FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jsme vyrobci komponentu obuvi. Pouzivame lepidla, ktera obsahuji vice nez 15% techn. benzinu. Dodavatele nam uctuji spotrebni dan. Cast nakoupenych lepidel pouzijeme pro vyrobu (nase vyrobky obsahuji mene nez 15% tech. benzinu), cast prodavame drobnym vyrobcum v nasich nadobach, oznacenych nasim logem. Dodavatele dodavaji ve velkem mnozstvi, ktere tito drobni vyrobci nemohou nakupovat. Stavame se tim platci spotrebni dane? Nevznika nam samozrejme povinnost platit, protoze jde vzdy o odpocet. Mame na nej narok? Musime se zaregistrovat? Dekuji
Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu. Jsem student a pracuji na brigádě, jak velký mám nezdanitelný základ za rok 2001?
Dobry den, potrebuji znat sazbu stravneho do Madarska platnou od 1.1.2002. Byly vyse stravneho od 1.1.2002 zmeneny? Dekuji Kamila Eliskova
Vážení, neustále myslím není zcela jasno, zda OSVČ (JÚ) může do daňových nákladů zahrnovat zahraniční diety a navíc i kapesné (40%). Pokud ano, musí na kapesné doložit nějaké doklady? Děkuji. Jiří Kadleček
Manželka podniká jako FO s JÚ. V obchodním majetku má zahrnuto služ.vozidlo. Jako manželé vlastníme chalupu v Krkonoších, kterou pronajímáme, ale tato není zahrnuta v obch.majetku (neúčtuje tudíž o DPH), pouze v daňovém přiznání uvádí příjmy z pronájmu. Lze vozidlo v majetku firmy využívat a náklady na cesty do Krkonoš účtovat v jejím JÚ?
Prosím o radu: Jak zaúčtovat škodu, která nám vznikla krádeží zařízení ( nebylo pojištěno ) ve výši cca 1.mil.Kč ( dle protokolu policie a znalce ), které bylo ale účetně odepsáno ( po leasingu ). Pachatelé byly zajištěny, věci nebyly nalezeny, probíhá soudní řízení. Děkuji
1. Prosím o bližší vysvětlení k odečítání z daňového základu dle paragrafu 34 odst. 3 zákona: 10-20 % z nově pořízeného hmotného majetku v 1. roce pořízení. Může to být z ND na stroj ? Od jednoho dodavatele jsem koupil motor, násypku a el. rozvodnou skříň za 35 000 Kč. Od druhého dodavatele jsem koupil konstrukci, rotor a nože za 35000 Kč. Díly jsem poskládal, doplnil a nechal schválit autorizovanou zkušebnou za fakturu na 15.000 Kč. Stroj má nyní hodnotu min. 100.000.- Kč. V účetnictví to vedu podle jednotlivých položek v DKP. Mohu nějak využít paragrafu 34 odst. 3 ? 2. Používám přívěsný vozík a cirkulárku / jsou v mém soukromém majetku / po celý rok v mé firmě, kde je používají mí zaměstnanci. Jak to co nejvýhodněji zaúčtovat ? Jako pronájem, nebo je mám prodat do vlastní firmy. Pro upřesnění uvádím, že podnikám na živnostenský list - Recyklace plastových odpadů a vedu jednoduché účetnictví a jsem plátcem DPH. Děkuji za každou vaši odpověď a pozdravuji Děkuji a pozdravuji Ing. Radúz Frnka
Jsem student, ktery ma mnoho prijmu u ruznych organizaci. Jsem povinnen platit nejake dane, kdyz nepresahnu rocni prijem 48000? Petr Los
Dobrý den, rád bych se zeptal jestli si mohu dát do zdanit. výdajů poplatek za převod leasingové smlouvy? Nejdříve to bylo na mé jméno a myslím, že to bych si nemohl odečíst PHM a tak jsem si to nechal převést do majetku na IČO. Mohu to tedy odepsat? vedu j.ú. Děkuji. A ještě prosím, mám platit silniční daň a nebo to platí ta leasingová společnost? Polák
Je mozne bez zuzeni majetku fakturovat mezi manzeli?(fyz. osoby, jeden patce DPH,druhy neplatce) 1. prefakturace casti najmu nebyt.prostor 2.zbozi ( velkoobchod proti prodejne) Vse je v cenach obvyklych. Dle mych informaci uz je to mozne. Dekuji za odpovedi.
Úvaha: manželka má ŽL na maloobchodní prodej a vedení účetnictví, manžel na autodopravu a opravy elektro. Může mezi nimi probíhat normální obchodní styk, tj. manželka vede manželovi jeho účetnictví, manžel dováží do maloobchodu manželky zboží a provádí elektro opravy. Nemá toto nějaký zvláštní dopad na zdaňování, resp. další prokazování příjmů a výdajů daňově uznatelných?
Dobrý den, ještě bych se rád zeptal, v roce 2000 jsem uplatňoval náklady paušálem. Letos bych chtěl uplatnit skutečné výdaje. Mohu bez podávání dodat. daň přizn. za r. 2000. Všechny závazky a pohledávky jsem měl vyrovnány do konce prosince, zásoby nemám. Děkuji.
Kde se dá sehnat tabulka daňových sazeb?? (DPH)(SD) za jakoukoli odpověď dík.
Mame osobni automobil na leasing. Soucasti leasingove smlouvy je i pojisteni (proti skodam a zakonne). Platby tohoto pojisteni jsou zahrnuty ve splatkach. Uctuje se o tomto pojisteni jako o nakladech leasingu - ucet 518 nebo jako o pojisteni - ucet 568??
Dobry den, 1.11.02 jsem koupil do osobniho vlastnictvi od zamestnavatele sluzebni byt. Mam v nem do dnesniho dne trvale bydliste po dobu 5 let. Protoze jsem minuly rok dostavel rodinny dum,[zatim v nem nemam tvale bydliste]chci koupeny byt obratem prodat. Jsem osvobozen od dane z prijmu?
co znamená formulace " vyjmutí nemovitosti z obchodního rejstříku"? Jakou to má souvislost s povinností zaplatit daň z příjmů při prodeji této nemovitosti?
Dobrý den, mám 2 dotazy: 1/ Když zahr.služeb.cesta trvala méně než 12 hod. v SRN ( překročení hranic v 15hod....9hod. )jak se pokrátí diety? 56/12*9=42EUR? 2/ V 2/2001 vložil společník do s.r.o. půjčku 30tis. DEM. Nyní si ji bere zpět. Jak přepočtu na EUR? Vezmu kurzy obou měn v den( 21.2.2001 ) poskytnutí půjčky ( 30.000DEM bude odpovídat 15.338,50 EUR? ). Děkuji a přeji hezký den
Vedle svého stálého zaměstnání jsem provedl práci formou "dohodou o provedení práce " v hrubé ceně 27500Kč v měsíci listopadu 2002. Jakým způsobem bude tato částka zdaněna a kdo provede platbu daně, já nebo ten kdo mi částku zaplatí, případně jaké další odvody budou z této částky odvedeny( soc a zdr. pojištění...)jaký bude vliv tohoto výdělku na roční zúčtování daně. Děkuji
Dobrý den, prosím o radu v následující záležitosti: pracuji na dohodu o pracovní činnosti u zaměstnavatele, u kterého jsem nepodepsala prohlášení k dani. Jde o vedlejší příjem, který měsíčně nepřekročí 1200 Kč. Můj zaměstnavatel mi ale daň z příjmu z této činnosti zálohuje 20 %. Domnívám se, že by zde měl uplatnit daň podle §6/4, tj. srážkovou daň. Je postup mého zaměstnavatele správný, nebo je zde více možností? Děkuji.
Je povinnost FÚ po doměření DPFO za r.2000 započíst tento doměrek proti ztrátě r.1998 a 1999 která nebyla uplatněna v r.2000 a byla několikanásobně vyšší než doměrek daně.