FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jak zaúčtova v podvoj. účetnictví přijatý dar 5 ks počítačů v celkové hodnotě 10000,-Kč. Podle postupů r. 2001, včetně dokladu o použití DPH. Děkuji
Vážení, omylem jsme podali daňové přiznání k datu 30.6.2002 . Správně jsme měli podat 31.3.2002, protože jsme nepatřili mezi firmy s povinným auditem. Po zjištění chyby jsme doplatili zálohu na daň z příjmu splatnou 15.6.2002 do výše nově vypočtené zálohové povinnosti. Byl tento postup správný nebo jsme tuto zálohu doplácet nemuseli. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Vážení, jsem OSVČ (JÚ), prosím jak mám pro FÚ optimálně doložit, že jsem byl v zahraničí u partnerské firmy na obch. jednání (tedy skutečná služební cesta) a nikoliv třeba na dovolené. Děkuji.
Dobrý den, kolega podniká v maloobchodě, vede JÚ, ve 12/2002 chce otevřít další prodejnu a musí ji vyzásobit zbožím, které určitě do konce roku neprodá. Dodavatelé trvají na platbě v hotovosti, vzhledem k novým obchodním vztahům. Přítel chce za rok 2002 v daň přiznání mít vykázaný zisk, aby mohl požádat o úvěr. Je možné v JÚ platbu za nákup zboží v roce 2002 časově rozlišit a daňově uplatnit až v roce 2003? Děkuji.
Vážení, prosím o radu: U několika mých kolegů OSVČ proběhla kontrola daně z příjmu. FÚ požaduje, aby doložili, že peníze, vložené do podnikání jako vklad jmění, byly zdaněny. Prosím o radu, který zákon upravuje a specifikuje způsob, jak tento požadavek prokázat, popř. co je považováno za dostatečný důkaz. Jako vklad jmění jsem použil peníze z prodeje os. automobilu a z ukončeného životního pojištění. Bude chtít FÚ, abych dokazoval i to, zda byly zdaněny peníze použité na nákup auta a peníze zaplacené pojišťovně při založení pojistky? Děkuji.
Dobrý večer. Zajímá mne, zda člověk studující distančně při zaměstnání má nárok na nezdanitelnou položku na studenta? Děkuji.
V majetku firmy účtující v JU mám osobní vozidlo daňově již odepsané. Nyní mě čeká větší oprava přesahující částku 40.000 Kč. Je možné ji zaúčtovat jednorázově do nákladů?
Jako student si vydelavam tvorbou www stranek pro americkou firmu. Jak by bylo nejvhodneji mozno zaplatit dan.Existuje nejaka pausalni dan, nebo neco podobneho...Zrizovat zivnostensky list se mi nechce, v ucetnictvi a podnikani se nevyznam a tato prace nebude jiste dlouhodoba zalezist. Velmi dekuji
V drazbe jsme koupili budovu i s pozemkem likvidovaneho podniku. V kupni smlouve nebyla cena pozemku vycislena. Cena dle kupni smlouvy byla mensi nez cena dle znaleckeho posudku.Podle ceho se ridit pri urceni ceny pozemku, protoze pozemek neni soucasti budovy (neodepisuje se).Podle znaleckeho posudku by tvorila cena pozemku cca polovinu konecne kupni ceny. Dekuji za odpoved.
Vážení, neustále myslím není zcela jasno, zda OSVČ (JÚ) může do daňových nákladů zahrnovat zahraniční diety a navíc i kapesné (40%). Pokud ano, musí na kapesné doložit nějaké doklady? Děkuji.
Dobrý den, mám dotaz ohledně daňové uznatelnosti nákladů na telefon. S.r.o. si platí účet zatelefon, který není v sídle s.r.o., ale v bydlišti společníka s.r.o.Telefon je psán na manžela společníka. DPH si s.r.o. neuplatňuje. Je to daňově uznatelný náklad pro s.r.o.? Není problém, že telefon není v sídle s.r.o., nebo že není psán na společníka? Společník totiž z něj vyřizuje služební hovory.Děkuji
Dobrý den, prosím o radu. Vystavili jsme fakturu za licenční poplatky našemu zahraničnímu partneru, s jehož státem nemá ČR uzavřenu smlouvu o zamezení dvojího zdanění. Náš partner srazil a odvedl daň podle legislativy příslušné země a zaslal nám potvrzení. Podle §24 odst.ch) máme zřejmě právo zahrnout tuto sraženou daň do výdajů, ale nerozumím poslední větě uvedeného odstavce - ve zdaňovacím období následujícím atd. Platí tato věta i pro případ, že daň nebyla započtena podle §38f? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, pokud koupím pozemek (parcelu ke stavbě rodinného domu), kterou do 2 let prodám, jakou zaplatím daň? Bude daň nižší, pokud si pozemek ponechám déle?
Dobry den, chcem sa zeptat,ze jsem cizi statni prislusnik(mam dlhodoby pobyt na uzemi CR), jsem student a mam smlouvu o sportove cinnosti, ci ma zamestnavatel za mna odvadzat mesicne dan.Dekuji.S pozdravem.
Dobrý den, prosím o radu. Náš zahraniční partner vyvinul SW - školení pro manažery, který celosvětově poskytuje zákazníkům prostřednictvím internetu. Naše firma na základě smlouvy tento produkt lokalizovala a bude jej poskytovat svým odběratelům, a to stejnou formou. SW je poskytován bez jakýchkoli úprav pro konkrétního zákazníka. Náš dotaz se týká problému srážkové daně. Lze tento produkt považovat za tzv. krabicový SW a tedy za zboží nebo jde o poskytnutí licence a je třeba uplatnit srážkovou daň z příslušného podílu na tržbách, který podle smlouvy náleží našemu partnerovi? Děkuji.
OSVČ, na ŽL: Existuje pro platbu sociálního pojištění nějaká hranice příjmů, pod níž se sociální pojištění neplatí, nebo musí minimální sazbu pojištění platit každý? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím ještě o jednu radu. Vystavili jsme fakturu za licenční poplatky našemu zahraničnímu partneru, s jehož státem nemá ČR uzavřenu smlouvu o zamezení dvojího zdanění. Náš partner srazil a odvedl daň podle legislativy příslušné země a zaslal nám potvrzení. Podle §24 odst.ch) máme zřejmě právo zahrnout tuto sraženou daň do výdajů, ale nerozumím poslední větě uvedeného odstavce - ve zdaňovacím období následujícím atd. Platí tato věta i pro případ, že daň nebyla započtena podle §38f? Děkuji za odpověď.
Prosím o odpověď, jak se v jednoduchém účetnictví vykazuje používání soukromého auta podnikatele k jeho podnikání. Stačí vést přehled ujetých kilometrů. nebo se musí evidovat i stvrzenky za benzín, parkovné atd? Děkuji za vysvětlení.
Již rok provozujeme obhcod s vocem a zeleninou.Letos mi můj známý řekl, že je možné si odečíst z daní jakési ztratné za vyhozené zboží(s vadou, shnilé atd.).Nikde jsem toto ale nenašel a nevim tedy jakou částku tedy.???Je to opravdu tak ?? Děkuji za vyřízení
Ke dni 31.12.2000 jsem na 2 roky přerušil podnikání, v roce 2000 jsem měl tak nízký vyměřovací základ z podnikání, že mi OSSZ vrátila v květnu 2001 celý můj příspěvek na SP za rok 2000 (cca 10 tisíc Kč). Je to pro mě z hlediska daní příjem, a pokud ano, kde ho v daň. přiznání za rok 2001 uvedu, když momentálně vlastně nepodnikám. Děkuji.