FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Chystám se prodat družstevní byt, resp…

Dobrý den. Chystám se prodat družstevní byt, resp. družstevní podíl za 600 tis. budu tento příjem danit daní z příjmu? Jestliže ano, mohu k tomuto příjmu stáhnout nějaké náklady např. na pořízení, vybavení atd.?

Máme založené obchodní družstvu, které bohužel…

Máme založené obchodní družstvu, které bohužel zatím nefunguje. Nevyšla nějaká prováděcí vyhláška, popř. jakákoliv jiná publikace, která by se týkala změn, které jsme měli minulý rok udělat ve vztahu k novelám obchodního zákoníku? Ten samý dotaz bych měl ke společnosti s r.o., komanditní společnosti a bytovému družstvu. V těchto společnostech mám podíl. Děkuji

Je pravda, že nemohu mít podle nového obchodního…

Je pravda, že nemohu mít podle nového obchodního zákoníku majoritní podíl ve více než jedné společnosti, tzn. že nemohu vlastnit více jak jednu společnost?

P.T. Při pronájmu dvou nemovitostí podle §9…

P.T. Při pronájmu dvou nemovitostí podle §9 musím u obou uplatnit výdaje podle stejného principu? Tedy buď 20-ti % podle odstavce 4, nebo prokazatelně podle odstavce 3? Děkuji.

Dobrý den. Prosím o zodpovězení dotazu. Ve kterém…

Dobrý den. Prosím o zodpovězení dotazu. Ve kterém zákoně se řeší problematika dědictví (dědění v 1. línii, ve 2.línii atd.) a daní z dědictví včetně daně z převodu nemovitosti s tím spojené. Předem děkuji. J.Sádovský

Zaměstnavatel PO poskytuje zaměstnanci služební…

Zaměstnavatel PO poskytuje zaměstnanci služební auto i pro soukromé účely. Je mu sráženo 1% ze mzdy. Je povinen hradit výdaje za pohonné hmoty za soukromé jízdy? Děkuji Galuščáková

Slovenská překladatelská firma účtovala naší …

Slovenská překladatelská firma účtovala naší (tedy české) firmě za překlad anglického textu do slovenštiny částku včetně 23% DPH. Je to tak správně, anebo by DPH při prodeji služeb do zahraničí neměli účtovat?

Sploečnost s.r.o. v likvidaci má významný závazek…

Sploečnost s.r.o. v likvidaci má významný závazek (půjčku) u zahraničního subjektu, který je majetkově propojen se 100% vlastníkem. Z důvodu nesolventnosti není s.r.o. schopno tento závazek uhradit. Společník a věřitel nechtějí konkurs a chtějí dluh prominout (nechat zaniknout). Jak bude tato operace posuzována z daňového hlediska (odpis do výnosů nebo dar) a jak by měla být správně zaúčtována a jaké náležitosti jsou nutné? Děkuji Martin Čekal

Jsem soukromý podnikatel. Vlastním os.automobil…

Jsem soukromý podnikatel. Vlastním os.automobil,ale NE v majetku firmy.Auto používám také pro firmu, a daňový náklad počítám takto: spotřeba v l na 100km dle TP x cena v daném měsíci za 1l PHM/100 = PHM v kč na 1 km + amortizace(3,20 kč).Takto mám cenu za 1km, a tu pak násobím počtem km, které jsem najel pro firmu. Zajímá mě, jestli při tomto způsobu musím vést knihu jízd s podrobným rozpisem cest včetně soukr.cest a stavem tachometru. Za odpověď předem děkuji S pozdravem Roman Kadlec

Prosím o informaci. Podnikám na ŽL a využívám…

Prosím o informaci. Podnikám na ŽL a využívám osobní automobil, který máme na leasing a v TP je zapsaný pouze manžel. Zálohy na silniční daň jsem platila svým jménem. Musí být uvedená platba silniční daně na manžela a tudíš musím požádat o vrácení fin. úřad a zaplatit znovu na r. č. manžela a pak teprve uplatnit náklady? Děkuji.

Mam kancelar v soukr. byte, ktery nevlastnim. Jde…

Mam kancelar v soukr. byte, ktery nevlastnim. Jde cast nakladu ( teplo, voda, telefon) odecist z dani i kdyz vlastnik nepodnika. Jde odecist i DPH? Dekuji za odpoved.

Dobrý den, podnikám jako OSVČ v oboru…

Dobrý den, podnikám jako OSVČ v oboru autorizovaný stavební projektant, účtuji v jednoduchém účetnictví a měl bych na Vás tuto otázku : pořídil jsem si digitální videokameru, kterou používám např. pro zachycení stávajícího stavu budovy, postupu prací na stavbě, zasílám záběry emailem vzdálenému zákazníkovi atd. Kancelář mám v rodinném domku a doslechnul jsem se, že proto nemohu uplatňovat celou pořizovací částku do nákladů (28.000,-). Mám tedy provést nějaké rozdělení nákladů ? A podle jakého klíče ? Je logické např. 10/12 do nákladů a 2/12 odečíst(prázdniny, dovolená)? Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.

Jsem v zaměstnaneckém poměru a zároveň provádím…

Jsem v zaměstnaneckém poměru a zároveň provádím na základě živnost. listu živnost. Jsem povinen zaměstnavateli předkládat kopii daňového přiznání. děkujil

Dobrý den, můžete prosím nastínit stručný postup …

Dobrý den, můžete prosím nastínit stručný postup prodeje bytu v osobním vlastnictví v němž mám trvalé bydliště 10 let a získané prostředky využiji na jinou nemovitost. Myslím postup bez služeb realitní kanceláře. Děkuji.

V letošním roce jsem prodala nemovitost, kterou…

V letošním roce jsem prodala nemovitost, kterou jsem obdrržela darem od své matky v roce 1997-98 /nemám u sebe potřebné dokumenty/. Cena daru byla 2.200.000,- a cena prodejní byla 1.300.000,- Kč. Jaké jsou mé daňové povinnosti, kromě daně z převodu, kterou jsem již zaplatila? Jsem povinna platit i daň z příjmů? Nemovitost sloužila k podnikání. Já živnostník nejsem. V objektu podnikala má matka.

Dobrý den vážení. Má prosba pochází z oblasti…

Dobrý den vážení. Má prosba pochází z oblasti leasingu. Klient kterému zpracovávám JDÚ a je plátcem DPH vlastnil auto, které bylo zahrnuto do majetku ( toto auto bylo již rok po zplaceném leasingu ). Klient si nyní vzal na leasing nové podnikatelské auto a protiúètem dal to pùvodní. Na daòovém dokladu je odeètena èástka 90,000Kè jako záloha protiúètem a dále je zaúètována èástka 94,468,60Kè jako akontace + první mìsíèní splátka. Mám tìchto 90,000Kè vzít do stavu ke zdanìní èi nikoli. Leaing je na 36 mìsícù. Tím by se zmìnil i leasingový rozpoèet. Za Vaši zprávu dìkuji, P.S. V pøípadì potøeby zašlu kopie faktury a splátkového kalendáøe poštou.

Zdravím Vás a prosím o zodpovězení dotazů: 1…

Zdravím Vás a prosím o zodpovězení dotazů: 1)Kopila jsem ojeté osobní auto na leasing a chtěla bych jej vložit do podnikání (FO denně jezdím za prací, JÚ),mohu účtovat leas.splátky do daň.výdajů po celou dobu leasingu? 2)Mám mobilní telefon, který používám pro podnikání i soukromně. Jeho pořízení mám v daň.výdajích. Jak účtovat dobíjecí kupony? Je třeba nějakou procentuální částkou rozdělit soukromé a pracovní hovory? Děkuji a přeji hezký den.

Prosím o odpověď na dotaz. Pokud po volbách …

Prosím o odpověď na dotaz. Pokud po volbách odejde uvolněný člen zastupitelstva, dostává po dobu 3 měsíců odměnu. Odvádí se z těchto odměn zdravotní a sociální pojištění a plyne zde ochranná lhůta ? Děkuji

Ráda bych uvítala názor na účtování cestovních…

Ráda bych uvítala názor na účtování cestovních náhrad v cizí měně v souvislosti se změnou sazeb od 1.1.2002. Př. Je vyslán zaměstnanec na služeb. cestu do Ruska (Eurem zde není možné platit hotově a v místě nejsou dostupné směnárny). Je mu tedy poskytnuta záloha v USD v hodnotě, která odpovídá stanovené sazbě stravného dle platného zákona. Jedná se nám o upřesnění správného kurzu při přepočtu poskytnutí zálohy a při vyúčtování, pokud budeme vracet zaměstnanci v CZK. Používáme pevný kurz (měsíční ČNB).Je nutné při přepočtu na jinou měnu (u zálohy)a při vyúčtování v případě výplaty rozdílu v CZK použít aktuální kurz ČNB, když ČNB vydává kurzy platné pro daný den až ve 14.15 hodin? K přepočtu používáme vlastně kurz uveřejňovaný v HN, který je platný pro předcházející den.Děkuji za odpovědˇ.

Dobrý den, po novém roce jsem posílal dotaz,…

Dobrý den, po novém roce jsem posílal dotaz, možná se někam na síti zatoulal. V našem domě vzniklo společenství nájemníků. Každý člen je vlastníkem své bytové jednotky a ideálního podílu na nebytových prostorách a pozemku. Pokud bychom se jako vlastníci rozhodli prodat pouze samostatně půdu, znamená to, že ti vlastnící, kteří měli dva roky před nabytím vlastnického práva k bytové jednotce, podílu na pozemku a nebytových prostorách, v oné bytové jednotce trvalé bydliště, nemusí výnos z prodeje půdy danit? Zůstane nám povinnost uhradit daň z převodu nemovitiosti? Děkuji za odpověď. S pozdravem Luboš Melichar