FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Prosím o radu. S.r.o.má 2 společníky.Koupila…

Prosím o radu. S.r.o.má 2 společníky.Koupila nemovitost a movité věci za účelem podnikání.Na koupi a úpravu nemovitosti půjčili peníze smlouvou o půjčce jeden společník a jeden "nespolečník".Jedná se o částku 7 mil.Kč.Půjčky dle ObčZ se splatností do konce r.2005. Nejasné otázky: 1) může společník i nespolečník půjčit peníze dlouhodobě,tj. na déle než 1 rok(zde 5 let) nebo potřebují nějakou licenci(banky nechtěly půjčit) 2) je správné stanovení úroku z půjčky 140% diskontu pro společníka i nespolečníka a je možno stanovit bez daňových rizik i úrok vyšší ,např.12% p.a. 3) zmíněná smlouva o půjčce musí být uzavřena předem nebo ji lze uzavřít v průběhu financování výdajů(nečerpe se najednou,ale postupně). Děkuji moc za zodpovězení dotazu a radu.

Dobrý den! Možná Vám můj dotaz přijde směšný, ale…

Dobrý den! Možná Vám můj dotaz přijde směšný, ale už si nevím rady. Jsem studentkou vysoké školy ekonomického zaměření a mám za úkol napsat seminátní práci na téma "Třída 8 - Financování" Velmi dlouhou dobu jsem strávila hledáním nějakých informací použitelných pro seminární práci, ale bezvýsledně. Už mě nenapadá, kde jinde se zeptat, než u odborníků. Tímto bych Vás tedy chtěla poprosit o zaslání nějakých informací na toto téma -mám tím na mysli prameny, zákony a pod. publikace, ze kterých bych mohla čerpat. Předem Vám velice děkuji Daniela

Dobrý den, před měsícem jsem prodal byt v osobním…

Dobrý den, před měsícem jsem prodal byt v osobním vlastnictví(400 000,-Kč) v němž jsem měl trvalé bydliště 20 let(2,5 roku v osobním vlastnictví) a chtěl bych vědět jaké daně a v jaké výši musím zaplatit. Děkuji

Vážení, mohu-li, měla bych dotaz, týkající se…

Vážení, mohu-li, měla bych dotaz, týkající se odměn za právní služby. Ve smlouvě o právním zastupování je stanoceno, že za 1 hod. obdrží advokát 2000,- Kč + výlohy na režii, které je povinnen konkrétně vyúčtovat. V dalším odstavci je řečeno, že celková suma bude navýšena o 5 % DPH. Toto ustanovení ve smlouvě cítím jako rozpor s § 17 odst. 3 zák. o DPH, resp. § 14, odst. 4 téhož zákona, neboť se domnívám, že odměny advokátů se neřídí dle zákona o cenách, ale dle zákona o odměnách advokátů (vyhl. Min. spravedlnosti). Smlouva byla ale již podepsána a bude-li tedy její znění v rozporu s cit. zákonem, je vůbec platná? Byla zaplacena záloha č. 1 a nyní jsme obdrželi i zálohu č. 2, kde je rozepsáno, za co byly vynaloženy finanční prostředky ze zálohy č. 1. Rekapitulace úkonů kalkuluje pouze smluvní cenu 2000,- Kč/hod. bez DPH. Předpokládám, že DPH bude kalkulována až v konečné faktuře. Pro naši kontrolu bych ale potřebovala vyjasnit, zda je správné ujednání ve smlouvě o navýšení odměny o 5 % DPH nebo zda má být kalkulováno dle § 17 odst. 3 Zák. o DPH. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího…

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu: Jsme obchodní společnost (s.r.o.), pořádáme společenský večer, který bychom chtěli pojmout částečně i jako reklamní záležitost. Zajímalo by mne, může-li někdo tuto akci sponzorovat a jaké podmínky musí být splněny. Děkuji

Dobry den,momentalne studuji na vysoke skole v…

Dobry den,momentalne studuji na vysoke skole v zahranici (Nemecku, postgradualni studium) a zaroven pracuji (tamtez),mam s universitou uzavrenu pracovni smlouvu na plny uvazek.Chci se zeptat 1)jak je to s danemi musim platit dan z prijmu v CR i v Nemecku? 2)V pripade ze pozadam o refundaci dani a duchodoveho pojisteni coz muzu jako studen udelat, budu muset zaplatit tyto dane v CR?Dekuji za odpoved P.S.

Je pravda, že nemohu mít podle obchodního…

Je pravda, že nemohu mít podle obchodního zákoníku majoritní podíl ve více než jedné společnosti, tzn. že nemohu vlastnit více jak jednu společnost?

Prosím o radu.Podnikám na ŽL-nákup prodej a jsem…

Prosím o radu.Podnikám na ŽL-nákup prodej a jsem plátcem DPH.Mimo jiné dostávám za různé činnosti autorské honoráře/bez ŽL/,částka těchto honorářů překračuje měsíčně přes Kč 3.000,--.Pouze je dostávám složenkou fakturu na ně nevystavuji.Musím z nich platit DPH ?Díky za odpověď.

Dobrý den Zajímalo by mne jak postupovat, resp…

Dobrý den Zajímalo by mne jak postupovat, resp. kde v zákonech najít oporu pro správné zaúčtování či odvedení daní atd., v případě že s.r.o. poskytne svým zaměstnancům mimořádný příspěvek na pořízení dovolené anebo tuto sama svým zaměstnancům zajistí. Mám pocit že se rozlišuje mezi tuzemskou a zahraniční dovolenou a částkou, která na jednoho zaměstnance připadne. Je možné tento příspěvek (či výdaje spojené se zajištěním rekreace - pronájmy, stravování, zakoupení zájezdu od CK atd.) zahrnout do daňově uznatelných nákladů na straně firmy? A musí zaměstnanec (či firma za něj) odvést daň z příjmu fyz. osob nebo daň darovací, sociální a zdravotní pojištění z hodnoty dovolené? Předem děkuji za odpověď Petr Janoušek

Muj nový zaměstnavatel (zahraniční společnost)…

Muj nový zaměstnavatel (zahraniční společnost) ještě nemá zřízený legální subject na uzemí CR - předpoklad leden 03. Chce mne však zaměstnat od 12/02. V prvni fázi mi chce vyplacet "mzdu" formou zálohy, kterou chce po založení firmy a vyplaceni mezd (za mesice kdy jsem pracoval a nedostal jsem vyplatu) vrátit. Otázka je jakým způsobem provedu daňové přiznání za rok 2002 ( zbytek roku jsem byl normálně zaměstnán) a jakým způsobem si musím vypořádat zdravotní a sociální pojištění. ( za měsic prosinec a další). Děkuji za odpověď

Prosím o informaci, zda je možné zahrnout do…

Prosím o informaci, zda je možné zahrnout do daňově uznatelných nákladů úroky z úvěru (asi hypotečního) na stavbu penzionu, u plátce daně z příjmu fyzických osob. Děkuji.

Dobrý den. V rámci pořádání odborné konference,…

Dobrý den. V rámci pořádání odborné konference, která je současně propagací dodávaného produktu, je nabízeno prvním přihlášeným účastníkům roční předplatné odborného tisku zdarma. Je možné považovat náklady na toto předplatné za daňově uznatelné - kupř. jako náklad na propagaci? Děkuji za radu a přeji hezký den.

Pokud jsem nakoupila materiál /dřevěné desky,…

Pokud jsem nakoupila materiál /dřevěné desky, šrouby, lepidlo .... / za účelem vlastní výroby skříní na zboží do provozovny, do jaké kategorie nákladů tento nakoupený materiál patří? Nejsem plátce DPH.

Dobry den, chtel bych se zeptat na moznost odectu…

Dobry den, chtel bych se zeptat na moznost odectu ztraty z obchodovani s akciemi na BCPP a RMS. Jsem zamestnanec, nemam ICO, neuctuji v JU ani PU. V roce 1999 jsem mel na BCPP ztratu cca 20000,- Kc, v roce 2000 zisk asi 50000,- Kc. Podle Zakona 586 o dani z prijmu §24 pismeno r) by melo byt mozne tuto ztratu odecist az ve trech nasledujicich letech. V DP za rok 2000 jsem proto snizil zaklad dane o ztratu z roku 1999. FU vsak ztratu neuznal a zada doplaceni dane. Kde je chyba ? Dekuji, Martin Rosicky

Dobrý den, jsem spolupracující osoba (manželka…

Dobrý den, jsem spolupracující osoba (manželka podniká). Potřeboval jsem se informovat, jestli je jiný způsob, jak zdanit svůj 50%ní podíl, než klasickým způsobem (- tj. platit i sociální a zdravotní poj). Například jestli je možné tento příjem zdanit jako kapitálový příjem tichého společníka bez placení sociálního a zdravotního p. (jsem zaměstnanec na HPP, takže sociální a zdravotní pojištění je placeno zaměstnavatelem a jedná se o větší částku než je stanoveno minimální). Děkuji. Radek S.

Dobrý den, jsem spolupracující osoba (manželka…

Dobrý den, jsem spolupracující osoba (manželka podniká). Potřeboval jsem se informovat, jestli je jiný způsob, jak zdanit svůj 50%ní podíl, než klasickým způsobem (- tj. platit i sociální a zdravotní poj). Například jestli je možné tento příjem zdanit jako kapitálový příjem tichého společníka bez placení sociálního a zdravotního p. (jsem zaměstnanec na HPP, takže sociální a zdravotní pojištění je placeno zaměstnavatelem a jedná se o větší částku než je stanoveno minimální). Děkuji. Radek S.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na povinnost…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na povinnost placení silniční daně, pokud mám automobil v pronájmu od svého zaměstnavatela a platím mu za pronájem vozidla. Kdo je povinen platit silniční daň za toto vozidlo. Děkuji Pavel Jaroš

Dobrý den ,mám dotaz vedeme jednoduché účetnictví…

Dobrý den ,mám dotaz vedeme jednoduché účetnictví v roce 2000 byl náš obrat 42 mil.a v roce 2001 65 mil.musíme vést v roce 2002 podvojné účetnictví_Děkuji Prouzová

jsem student a mam sepsanou dohodu o provedeni…

jsem student a mam sepsanou dohodu o provedeni prace na 100 h za rok, pricemz odmena za tuto praci je stanovena na 36 000 Kc/rok. Vychazi z toho 3 000 Kc/mesic.Zamestnavatel mi tuto castku dani 15%.Je to v poradku? Musim jeste tuto praci uvadet v danovem priznani?V dotazech z roku 2000 jsem se docetl, ze by suma pro srazeni pomoci 15% mel byt do 2 000 Kc/mesic.Doslo k zvyseni teto sumy?Kamil Krpec.

Vážení, mám k Vám prosbu. Od ledna 2001…

Vážení, mám k Vám prosbu. Od ledna 2001 pronajímám byt. Mohli by jste mi poslat tabulku podle které zjistím jak vysokou budu platit daň z pronájmu? A ještě bych se chtěla zeptat jestli se to počítá z čistého příjmu nebo celkové částky. Děkuji.