FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Podle § 8 zák. č. 593/1992 Sb., o rezervách v platném znění, mohou poplatníci daně z příjmu účtující v soustavě podvojného účetnictví vytvořit opravné položky k pohledávkám za dlužníky v konkursním a vyrovnávacím řízení až do výše pohledávek přihlášených u soudu ve lhůtě stanovené usnesením soudu o prohlášení konkursu (nebo vyrovnání). Řádně jsme přihlásili do konkursu pohledávky, které nám byly v plné výši uznány. Ale společnost, na kterou byl konkurs prohlášen, nadále odbírala zboží, takže vznikli tzv. pohledávky za podstatou. Správce konkursní podstaty tyto pohledávky uznal. Jak lze postupovat při tvorbě opravných položek u těchto pohledávek za postatou? Předem velmi děkuji.
Lze uplatnit u silniční daně snížení sazby o 50% (Euro 3) také v případě homologace vozidla podle směrnice EU č. 1999/102A nebo pouze č.1999/102/ES, jak je uvedeno ve vyhlášce č.188/2000? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně vzájemného započítání faktur.Vystavili jsme firmě fakturu a ona nám na stejnou částku i stejné DHP.Faktury se zapsali do účetnictví, ale jsou jako neuhrazené. Prosím o radu,jak tyto faktury zaúčtovat, aby byly spárované v saldokontu.Mohu je zaúčtovat přes pokladnu?Děkuji.
Dobrý den. V nových formulářích přiznání k dani z příjmů typ B je v příloze č. 1 na str. (4) v tabulce Přehled o majetku a závazcích na řádku 2 uveden "Drobný dlouhodobý nehmotný majetek". Můžete poradit, co je to za kategorii? Spojení "drobný dlouhodobý" se mi nikde nepodařilo nalézt. Děkuji.
V roce 1999 jsem zakoupil parcelu (klasifikována jako orná půda) za rok 2000 jsem podal daňové přiznání na daň z nemovitosti a uhradil daň z ceny orné půdy. V roce 2001 byl na uvedenou parcelu vystaveno stavební povolení na RD (zastavěná plocha cca 180m2). Musím podat nové daňové přiznání? Stavba nebyla zaměřena a zanesena do kat.map. (rozestavěný RD) Děkuji
Mohli byste mi, prosím, zodpovědět na dotaz následující dotaz? Zaměstnavatel mé ženě odmítl provést roční zúčovaní daně, jelikož do něj chtěla zahrnout odpočet úroků ze stavebního spoření. Takže si bude muset podat přiznání sama (typ A). Má zaměstnavatel na to právo? Předem děkuji za odpověď. Pavel Mádr
Prosím o zodpovězení mých následujících dotazů. Chtěla bych začít podnikat v oboru Zprostředkovatelské práce, přesné znění živnosti zatím neznám.Mám trvalé bydliště v Karviné, kde si také živnost budu vyřizovat,ale pracovat budu v Praze. Zajímá mě, co vše si mohu zahrnou do nákladů, zda mohu cestovní náhrady, protože na víkendy budu jezdit domů, diety a v jaké výši a také, zda tam mohu zahrnout náklady na provozování mobilního telefonu, ovšem nemám paušál, pokud lźe i kupon Twist, vlastně co vše můžu, abych neporušovala zákon. Pokud můžete, poraďte mi prosím touto formou, pokud to nepůjde, napište mi, prosím, kde v jaké knize, bych tyto všechny věci nalezla. Mnohokrát Vám předem děkuji. Andrea Horáková
Dobrý den. Od r. 1991 jsem OSVČ a k 31.12.2002 hodlám tuto činnost ukončit. Po celou dobu jsem tuto činnost vykonával při zaměstnání a tudíž to byl vedlejší zdroj mých příjmů. Po celou dobu jsem vykazoval výdaje procentem z příjmů. Nidy jsem neměl žádnou kontrolu. Jak dlouho a jaké doklady musím uschovávat, přesněji řečeno, co všechno můžu 1.1.2003 vyhodit. Děkuji.
Dobry den, chtel bych Vas pozadat o radu. Jsem studentem vys. skoly a chtel bych pracovat na zivnostensky list. Mam stale narok na odecet ze zakladu dane, krom ziv. minima, i 950 Kc/mes /uleva studentu na dani/...lze odecitat i uroky ze stav. sporeni, naklady na dopravu? A dale jaka je vyse dane z prijmu pro zivnostniky? Mockrat dekuji, s pozdravem jarda urbanek
Dobrý den. Měl bych na Vás dvě otázky. Jsem fyzická osoba-nepodnikatel. 1. Držím akcie déle než půl roku a prodám je se ztrátou. Mohu odečíst tuto ztrátu od zisku z prodeje jiných CP? (Zákon o dani z příjmu 586/1992 Sb. §4 odst.1 písm. w/ hovoří pouze o "promlčení" zisků po šesti měsících, o ztrátě tu však není ani slovo). 2. Pokud mám na konci roku ztrátu z obchodů s CP, mohu ji uplatnit nasledující 3 roky, nebo se to týká jen podnikatelů? Děkuji Vám za odpověď.
Cizí státní příslušník (SRN) vlastní v ČR dvě s.r.o. (A a B). Má v úmyslu prodat svůj podíl na společnosti A společnosti B, takže společnost B bude 100% vlastníkem A. Smlouva o zamezení dvojího zdanění hovoří o zdanění v zemi sídla společnosti, tj. v ČR. Rádi bychom si ověřili, že i pro tohoto cizího státního příslušníka platí ustanovení zákona o dani z příjmů, konkrétně § 4 ? tj. osvobození od daně, pokud podíl vlastní déle než 5 let, resp. zdanění podle § 10 pokud jej vlastní kratší dobu s možností odpočtu ceny pořízení tohoto podílu. Děkujeme za odpověď.
Potřebuji informaci o účtování u sportovního klubu (občanské sdružení). Je pravda, že se dá odepsat minimálně 300 000 Kč za rok paušálně, nebo ne ? Mé informace od různých účetních se liší. Děkuji
Hned po Novém roce požádám o starob. důchod (je mi nyní právě 61 roků). Budu ještě externě učit (příjem cca 10 x 3100 Kč měsíčně, který mi škola zdaňuje) a hodlám mít ještě činnost na Živn. list. Kolik budu moci ročně fakturovat, aby mi nebyl krácen důchod? Resp. jak bude vypadat vzorec, podle kterého se bude tato částka počítat?Jsem vdovec, žiju v domácnosti sám. Děkuji.
Jsme pravnicka osoba, nemame povinnost mit ucetni zaverku s auditem. Dobrovolne delama vykazy k zaverce (rozvaha, vysledovka) v plnem rozsahu.Tyka se nas novy vykaz k ucetni zaverce, tj. prehled o zmenach vlastniho kapitalu?Pokud nemusime mit audit, musime mit rozvahu a vysledovku ve zkracene forme?
Dobrý den, potřebuji uskutečnit převod panelového bytu 3+kk v osobním vlastnictví, který patří mým rodičům a kteří se stěhují do svého nově postaveného domu. Můžete mi prosím poradit, vůbec daňovému systému nerozumím, prý pokud je hodnota bytu menší než 100 000 Kč, nemusím daň z převodu platit...kdo určí, jakou má byt hodnotu a jak vysokou daň za něj budu muset zaplatit? Kde se provádějí převody bytů? Na katastru, obecním úřadě...kde mám prosím Vás začít?
v roce 2001 jsem čerpal na svoji nezletilou dceru úvěr ze stavebního spoření, který byl použit na dostavbu našeho rodinného domu.Úvěr je psán na dceru a já jsem uveden jako "účastník smlouvy o úvěru". Je možné, abych úroky z tohoto úvěru uvedl jako odečitatelnou položku z DPFO ? díky za odpověď
Manzelka ma uver ze stavebniho sporeni. Smi uroky uplatnit jako odcitatelnou polozku do dani manzel, i kdyz neni spoludluznikem (i kdyz fakticky diky existenci spolecneho jmeni manzelu spoludluznikem je)? Uver byl ziskan jiz v dobe existence manzelstvi.
Dobry den, predmetem dane z prijmu jsou i prijmy z prodeje podilovych listu, pokud mezi nakupem a prodejem ubehlo mene nez 6 mesicu. Pochopil jsem spravne, ze v dan. priznani se uvadi pouze souhrn techto prijmu (nerozepisuji se jednotlive pripady prodeje)? Je mozne zahrnout i pripady, ze doslo k prodeji se ztratou a zalezi na tom, jak dlouho jsem tyto "ztratove" podil. list drzel? Dekuji
Dobrý den, v daňovém příznání typu B je v přehledu o majetku a závazcích (i příjmech a výdajích)nově uvedený sloupec v cenách dle zákona o účetnictví, můžete mi, prosím, poradit, o jaký rozdíl mezi cenou dle zákona o daních z příjmů a dle zákona o účetnitví se v tomto případě jedná? Děkuji.
Vlastním automobil Škoda Favorit Pick-up. Nejsem podnikatel.Dohodl jsem se s přítelkxní, která podniká v oboru výroby potravin, že jí automobil pronajmu či zapůjčím, jelikož jej nutně potřebuje a finační situace jí nedovoluje opatřit si automobil vlastní.Jak jí mohu automobil pronajmout či zapůjčit(smlouva a náležitosti?),cena pronájmu, kdo bude platit silniční daň a jak může zahrnovat do účetnictví firmy náklady na pohonné hmoty a opravy vozu? nemám přístup k internetu pravidelně, prosím odpověď na e-mail: jhornych@subterra.cz