FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Prosím o radu. Kadeřnice-FO zúčtovává do zřiz. výdajů materiál dle účtenek na přestavbu pronajatých prostor. Tento činí cca 20000,- Kč. Tuto částku dle mého názoru lze zahrnou do zřiz. (daň.) výdajů. Ale nevadí to, že tam nemá zúčtovanou práci, kterou jí udělali rodinní příslušníci a známí? Děkuji.
Dobry den, chtel bych vas pozadat o dve odpovedi na jedno tema. U jednoducheho ucetnictvi se dlouhodoby nehmotny majetek deli na majetek od 7.000 do 60.000 a nad 60.000. Dlouhodoby hmotny majetek vsak krome pozemku, staveb, pestitelskych celku, stad a zvirat, lomu atd. atd. zna pouze kategorii movitych veci (samostatnych ci souboru) nad 40.000 (pokud se nemylim takova by mela byt ona castka stanovena ZDP podle cl. II, odst, 3, pismena b). Otazka c. 1: Kam se radi dlouhodoby hmotny majetek DO uvedenych 40.000? Cili dejme tomu byvala "dekapka" - budme konkretni, treba psaci stroj. V odst. 10 se uvadi, ze za zasoby se povazuje material do okamziku spotreby, nedokoncena vyroba (plus dalsi polozky) a zbozi do okamziku prodeje. Otazka c. 2: Nedokoncena vyroba vc. dalsich polozek mi je jasna, zbozi do okamziku prodeje take, co se vsak vsechno vejde do pojmu material do okamziku spotreby. Je snad materialem dlouhodoby hmotny majetek do uvedenych 40.000? Pokud ano a pokud by tim byl i onen psaci stroj v kterem okamziku by nastala "spotreba psaciho stroje"? Cili spotreba psaciho stroje, nikoliv treba spotreba pasky do psaciho stroje? Dekuji Holubec
Mají studenti zvýhodněny daně, i když pracují na živnostenský list? a je to nějak omezené?
Dobrý den, jsem absolvent střední školy a zajímalo by mě, jak se budou účtovat tyto účetní případy v jednoduchém účetnictví u soukromého zemedělce. Zda jako příjmy zahrnované do základu daně a nebo mimo základ daně? - dotace z MZe - vratka zelené nafty - vrácené DPH Moc mi tím pomůžete, mockrát děkuji.
Vazeni, vim, ze v databazi je rada odpovedi na dane tema, ale zadna z nich neresi uplne presne nasi situaci a v odstavci 11 $15 mi neni zcela jasne, na koho se vztahuje povinnost vlastnictvi nemovitosti. Muj dotaz tedy je: v listopadu 2000 bylo vydano kolaudacni rozhodnuti (vcetne zapisu do katastru nemovitosti) na nove postaveny rodinny dum, ktery je ve spolecnem vkastnictvi mem a me manzelky. Vystavbu jsme financovali z nekolika uveru ke smlouvam o stavebnim sporeni, pricemz u nekterych z nich jsou dluzniky nasi zletili synove, ale vzdy jsem spoludluznikem i ja (hned pri uzavreni smluv). Vsichni mame predmetnou nemovitost jako sve trvale bydliste, uplatnil jsem proto jako jedina osoba narok na odpocet uroku z uhrad vsech predmetnych smluv za rok 2000 a totez hodlam ucinit i pro rok 2001. Jeden ze synu ale z jistych duvodu potrebuje jeste v prosinci 2001 zmenit asi na jeden rok trvale bydliste. Dotkne se tato zmena nejak naroku na odpocet ci zpusobu jeho uplatneni? V souvislosti s podminkou vlastnictvi domu po kolaudaci jsem dokonce znejistel, zda odpocet za minuly rok na uvery ze sporeni synu byl opravneny. Dekuji Vam za odpoved. S pozdravem Zdenek Provaznik
manžel, zaměstnanec a.s. byl pracovně 14 dní ve Větnamu. Zajímalo by nás jaká je denní sazba na stravné a ostatní . . . velice děkujeme za odpověd. Ing.arch.Irena Kalivodová, Litoměřice.
Finanční úřad mě vyzval, abych doložila platby zaplacené daně z příjmu (zvláštní sazba) uhrazené v roce 96 a 97.Údajně neví kam tyto platby daně zařadit. Výzva byla telefonická.Platba v roce 96 se týká roku 95 a platba v roce 97 se týká roku 96. Jedná se o úhradu daně za dohody o provedení práce. Požadují výpisy z účtu, dohody a pracovní smlouvy, pokladní doklady.Argumentují s tím,že mám povinnost uchovávat mzdové doklady po dobu 10 let. S tím bych souhlasila, ale mají vůbec právo kontrolovat roky, které jsou podle mého názoru promlčené?
Dobry den, jsem zivnostnik a budu si kupovat do firmy pocitac za 50.000 Kc, ale chtel bych, abych si mohl o co nejvyssi castku snizit zaklad dane jiz tento rok. Domluvim-li se s prodejcem, ze rozdeli platbu za pocitac do 2 faktur (na 40.000,- a 10.000,-) pricemz druha bude mit datum splatnosti pristi rok, bude vsechno v poradku? Odectu si ze zakladu dane tento rok prvni castku a pristi rok druhou castku? Dekuji J.Slama
Spolecnik a jednatel s.r.o. v jedne osobe vykonava v s.r.o. funkci marketingoveho reditele. S s.r.o. ma tento clovek dva smluvni vztahy: a/ mandatni smlouvu na vykon jednatele ve vysi 25000 Kc mesicne, b/ pracovni smlouvu na vykon pozice marketingoveho reditele ve vysi 50000 Kč. Je spravne nasledujici rozdeleni dane z prijmu fyz.osob (DPFO), dane z prijmu prav.osob (DPPO), socialniho a zdravotniho pojisteni (SZP)? a/ clovek - DPFO=ano,SZP=ano; s.r.o. - SZP=ne, DPPO=je danovy naklad b/ clovek - DPFO=ano,SZP=ano s.r.o. - SZP=ano, DPPO=je danovy naklad vc.SZP V pripade, ze je naznaceny algoritnus akceptovatelny z hlediska dani popr. SZP, bylo by mozne odvadet DPFO a SZP za cloveka z jednoho mista tj. de facto z firemni mzdove uctarny nebo si "své dane i SPZ" musi vypocitavat a odvadet statni kase clovek? Musí mít clovek na výkon jednatele zivnostenske opravneni (jde pravdepodobne o OSVC)?
S manželem stavíme rodinný dům s využitím meziúvěru od stavební spořitelny. Úvěr byl poskytnut na základě tří smluv. První smlouva je na manžela, druhá na manželku (oba žijící v jedné domácnosti), třetí smlouva na otce, který žije v jiné domácnosti. Každá smlouva je uzavřena na jinou cílovou částku. Můžeme začít odpočítávat od daňového základu zaplacené úroky již nyní, kdy je dům rozestavěn, nebo až po jeho kolaudaci? Může odpočet uplatnit jedna osoba i za ostatní, nebo musí provést každý z nás odpočet samostatně? Projeví se v odpočtu úroků to, že nežijeme všichni ve stejné domácnosti? Jako vlastníci rozestavěné stavby jsou oba manželé. Snižuje se možný odpočet o přijatý státní příspěvek na stavební spoření? Předem děkuji za odpověd. S pozdravem Frančová
Formuláře jsou k disposici pouze na r. 2000. Nahradíte je novými na r. 2001. Vilím
Dobrý den, prosím o radu. Náš zahraniční partner vyvinul SW - školení pro manažery, který celosvětově poskytuje zákazníkům prostřednictvím internetu. Naše firma na základě smlouvy tento produkt lokalizovala a bude jej poskytovat svým odběratelům, a to stejnou formou. SW je poskytován bez jakýchkoli úprav pro konkrétního zákazníka. Náš dotaz se týká problému srážkové daně. Lze tento produkt považovat za tzv. krabicový SW a tedy za zboží nebo jde o poskytnutí licence a je třeba uplatnit srážkovou daň z příslušného podílu na tržbách, který podle smlouvy náleží našemu partnerovi? Děkuji.
Dobrý den. Jsme nezisková organizace, občanské sdružení. ˇZádost o registraci dle zák. 83/92Sb. jsme podali v 6/01, ale registrace MV proběhla až v 11/01. Od 7/01 jsme uzavřeli dvě pracovní smlouvy (asistent a předseda) a dvě dohody o pracovní činnosti (překladatel, účetní), protože v návaznosti na mezinárodní dohody bylo nutno rozjet činnost občanského sdružení. Je právně vpořádku to, že občanské sdružení uzavřelo tyto smlouvy a dohody ještě před svou registrací anebo jak tento fakt právně zlegalizovat. Děkuji, nevím si s tím rady.
Jsem fyzická osoba,mám jednoduché účetnictví.Prodejce mi nabízí auto Renault Megane Combi s tím,že v technickém průkazzu bude uvedeno jako montážní vozidlo.Má živnost se zabývá výrobou a servisem el.strojů a přístrojů.Při vložení auta do firmy v letošním roce mohu odepsat DPH (jsem plátcemDPH) ?Jak budu moci auto odepisovat?
Dobry den, mam nasledujici dotaz: musi ceska firma, ktera plati slovenskemu podnikateli za poskytnutou mezinarodni prepravu (Nemecko-Slovensko, pres CR) provest srazku dane nebo zajisteni dane? Dekuji za odpoved, Tomkova
Je danově uznatelná celá cena(hodnota pořízení) pozemku při jeho prodeji i v případě, že cena pořízení převyšuje cenu prodejní? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně s.r.o. ve ztrátě. Může mít nově vzniklé s.r.o. náklady na reprezentaci, i když na konci roku zjistí ztrátu? Jaké jsou zvláštní postupy v případě ztráty ( zatím jsem vždy účtovala zisk )? Děkuji
Zpracovávám účetnictví ve sportovním klubu, rozhodli jsme se, že náš fun club - tedy klub pro fanoušky naseho klubu - necháme vést jinou firmou, což znamená, že bude náš klub propagovat schánět členy fun klubu, prodávak klubové propagační předměty. Mým dotazem je, zda je pro nás výhodnější propagační materiály, jako jsou trička apod. této firmě prodávat za plnou cenu a pak jim vracet provizi či jim tyto věci prodávat již s odečtenou provizí.
Byl poskytnut hypoteční úvěr na nákup nemovitosti včetně pozemku (pro podnikání)- cena pozemku a stavby je samostatně vyčíslena. Stavba musí být před převedením do užívání ještě rekonstruována. Je možno část úroků z úvěru, který připadá na nákup pozemku dát přímo do nákladů ode dne nabytí učinnosti zápisu o vkladu pozemku do katastru nemovitostí nebo musíme zvyšovat vstupní cenu pozemku až do doby uvedení do provozu budovy nebo je správný ještě jiný postup? Děkuji
Dobry den, jsem zivnostnik. Poskytuji software a jine sluzby spojene s pocitaci. Chtel bych se zeptat zda je mozne pouzivat jmeno firmy typu "Harry Potter". Nebo u zivnostniku je nutne mit nazev firmy me jmeno? Dekuji za odpoved.