FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, potřebuji poradit, jak se vyřeší následující: FO, která dopusud vedla podvojné účetnictví si tento rok hodlá uplatnit výdaje paušálem. k 31.12.2002 jí zbyde neuhrazená pohledávka ve výši 100 tis., kterou do příjmů nezahrne. Další rok se ale vrátí k podvojnému účetnictví. Co s těmi 100 tis.? Zaúčtují se do výnosů nebo se přičtou v daň.přiznání jako " ostatní zvýšení zisku"? Děkuji
Promiňte ještě jednou posílám dotaz s doplněním:"Kuchyňské linky sami nevyrábíme ale importujeme-je to problém, nebo to lze obejít správně napsanou importní fakturou?" Prosím Vás o radu. Máme kuchyňské studio a snažíme se nebýt zbytečně plátcem DPH, ale již delší dobu zvažuji možnost se jím stát, protože naše konkurence prodává kuchyně s montáží (a na to CELÉ I S KUCHYNÍ si dávají jen 5% DPH).Také jsme ale slyšeli různé názory na \"legálnost-oprávněnost\" tohoto zařazení do snížené sazby DPH. Dále by mně zajímalo jak se spolu s kuchyní dá prodat spotřebič s 5% DPH. Záleží to vše opravdu jen na tom jak \"šikovně\" formuluji fakturu, a je možné že v jednom městě to finanční ůřad uzná a v jiném ne? Nebo je to vše bez problému, když to tak dělá i velký český výrobce kuchyní KORYNA? A poslední otázka:nechystají se v této oblasti nějaké větší změny-omezení?
Dobrý den, mám dotaz ohledně fakturací. Pan Karel je OSVČ a jeho hlavní činnost je zprostředkování obchodu. Zároveň je ale jednatelem s.r.o. "A". Může firma "A" a zároveň pan Karel fakturovat zprostředkování obchodu stejné firmě "B"? Porušuje se zde Obchodní zákoník nebo " kde není žalobce, není soudce"? Děkuji a přeji hezký den.
Prosím o informaci, mám prodejnu s bytovým textilem,jsem plátce DPH, vedu jednoduché účetnictví, velmi by mne zajímalo jak řešit v případě ukončení činnosti DPH ze zboží, které bylo nakoupeno za určitou cenu, ale při ukončení činnosti vyprodávám zboží za cenu nižší než nákupní,taktéž při prodeji zboží, které bylo poničeno např.při znehodnocení při vystavení ve výlohách. Při těcho operacích odvedu fin.úřadu nižší částku DPH .Může vzniknou nějaký problém s fin.úřadem.Děkuji.
Podnikám na živnostenský list,nemám žádné zaměstnance.Když jedu na pracovní cestu,můžu uplatňovat stravné a kolik na den?Děkuji
Dobrý den, prosím o zodpovězení tohoto dotazu Jsem OSVČ. , jednoduch. účetnictví, plátce DPH Někde na cestách jsem ztratil diktafon, který mám vedený v účetnictví jako drobný dlouhod.předmět.Při koupi jsem neuplatnil odpočet DPH (tehdy jsem ještě nebyl plátce).Jak mám tuto ztrátu zaúčtovat. jaké to bude mít dańové dopady ? Děkuji Ladislav
Vzoreček na výpočet pro Cestovní příkaz (amortizační koeficient). Děkuji.
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, můj manžel vlastní rodinný dům a podniká. Část domu používá k podnikání. Když vloží domek do majetku, může zahrnout odpisy pouze částečně do výdajů. Chci se zeptat na vstupní cenu nemovitosti. Manželovi rodiče darovali rodinný domek před 11 léty. Z této doby je i znalecký posudek. Jak zjistím cenu, musí mít nový posudek, nebo satčí ten z roku 1991. Jestliže je třeba nový znaledcký posudek, musí být vyhotoven na začátku roku abych mohla dát do nákladů výdaje za telefon, elektřinu, plyn od začátku roku, nebo může být vystaven i teď v listopadu? nebo si určím vstupní cenu nemovitosti sama. A jak můžu zahrnout do nákladů opravy domu nebo úpravy kolem domu (rovněž poměrem celkové plochy k využívané ploše). Děkuji za odpověď.
Dobry den. Zdedil jsem nedavno chatu (cena 200 000 Kc) po otci, tedy v prime linii. Docetl jsem se zde, ze v prime linii je majetek od dane dedicke osvobozen. Tyka se to i nemovitosti, jako v mem pripade? Dekuji.
Dobrý den, jakou zaplatím daň z převodu nemovitostí při koupi pozemku /cca Kč 1.150.000,-/ a jakou daň z příjmů při jeho event. prodeji? Děkuji
Již několikrát se mi stalo, že mi obchodě nechtěli vrátit na stravenky, které dostávám v práci. Mají v těchto obchodech povinost na stravenky vracet do určité sumy (např. 5,-- Kč) nebo vždy.
Prosím o odpověď. Můj klient v roce 2001 provedl kolaudaci stolářské dílny. Tuto stavil ve větší míře svépomocí. Rozhodl se vložit dílnu do podnikání až po pěti letech po kolaudaci. Vím, že nemohu uplatňovat po celou dobu náklady na opravy a technické zhodnocení. Jde mi o další náklady spojené s provozem dílny. Daň z nemovitosti bude placena z objektu pro podnikání, tj zvýšená. Mohu náklady na el. energii, náklady na otop a další uplatňovat v plné výši? Živnostník vede jednoduché účetnictví a není plátce DPH. Dílnu používá jen pro podnikání. Děkuji.
Dobry den. Prosim o osvetleni problematiky silnicni dane u automobilu, ktery byl zakoupen v listopadu 2001 a v temze mesici zahrnut do majetku firmy. Obsah automobilu je 1,9 a dotaz zni. Jak je to s platbou silnicni dane jeste za rok 2001 a pote nasledne na rok 2002? Je nutne mit zaplacenu silnicni dan za rok 2001 - pomernou cast? Dekuji
Jsem majitelem akcii, ktere jsem zakoupil za prumernou cenu 60,1 Kc za kus. V letosnim roce chce a. s. vyplatit nahradu za snizeni zakladniho jmeni a to cca 30,- Kc na akcii. Vznikne mi z tohoto duvodu danova povinnost, musim podat danove priznani? V roce 2003 tato akciova spolecnost chce ukoncit likvidaci a vyplati likvidacni zustatek cca 10,- Kc na akcii. Zde mi jiz vznikne danova povinnost, ale nevim jak podat priznani. Mam vykazat ztratu 60,1 - 40,0 a nebo 60,1 - 10,-. J. Svoboda
k dotazu z 28.12. 2001 16:33 Dobry den, dekuji za odpoved, ale bohuzel to neni odpoved na muj dotaz tak, jak byl myslen, nebot nepenezni prijem nepobira zamestnanec od sveho zamestnavatele s nimz ma uzavrenu pracovni smlouvu, ale od uplne cizi firmy, u ktere pro sveho zamestnavatele objednava zbozi. Proto jsem take uvadela priklad Radiomobilu, kde si zakaznik muze vybrat darek v hodnote provolanych bodu, nebo napr. sekretarka zamestnana ve firme XY s.r.o., ktera objednava pro reditele teto firmy letenky u KLM a dostane za urcity pocet letenek jednu volnou soukromou pro sebe. Tudiz nejde o prijem ze zavisle cinnosti. Dekuji Konickova.
Dobrý den, prosím o vyjasnění, zda OSVČ, který neuplatní výdaje na dosažení...příjmu dle § 7ZDP, může být registrován jako plátce DPH a zda může uplatnit DPH na výstupu a vstupu?
V jednoduchém účetnictví je Dph zařazeno do období podle datumu zdanitelného plnění nebo podle datumu, kdy byl daňový doklad zaplacen?
V případe, ze v danovém priznání za rok 2001 uvadím spolupracjící osobu (v tomto pripade dceru, která navstevuje strední skolu), je nutné platit také zdravotní a sociální pojistení (za tuto spolupracující osobu), a jak mám v tomto pripade postupovat?
Kolik činí průměrná cena benzínu natural 95 pro rok 2001?
Mohu si podat daňové přiznání typu A, když jsem měla v roce 2001 pouze jednoho zaměstnavatele a zbytek roku jsem byla nezaměstnaná?Vím,že mi ho musí udělat poslední zaměstnavatel.Jelikož nemám v tento podnik důvěru,tak bych si ho chtěla udělat sama!Mohu? Děkuji za odpověď!