FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Podnikám jako FO v oblasti zprostředkování a…

Podnikám jako FO v oblasti zprostředkování a zároveň mám živn. list na nákup a prodej zboží. V roce 2001 jsem nakoupila pamětní zlaté mince na živn. list. Zajímalo by mě, jestli si tyto mince můžu dát do nákladů, např. jako zboží za účelem dalšího prodeje (může se stát, že je budu mít na skladě třeba 5 let) nebo jako vzorky. Děkuji za odpověď.

Mam ulozene penize v zamestnanecke/podnikove/…

Mam ulozene penize v zamestnanecke/podnikove/ sporitelne. V loni se zdanovali uroky 20%. Za kalendarni rok 2001 jiz zamestnanec musi odvest sam dan z uroku. Zajimalo by nas proc to neprovadi mzdova uctarna v podniku, ale zamestnanec. Odvadi se taky z uroku nad 4000Kc, krome dane take socialni a zdravotni poplatek?

Preji hezky den, mam mozna hloupy dotaz, ale…

Preji hezky den, mam mozna hloupy dotaz, ale doslechlo se mi, ze je udajne mozne jeste nakoupit nejake odpisove/rezijni zbozi, ci sluzbu do 10.dne mesice ledna a zauctovat je do minuleho roku.. Zda se mi to jako nesmysl, ale radeji se zeptam, jelikoz by se mi takovato "finta" prave docela hodila :o) Mnohokrate dekuji za odpoved a vyjadruji kompliment k onsahu a forme Vaseho serveru.

Přeji pěkný den, Jsem majitelem chovatelské…

Přeji pěkný den, Jsem majitelem chovatelské stanice psů, dále jsem také členem klubu chovatelů tohoto plemene. Vlastním celkem tři feny od kterých odchovávám štěňata, která poté prodávám. Chci se Vás zeptat, zda na toto musí být živnostenský list? Někde jsem se dočetl, že od 1.1. 2001 je chov psů zařazen mezi volné živnosti.Co to znamená? V minulých letech jsem vždy podal daňové přiznání k dani z příjmu. Jinak pracuji jako st. zaměstnanec Předem děkuji Janoušek Pavel Pozvánka na mojí www. stránku : http://sweb.cz/cesky.sirius

Prosím o radu. Jako soukromě hospodařící rolník…

Prosím o radu. Jako soukromě hospodařící rolník jsem zakoupil od důchodkyně nákladní auto-fekál. Je ve stavu šrotu, cena byla 7000,-. Důchodkyně nepodniká, ani soukromě nehospodaří. Jde mi o to, zda se jedná z její strany o prodej movité věci osvobozené od daně z příjmu a nemusí z tohoto důvodu podávat daňové přiznání přesto, že má vedle toho příjem z pronájmu pozemku ve výši cca 8000,- Kč. Já jsem si do jednoduchého účetnictví zavedl tento "automobil" jako drobný hmotný majetek, abych si na něho mohl uplatnit PHM a drobné opravy. Jezdím s ním pouze po vlastním pozemku, automobil nemá poznávací značku ani technický průkaz, nehodlám tedy platit silniční daň. Prosím o sdělení, zda postupuji správně.

Jsem trafikant a od některých firem dostávám…

Jsem trafikant a od některých firem dostávám drobné dary, například naušnice pro manželku k narozeninám, občas několik kartonů cigaret za čas věnovaný propagační akci apod. Musím tyto dary danit a jak?

Jsem inval.důchodce,moje žena podniká-penzion.Od…

Jsem inval.důchodce,moje žena podniká-penzion.Od rodičů jsem dostal darem chatu-je tedy výlučně mým majetkem.Chtěl bych ji ženě pronajmout k podnikání. Tato chatu opraví na menší penzion pro cca 3 rodiny k pronajímání-předpokl. investice 500 000,- Kč.Je plátce DPH. DOTAZY: 1.Je v pořádku když ji v této situaci chatu pronajmu? Bude nájem mým příjmem z pronájmu a jejím výdajem? 2. Opravy budou započteny proti nájmu, ona si uplatní DPH,v ceně bez DPH bude prováděn zápočet 3. Na mé straně bude zhodnocení nepeněžní příjem postupně jak se bude oprava odečítat, nebo ihned? Všechna investice proběhne během roku 2002. 4. Jakým způsobem řešit odpisy? (Velký rozsah oprav - popř. částečně spíše technické zhodnocení) 4. Mohu si jako invalid.důchodce proti těmto příjmům z pronájmu uplatnit odpočet až 24000 (18000 zaplaceno na penzijní fond, 12000 na důchodové pojištění)? V žádném případě nechci tuto nemovitost dávat do obchodního majetku. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím Vás asi jste na mě zapoměli. Já…

Dobrý den, prosím Vás asi jste na mě zapoměli. Já bych potřebovala vědět jestli si jako cvičitelka aerobicu,aquarobicu,hip hop mohu z daní odečíst depilátor (alespoň část) a sportovní batoh (nosím v něm dres, činky atd.) Děkuji mockrát.

Při podání dodatečného daňového přiznání došlo ke…

Při podání dodatečného daňového přiznání došlo ke snížení daňového základu. V řádku kde se uplatňuje ztráta z minulých let jsem ponechala původní částku a ta je nyní vyšší, než daňový základ. Na FÚ mi bylo doporučeno odpočet ztráty z minulých let snížit na hodnotu daňového základu. Prosím o odpověď zda musím toto dodatečné DP opravit, nebo zda je možné ponechat ho takto vyplněné (zbytek ztráty již v dalších letech stejně nemůžeme uplatnit z jiného důvodu). A v případě kontroly z FÚ jakou část ztráty budou brat v úvahu při případném zvýšení daňového základu kontrolou. Děkuji

Jsme pravnicka osoba, obor odevnictvi-siti kabatu…

Jsme pravnicka osoba, obor odevnictvi-siti kabatu,uctujeme v podvojnem ucetnictvi.Na nektere plaste prisivame kozesinovy lem,ktery je mozno zakoupit i zvlast.Tento kozesinovy lem uctujeme nasledovne: 1)faktura za kozesinu se uctuje jako prijem na materialu na sklad, 2)fakturu za zpracovani kozesiny, tj. ušiti kozesinoveho lemu uctujeme jako prijem materialu na sklad = navyseni ceny. K tomu na zaklade vyrobniho prikazu pridame drobnou pripravu (nite apod.). Pri koupi kozesinoveho lemu odepiseme material ze skladu. Vzhledem k tomu,ze je mozno toto koupit i samostatne,nemely by se kozesinove lemy prevest na sklad hotovych vyrobku?V jakem okamziku?Uctovat o zpracovani kozesiny na kozesinovy lem rovnou do nakladu? Dekuji za odpoved.

Dobrý den, mám drobný dotaz: Valné hromadě…

Dobrý den, mám drobný dotaz: Valné hromadě společnosti s ručením omezeným byla přítomna notářka, která sepsala osvědčení o průběhu valné hromady, notářské zápisy o rozhodnutí valné hormady, ověřovala listiny, podpisy apod. Jednalo se zejména o rozdělení podílu společníka a jeho převod na ostatní společníky a prodej obchodního podílu společníka jinému společníkovi. Faktura byla notářem vystavena na s.r.o. Je odměna notáře z hlediska s.r.o. daňově uznatelným nákladem, nebo by měla být přeúčtována společníkům?

Vazeni pratele, mam dotaz tykajici se cestovnich…

Vazeni pratele, mam dotaz tykajici se cestovnich nahrad. Jediny majitel a zaroven jednatel firmy s.r.o. neni v teto firme vedeny jako zamestnanec,jel do zahranici na sluzebni cestu. Je mozne si uplatnit naklady s cestou spojene i kdyz neni zamestnanec? Děkuji za odpověd. Petrlikova

Dekuji za predchozi odpoved, ale prominte, je…

Dekuji za predchozi odpoved, ale prominte, je zcela vagni, alespon pro mne. Cestovni prikaz je samozrejmost, ovsem myslim, ze v zasade vubec nic nemusi dokladat o duvodu cesty. Jelikoz jsem OSVC, vydavam a vyhotovuji cestovni prikaz "sam sobe". Jak mam dolozit ev. kontrole FU, ze jsem byl napr. na jednani u firmy v Londyne anebo 14 dnu na treninku u partnerske firmy v USA a ZE TO NEBYLA DOVOLENA, nybrz pracovni cesta. Mam si opatrit nejake dobrozdani partnerske firmy? Dekuji.

Dekuji za odpoved, ale bohuzel mne nepomohla.…

Dekuji za odpoved, ale bohuzel mne nepomohla. Odpoved je napsana presne tak, > jak je uvedeno v zakonech a takto tu odpoved znam take. Ale nevim jak v praxi. > Mohli bychom to vzit na tom mem prikladu? > > Psaci stroj, kategorie DKP, porizeny dejme tomu v roce 1994, porizovaci cena > bez DPH Kc 5.000,-- (cili vcetne tehdy jeste platne sazby 23 % celkova cena > pri nakupu Kc 6.150,--). > > Nyni je rok 2002, psaci stroj ma za sebou 9 roku cinnosti, je to stary > dedecek, ale slouzi. Dejme tomu, ze koncim s podnikanim a odregistrovavam se > od DPH. Z jake castky budu odvadet dan? Podle toho, jak ctu predpisy, tak se > domnivam, ze take z onech 5.000,-- korun, ale to mne pripada znacne > nelogicke, vzdyt je to hodnota noveho psaciho stroje a ne toho > opotrebovaneho. > Anebo je podstatna veta ve Vasi odpovedi "Za zůstatkovou cenu se povazuje rozdíl mezi vstupní cenou hmotného majetku a celkovou výsi odpisů"? U dekapek jsou v podstate odpisy 100 %, pak rozdil mezi vstupni cenou a vysi odpisu je nulovy a pak tedy DPH z nuly je take nula? > A pokud jsem to tedy dobre pochopil, odvadela by se nyni prip. dan v sazbe 22 % > (nikoliv onech tehdy platnych 23 %). > > DEkuji jeste jednou. > >

Prosím o zodpovězení mého dotazu.V letošním roce…

Prosím o zodpovězení mého dotazu.V letošním roce jsem koupil družstevní byt(jedná se o převod členských práv a povinností a v souvislosti s ním nájemní smlouva) za 1,6 mil. Kč.Za měsíc jsem od majitelky bytu,kde jsem měl trvalé bydliště obdržel dohodnuté odstupné 300tis. Kč a ukončil nájemní smlouvu(regul. náj.).Je toto odstupné osvobozeno od daně,když jsem ho použil v témže roce na koupi družst. bytu? V zákoně 586/1992 je v § 4,písm. u odkaz na § 6 zák 96/1993 a tam je formulace pro mě nejasná-co je získání bytu?Dále ale v § 15 odst.10 písm g zák 586/1992 je uvedeno,že cit.-bytovou potřebou pro účel tohoto zák je úhrada za převod čl. práv a povinností v souv.s převodem nájmu...Je tedy příjem odstupného v mém případě osvobozen podle §4-použil jsem ho na uspokojení bytové potřeby?Mnohokrát děkuji za odpověď.

Vracím se k dotazu ohledně přechodu z jednoduch…

Vracím se k dotazu ohledně přechodu z jednoduch.účetnictví s výdaji paušálem k podvojnému a řešení nezaplacené pohledávky. Závěrku přirozeně provedu a zaúčtuji počáteční stavy aktiv a pasiv, ale můj dotaz zněl, zda těch 100 tis. nezdaněných mám zaúčtovat do výnosů nebo to jen v přiznání zohlednit jako navýšení zisku. Děkuji

Vážení, chtěla bych se zeptat na následující: …

Vážení, chtěla bych se zeptat na následující: Podnikám na ŽL a uplatňuji si náklady na osobní auto (3,40 a PHM). Auto je napsáno na mě, zaplatila jsem silniční daň. Nyní začal podnikat i manžel (nemáme rozdělené SJM), může si na totéž auto uplatňovat výdaje (3,40 + PHM)? Kdo si v tomto případě uplatňuje výdaje zaplacené silniční daně?

V pripade zadosti o poseckani platby dane, musi…

V pripade zadosti o poseckani platby dane, musi FU oduvodnit sve rozhodnuti? Staci, kdyz se odvola na cislo paragrafu bez dalsiho vysvetleni? (§60 ze zakona 337/1992 Sb.) Dekuji

Dobrý den, jakou zaplatím daň z nemovitosti ze…

Dobrý den, jakou zaplatím daň z nemovitosti ze stavebního pozemnku? Děkuji,

V roce 2002 jsem byl v lednu až květnu zaměstnán,…

V roce 2002 jsem byl v lednu až květnu zaměstnán, od června do října jsem si sám jako osoba bez zdanitelných příjmů platil zdravotní pojištění ve výši 770 Kč/měsíc. Od listopadu jsem začal vykonávat sam. výdělečnou činnost a platit zálohy na zdravotní pojištění ve výši 770 Kč/měsíc. Mohu si odečíst od základu pro daň z příjmů fyzických osob zaplacené zdravotní pojištění za měsíce červen až říjen? V červnu mi byla bývalým zaměstnavatelem vyplacena roční odměna za r. 2001. Z ní bylo mj. odvedeno i zdravotní pojištění. To jsem tedy v červnu platil dvakrát (poprvé jako OBZP). Mohu případně nárokovat jeho vrácení při odevzdání Přehledu o příjmech a výdajích ... zdravotní pojišťovně?