FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

oprava přiznání

Dobry den, na zacatku unora tohoto roku jsme s mou matkou zjistili, ze jeji zamestnavatel za ni nepodaval danove priznani, i kdyz si o to matka vzdy v lednu pozadala (pracovala vzdy a pouze pro tohoto zamestnavatele). Vyridili jsme tedy danove priznani za lonsky rok sami. Docetla jsem se, ze se da o preplatek na danich pozadat i sest let zpetne. Proto bych Vas rada pozadala o radu, jak v takovem pripade postupovat a zda se nevyhoveni ze strany zamestnavatele da nejak resit. Dekuji za odpoved

dotace na pořízení majetku

Dobrý den, zajímalo by mě jak to bude se zaúčtováním automobilu pro podnikání pokud bude pořizovací cena do 80.000,- a bude pořízeno pomocí dotace ve výši 50%, jak to bude s odpisy, odepisuji pouze 50% ceny jako vstupní a nebo je možné dát hned do spotřeby pokud je po odečtení dotace vstupní cena do 40,000,-. Děkuji za odpověď.

vyrovnání pokladny

Dobrý den, při inventarizaci 31.12.2011 bylo zjištěno manko v pokladně, které bylo téhož dne předepsáno zaměstnanci k náhradě v plné výši. Ta byla pak zaměstnancem uhrazena v měsíci únoru. Můj dotaz zní, jestli je manko daňově uznatelný náklad, pokud bylo uhrazeno až v únoru či nikoliv (a tedy lze i předpis manka na účtu 668 zahrnout do příjmů za zdaň. období roku 2011). Děkuji předem

registrace plátce

Dobrý den, jsem OSVČ, fyzická osoba. Chci odebírat službu od společnosti se sídlem v USA (zprostředkování online prodeje). Musím být plátcem DPH?

výdaje u pronájmu

Dobrý den. Dcera si vzala hypotéku na byt, který nyní pronajímá. Ráda bych věděla, zda může uplatnit jako daň. výdaj splátky hypotéky, odpisy popř. jaké jiné výdaje si může uplatnit v daň. přiznání podle §9 daně z příjmu.Ještě by mě zajímalo, do jaké odpisové skupiny máme byt zařadit. Děkuji L.

daňová povinnost

Dobrý den pane doktore, jsme právnická osoba a prodali jsme nemovitost-bytový dům. Bd se skládá z 5ti bytových jednotek a pozemku. Jedna bytová jednotka přesahuje 120m2. Zdanila bych tedy celou částku za kterou se BD i s pozemkem prodal 20% DPH. Je to tak správně? Děkuji za odpověd.

daňová povinnost

Dobrý den, jsem studentka denního studia, věkem pod 26 let, v loňském roce jsem pracovala u 2 zaměstnavatelů na DPČ/DPP, u obou jsem podepisovala daňový formulář. Mimo to jsem si založila živnostenský list, podnikatelskou činnost jsem však neprovozovala a neměla žádné příjmy. Chtěla bych se zeptat, zda je nutné podávat daňové přiznání? Stačilo by jen čestné prohlášení, že jsem neměla ždné příjmy? Děkuji.

pořízení jelena

Dobrý den, prosím Vás , koupě jelena za pořizovací cenu 30.000,- Kč mohu dát do nákladů a nebo ho povedu v majetku a do nákladů dám jen odpis? Vedu daňovou evidenci, podnikám v zemědělství. Děkuji za odpověď

úprava odpočtu daně

V roce 2008 jsem při zakoupení os. automobilu na leasing uplatnila DPH z poměrné části. Auto používám i pro souk. účely. Při spočítání souk. jízdy pokrátím % poměrnou část akontace, oprav, leasingu - to je prý v pořádku. Ale už nedělám toto krácení u vrácené daně při nákupu auta, nebo tím že krátím ostatní náklady, tj. akontace, PHM, opravy, platba leasingu je to v pořádku? Děkuji za odpověď.

příjmy pro pojistné

Dobrý den, prosím Vás o radu na tuto otázku: Podnikatel FO - výdaje procentem. Má příjem z pronájmu 9000 kč. V DP je toto v příloze č.2. Dále má příjmy z kap.majetku z banky 100 kč, toto je také v DP řádek 38. Dávají se tyto částky také do přehledů za sociální (OSSZ) a zdravotní pojištění (VZP)? Děkuji Vám předem za odpověď.

půjčka v podnikání

Zkopírovaný předchozí dotaz a odpověď: Dotaz: Dobrý den, moc Vás prosím o radu. Jsem fyzická osoba, podnikáme s rodinnými příslušníky v zemědělské prvovýrobě, firma je napsaná na mne - fyzickou osobu. Jako vklad do podnikání - na nákup strojů dal peníze můj otec a jde mi o to, zda musim tento vklad považovat z hlediska účetnictví jako půjčku/závazek a nebo zda bych to mohla vést jen jako osobní vklad v daňové evidenci. Vím, že půjčku/závazek bych uvedla do přílohy daňového přiznání, to by nebyl problém, ale vyplňuji i další přehledy pro szif, kde se řeší finanční zdraví firmy a tam by se mi uvádět ta půjčka/závazek moc nehodila. Vklad/půjčka od mého otce (vykonává též práce pro firmu) byla poskytnuta bez smlouvy, prostě jen na základě domluvy, že až firma vydělá, tak se to zas bude postupně vracet. Myslíte, že by to bylo možné evidovat jen jako osobní vklad v evidenci? ( a tudíž v DP v závazcích neuvádět?)??? Moc Vám děkuji Odpověď: V podstatě je jedno, kdo peníze do firmy dá. Vždy se jedná půjčku-vklad a takto to budete i účtovat v DE. I osobní vklad od podnikání má charakter půjčky. Ale ve vašem případě to můžete vykázat jako Váš vklad do podnikání. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr. Dodatečná otázka: A bude tedy v pořádku, když tento vklad (jednalo se o větší částku) budu vést jen v daňové evidenci jako nedaňový příjem a v daňovém přiznání v příloze 1 v kolonce závazky a půjčky uvádět tento vklad vůbec nebudu? Moc děkuji za odpověď

obrat pro registraci

Prosím o radu,zda neinvestiční dotace poskytnutá Státním fondem životního prostředí -program na podporu systému nakládání s autovraky se zahrnuje: 1. do zdanitelných příjmů 2. do výše obratu pro DPH. Děkuji za odpověď IT

danění více příjmů

Dobrý den, byl jsem 9 měsíců zaměstnán v Česku a od října jsem zaměstnanec v Německu. Jaké jsou moje povinnosti k finančnímu úřadu.

nákup PHM

Dobrý den pane doktore, děkuji za odpověď ke včerejsímu dotazu ohledne malého autobusu Ford Tranzit 130. Autobus je vložen do podnikání, využívá se výhradně pro podnikání a prosím ještě o upřesnění, jak proúčtovat PHM? Když OSVČ (není plátcem DPH, vede DE) povede knihu jízd bude do se do výdajů ovlivňujících ZD účtovat nafta dle skutečnosti (podložená doklady z ČS) nebo je ještě nějaký koeficient na amortizaci vzidla nebo lze účtovat paušálem jako u os. vozidla? Děkuji za odpověď a přeji hezký den Ssati

místní příslušnost

Dobrý den, jsem slovák, s trvalým bydlištěm na Slovensku. V roce 2011 jsem pracoval tři měsíce v Praze (klasický HPP) a chtěl bych se zeptat, zda musím podávat daňové přiznání i v ČR, případně na jaký finanční úřad? Za odpověď předem děkuji.

sleva na dítě

Dobrý den. Mám invalidní důchod II. stupně. Nyní chci nastoupit do zaměstnání, kde bych měla mít příjem minimálně 5000,- měsíčně. Mám dvě dcery, jednu nezletilou a druhou zletilou, která studuje a má přiznaný invalidní důchod III. stupně. Mohu si starší dceru přihlásit na odpočty z daní, případně jak by se to změnilo v případě, kdyby jí snížili invaliditu na nižší stupeň? Děkuji.

osvobozené příjmy

Dobrý den, chápu dobře, že nemůžu uplatnit výdaje (odpisy), které souvisí s osvobozeným příjmem (investiční dotací), ne? Ale co kdybych si tyto osvobozené příjmy dobrovolně zahrnul do příjmů zdanitelných. Mohu tak učinit? A mohl bych pak následně uplatnit i výdaje s tím příjmem související? Pro upřesnění - jsem FO, plátce DPH,vedu daňovou evidenci a uplatňuji výdaje paušálem. Jde mě o to, že v letošním roce by mě zvýšení příjmu nevadilo (kvůli paušálním výdajům) a v následujících letech by se mě mohli odpisy hodit (pokud bych přešel na skutečné výdaje).

pořizovací cena majetku

Dobrý den, pokud jsem si v minulém roce koupil osobní automobil, který bych tento rok chtěl převést do firmy, budu v účetnictví a u odpisování počítat s plnou pořizovací hodnotou i v tomto roce, nebo již se zůstatkovou hodnotou, která je o jeden rok odpisů nižší oproti pořizovací. Předem děkuji za odpověď.

vypořádání daně

Dobrý den,potřebuji poradit, mám invalidní duchod 3.st, pracovala jsem lonského pulroku ve firme na smlouvu dohoda o pracovním poměru, odváděla jsem měsičně dan 600kč, mám nárok si požádat o vrácení daní? děkuji

cena nemovitostí

Dobrý den, s.r.o. pořídilo starší domek s pozemkem za 3,5 mil., v kupní smlouvě je pouze jedna cena, nešlo ani tak o koupi stavby jako o lukrativní pozemek. Pro ocenění pozemku byla použita možnost v §61a odst.2 vyhlášky 500/2002Sb. a to kvalifikovaným odhadem, který zajistil reálnou tržní hodnotu pozemku (jako podklad sloužil tržní odhad pozemku zpracovaný pro účely financování této koupě). Cena pozemku byla takto vyčíslena na 2,7 mil. Kč, rozdílem cen pak byla zjištěna cena domu (800tis.), což naprosto odpovídá realitě. Je možné takto postupovat? Při prodeji tohoto pozemku s domem bude vhodné zase zajistit k určení cen tržní odhad a ceny porovnat? (ve smlouvě bude uvedena opět jedna cena). Zdá se nám nesmyslné, aby byl při prodeji pro vyčíslení cen použitý znalecký posudek pro daň z převodu nemovitostí, protože je v něm ocenění naprosto odlišné od skutečné tržní ceny majetku a došlo by tak k porovnání tržní ceny s úřední cenou. Děkujeme za Váš názor.