FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosím o odpověď :Jak zaúčtovat do roku 2001…

Prosím o odpověď :Jak zaúčtovat do roku 2001 závazky (321)a pohledávky(311) z roku 2001,které byly uhrazeny v roce 2002.Děkuji Nevařilová

Dobrý den, prosila bych o radu, jakým způsobem…

Dobrý den, prosila bych o radu, jakým způsobem bych mohla prokázat telefonní hovory, provolané z mobilu na kartu TWIST. V případě, že si odepíšu do výdajů celou úhradu karty, je třeba upravit náklady procentně nějakým poměrem až v daňovém přiznání? Mnou stanovený procentní podíl je asi neprokazatelný. To stejné by asi bylo v případě mobilu bez detailního výpisu.Můžete poradit,jak nejlépe postupovat? Ještě bych chtěla zeptat, jak je třeba prokázat oprávněnost služební cesty (autem nezařazeným do majetku firmy). Pracovník provádí opravy automatů a navštěvuje několikrát týdně stále stejná místa v různých městech. Nevím, jak je možno prokázat to, že se cesta skutečně uskutečnila. Děkuji za odpověď. Zdraví Blanka B.

Prosím jaká je udávána průměrná cena benzinu…

Prosím jaká je udávána průměrná cena benzinu natural 95 v roce 2001 pro potřeby učetnictví. Děkuji Staropražský

Stat (reditelsti silnic a dalnic) ode mne…

Stat (reditelsti silnic a dalnic) ode mne vykupuje cast pozemku na stavbu silnice. Dany pozemek jsem ziskal pred rokem darem od otce. Budu muset platit dan z prijmu respektive z prevodu nemovitosti?

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jakou přesnou…

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jakou přesnou částku ze zaplaceného životního pojištění můžu zahrnout do odpočtu. Vím, že se jedná maximálně o 12 000,- Kč, ale nevím, jestli stačí sečíst včechny platby za rok a čásku si odečíst (do 12 000,- Kč), nebo musím čekat, až mi pojišťovna pošle dopis, kde bude částka vyčíslena. Děkuji za odpověď.

Potřebuji zjistit daňovou povinost pro plátce…

Potřebuji zjistit daňovou povinost pro plátce daně ze závislé činnosti, když ZD je 301.800,-- Kč

Prodavám družstevní byt (nabytý před rokem), resp…

Prodavám družstevní byt (nabytý před rokem), resp. členství v družstvu. Získané prostředky bych chtěl použít na nákup družstevního bytu nebo v osobím vlastnictví. Musím příjem z prodeje družstevního bytu danit ?

Prosím o sdělení kdy bude nastaveno daňové…

Prosím o sdělení kdy bude nastaveno daňové přiznání DPFO typ A pro rok 2001?

Dekuji za odpoved. Upresnuji dotaz. Pracovni…

Dekuji za odpoved. Upresnuji dotaz. Pracovni smlouva byla uzavrena s nastupem od 10.1.2002. Mesicni mzda 4 050.- mesicne, 15 hodin tydne. Jak se vypocte HRUBA mzda za leden? Je to pomer odpracovane hodiny/pracovni doba mesicni celkem * 4 050.-? Kolik se pocita dni? Jeste jeden dotaz: Vztahuje se na tuto mzdu, jaka minimalni castka pojistneho se musi odvest (zdravotni i socialni)? Krati se v zavislosti na pracovni dobe 15 hodin tydne? Dekuji. Zuzana Krupickova.

Soukromá osoba ( auto není v účetnictví ), kdy…

Soukromá osoba ( auto není v účetnictví ), kdy mohu prodat auto, aniž bych musel platit daň z příjmu - za rok po koupi ?

Kdy budou na Vašich stránkách nové formuláře k…

Kdy budou na Vašich stránkách nové formuláře k daním platné pro rok 2001.

nasla jsem zatim jen formulare na danove priznani…

nasla jsem zatim jen formulare na danove priznani za rok 2000. Budou na techto strankach uverejneny formulae na danove priznani za rok 2001 a kdy to bude? dekuji

Jsem studentka VŠ a zaroven pracuji na polovocni…

Jsem studentka VŠ a zaroven pracuji na polovocni uvazek.zajimalo by me,jakou odvadim dan z prijmu a socialni davky.jak tedy vypocitam cistou mzdu?

Vážené dámy a pánové, rád bych se touto cestou…

Vážené dámy a pánové, rád bych se touto cestou zeptal zda výnos z DISKONTOVANÝCH dluhopisů podléhá srážkové dani tak jako u dluhopisů s kuponovou platbou. Dále bych se chtěl zeptat zda emise veřejně neobchodovatelných CP podléhá také dozoru komise pro CP a zda je nutné požádat o její schválení (jedná-li se např. o podnikové veřejně neobchodovatelné dluhopisy). Dále bych se chtěl zeptat jakým způsobem se má zaúčtovat REPO operace, tzn. při emisi dluhopisu se zaváži k následnému odkupu za dohodnutou cenu v předem dohodnutém čase. Zajímalo by mne zda půjde z pohledu emitenta o dlouhodobý závazek z tituly zavázání se k zpětnému odkupu, nebo zda se bude platba za dluhopis považovat jako krátkodobý bankovní úvěr. Děkuji mockrát za zodpovězení dotazů a přeji Vám pěkný den. Ing. Michal Oppl

Jsme rozpočtová organizace /obecní úřad/ a máme…

Jsme rozpočtová organizace /obecní úřad/ a máme pracovnáky zaměstnané v nepřetržitém pracovním režimu, kde harmonogram směn je: 1x ranní směna, 1x noční směna, 2 dny volna. Máme dotaz k příplatkům za práci ve svátek. Pokud je neděle zároveň svátkem, přísluší noční směně příplatek za SO+NE od 18,00 - 24,00 hodin, za noční od 22,00 - 6,00 hodin a za kolik hodin náleží příplatky za svátek tj, od - do? Děkuji.

Dobrý den, jsem FO, s čerstvým ŽL (od 30.10.2002)…

Dobrý den, jsem FO, s čerstvým ŽL (od 30.10.2002) na tvorbu www stránek a specializovaný maloobchod. Mám souběh se zaměstnáním. Chystám se registrovat na FÚ k dani z příjmu a zvažuji možnost stát se dobrovolným plátcem DPH (jako neplátce bych byl pro odběratele nevýhodný partner). Mám následující nejasností: 1)jak často budu muset podávat na FÚ přiznání k DPH? 2)kdy musím podat první přiznání? 3)termíny přiznání které se mě týkají?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli student …

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli student (studium při zaměstnání) procující na živnostenské oprávnění má povinnost platit důchodové a nemocenské pojištění, nebo jestli je nějak zvýhodněn, podobně jako při platbě všeobecného zdravotního pojištění. V případě že musí platit, tak kolik. Velice děkuji.

Prosím o pomoc s následujícím dotazem, jak…

Prosím o pomoc s následujícím dotazem, jak správně daňově řešit problematiku, kdy majitel domu a zároveň společník s.r.o., pronajímá část nebytových prostor k podnikání své firmě. Jak je to s daňovou uznatelností oprav: topení, dveří atd.? Pokud tyto náklady zaplatí firma, co se daňově děje na straně společníka? V druhém dotazu bych se chtěla zeptat jaké odp. položky pro základ pro zdravotní pojištění a sociální pojištění má zaměstnanec s částečným invalidním důchodem? Předem mockrát děkuji za odpověď a jsem s pozdravem,

Společník s.r.o. si vyplácí mzdu(je tedy v…

Společník s.r.o. si vyplácí mzdu(je tedy v pracovněprávním vztahu).Je možné ještě vyplatit podíl na zisku? Jak často? Jak je to zdaňováno?Obecně: Jaký je nejvýhodnější způsob odměnování společníka s.r.o.?

Prosím o radu, zda je nutné sjednat odměnu v…

Prosím o radu, zda je nutné sjednat odměnu v mandátní smlouvě na každý měsíc či jednorázově? Jak je to potom s odvodem soc. poj. a zdr. poj? Děkuji mockrát za odpověď.