FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dojde-li k prominutí závazku(úroku z půjčky)dle…

Dojde-li k prominutí závazku(úroku z půjčky)dle par.574 Obč. zák.jde u dlužníka o daňový příjem, který ovlivní základ daně z příjmu nebo je tento příjem daněn daní darovací?

Dobrý den. V roce 1998 a 99 jsme vykázali ztrátu…

Dobrý den. V roce 1998 a 99 jsme vykázali ztrátu cca 4.500.000,-Kč v r.2000 zisk 100.000,-Kč a neuplatnili ztrátu.Při kontrole r.2000 nám FÚ zvýšil daňový základ o cca 450.000,-Kč.Může (musí) FÚ tento upravený daňový základ započíst proti ztrátě let 1998 a 99 nebo ne? Děkuji

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, zda budu platit…

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, zda budu platit pojistné na sociální zabezpečení a státní politiku zaměstnanosti v případě, že budu pronajímat část domu, který jsem získala v restituci, nebudu pracovat a příjem mi bude přicházet měsíčně pouze z tohoto pronájmu. Pokud ano, kde získám informace o výši pojistného. Děkuji.

JAko student si vydelavam tvorbou www stranek pro…

JAko student si vydelavam tvorbou www stranek pro americkou firmu sidlici v USA.Tato firma nema zadne zastoupeni v Evrope.Veskera komunikace probiha pres internet.S touto firmou nemam podepsanou zadnou smluvu,jsem placen pouze na zaklade me prace.Jak je to s placenim dani u me??Mam povinnost platit JA dan u nas?Pokud ano, jakemu postihu se vystavuji v pripade neplaceni??

OSVČ(spolupracující osoba)se narodí v lednu 2003…

OSVČ(spolupracující osoba)se narodí v lednu 2003 dítě - dnem narození dítěte ji vznikne nárok na rodičovský příspěvek. Nechce přerušit podnikání - jakým způsobem platit zdrav.pojištění (ZP), když bude v jejím případě současně plátcem ZP i stát. Bude se k tomu přihlížet při stanovení záloh na ZP v roce 2003 nebo musí platit v roce 2003 zálohy podle vyměřovacího základu dosaženého v roce 2002 a uvedená skutečnost, že za ni bude plátcem ZP i stát se projeví až při vyúčtování za rok 2003 a při stanovení záloh v roce 2004 ? Děkuji za odpověď.

Zrušil jsem kapitálové životní popjištění. Dostal…

Zrušil jsem kapitálové životní popjištění. Dostal jsem odbytné již snížené o srážkovou daň (25%). Musím zbytek odbytného zahrnout do příjmů a zaplatit z toho i daň z příjmů anebo to pouze uvedu do daňového přiznání a daˇz příjmu již neplatím? Za odpověď děkuji,

Dobry den, mela bych dva dotazy 1)Jestli bude a…

Dobry den, mela bych dva dotazy 1)Jestli bude a kolik darovaci dan,jestlize mi otec daruje byt v hodnote 1.000.000,-? 2)Bude se z tohoto bytu platit dan z nemovitosti, jesltize se jedna o byvaly druzstevni byt, ktery byl preveden do osobniho vlastnictvi v roce 2000? Dekuji mockrat.

Dobry den. Muj dotaz se tyka odvedení DPH z…

Dobry den. Muj dotaz se tyka odvedení DPH z majetku, ktery ma podnikatel ve sve evidenci (nebo ktery mel mit ve sve evidenci), pri ukonceni registrace k DPH - protoze se v novych terminech prilis neorientuji, budu pouzivat drivejsi vyraz DKP (nyni pravdepodobne drobny hmotny majetek) o ktery se mi prave jedna - vedu JU. Podle zakona o DPH je povinnost odvest DPH, kde byl uplatnen odpocet dane plus dalsi pripady. Podle zakona o DPH se tak deje ze zustatkove ceny. Zustatkova cena se zjistuje podle par. 25 zakona o ucetnictvi. Ten vsak rika, ze se tento majetek ocenuje porizovaci cenou. Tento rozpor nechapu. Vezmeme priklad: Do sve kancelare jsem si treba pred 8 lety poridil psaci stroj (ci jinou "dekapku" za treba 5.000 Kc. Znamena to, ze az jednou (treba za 10 let) budu koncit s podnikanim a odhlasim se z DPH a tento psaci stroj bych mel stale ve sve evidenci, budu odvadet DPH z porizovaci ceny tehdy noveho psaciho stroje, tedy z 5.000 Kc? Byt by to jiz mohl byt treba "starecek" vhodny jen na nejake psani v nouzi oceneny nekde v bazaru na treba 100 korun? Jako poddotaz by se chtel zeptat, jestli by se pri ukonceni registrace odvadela DPH, podle sazby platne v pri porizeni takoveho majetku, cili DPH takova, jaka byla uplatnena na vstupu (tehdy treba 23 %) anebo podle sazby platne pri ukonceni registrace (cili dejme tomu soucasnych 22 %). Dekuji.

Účtuji v jednoduchém účetnictví. V r. 2002 jsem…

Účtuji v jednoduchém účetnictví. V r. 2002 jsem neplatil zálohy na sociální pojištění z důvodu ztráty v r. 2001. Pokud za rok 2002 budu danit např. 400.000, mohu ještě v prosinci t.r. zaplatit jednorázově např. 250.000 na soc.pojištění? Účelem je snížení daňového základu. Zjevný přeplatek bych si nechal po podání přehledu na soc.poj. ihned vrátit. Je tento postup možný a účetně a daňově přípustný? Děkuji za odpověď.

Přeji dobrý den. Jsem zaměstnancem se stálým…

Přeji dobrý den. Jsem zaměstnancem se stálým příjmem, daně a ostatní poplatky za mě odvádí zaměstnavatel. V loňském roce jsem měl však i výdělek v podobě honorářů z autorské činnosti. A můj dotaz zní - mohu podat daňové přiznání, které se bude týkat pouze mých (zatím nezdaněných) honorářů a nezahrnovat do výpočtu daně můj stálý příjem, z něhož jsou mi daně normálně odváděny? Mám za to, že kdybych stálý plat do výpočtu zahrnul, situace by se zbytečně komplikovala - daně bych podle mého názoru platil dvakrát a pak bych musel žádat o vrácení. Nebo ne? Věřím, že můj dotaz není příliš zmatečný. S pozdravem a díky za odpověď. ERBE

Dobrý den, jsem zaměstnanec (nepodnikatel, nemám…

Dobrý den, jsem zaměstnanec (nepodnikatel, nemám ŽL) a chtěl bych prodat svůj osobní automobil do 1 roku od jeho koupě. Zajímalo by mě, jestli musím podat daňové přiznání, kdybych to auto prodal dráž, než jsem ho koupil a případně kde se takové daňové přiznání podává, jestli na finančním úřadě, nebo společně s daňovým přiznáním od zaměstnavatele? Dále mě zajímá, jestli bych musel platit z tohoto příjmu zdravotní a sociální pojištění?? Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Kostelný R.

Prosím o odpověď na tento dotaz. Kupní smlouva na…

Prosím o odpověď na tento dotaz. Kupní smlouva na prodej pozemku byla sepsána 2.11.2001 s tím , že je v ní uvedeno , že platnosti nabývá dnem podpisu (27.12.2001) a vlastnictví k nemovitostem přechází dnem kdy nastanou právní účinky vkladu (2.1.2002). Kdy je nutno účtovat o výnosech z prodeje ( kupní cena) , nákladech ( zůstatková cena ) a kdy vyřadit pozemky z majetku společnosti účtující v podvojném účetnictví? Děkuji.

Sdělte mi prosím, zda účetním předpisům…

Sdělte mi prosím, zda účetním předpisům neodporuje vést na běžném účtu i osobní finanční agendu, tj. hradit zálohy na energie, různé občanské platby, SIPO, poplatky, přijímat osobní plnění atd. V peněžním deníku jednoduchého účetnictví, samozřejmě, jsou tyto položky vždy vedeny jako nesouvisející s podnikáním. Za odpověď děkuji předem. S pozdravem, Ing. Igor Janovský. Adresa/obchodní jméno: Igor Janovský - GENOVA Hřbitovní 56 741 01 Nový Jičín IČO: 12653781 DIČ: 374-5506041827 tel/fax: 0656-703321/710798

Dobry den, potreboval bych radu. Mam HPP u…

Dobry den, potreboval bych radu. Mam HPP u rozpoctove organizace. Dale spolupracuji s obcanskym sdruzenim, od ktereho dostavam honorare na zaklade smluv o dilo. Jelikoz nemam zivnostensky list, neplatil jsem z honoraru zadnou dan. Obcanske sdruzeni vsak take zadne srazky neplatilo, jelikoz bez predchozi konzultace se mnou predpokladalo, ze zivnostensky list vlastnim. Jak lze tuto situaci co nejelegantneji vyresit. Jak doplatit prislusne danove srazky? Dekuji za odpoved, v ucte Pavel Moc

Prosím o odpověď na dotaz: jak se promítne v…

Prosím o odpověď na dotaz: jak se promítne v účetnictví k 31.12.2001(na jakých účtech)dojde-li k 31.12.01 ke 100% odpisu pohledávek starého bloku splatných do 31.12.1994. Budou k 31.12.01 ještě v účetnictví?

Preji dobry den a mam nasledujici dotaz: Jsem…

Preji dobry den a mam nasledujici dotaz: Jsem OSVC sjednavani stavebniho, penziniho sporeni, ulozky do otevr. podil. fondu a pojisteni, zajimalo by mne kdyz prekrocim obrat 750 tis. Kc za 3 po sobe jdouci mesice, stanu se pltcem DPH a co to pripadne bude mit pro mne za nasledky? Plati tento obrat i v pripade, kdy prefakturovavam tyto prijmy na sve spolupracovniky, tzn. mam to v prijmech i ve vydajich? dekuji za odpoved.

Prosím o předkontaci účtování přebytku v pokladně…

Prosím o předkontaci účtování přebytku v pokladně a u cenin. Děkuji Ing. Špílová

Firma sídlíci ve stejné budově si k nám chodí…

Firma sídlíci ve stejné budově si k nám chodí kopírovat dokumenty na náš kopírovací stroj. Nyní vystavujeme fakturu. Jaká má být sazba DPH ?

Manzel zaplatil 24.4 jednorazove zivotne poistne…

Manzel zaplatil 24.4 jednorazove zivotne poistne 20.000,- a potom platil za kazdy mesiac 864,- Kc. Na aku velku odpocitatelnu polozku ma narok?

Jsem OSVČ (nákup a prodej zboží), plátce DPH. V…

Jsem OSVČ (nákup a prodej zboží), plátce DPH. V roce 2000 jsem zakoupil dva počítače v ceně do 40.000Kč. Tyto počítače jsem nezahrnul do svého obchodního majetku a bezprostředně po jejich nákupu jsem je pronajal právnické osobě. O tomto pronájmu však bylo účtováno, resp. bylo vedeno odděleně účetnictví za samostatnou výdělečnou činnost a odděleně za pronájem. V přiznání k dani z příjmů za rok 2000 jsem proto zvlášť zdanil příjmy podle §7 ZDP a zvlášť podle §9 ZDP. Jako výdaj v případě pronájmu jsem uvedl zaplacenou kupní cenu pronajímaných počítačů. Vzhledem k tomu, že o pronajímaných počítačích bylo účtováno, uplatnil jsem při jejich nákupu odpočet DPH (z pronájmu byla odváděna DPH 22%). Byl výše uvedený postup správný? Dále jsem v roce 2001u jednoho počítače pronájem ukončil a počítač prodal. Mezi nabytím a prodejem tohoto počítače uplynulo 10 měsíců. Z prodejní ceny jsem odvedl DPH. O jaký druh příjmů se v tomto případě jedná? Lze tento příjem považovat za příjem podle § 10 ? ostatní příjmy? Podle tohoto § lze jako výdaj uplatnit pořizovací cenu, ale tu jsem již uplatnil jako výdaj v souvislosti s příjmy z pronájmu. V případě, že by k prodeji počítače došlo až po jednom roce po nabytí, byl by tento příjem osvobozen od DP? Děkuji za odpověď.