FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Daňově uznatelný náklad u právnické osoby je sociální a zdravotní pojištění zaměstnanců zaplacené nejpozději do konce následujícího měsíce po uplynutí zdaň.období.Dle výkazů nedoplatků pojišťoven a OSSZ nemá společnost k 31.1. nezaplacené pojistné, avšak na účtě 336 v našem účetnictví se jeví nedoplatek cca 100 tis.(platba mohla být uhrazena z jiného účtu nebo hotově,avšak doklad se mi do rukou nedostal a nebyl tedy zaúčtován). Jedná se v tomto případě o dlužné pojistné a musím zůstatek na účtě 336 odečíst z nákladů nebo mám brát, že společnost nemá dlužné pojistné, jak je uvedeno dle výkazu nedoplatků? Paragraf 24 zákona o DP uvádí "jen pokud byly zaplaceny".Je možné tento výkaz nedoplatků brát jako důkaz, že pojistné bylo zaplaceno? Děkuji za odpověď
Dobrý den. Jsem státní zaměstnanec a mám na svém RD FVE elektrárnu. Podnikám na základě licence ale bylo mi přiděleno IČ. Od placení daně z příjmu jsem do roku 2013 osvobozen. Musím si ale platit sociální a zdravotní, když už to jednou za mě platí můj zaměstnavatel? Příjem z FVE je do 60tis ročně. Děkuji Petr.
Dobrý den, prosím o posouzení následujícího: Živnostník měl provozovnu v pronajatém prostoru obchodního domu. Smlouva o pronájmu obsahovala poměrně velkou pokutu při předčasném ukončení. Protože obor činnosti, ve kterém podnikal (videopůjčovna) téměř vymizel z trhu, domluvil se na konci roku 2010 s vedním OD , že může pronajmout tyto prostory dalšímu podnikateli do vypršení smlouvy v roce 2013. Od roku 2011 je zaměstnán, živnost však nepozastavil ani nezrušil. Před koncem roku 2011byl živnostník vyzván živn. úřadem ke kontrole činnosti, a protože v té době nevykazoval žádnou podnikatelskou činnost (krom popsaného pronájmu), bylo mu navrženo, aby pozastavil živnost, což se stalo k 1.1.2012. Tok jeho financí probíhá tak, že inkasuje částku za podnájem, a dle smlouvy s pronajímatelem ho odvede pronajímateli. Živnostník vykázal zisk, protože vyinkasovaný nájem za prosinec odvedl až v lednu. Protože smlouvy jsou uzavřeny na IČO, jde podle mne o příjmy dle § 7 ZDP. Zaměstnanec živnostenského úřadu mu poradil, ať pozastaví živnost, že může pronajímat tež jako "nepodnikatel". S tím se dá samozřejmě souhlasit, dle mého však ne v tomto případě, kdy nájemní smlouvy jsou uzavřeny na IČO). Z daňového hlediska by přiznání vyšlo na stejno dle § 7 i § 9. Jiné je to však pro účely ZP a SP. Pokud bude zisk vykázán dle § 7, vstupuje do základu pro výpočet ZP a SP, v druhém případě ne. 1) jaký je Váš názor na zařazení příjmů pro přiznání daně? 2) Lze smlouvy o pronájmu po pozastavení živnosti od r. 2012 považovat za platné? Předem děkuji za odpověď S pozdravem Oldřich Brabec
Dobrý den, pobírala jsem peněžitou pomoc v mateřství od 6.12.2010 do 19.6.2011. Manžel chce uplatnit odpočet, že můj příjem za rok 2011 nepřesáhl 68.000,-Kč. Peněžitá pomoc v mateřství se vyplácí zpětně, tudíž částka za prosinec 2010 byla vyplácena až v lednu 2011. Je tato prosincová částka v daň.přiznání brána jako příjem za měsíc 12/2010 a nebo příjem v měsíci 1/2011, kdy byla fakticky vyplacena? S poděkováním za informaci Edita Kavalcová
Dobrý den pane doktore, OSVČ vede daňovou evidenci, není plátcem DPH pořídila malý autobus Ford tranzit 130, kategorie M2 pro a provozuje silniční dopravu (autobus je vložený do účetnictví, je pro přepravu 15 osob, objem 2 496m3). Prosím o radu, jak se bude evidovat, vykazovat a účtovat spotřeba PHM? Vede se kniha jízd? Děkuji za odpověď a přeji hezký den Ssati.
Dobrý den, mám dotaz jak řešit následující problém. V roce 2010 jsme vyřadili z majetku auto z důvodu prodeje. Auto bylo nadlimitní - 1850000,-. O vyřazení z majetku jsem účtovala pouze o zůstatkové ceně do limitu 1500000,- ale zapoměla jsem účtovat o těch nadlimitních 350000,- takže mi zůstaly ležet na 082. V roce 2011 jsem tuto částku zaúčtovala přímo na 429. Nevím však, zda mám podávat opravné daňové přiznání. V roce 2010 jsme byli víc jak milion a půl ve ztrátě. Takže placení daní to neovlivní. Ovlivnit by nám to ale mělo daňovou ztrátu - resp. ji snížit, ne? Tím pádem by byla ovlivněna i max částka odpisu daňové ztráty v následujících letech(???) Prosím o co nejkonkrétnější odpověď. Děkuji
Dobrý den, podal jsem pro firmu přihlášku k registraci DPH. Než jsem obdržel rozhodnutí o registraci, koupil jsem na firmu osobní vůz. Mohu uplatnit odpočet DPH? Děkuji.
Dobrý den, chci se zeptat na dva dotazy ohledně daně z příjmý fyzických osob: 1) Pokud jsem byla od ledna do září zaměstnaná a uplatnovala si slevu na dítě ve mzdě mám nárok na slevu na dani od října do prosince a v jaké výši? 2) od října jsem OSVČ - mám danovou ztrátu cca 102tis. - můžu si uplatnit celou ztrátu najednou? Musím vyplnit ještě nějaký formulář navíc (kromě ohlášení ztráty k dani z příjmů?) Děkuji Muchinová
Dobrý den, v 7/2012 mě končí rodičovský příspěvek a začínám chodit do zaměstnání na částečný pracovní poměr. Chtěla bych se zeptat, jestli se do vlastního ročního příjmu podle § 35ba odst. 1 písm. b) započítává i rodičovský příspěvek a jestli pokud příjem nepřesáhne částku 68 000 Kč je možné, aby si manžel uplatnil slevu na dani - viz daňové přiznání ř. 65a). Děkuji předem za odpověď. Jana
Dobrý den, manžel začal podnikat v říjnu 2011 a nakoupil vozidla za účelem jejich prodeje. Za rok 2011 nakoupil za 140.000,-Kč a prodal pouze za 40.000,-Kč. Ostatní prodej proběhl až v roce 2012. Bude tedy příjem 40.000,- a výdaj 140.000,- tzn.bude ve ztrátě? Vede daňovou evidenci. Děkuji moc za odpověď.
Dobry den, chtela bych se zeptat jak postupovat pri zdaneni prijmu od zamestnavatele, ktery nema sidlo v CR a zamestnavatel za zamestnance neodvadi socialni. Zaklad dane je nutne presto navysit o 34% na radce 32? Je mozne toto nejak osetrit, aby se neplatila dan z "benefitu", ktery tento zamestnavatel neposkytuje? Prijem, ktery je uveden v EUR je nutny prepocist kurzem CNB k 31.12.2011? A jeste prosim o zodpovezeni dotazu zda je mozne uplatnit jako odpocitatelnou polozku na r. 49 zivotni pojisteni zaplacene u zahranicni pojistovny, ktera nema pobocku v CR. Dekuji. S pozdravem. JH
Dobrý den, chci se ubezpečit, že má úvaha je správna.1) Podnikatel nemocen od 1 až 11 měsíc, má spolupracující osobu manželku P a V dělí 50 na 50, v době jeho nemoci pracovala, i tak se příjmy a výdaje rozdělí 50 na 50. 2) Podnikatel přerušil činnost dne 31. 12. 2011 a neobnoví ji. Co s jeho zásobami zboží dodaní je, ale už je nebude rozdělovat na manželku. Manželka od 1. 1. 2012 začala podnikat a ty zásoby si vezme, nebylo by lepší ty zásoby ji prodat až má výdaje. Ale příjem by asi se měl rozdělit? Děkuji
Dobrý den, moc Vás prosím o radu. Jsem fyzická osoba, podnikáme s rodinnými příslušníky v zemědělské prvovýrobě, firma je napsaná na mne - fyzickou osobu. Jako vklad do podnikání - na nákup strojů dal peníze můj otec a jde mi o to, zda musim tento vklad považovat z hlediska účetnictví jako půjčku/závazek a nebo zda bych to mohla vést jen jako osobní vklad v daňové evidenci. Vím, že půjčku/závazek bych uvedla do přílohy daňového přiznání, to by nebyl problém, ale vyplňuji i další přehledy pro szif, kde se řeší finanční zdraví firmy a tam by se mi uvádět ta půjčka/závazek moc nehodila. Vklad/půjčka od mého otce (vykonává též práce pro firmu) byla poskytnuta bez smlouvy, prostě jen na základě domluvy, že až firma vydělá, tak se to zas bude postupně vracet. Myslíte, že by to bylo možné evidovat jen jako osobní vklad v evidenci? ( a tudíž v DP v závazcích neuvádět?)??? Moc Vám děkuji
Dobrý den, potřebuji vědět, jakým způsobem se ůčtuje o základním stádu zvířat, která se neodepisují, zda je nutné je zahrnout do zásob. Při přechodu uplatňování výdajů účtováním na %příjmů bych musel celé základní stádo zvířat dodanit, přestože se s ním neobchoduje a jednotlivá zvířata se odepisují vyjímečně. ještě mi prosím sdělte jak je to drobným hmotným majetkem, který se neodepisuje, zda je to stejné jako u zvířat. Děkuji Vám.
Dobrý den, jsem zaměstnanec, ale pronajímám ještě byt a ráda bych uplatnila do nákladů povolený paušál za užívání auta (4.000,- Kč/měs.). Automobil je stále psán (s jeho souhlasem) na bývalého manžela, ale já ho užívám (a platím). Moje účetní mi řekla, že je potřeba, abychom uzavřeli nějakou písemnou dohodu o užívání, abych mohla tento paušál uplatnit. Můžete mi prosím poradit, jak se taková dohoda má jmenovat a jaké má mít náležitosti? Je možné najít někde vzor takové dohody? Předem moc děkuji.
Dobrý den pane doktore, předem děkuji za odpověď ohledně DPH při poskytnutí auta zaměstnancům i pro soukormé účely. Zapoměla jsem v dotazu sdělit, že zaměstnanci mají měsíčně 1% z pořizovací ceny včetně DPH dáno do hrubé mzdy jako naturální příjem. Měsíčně hradí tito zaměstnanci firmě spotřebované pohonné hmoty za soukromé ujeté km. Z této úhrady odvedu FÚ DPH. Účtuji MD 335 příklad 120,- Kč/Dal 648 100,- /DAL 343 20,- Opravy aut,mytí dávem také poměrem, a útuji DAL 343- odvádím FÚ Jedná se mě o stranu MD, nebo jen zvýším v přiznání k DPH základ, DPH? Nebo mohu místo účtu MD 538, použít 548- daňově neuznatelný náklad pro přiznání k dani z příjmů? Předem Vám děkuji za odpověď a přeji Vám pěkné dny. S pozdravem M. Volfová
Dobrý den, prodávám vyhlídkové lety prostřednictvím slevových portálů formou voucherů. Společnost, která provozuje webový portál přijímá peníze od zákazníků za prodej voucherů. Po skončení akce nebo za určité časové období mi vystaví fakturu za provizi z prodeje voucherů a po odečtění této vyfakturované provize mi vyplatí zbylou část. Zákazníci, kteří si pořídily vouchery mě pak kontaktují a dohodnou si termín, kdy uskutečníme vyhlídkový let. Problém je v tom, že nevím, kdy odvádět DPH. Zda při přijetí peněz od zprostředkovatele za prodej voucherů, nebo až po uskutečnění vyhlídkového letu. Děkuji moc za radu
Dotaz: V roce 2011 současně příjem ze závislé činnosti od 3 zaměstnavatelů a 1x smlouva o dílo. Předmět smlouvy:vytvoření autorského díla - přednáška pro odbornou veřejnost /lékaři/ ve smyslu S61 zákona č. 121/2000 Sb, v částce 5.000,- Kč. Není OSVČ. Jak daně a SP a ZP ze smlouvy o dílo. Děkuji. radkapri
Dobrý den, mám takový laický dotaz, je daňově výhodnější provést odpis dětí (tj. snížení daně z příjmu) z příjmu FO u rodiče, který má větší příjem a nebo je to jedno (pokud oba vydělávají, nicméně jeden z nich má příjem o hodně vyšší) A dále může si odpis provést rodič, který má jinou trvalou adresu než děti, i když ve skutečnosti žijí na stejné adrese? A pak může si odpis provést jiný rodič, než kterému se v průběhu roku zápočet na daň snižoval (o děti), když si to oba dva v konečném daňovém přiznání správně upraví - tj. odpis bude pouze u jednoho rodiče. Děkuji
Dobrý den, musím zaměstnavateli oznámit, že mám živnostenský list? Pokud jsem zaměstnaná a zaměstnavatel za mě platí daně včetně zdravotního a sociálního pojištěná a zároveň mám ŽL, ovšem mám nulové příjmy i ztráty, musím podávat daňové přiznání? Děkuji