FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Do jake lhuty musi FU odpovidat na odvolani proti…

Do jake lhuty musi FU odpovidat na odvolani proti jeho rozhodnuti (v tomto pripade jde o dodatecnem platebnim vymeru, proti kteremu jsem se odvolal).

V pripade, ze nemohu zaplatit dluh u FU, muze se…

V pripade, ze nemohu zaplatit dluh u FU, muze se FU obratit proti rodicum, manzelce nebo detem?

Dobrý večer. Prosím o zodpovězení následujícího…

Dobrý večer. Prosím o zodpovězení následujícího dotazu. V lednu 2000 jsem zajkoupil stavební pozemek, který nyní prodávám. Prodejní cena je vyšší než kupní cena. Na pozemek jsem v roce 2000 zavedl inženýrské sítě, s čímž byly spojeny náklady. Mohu uplatnit tyto výdaje? Lze uplatnit jako výdaj provize realitní kanceláři? Lze uplatnit jako výdaj daň z převodu nemovitosti i když bude placena v příštím roce? Jsem zaměstnanec a manželka je na mateřské dovolené, není výdělečně činná. Je možné příjem ke zdanění rozdělit mezi ní a mne a případně pokud ano dle jakých parametrů? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám možnost využít zaměstnaneckou…

Dobrý den, mám možnost využít zaměstnaneckou půjičku od banky na financování bydlení. Chci se zeptat, zda úroky z půjičky mohu odpočítávat ze základu daně podobně jako u úroku ze st. spoření či hypotéky. Děkuji za odpověď.

Prosím o odpověď na dotaz: Zena, která se vrátila…

Prosím o odpověď na dotaz: Zena, která se vrátila po skončení mateřské dovolené po 3 letech do zaměstnání nastoupila 2.9.2002.V měsící listopadu si vyčerpala dovolenou. Z kterého čtvrtletí mám vzít průměr pro výpočet? Z měsíce září nebo z posledního čtvrtletí, kdy naposledy pracovala před nástupem na mateřskou? Děkuji za odpověď.

Jako podnikatel se chystam uzavrit dohodu o…

Jako podnikatel se chystam uzavrit dohodu o provedeni prace se studentem. Do jake vyse je jeho odmena pro mne danove uznatelnym nakladem? Plati zde nejake omezeni?

Dobry den, jsem FO s ZL volne zivnosti…

Dobry den, jsem FO s ZL volne zivnosti Poskytovani software a poradenstvi. Nejsem platce DPH. Chtel bych se zeptat jakou sazbu DPH mam vystavit na fakture za praci programovani v jine firme? Dale bych se chtel zeptat zda a jak se muzu stat platcem DPH i kdyz muj zisk neprekroci danou hranici (myslim 750 tis/3mesice)? Pokud bych byl platce DPH mohl bych nakupovat pocitace bez 22% dane a uctovat faktury s 5% dani DPH? Dekuji za odpoved.

Mám dotaz, může si firma zahrnout do daňově…

Mám dotaz, může si firma zahrnout do daňově uznaných nákladů např. výzdobu provozovny: vánoční stromeček a ozdoby, nebo pouze do daňově neuznaných? Jak se doporučuje v kladném případě prokazovat? A jak je to s pohoštěním, které je daňově neuznaným nákladem, je tento nedaňový výdaj nějak limitován? Tím myslím situaci, kdy by třeba firma 1/3 svého obratu měla na pohoštění, zdali by pak někdo nezkoumal, zda pohoštěné osoby nemají zaplatit daň. Děkuji Vám za brzké odpovězení a přeji příjemné svátky.

Dotaz na alkohol, víno révové (do 22% alkoholu),…

Dotaz na alkohol, víno révové (do 22% alkoholu), jaký máte názor na poskytnutí reklamního předmětu ve formě láhve révového vína, propagované zboží je např. název firmy. Dle časopisu Účetnictví 10/2001 str.13-15 to zákonodárce myslel tak, že pokud se nepropaguje ZBOŽÍ podléhající spotřební dani, je to propagační předmět a ne dar, i když se propaguje na věci podléhající spotřební dani - tedy např. na víně (od 1.7.01 podléhá spotřební dani révové víno). Ovšem podle toho by bylo možno propagovat věc nepodléhající spotř. dani na čemkoliv, včetně láhve tvrdého alkoholu (pokud by byla v ceně do 200,- bez DPH). Jaký je váš výklad? Prosím srozumitelně.

(upravený dotaz): Dotaz na alkohol, víno révové…

(upravený dotaz): Dotaz na alkohol, víno révové (do 22% alkoholu), jaký máte názor na poskytnutí reklamního pøedmìtu ve formì láhve révového vína, propagovaná vìc je napø. název firmy nebo služby (není pøedmìtem SD). Dle èasopisu Úèetnictví 10/2001 str.13-15 to zákonodárce myslel tak, že pokud se nepropaguje ZBOŽÍ podléhající spotøební dani, je to propagaèní (resp. reklamní) pøedmìt a nikoliv dar, i když se propaguje na vìci (na médiu) podléhající spotøební dani - tedy napø. na révovém vínì (od 1.7.01 podléhá spotøební dani i révové víno). Dle toho by bylo možno propagovat vìc nepodléhající spotø. dani (napø. poèítaè) na èemkoliv (jakémkoliv pøedmìtu, vèetnì tvrdého alkoholu (pokud by ta láhev byla v cenì do 200,- bez DPH). Jaký je váš výklad? Prosím srozumitelnì.

vedu JU, v roce 1999 mi byli vypocitany zalohy…

vedu JU, v roce 1999 mi byli vypocitany zalohy soc. a zdrav. pojisteni na rok 2000, ktere jsem radne platila. Za rok 2000 jsem ale odevzdala priznani se samymi nulami, protoze jsem cinnost neprovozovala. Socialka i zdrav. pojistovna mi tedy °preplatky° vratili v dubnu 2001 - jsou pro me tento rok vynosem? dekuji za odpoved

Dobrý den, jak bude zaměstnanec danit příjem z…

Dobrý den, jak bude zaměstnanec danit příjem z úroků vyplacených zaměstnavatelem z vkladů v podnikové spořitelně. Zatím jsou dva názory - a) dle § 10 písmeno a v úhrnu do 10.000,- Kč nedanit - b) dle § 10 s přihlédnutím na § 38g (2) , jiné příjmy dle § 7-10 do výše 4.000,- nedanit Jedná se mi o určení výše příjmu a o způsob zdanění. Děkuji K.K.

Dobry den, rad bych se zeptal zda je mozne…

Dobry den, rad bych se zeptal zda je mozne poskytnout sluzebni automobil cloveku, ktery pro nasi akciovou spolecnost pracuje na zivnostensky list. Jsme firma pusobici v IT,je potreba v pripade nejakeho !pronajmu! nejaky specialni zivnostensky list? Dekuji, Dusan Senkypl

Nekde jsem cetl zminku o tom, ze provozovatele…

Nekde jsem cetl zminku o tom, ze provozovatele autoskoly nebo taxisluzby mohou narokovat vraceni DPH pri nakupu osobniho vozidla. Jaka je skutecnost ? Dekuji za odpoved.

Dobrý den, mám na Vás prosbičku - od příštího…

Dobrý den, mám na Vás prosbičku - od příštího roku si chci zřídit živnostenský list na zprostředkovatelskou činnost-jednalo by se o uzavírání smluv na stavební spoření.K tomuto účelu potřebuji vést také účetnictví.Myslím,že by mi určitě stalo účetnictví jednoduché. K tomu budu potřebovat nějaký program.Myslím,že pro takovou jednoduchou evidenci-jen příjmy a náklady,žádné sklady atd. by mi stačil jen nějaký program,který poskytují firmy i zdarma.Můžete mi takový nějaký účetní program pro tuto činnost poradit? Za Vaši odpověď Vám předem moc děkuji. S pozdravem Šárka Helíšková

Pracuji v hlavním PP /prostřednictvím…

Pracuji v hlavním PP /prostřednictvím zaměstnavatele platím soc. a zdrav. poj., zálohy na daně/. S jiným zaměstnavatelem mám sepsanou dohodu o provedení práce. Za rok 2001 jsem odpracovala 15 hodin - 750 Kč. Jaké dańové přiznání vyplnit, co kde zaplatit? Děkuji - Jiřina Kolková

V červenci 1998 jsme (a.s.) prodali několik…

V červenci 1998 jsme (a.s.) prodali několik nemovitostí, v září 1998 (po zápisu do katastru) bylo podáno přiznání k dani z převodu nemovitostí. Dosud jsme neobdrželi od finančního úřadu výměr na daň. Do kterého roku nám tato daň může být vyměřena? Může dojít k jejímu "promlčení" ? Děkuji za odpověď.

2 jednatelé s.r.o. převádí úplatně své obchodní…

2 jednatelé s.r.o. převádí úplatně své obchodní podíly na nové 2 jednatele. Vklad do společnosti byl 100000,-Kč (každý po 50 000,- Kč), cena za převod jednoho podílu byla stanovena na 54000,- Kč. Jakým způsobem je potřeba tento převod zdanit? Děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů v novém roce.

Jako fyzická osoba účtující v podvojném…

Jako fyzická osoba účtující v podvojném účetnictví jsem si vzal hypoteční úvěr na realizaci stavby, která bude sloužit k podnikání a k pronájmu. Úroky z úvěru jsou do doby kolaudace součástí vstupní ceny majetku. Jak je to však s poplatkem bance za zpracování úvěru a s měsíčním poplatkem za spravování tohoto úvěru? Posuzuje se to obdobně jako úroky? Děkuji za odpověď

dobrý den, vlastním stavební pozemek, jakou…

dobrý den, vlastním stavební pozemek, jakou zaplatím daň z nemovitosti k 31.1.2003? Děkuji