FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobry den,jsem OSVC a chtela bych se zeptat na…

Dobry den,jsem OSVC a chtela bych se zeptat na DOHODU O PROVEDENI PRACE.Zda je tato dohoda omezena financne nebo casove,zda ji muzu uzavrit s kymkoliv a hlavne kdy budu z teto dohody platit dane a kolik procent.Zda se vyplati uzavrit s nekym tuto smlouvu nez pocitat celou castku do prijmu.Predem dekuji za odpovede.

Zdravím. Mám dotaz ohledně darování domu. Moje…

Zdravím. Mám dotaz ohledně darování domu. Moje babička by mě chtěla darovat dům, kde zatím nebydlím, ale s podmínkou, že vyplatím nějaký podíl hodnoty domu(asi třetinu) tetě, sestře mého otce. Byli jen dva sourozenci. Jde vyplacení podílu uvest do darovací smlouvy? Nebo jakým způsobem převod uskutečnit, aby se platilo co nejméně na daních? Děkuji

Je pravda, ze se od roku 2003 bude menit zpusob…

Je pravda, ze se od roku 2003 bude menit zpusob vypoctu dane z nemovitosti? Pri kladne odpovedi prosim o strucny popis. Dekuji.

Dobrý den! Prosím, zda mi můžete pomoci s…

Dobrý den! Prosím, zda mi můžete pomoci s následujícím dotazem: jako člen výboru společenství vlastníků bych měla obdržet měsíční odměnu ve výši Kč 300,-. Jak to bude s touto částkou ve vztahu se sociálním a zdravotním pojištěním a také s daní z příjmů? Je nutno mít uzavřenu nějakou smlouvu, např. o pracovní činnosti. Děkuji.

Dobrý den, prosím o odpověď. Dne 16.5.2002 jsem…

Dobrý den, prosím o odpověď. Dne 16.5.2002 jsem předčasně ukončila leas.smlouvu a došlo ke koupi motocyklu za 124 tis. Kč bez DPH. Dne 20.5.2002 došlo k prodeji za 101 tis. bez DPH Kč. Mohu provést 1/2 odpis za 2002 a dát zbylou zůst.cenu do nákladů nebo nemohu provést odpis a do nákladů půjde zůst.cenu do výše prodeje tj. 101 tis. Kč. Děkuji za Vaše služby.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je správný…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je správný následující postup: bylo utvořena daňová opravná položka na pohledávky, kterou musíme letošní rok opět daňově rozpustit. Lze využit §24v,č.y a daňově uplatnit část pohledávky ve výši 33% i přes to, že o firmě, která je dlužníkem nevíme o konkrusu či likvidaci. Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem,

Prosím o sdělení, který den je dnem zdanitelného …

Prosím o sdělení, který den je dnem zdanitelného plnění. Dle smlouvy je termín plnění 31. 10. 2002. Protokol o předání a převzetí díla 29. 11. 2002. Děkuji

Dobrý den! Prosím o radu. Jsem FO, plátce DPH.…

Dobrý den! Prosím o radu. Jsem FO, plátce DPH. Vytvářím www stránky, kde uplatňuji 5% sazbu DPH. Živnostenský list mám na automatizované zpracování dat. Zákazník mě nyní požádal o vytvoření jednoduchého letáku a jeho vytištění na inkoustové tiskárně. Napište mi prosím, jakou sazbu DPH mám u tisku letáků a také jejich vytvoření uplatnit. Mnohokrát děkuji za odpověd.

harmonizace učetnictví

harmonizace učetnictví

Potřebovali bychom si ověřit 2 otázky ze silniční…

Potřebovali bychom si ověřit 2 otázky ze silniční daně: - Prodali jsme automobil 18.11. přes autobazar. Nevíme zda nový nabyvatel je poplatníkem silniční daně. Platíme silniční daň i za měsíc listopad nebo pouze za říjen? - Zvyšuje se o 15% silniční daň i u vozidel vyrobených před rokem 1989, ale dovezených a tedy i zaregistrovaných v ČR po 31. 12. 1989? Děkujeme za odpověď

V 1. pololetí jsme měli nárok na odpočet…

V 1. pololetí jsme měli nárok na odpočet spotřební daně u transformátorového oleje. Následně se změnil zákon a nárok na odpočet byl zrušen. Neuplatněný nárok evidujeme na účtu 345. Máme jej přeúčtovat na účet 538, tj. do nákladů, popř. jiným způsobem? Děkujeme

prosím poraďte mi nějakou knihu, kde bych se…

prosím poraďte mi nějakou knihu, kde bych se dočetla, jak přihlásit auto do podnikání (jednoduché účto) a kde bych se dočetla, jak se účtuje DPH u cest tímto autem do podnikání vloženým moc děkuji

Dobrý den. Prosím o odpověď.Účtuji v JÚ. Lékař má…

Dobrý den. Prosím o odpověď.Účtuji v JÚ. Lékař má podnájemní smlouvu nebyt.prostor na dobu určitou do 31.1.2003. Nájemce nechce dohodou zrušit podnájem. Uzavřel na jiném místě s jiným pronajímatelem výhodnější nájemní smlouvu od 1.11.2002 na neurčito. Budou platby za dobu od 1.11.2002 do 31.1.2003 jak ze staré podnájemní smlouvy tak z nové nájemní smlouvy daňově uznatelné?

V jisté státní instituci funguje pobočka Vědecko…

V jisté státní instituci funguje pobočka Vědecko-technucké společnosti, jejíž členové jsou zaměstnanci a platí příspěvky. Pobočka vždy pro pár vyvolených z vedení pořádá lukrativí "studijní cety" na př. do Australie, Kostariky aj., které hradí z příspěvků svých členů. Dotaz: podléhá takové plnění ( 40 - 50 tis Kč / osobu) dani z příjmu fysických osob nebo jinému zdanění? Děkuji.

Jde mi o metodu FIFO. Pokud přijmu zboží za 10,-…

Jde mi o metodu FIFO. Pokud přijmu zboží za 10,- Kč a následně za 20,- Kč. Bude následovat výdej za 10,- a pak za 20,-. Pokud ovšem přijde zákazník zboží vrátit (druhý prodej 20,- Kč) a pak i první prodej 10,- Kč. Jaké teď bude pořadí výdeje 10,- nebo 20,-. Děkuji

Dobrý den, potřebuji poradit v zaúčtování daru,…

Dobrý den, potřebuji poradit v zaúčtování daru, který bude ve formě zboží, které firma normálně nakupuje ze zahraničí a prodává zde do hypermarketů. Vystaví fakturu, ale bez DPH ( neuplatnila na vstupu ) a zaúčtování bude místo klasického 311/604 zaúčtuji 543/604? Nebo to lze jinak, než vystavením faktury? Děkuji

Prosím o radu, mám prodejnu s bytovým textilem,…

Prosím o radu, mám prodejnu s bytovým textilem, koberci, PVC. Jsem plátce DPH.Jelikož nemám zaměstnané pokladače PVC a koberců, najímám si soukromé firmy. Soukromá firma "koupí koberec na svou firmu, provede pokládku - přilepení koberce.Mě vyfakturuje koberec i práci s 5 % DPH. Já tuto částku povíšenou o můj rabat / s 5 % DPH Za koberec i práci vyfakturuji odběrateli. Je můj postup správný. Předem děkuji.

Jsme pravnicka osoba,uctujeme v PU. Abychom mohli…

Jsme pravnicka osoba,uctujeme v PU. Abychom mohli pouzit nakoupeny material jako soucast nasich vyrobku musime tento material upravit u jine firmy. Zauctovat upravu materialu jako poddodavku primo do nakladu nebo o tuto fakturu zvysit skladovou cenu materialu?

Firma je v konkurzu,vede pouze jednoduche…

Firma je v konkurzu,vede pouze jednoduche ucetnictvi a pokladni denik. Jak zauctovat platbu oddelenemu veriteli?Jedna se o naklady tak jako v beznem jednoduchem ucetnictvi?

Při prodeji podniku fyzické osoby (plátce DPH)…

Při prodeji podniku fyzické osoby (plátce DPH) společnosti s ručením omezením (plátce DPH) si nejsem jist s dopadem na daň z příjmů u fyzické osoby při účtování převáděných závazků a pohledávek. Je to správně takto upravit příjmy z prodeje?: Do daňových příjmů hodnotu všech závazků, do výdajů vnést hodnotu závazků daňově uznatelných, sníženou o DPH, které ještě nebylo v peněžním deníku zaúčtováno (=zaplaceno). Pohledávky přesně naopak.