod jak tuto prilohu vyplnit ? Dekuji

Dobrý den, mám k Vám dotaz ohledně prokazování…

Dobrý den, mám k Vám dotaz ohledně prokazování nákladů, se kterými si nevím rady.Vyrábím potravinářské výrobky, které následně prodávám. Aby potenciální zákazník se stal mým odběratelem, chce mé výrobky vidět a ochutnat. Neexistuje na tuto "službu" žádná oficiální objednávka, žádná faktura, prostě nic. Přesto tento zákazník "spotřebovává" mé produkty a já za ně do jeho rozhodnutí stát se mým trvalým odběratelem, nemohu fakturovat. Jak takovýto náklad vykazovat v účetnictví, pokud to vůbec jde? Nemám pravidelný přístup k internetu, prosím odpověď na e-mail: jhornych@subterra.cz

Prosím o radu týkající náhrady za používání auta.…

Prosím o radu týkající náhrady za používání auta. Vedle podnikatelské činnosti mám příjmy z příkazní smlouvy bez živnostenského oprávnění. Ty uvádím v daňovém přiznání jako příjmy dle §10 s tím, že si chci uplatnit skutečné výdaje na dosažení těchto příjmů. K tomu občas využívám i svůj soukromý automobil, který nemám v OM ani ho nepoužívám pro žádnou z dalších podnikatelských aktivit. Pro tento automobil vedu pomocnou knihu jízd a chtěla bych uplatnit výdaje na PHM za kilometrovné. Nevím však, které sazby mohu použít - zda pro zaměstnance dle Ministerstva práce a soc. věcí nebo podle Finančního zpravodaje pro podnikatele a zda mohu uplatnit také částku na opotřebení auta, 3,30 Kč za km za loňský rok?Za tento automobil neplatím silniční daň, neboť ho nepoužívám pro podnikání. Doufám, že je to správné. Děkuji. Jarmila

Vážení, prosím vás o následující radu, jelikož ve…

Vážení, prosím vás o následující radu, jelikož ve svém okolí jsem se setkal s nejednotností názorů na následující problematiku.Podnikatelka(moje přítelkyně) se účastní akcí, kde prezentuje či prodává své výrobky a služby (realizace občerstvení, zajištění rautů apod.).Tyto akce jsou realizovány pro VIP osoby či vedení velkých společností. Na tyto akce tudíž nemůže a na obchodní jednání též - docházet jaksi v domácím oblečení. Smí tedy uplatnit jako náklady a to i daňově uznatelné:oděvy, obuv, kabelku, případně jiné součástky garderóby? prosím odpověď na e-mail: jhornych@subterra.cz. nemám pravidelný přístup k internetu.Děkuji.

Dobrý den, dotaz: syn pracuje dle příkazní…

Dobrý den, dotaz: syn pracuje dle příkazní smlouvy § 724 obč. zák. - roznáší reklamní tisk. Distributorská firma mu z odměny neprovádí žádné srážky (daň,ZP,SP), nehradí mu dle smlouvy žádné náklady na tuto činnost (dopravné, nákup batohu a pod.) Může si z těchto příjmů uplatnit nějaké výdaje? Do které kolonky daňového přiznání tyto přijmy patří? Děkuji

Dobry den, jsem student a v prubehu roku 2001…

Dobry den, jsem student a v prubehu roku 2001 jsem pracoval na hlavni pracovni pomer. Je mozne pozadat o vraceni zaplacene dane popr. jakym zpusobem. Dekuji za odpoved.

Mam nasledujici dotazy: 1.Chci zpracovaat fin.…

Mam nasledujici dotazy: 1.Chci zpracovaat fin. ucetnictvi za uplynuly rok. Existuji na netu nejake freeware a uzivatelsky prijemne programy pro tuto cinnost? 2. Mam problemy, jak zauctovat cesty, ktere jsem absolvoval jako student z domova do skoly a zpet, vzdy na zacatku a na koci tydne pri pobytu mezitim na koleji. Lze tyto polozky uctovat jako vydaje? Pobytu v Praze jsem vyuzival prevazne ke studiu. 3. Jako OSVC v oboru prirodnich ved mam znacnou spotrebu na nakup terenni obuvi a obleceni. Lze toto zahrnout pod vydaje? 4. Jak je to s placenim dani VZP a MSSZ, kdyz jsem jeste student mladsi 26 let a zaroven zamestnan a podnikam teprve druhym rokem? Dekuji za zodpovezeni dotazu. S pozdravem Petr Petrik

Muzu si odecist DPH z telefonu, elektriny, plyn…

Muzu si odecist DPH z telefonu, elektriny, plyn(teplo) z faktur, ktere nejsou vystaveny na me a vlastnik nemovitosti je soukr. osoba? Dekuji.

Přeji dobrý den! Jsme malá a. s.. Z důvodu daňové…

Přeji dobrý den! Jsme malá a. s.. Z důvodu daňové optimalizace je provoz společnosti částečně financován půjčkami společníků (fyzických osob). Do konce roku 2000 předpis úroku (140 % disk. sazby) byl daňově uznatelným nákladem - snižoval daňový základ bez ohledu na jeho úhradě. Část těchto úroků nebyla uhrazena a figuruje v závazcích společnosti. Po úpravě (§ 24 odst. 2 písm. zi, novely ZDP č. 492/2000 Sb.) jsou daňově uznatelnými náklady až zaplacené úroky v případě, že se jedná o poplatníka, který není účetní jednotkou. Mám následující dotazy: 1. Jakým způsobem máme zachytit v účetnictví "nárok" společníků, v případě, že úrok (např. za rok 2002) nebyl v tomto období vyplacen? 2. Je možno přednostně vyplácet úrok za rok 2002 (aby jej bylo možno zahrnout do daňového základu r. 2002), když není plně proplacen úrok naběhlý do r. 2000, a který byl v té době daňově uznatelným nákladem (figuruje v závazcích)? 3. Je možno částečně splácet půjčky (jistiny), když není vyplacen celý nárok společníků na úroky? Podotýkám, že splatnost úroků ani jistiny není ve smlouvách o půjčkách nijak upravena a jejich prolácení je prováděno dle dohody akcionářů (společníků). Za zodpovězení dotazů předem děkuji a myslím si, že by odpovědi mohly zajímat i řadu dalších podnikateů.

dobry den, podnikam v oboru internetu, sidlo a…

dobry den, podnikam v oboru internetu, sidlo a bydliste mam v hodonine, ale vetsinu zakazek dostavam prostrednictvim prazskych firem. Proto jsem si pronajal v praze byt, kde prebyvam urcitou cast mesice, kvuli nutnemu osobnimu kontaktu s mymy "zamestnavateli" je mozne dat si tento najem do nakladu, pripadne i naklady na dopravu do prahy, musim od pronajimatele bytu dostavat faktury, nebo k zauctovani staci jenom vypis z uctu? jakym zpusobem se takoveto sluzebni cesty uctuji v soustave JU diky Milan Knapec

Pokud prodam byt,ktery jsem koupil v r.1996,kdy…

Pokud prodam byt,ktery jsem koupil v r.1996,kdy byl v druzst.vlastnictvi a pak v roce 2001 byl preveden do os.vlastnictvi a nemam v nem trvaly pobyt,budu platit nejake dane? Dekuji predem za informaci.

Dobrý den, mám dotaz ohledně vyplácení podílu na…

Dobrý den, mám dotaz ohledně vyplácení podílu na zisku společníků ( dividend ) a jejich zdanění. Př.:Společníkovi byl vyplacen v 10/2002 podíl na zisku z min.let ve výši 200 tis.Kč. Do 30.11.2002 bude z toho odvedena srážková daň ve výši 30 tis.Kč. V daň. přiznání s.r.o.za 2002 bude uplatněna sleva na dani ve výši 15tis.Kč a společník jako FO uvede ve svém přiznání 170tis. Kč jako příjem z kapitálového majetku dle §8odst.1a). Tudíž se zde jeden příjem daní v podstatě 2x. Je to tak, nebo můj úsudek je mylný? Děkuji a přeji hezký den E.H.

Dobrý den, mám dotaz ohlednì sazby DPH pro…

Dobrý den, mám dotaz ohlednì sazby DPH pro rok 2003. Uzákonila vláda zvýšení z 5% na 7% a snížení z 22% na 21% nebo ne? Dìkuji

Dobrý den, Od začátku r. 2001 jsem byl…

Dobrý den, Od začátku r. 2001 jsem byl zaměstnanec bez ŽL, pzději jsem si zřídil ŽL souběžně se zaměstnáním. Poté jsem ze zaměstnání odešel, pozastavil ŽL a na 1,5 měsíce přešel na úřad práce. Od 1.listopadu jsem byl vyžazen z ÚP a funguji pouze na ŽL jako OSVČ. Jak se řeší odpočet na manželku a dítě na daň z příjmu, kterou podávám jako OSVČ? Odpočítává se celých 12 měsíců?

Vážení, rád bych septal na následující problémy.…

Vážení, rád bych septal na následující problémy. Mé hlavní příjmy plynou ze závislé činnoti. Vedle závislé činnosti provozuji na základě ŽL živnost jako OSVČ. Při samostatné výdělečné činnosti se mnou spolupracuje manželka. Dotazy : a)jak je to u zdravotního a sociálního pojištění u samostatné výdělečné činnosti? Musím, i když hlavní příjmy plynou ze závislé činnosti, odvést plnou výši zdravotního a sociálního pojištění (tzn. 13,5% resp. 29,6% z 35% rozdílu mezi příjmy a výdaji)? A jak je to s placením záloh v roce 2002 (živnost je provozována od dubna 2001) ? b) předpokládejme, že celkové příjmy ze sam.výděl. činnosti byly 100 tis. Kč a výdaje byly uplatněny paušálem (25%), tzn. 25 tis. Kč. V případě, že na manželku převedu 50% příjmů a výdajů, co bude uvedeno v Přehledech (zaslaných Zdravotní pojišťovnou a Správou soc.zab) pro výpočet zdravotního a sociálního pojištění u mne a u manželky ? Uvedeme tam oba příjmy 50 tis. Kč a výdaje 12,5 tis. kč (tzn. již rozdělené)? Z Přehledů není zřejmé, zda já jako živnostník do formuláře uvedu pouze svých 50% příjmů a 50% výdajů a z těchto následně spočtu pojistné. Děkuji za odpověď

Dobrý den. Již od 11. měsíce r. 2001 mi…

Dobrý den. Již od 11. měsíce r. 2001 mi nepřichází odpovědi na mé dotazy. Dotaz mi vždy potvrdíte, ale odpověď nepříjde. Nevím, kde je chyba. Vaše rady jsou pro drobné podnikatele velkou pomocí. Děkuji

Dobry den, jsem OSVČ. V priznani k dani z prijmu…

Dobry den, jsem OSVČ. V priznani k dani z prijmu za rok 2001 chci uplatnit vydaje formou pausalu (tj. 25 procent). Znamena to, ze neuplatnuji skutecne vydaje, ze nejsem ucetni jednotkou? A mohu i v tomto pripade rozepsat cast prijmu a nakladu na manzelku coby spolupracujici osobu? Dekuji za odpoved. Roman Wagner

Je již známa průměrná cena benzínu Natural za rok…

Je již známa průměrná cena benzínu Natural za rok 2001? Děkuji Tláskalová

Vedu jednoduché účetnictví a podnikám v oboru …

Vedu jednoduché účetnictví a podnikám v oboru opravy strojů. Ke své práci využívám os.auto, které není v majetku firmy. Cesty jsem si vyúčtoval na základě cestovního dokladu, kde bylo mimo km i cena za pohonné hmoty,diety a ostatní náklady. Jak mám použít průměrnou cenu za pohonné hmoty na rok 2001, když byla stanovena FÚ až vyhláškou v lednu 2002?. Mylně jsem použil průměrnou cenu pohonných hmot pro zaměstnance, které vydalo MPSV.Jedná se o několik případů. Mám vytvořit dodatečný opravný doklad? Děkuji.