FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, jak bude zaměstnanec danit příjem z úroků vyplacených zaměstnavatelem z vkladů v podnikové spořitelně. Zatím jsou dva názory - a) dle § 10 písmeno a v úhrnu do 10.000,- Kč nedanit - b) dle § 10 s přihlédnutím na § 38g (2) , jiné příjmy dle § 7-10 do výše 4.000,- nedanit Jedná se mi o určení výše příjmu a o způsob zdanění. Děkuji K.K.
Dobry den, od zacatku pristiho roku si me najme firma ze SRN, abych pro ni pracoval. Chtel bych vedet jestli je z danoveho hlediska vyhodnejsi nechat se zamestnat nebo si v CR zalozit Zivnostensky list osobu a platby provadet formou fakturace, popripadne zalozit pravnickou osobu. Jedna se o vyvoj software. Trvaly pobyt budu mit stale v CR, kde se take budu nadale zdrzovat. Dekuji za brzkou odpoved
Jsem starobní důchodce a pracuji ještě na zkrácený úvazek. Byt v osobním vlastnictví jsem pronajal. Musím podávat samostatné přiznání k dani z příjmu z pronájmu?
Dobrý den, měl bych takový dotaz. Jakožto podnikatel jsem si koupil na firmu auto s odpočtem DPH - přičemž v autě musely být udělány jisté úpravy - mřížky na zadních oknech, přepážka...atd Jedná se mi o to, zda můžu tyhle blbosti vymontovat, aniž bych se dotal do konfliktu s policisty. (auto je s žlutýma značkama) Předem dík za odpověď.
Dobrý den, prosím Vás o radu s tímto problémem: Jsem majitelem bytovky, kterou pronajímám, ale nevlastím živnostenský list. Není mi jasné co vše mohu dát do nákladů(lze do techto nákladů uplatnit např.křovinořez na kosení trávy v okolí domu?)Dá se to někde zjistit? Předem děkuji.
Dobry den, chtela bych se podrobneji zeptat na DOHODU O PROVEDENI PRACE. Zamestnavatel z DPP, ktery vyplati dohodnutou castku jiz nic jineho neplati? Da se tento vydaj uplatnit jako danovy vydaj? Na financnim urade zaplatit dan z prijmu musi sam zamestnanec podle DDP? A co kdyz tak neucini, nemuze z toho mit zamestnavatel nejake problemy ? Mockrat dekuji za radu. S pozdravem
Dobrý den, jsme velká firma s velkým množstvím obchodních partnerů. V rámci přechodu na novou verzi sw jsme se rozhodli zaktualizovat databázi těchto partnerů a narazili jsme na velký problém týkající se DIČ. Komu je v současné době DIČ přidělováno? Kdysi platilo DIČ=plátce DPH. Dnes tomu tak není. Bylo DIČ dodatečně přiděleno těm, kteří v minulosti DIČ neměli? A jak jsou na tom neziskové a státní organizace? Existuje na internetu nějaká databáze obdobná rejstrik.cz na DIČ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám následující dotaz. Jako OSVČ (na ŽL) - subjekt´A´ - vykonávám zprostředkovatelskou činnost. Zároveň jsem v subjektu ´B´ - s.r.o.- jednatelem. Subjekt B nemá dle ŽL v popisu práce zprostředkovatelskou činnost. Mohu jako OSVČ nepravidleně fakturovat subjektu B zprostředkovatelské služby? A dle čeho? (smlouva, dohoda,...). Děkuji.
Dobrý den, co si mohu představit pod informací, že jednatel s.r.o. nesmí vstupovat se společností do obchodních vztahů? Znamená to, že nemůže s.r.o. fakturovat ani služby z jiného oboru podnikání (není střet činností na ŽL)?
Dobrý den, prosím o radu ohledně základní náhrady za používání dodávkového motorového vozidla, které není a nebylo zahrnuto v obchod. majetku. Jsem FO, plátce DPH a vedu JÚ. Zajímá mě podle čeho se posuzuje, je-li vozidlo osobní nebo nákladní z hlediska základní sazby (tj. 3,40 nebo 6,80 za 1 km). Stačí se odvolávat na TP vozidla, kde je jako DRUH VOZIDLA uvedeno např. malý nákladní automobil, nákladní automobil skříňový-dodávkový, s označením N1 nebo NAS N1 pro uplatňování dvojnásobné sazby základní náhrady za používání předmětného vozidla ??? Předem děkuji za odpověď. Tilia
Potřebuji nutně definice: kapitálová přiměřenost a úvěrová angažovanost.
Dobrý den. Mám dostat darem část nemovitosti od tety a druhou část buď zdědit od matky nebo odkoupit. Jak velké jsou daně a další poplatky, které je nutno zaplatit. Předem děkuji
Jak jsou počitány deně prcujícím, částečním důchodcům
Vážení, prosím o radu. Investuji do akcií a futures a příjmy zdaňuji podle §10 DPFO. 1/ Jak dlouho jsem povinen uchovat doklady týkající se příjmů zdaňovaných podle §10 ? 2/ Je možné v tomto případě uplatnit do nákladů poplatky za internet a bankovní převod peněz do zahraničí ? 3/ Je možné v dalších letech odečíst příp. ztráty z investování ? 4/ Je možné, aby investování podle §10 bylo mým jediným příjmem ? Děkuji.
Zakoupil jsem stavební pozemek, smlouva byla zapsána na katastrálním úřadu. Následně byly zjištěny některé skutečnosti, na základě kterých jsem uplatnil snížení kupní ceny, které byly prodávajícím akceptovány a chceme sepsat dodatek k původní smlouvě, kterou rovněž necháme zapsat na katastrálním úřadu. Finanční úřad však požaduje zaplacení daně z převodu nemovitosti z původní částky, tedy před snížením ceny a tvrdí , že pokud chceme, aby daň z převodu nemovitosti byla vypočtena z nové kupní ceny, musíme odstoupit od původní kupní smlouvy a sepsat smlouvu novou, což je pro mne vzhledem k stavebnímu řízení, nepřijatelné. Je požadavek finančního úřadu správný. Děkuji za odpověď.
Dovoluji si ještě reagovat na druhou část odpovědi na můj dotaz z 28.11.2002 čas 20:57. Zákon o silniční dani s platností od 1.1.2002 v § 6 odst. 8 hovoří o zvýšení daně o 15%. Má otázka k tomu zněla: Zvyšuje se o 15% silniční daň i u vozidel vyrobených před rokem 1989, ale dovezených a tedy i zaregistrovaných v ČR po 31. 12. 1989? Děkuji za odpověď
Je mozne zaplatit dopredu najednou nekolik leasingovych splatek na auto. 30.12.2002 zaplatim napr. 5 splatek roku 2003. Lze to zauctovat do roku 2002
Dobry den, rad bych se zeptal na moznost vraceni DPH u zbozi zakoupeneho v EU (Nizozemi). Napr. vysavac za 400 Euro (DPH 19%) - mohu zadat vraceni DPH, kdyz hodnota zbozi presahuje 6000,- Kc a proto bych mel platit clo (4.4%) a mozna i DPH (22%)? V tom pripade by bylo nevyhodne zadat o vraceni DPH a zaplatit na hranicich pouze clo? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, mám dotaz ohledně zaměstnávání lidí v zahraničí. Mateřská firma sídlící v Paříži chce, aby na čas u nich pracovala naše zaměstnankyně ( místo výkonu Paříž ). Výplata jí bude vyplácena v EUR. Chtějí, abychom mi jí počítali mzdu v Praze a přefakturovávali jim náklady s tím spojené do Paříže. Je to možné? Děkuji
Dobrý den, účtujeme HM-soubor movitých věcí. Zajímá mě, jestli můžu některé věci z HM vyřadit ještě v průběhu odepisování a jestli se tím sníží hodnota HM a odpisů.