FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Žádám Vás o radu ohledně prodeje nemovitosti. Byl jsem deset let členem v družstvu a vlastnil jsem tedy družsevní byt. Byt jsem po celou dobu pronajímal a v bytě nebydlel. Před půl rokem jsem doplatil anuitu a byt jsem si nechal převést do osobního vlastnictví. Dnes po půl roce bych chtěl byt prodat, ale nevím zda musím zaplatit daň z příjmů. Byt vlastním v OV teprve půl roku.Budu muset platit Daň z příjmů? Nebo se mi členství v družstvu započítává do vlastnictví tj. 5 let. Za odpověď předem děkuji. S pozdravem R.H.
Prosím o zodpovězení tohoto dotazu. Pronajímám byt-trvale a občas chatu. U pronájmu bytu je výhodnější uplatňovat náklady ve skutečné výši, u občasného pronájmu chaty je výhodnější uplatnit náklady procentem. Je možné použít oba způsoby v jednom daňovém přiznání?
Dobry vecer, FU mi dodatecne vymeril dan. Proti rozhodnuti jsem podal odvolani a zaroven jsem podal zadost podle §60 odstavec 1 o poseckani platby. Tuto zadost mi FU zamitl, jako oduvodneni pouzil rovnez §60 (bez dalsiho vysvetleni) a podle tehoz paragrafu odstavce 7 mi znemoznil odvolani. Mam jeste nejakou moznost zadosti o poseckani platby? Jaky bude nasledovat postup ze strany FU, kdyz nemohu zaplatit? Je urcena lhuta dokdy musi FU odpovedet na odvolani? Dekuji Vam
Chtěla jsem se zeptat jaké jsou všechny výdaje zahrnované do základu daně? Popřípadě kde je najdu. Děkuji
Jak vypočítat a které pojišťovně odvádět zákonné úrazové pojištění zaměstnanců?
odborová organizace dostala finanční dar Kč 10000,- na uspořádání akce pro děti zaměstnanců, musí i v tomto případě dát přiznání k dani darovací? Částka byla v celkové výši na určený účel použita. Děkuji za odpověď
Dobrý den. Jaké jsou nezdanitelné částky podle § 15 zákona o daních z příjmů na rok 2002? Zůstávají stejné jako v roce 2001 (základní nezdanitelná částka 3 170,- Kč měsíčně) nebo jsou zvýšeny?
2 OSVČ (jednoduché účetnictví) vytvořily sdružení bez právní subjektivity k 1.1.2001 běžného roku. 1 OSVČ vložila k 1.1. do sdužení zásoby určené podle druhu. Musí v souvislosti s vložením zásob (byly nakoupeny v r.2000 a současně v tomto roce uplatněny do daňových výdajů tohoto podnikatele) upravovat tento podnikatel svůj daňový základ za období roku 2001, protože uvedené zásoby vložil do sdružení bez právní subjektivity ? Děkuji za odpověď.
Lze v souvislosti s úpravou postupu účtování pro JÚ platnou od 1.1.2001 ( z účetnictví byly vyloučeny uzávěrkové operace ) nadále v případě sdružení bez právní subjektivity proúčtovat podíly účastníků na příjmech a výdajích prostřednictvím zvláštního účetního dokladu na konci zdaňovacího období do účetnictví jednotlivých účastníků sdružení ? Pokud ne - jaký doporučujete postup ? Lze stále využít sdělení MF č.j.281/36980/1994, které řešilo způsob účtování účastníků sdružení ? Děkuji za odpověď.
Od 2. ledna změnila ČNB způsob vyhlašování kurzů (ve 14.15 vyhlašuje kurz platný pro daný den). Můžeme v účetnictví použít kurz obecně známý (tzn. z předešlého dne), nebo musíme čekat na vyhlášení kurzu do 14.15? Děkuji za odpověď.
Přeji hezký den. Jsem FO účtující v soustavě JÚ. Musím každý drobný doklad(např. paragon) na který uplatňuju DPH mít zaúčtovaný samostatně, nebo můžu udělat seznam dokladů které mají stejnou povahu a DPH uplatnit v jedné částce? Děkuji.
Jsme stavební firma a máme fakturovat - odměnu za výsledky bezpečnosti práce při provádění údržbářské činnosti v r. 2001.Nejsem si jista, zda bude zdaněno 5% DPH jako služba, či 22% jako provize. Děkuji
Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně správného výběru volné živnosti, pokud budu provozovat prodej kosmetiky v síti MLM způsobem přímého prodeje a také zasíláním zboží na dobírku z internetových objednávek. Také bych byla ráda, aby živnost neomezovala sortiment prodeje, ale umožňovala i např. prodej mobilních teleonů a zprostředkování prodeje pomocí katalogů. Pro podnikání mám vyhrazenou místnost ve svém rod. domě. Velice Vám děkuji za odpověď. S pozdrave a přáním mnoha úspěchů v tomto novém roce přeje Alice klofátová
Dne 5.12.2001 jsem Vám zaslala dotaz a do dnešniho dne jsem neobdržela odpověď a ani odpověď jsem nenalezla ve Vašich zodpovězených dotazech. Vzhledem k této skutečnosti zasílám dotaz znovu. S manželem stavíme rodinný dům s využitím meziúvěru od stavební spořitelny. Úvěr byl poskytnut na základě tří smluv. První smlouva je na manžela, druhá smlouva na manželku (oba žijí v jedné domácnosti), třetí smlouva je na otce, který žije v jiné domácnosti. Každá smlouva byla uzavřena na jinou cílou částku. Můžeme začít odpočítávat od daňového základu zaplacené úroky již nyní, kdy je dům rozestavěn, nebo až po jeho kolaudaci? Může odpočet uplatnit jedna osoba i za ostatní, nebo musí provést každý z nás odpočet samostatně? Projeví se v odpočtu úroků to, že nežijeme ve stejné domácnosti nyní a ani po dokončení stavby. S pozdravem Frančová
Jaký hrubý příjem mohu mít v prvních dvou letech pobírání starobního důchodu,jestliže budu chtít nadále souběžně vykonávat závislou činnost i pracovat ještě jako osoba samostatně výdělečně činná. Je horní hranice tohoto příjmu stanovena zvlášť pro každou činnost nebo se sčítá? Děkuji mockrát za odpověď.
Prosím o vysvětlení jak je to s přestávkami.Pokud má pracovník odpracováno za den více než 8 hodin,kolik musí mít přestávek? Děkuji Zemková
Používám část bytu pro soukromé podnikání. Mohu si část nákladů na výměnu oken a rekonstrukci vytápění odečíst z dani. Kolik %.
Jsem OSVČ a plátce DPH. V roce 2000 jsem pro zákazníka na objednání koupil v Makru televizor. Ten jsem zaůčtoval a přijal na sklad. Zákazník ale televizor neodebral, a mně se nepodařilo ho již prodat a zůstal na skladě. Prosím o radu jak dále postupovat při vyřazení ze skladu. Děkuji
Od 1.1.2002 se DDHIM a DDNHIM účtuje buď jako součást HIM a NIM nebo do provozních nákladů. V postupech zmizela možnost jednorázového odpisu. Predpokladejme, ze tento majetek povedeme jako investiční a stanovíme si odpisy - majetek např. do 20000 Kč budeme odpisovat 1 rok (100%), s vyšší cenou 2 roky po 50%. Začneme odpisovat následující měsíc po zařazení, takže pokud nebyl majetek zařazen hned na počátku zdaňovacího období nebude během jednoho zdaňovacího období účetně odepsán, ale třeba až ve 3 měsíci následujícího období. Otázka - co uplatníme jako daňový odpis - 100%(u 1 roku)nebo 50% v případě 2 let odpisování nebo jen příslušnou část účetních odpisů? Děkuji.
Dobrý den. Před několika měsíci jsem se začal starat o finance jednoho sdružení. jedná se o zájmový spolek, který má finance jen z příspěvků členů a za dobu existence mu byl 2x poskytnut účelový dar. Byl jsem zděšen, když jsem zjistil, že nikdy nebylo podáno daňové přiznání. Kontaktovali jsme tedy 2 daňové poradce, jeden trvdí, že není třeba, pokud žijeme jen z příspěvků, druhý trvdí, že je to absolutně třeba. Jaká je pravda. S pozdravem MUDr. Otakar Jiravský