FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den, mam jeden dotaz, na ktery dostavam pokazde jinou odpoved. Jsem zamestnana na zivnostensky list, vyplatu dostavam v hotovosti. Nejsem platce dane a v podstate mam za rok 12 faktur proplacenych v hotovosti. Pry mam mit ze zakona zrizen podnikatelsky ucet, zrejme kvuli kontrole FU. Je to pravda? ale ja ho nepotrebuji a nechce se mi na danovem priznani vyplnovat kolonka dane z uroku. Dekuji Vam za odpoved, vrta mi to hlavou.
Lze uznat do nakladu letenku na sluzebni cestu od ktere mam pouze passenger receipt ( kde je uvedena cena, jmeno, datum priletu a odletu ), pricemz jsem letenku platil v hotovosti ? Lze tuto uhradu zauctovat do penezniho deniku jako vydaj v hotovosti ?
Dobrý den, můj dotaz se týká vystavené faktury zprostředkování dodání zboží. Podle zákona o DPH č. 588/1992 Sb bude toto zprostředkování podléhat dani 22% nebo 5%? Případně, kde přesně rozdělení najdu. Příloha č. 2 zákona není moc jasná. Děkuji
Dobry den! Jsem osoba samostatne vydelecne cinna (podnikatel-fyzicka osoba), ktera ma uzavrenou smlouvu s projektem financovanym dle Ramcove dohody 207/1997 a jsem financovan z rozpoctu tohoto projektu. Dle zakona o dani z prijmu, paragraf 4, odstavec zh) si myslim, ze jsem osvobozen od dane z prijmu. Je to tak? Dekuji.
Prosím o názor (radu): Jsem minoritním akcionářem veřejně neobchodované a.s., která měla v majetku veřejně obchodované akcie. Majoritní akcionář a současně ředitel "odkoupil" tyto akcie jako fyz. osoba za poloviční cenu oproti současné tržní ceně. Tvrdí, že tím žádný zákon neporušil. Má pravdu ? Domnívám se, že porušil přinejmenším zákon o dani z příjmu. Za odpověď děkuji.
Jaké roky zpětně může kontrolovat FU v r. 2003 podnikateli účtujícímu v soustavě JÚ?
Dobrý den, můžete mi potvrdit, že u právnické osoby je uznatelný odpočet daru ve výši 5% ze základu daně? Kdy došlo ke zvýšení z 2%? Děkuji a přeji hezký den
Dobrý den. Chci po penzijním fondu po řádném ukončení připojištění jednorázové vyrovnání. Chtějí mi zdanit příspěvky zaměstnavatele 15% daní. Pokud bych přistoupil na vyplácení pravidelné penze, žádné daně bych prý neplatil. Je k tomu zákonný podklad? Děkuji,
Dobry den, jsem zamestnan u jedne soukrome firmy, byl jsme ale osloven, zda bych se nepodilel na vyvoji vyrobku jine firmy. Byla sepsana smlouva o dilo s odmenou 15000kc. Mohu ji pocitat jako prijem z prilezitostne cinnosti (§10 (1)a)? K danovemu priznani je nutno prilozit kopii smlouvy o dilo? (Zivnostensky list nemam a mam jen jedno zamestnani). Dekuji za odpoved
Dobry den. Za posledni dva roky danovaciho obdoby jsem z dovodu neznalosti jsem neuplatnil navyseni nesdanitelne polozky na manzelku a syna. Je moznost zpetne s prepracovanim danoveho prohlaseni k rozdilu domahat?
Dobry den. Jsem fyzicka osoba platce DPH a na zaklade zivnost.listu velkoobchodni prodej potravin nakupuji od vyrobce revova vina a prodavam do restauraci a vyjimecne cilovym zakaznikum. Mam povinnost platit spotrebni dan a dle ktereho paragrafu zák. o spotr.dani ? Jakou sazbu DPH musim odvadet. Dekuji
Preji dobry den a mam nasledujici dotaz: Jsem OSVC sjednavani stavebniho, penziniho sporeni, ulozky do otevr. podil. fondu a pojisteni, zajimalo by mne kdyz prekrocim obrat 750 tis. Kc za 3 po sobe jdouci mesice, stanu se platcem DPH a co to pripadne bude mit pro mne za nasledky? Plati tento obrat i v pripade, kdy prefakturovavam tyto prijmy na sve spolupracovniky, tzn. mam to v prijmech i ve vydajich? dekuji za odpoved. Jiz jsem tento dotaz pokladal 9.1.02, ale nedostal jsem odpoved, dekuji.
jsem rozvedená,OSVČ, bývalý manžel je zaměstnán,ale bude podávat daňové přiznání, jelikož má příjmy z § 9.Já jsem během roku 2001 byla 3 měsíce také zaměstnaná a v zaměstnání jsem podepsala prohlášení, kde jsem uplatňovala nezdanitelné položky na sebe a na syna. Situace však vyplynula tak, že bych potřebovala, aby nezdanitelnou položku na syna uplatnil bývalý manžel ve svém daňovém přiznání. Je to možné? Pokud ano, může uplatnit částku celou nebo ji musí pokrátit o ty 3 měsíce, co jsem já podepsala prohlášení u mého zaměstnavatele? Musí jako přílohu DP přiložit mé čestné prohlášení,že nezdanitelnou položku neuplatňuji já? Děkuji za odpověď a přeji krásný den. P.C.
V roce 1999 jsem si zapomněla uplatnit odpočet úroků z úvěru. Mohu podat dodatečné daňové přiznání ? Může mě FÚ penalizovat ? Děkuji a přeji hezký den
Má sestra je OSVČ-plátce DPH, provozuje kadeřnictví, má pronajaté prostory a se souhlasem pronajímatele pronajímá část prostor třetí osobě.S tou má uzavřenou řádnou podnájemní smlouvu, třetí osoba však není plátce DPH. Vysatvuje proto doklad bez DPH a ve svém DPkDPH tuto částku zahrnuje jako UZP osvobozená?Musí nějakým způsobem krátit daň na vstupu? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych vás požádat o odpověď jak správně účtovat z hlediska DPH a daně z příjmu následující případ: Naše firma poskytuje zákazníkům za odebrání určitého množství zboží známky, které si lepí na kartičky. Po nasbírání určitého množství těchto známek (tj. po odebrání určitého množství zboží) si může u nás vybrat určitou prémii např. mytí auta, 4l oleje, karton piva, autorádio apod. Můžeme tyto věci považovat za určitou formu množstevní slevy? My tyto věci neposkytujeme zákazníkům zdarma, ale podmínkou je odebrání určitého množství zboží, které nám on zaplatil. Za odpovědˇpředem děkuji.Irena.
Platí pro Felicii rok výr. 1996 s textem v TP: Vozidlo je homologováno podle předpisu OSN-EHK nebo Směrnice EU č. 94/12 nárok na snížení silniční daně 0 25% pro roky 2001 a 2002? Děkuji
Je pojištění odpovědnosti zaměstnanců při výkonu povolání jejich zdanitelným příjmem a jestli je toto pojištění pro společnost nedańovým nákladem.
Dobrý den mám dotaz ohledně započtení úroků z úvěru ze st. spoření od základu daně. St. spoř. zaslala konfirmaci o zaplacených úrocích z úvěru za rok 2001 majiteli smlouvy o st. spoření a tedy i smlouvy o úvěru ze st. spoření, mému otce. Na této konfirmaci figuruje jméno vlastníka st. spoření - mého otce, s dodatkem "viz. více smlouva o úvěru ze stavebního spoření". Smlouva o úvěru je psána na majitele st. spoření, mého otce. Ve smlouvě o úvěru jsem zapsán jako druhý spoludlužník (první je manželka otce) Ptám se, co musím doložit k daň. přiznání, pakliže si chci zaplacené úroky odečíst od zákl. daně. Podotýkám, že skutečným plátcem splátek tohoto úvěru ze st. spoř. jsem skutečně já. Děkuji a jsem s libím pozdravem P. Krásný
Jsem zedník-OSVČ. Půjčil jsem si od nepodnikajíci osoby míchačku a přípojný vozík k vozidlu. Za zapůjčení jsem mu zaplatil 6.100.-Kč. Musím s ním kvůli tomu sepsat nějakou smlouvu?