FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Prosím o radu. S.r.o.má 2 společníky.Koupila nemovitost a movité věci za účelem podnikání.Na koupi a úpravu nemovitosti půjčili peníze smlouvou o půjčce jeden společník a jeden "nespolečník".Jedná se o částku 7 mil.Kč.Půjčky dle ObčZ se splatností do konce r.2005. Nejasné otázky: 1) může společník i nespolečník půjčit peníze dlouhodobě,tj. na déle než 1 rok(zde 5 let) nebo potřebují nějakou licenci(banky nechtěly půjčit) 2) je správné stanovení úroku z půjčky 140% diskontu pro společníka i nespolečníka a je možno stanovit bez daňových rizik i úrok vyšší ,např.12% p.a. 3) zmíněná smlouva o půjčce musí být uzavřena předem nebo ji lze uzavřít v průběhu financování výdajů(nečerpe se najednou,ale postupně). Děkuji moc za zodpovězení dotazu a radu.
Dobrý den! Možná Vám můj dotaz přijde směšný, ale už si nevím rady. Jsem studentkou vysoké školy ekonomického zaměření a mám za úkol napsat seminátní práci na téma "Třída 8 - Financování" Velmi dlouhou dobu jsem strávila hledáním nějakých informací použitelných pro seminární práci, ale bezvýsledně. Už mě nenapadá, kde jinde se zeptat, než u odborníků. Tímto bych Vás tedy chtěla poprosit o zaslání nějakých informací na toto téma -mám tím na mysli prameny, zákony a pod. publikace, ze kterých bych mohla čerpat. Předem Vám velice děkuji Daniela
Dobrý den, před měsícem jsem prodal byt v osobním vlastnictví(400 000,-Kč) v němž jsem měl trvalé bydliště 20 let(2,5 roku v osobním vlastnictví) a chtěl bych vědět jaké daně a v jaké výši musím zaplatit. Děkuji
Vážení, mohu-li, měla bych dotaz, týkající se odměn za právní služby. Ve smlouvě o právním zastupování je stanoceno, že za 1 hod. obdrží advokát 2000,- Kč + výlohy na režii, které je povinnen konkrétně vyúčtovat. V dalším odstavci je řečeno, že celková suma bude navýšena o 5 % DPH. Toto ustanovení ve smlouvě cítím jako rozpor s § 17 odst. 3 zák. o DPH, resp. § 14, odst. 4 téhož zákona, neboť se domnívám, že odměny advokátů se neřídí dle zákona o cenách, ale dle zákona o odměnách advokátů (vyhl. Min. spravedlnosti). Smlouva byla ale již podepsána a bude-li tedy její znění v rozporu s cit. zákonem, je vůbec platná? Byla zaplacena záloha č. 1 a nyní jsme obdrželi i zálohu č. 2, kde je rozepsáno, za co byly vynaloženy finanční prostředky ze zálohy č. 1. Rekapitulace úkonů kalkuluje pouze smluvní cenu 2000,- Kč/hod. bez DPH. Předpokládám, že DPH bude kalkulována až v konečné faktuře. Pro naši kontrolu bych ale potřebovala vyjasnit, zda je správné ujednání ve smlouvě o navýšení odměny o 5 % DPH nebo zda má být kalkulováno dle § 17 odst. 3 Zák. o DPH. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu: Jsme obchodní společnost (s.r.o.), pořádáme společenský večer, který bychom chtěli pojmout částečně i jako reklamní záležitost. Zajímalo by mne, může-li někdo tuto akci sponzorovat a jaké podmínky musí být splněny. Děkuji
Dobry den,momentalne studuji na vysoke skole v zahranici (Nemecku, postgradualni studium) a zaroven pracuji (tamtez),mam s universitou uzavrenu pracovni smlouvu na plny uvazek.Chci se zeptat 1)jak je to s danemi musim platit dan z prijmu v CR i v Nemecku? 2)V pripade ze pozadam o refundaci dani a duchodoveho pojisteni coz muzu jako studen udelat, budu muset zaplatit tyto dane v CR?Dekuji za odpoved P.S.
Je pravda, že nemohu mít podle obchodního zákoníku majoritní podíl ve více než jedné společnosti, tzn. že nemohu vlastnit více jak jednu společnost?
Prosím o radu.Podnikám na ŽL-nákup prodej a jsem plátcem DPH.Mimo jiné dostávám za různé činnosti autorské honoráře/bez ŽL/,částka těchto honorářů překračuje měsíčně přes Kč 3.000,--.Pouze je dostávám složenkou fakturu na ně nevystavuji.Musím z nich platit DPH ?Díky za odpověď.
Dobrý den Zajímalo by mne jak postupovat, resp. kde v zákonech najít oporu pro správné zaúčtování či odvedení daní atd., v případě že s.r.o. poskytne svým zaměstnancům mimořádný příspěvek na pořízení dovolené anebo tuto sama svým zaměstnancům zajistí. Mám pocit že se rozlišuje mezi tuzemskou a zahraniční dovolenou a částkou, která na jednoho zaměstnance připadne. Je možné tento příspěvek (či výdaje spojené se zajištěním rekreace - pronájmy, stravování, zakoupení zájezdu od CK atd.) zahrnout do daňově uznatelných nákladů na straně firmy? A musí zaměstnanec (či firma za něj) odvést daň z příjmu fyz. osob nebo daň darovací, sociální a zdravotní pojištění z hodnoty dovolené? Předem děkuji za odpověď Petr Janoušek
Muj nový zaměstnavatel (zahraniční společnost) ještě nemá zřízený legální subject na uzemí CR - předpoklad leden 03. Chce mne však zaměstnat od 12/02. V prvni fázi mi chce vyplacet "mzdu" formou zálohy, kterou chce po založení firmy a vyplaceni mezd (za mesice kdy jsem pracoval a nedostal jsem vyplatu) vrátit. Otázka je jakým způsobem provedu daňové přiznání za rok 2002 ( zbytek roku jsem byl normálně zaměstnán) a jakým způsobem si musím vypořádat zdravotní a sociální pojištění. ( za měsic prosinec a další). Děkuji za odpověď
Prosím o informaci, zda je možné zahrnout do daňově uznatelných nákladů úroky z úvěru (asi hypotečního) na stavbu penzionu, u plátce daně z příjmu fyzických osob. Děkuji.
Dobrý den. V rámci pořádání odborné konference, která je současně propagací dodávaného produktu, je nabízeno prvním přihlášeným účastníkům roční předplatné odborného tisku zdarma. Je možné považovat náklady na toto předplatné za daňově uznatelné - kupř. jako náklad na propagaci? Děkuji za radu a přeji hezký den.
Pokud jsem nakoupila materiál /dřevěné desky, šrouby, lepidlo .... / za účelem vlastní výroby skříní na zboží do provozovny, do jaké kategorie nákladů tento nakoupený materiál patří? Nejsem plátce DPH.
Dobry den, chtel bych se zeptat na moznost odectu ztraty z obchodovani s akciemi na BCPP a RMS. Jsem zamestnanec, nemam ICO, neuctuji v JU ani PU. V roce 1999 jsem mel na BCPP ztratu cca 20000,- Kc, v roce 2000 zisk asi 50000,- Kc. Podle Zakona 586 o dani z prijmu §24 pismeno r) by melo byt mozne tuto ztratu odecist az ve trech nasledujicich letech. V DP za rok 2000 jsem proto snizil zaklad dane o ztratu z roku 1999. FU vsak ztratu neuznal a zada doplaceni dane. Kde je chyba ? Dekuji, Martin Rosicky
Dobrý den, jsem spolupracující osoba (manželka podniká). Potřeboval jsem se informovat, jestli je jiný způsob, jak zdanit svůj 50%ní podíl, než klasickým způsobem (- tj. platit i sociální a zdravotní poj). Například jestli je možné tento příjem zdanit jako kapitálový příjem tichého společníka bez placení sociálního a zdravotního p. (jsem zaměstnanec na HPP, takže sociální a zdravotní pojištění je placeno zaměstnavatelem a jedná se o větší částku než je stanoveno minimální). Děkuji. Radek S.
Dobrý den, jsem spolupracující osoba (manželka podniká). Potřeboval jsem se informovat, jestli je jiný způsob, jak zdanit svůj 50%ní podíl, než klasickým způsobem (- tj. platit i sociální a zdravotní poj). Například jestli je možné tento příjem zdanit jako kapitálový příjem tichého společníka bez placení sociálního a zdravotního p. (jsem zaměstnanec na HPP, takže sociální a zdravotní pojištění je placeno zaměstnavatelem a jedná se o větší částku než je stanoveno minimální). Děkuji. Radek S.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na povinnost placení silniční daně, pokud mám automobil v pronájmu od svého zaměstnavatela a platím mu za pronájem vozidla. Kdo je povinen platit silniční daň za toto vozidlo. Děkuji Pavel Jaroš
Dobrý den ,mám dotaz vedeme jednoduché účetnictví v roce 2000 byl náš obrat 42 mil.a v roce 2001 65 mil.musíme vést v roce 2002 podvojné účetnictví_Děkuji Prouzová
jsem student a mam sepsanou dohodu o provedeni prace na 100 h za rok, pricemz odmena za tuto praci je stanovena na 36 000 Kc/rok. Vychazi z toho 3 000 Kc/mesic.Zamestnavatel mi tuto castku dani 15%.Je to v poradku? Musim jeste tuto praci uvadet v danovem priznani?V dotazech z roku 2000 jsem se docetl, ze by suma pro srazeni pomoci 15% mel byt do 2 000 Kc/mesic.Doslo k zvyseni teto sumy?Kamil Krpec.
Vážení, mám k Vám prosbu. Od ledna 2001 pronajímám byt. Mohli by jste mi poslat tabulku podle které zjistím jak vysokou budu platit daň z pronájmu? A ještě bych se chtěla zeptat jestli se to počítá z čistého příjmu nebo celkové částky. Děkuji.