FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Měl bych jeden dotaz. Jsem…

Dobrý den. Měl bych jeden dotaz. Jsem spoluvlastníkem nemovitosti, která je pronajímána. Do svého daňového přiznání si uplatňuji odpis z této nemovitosti, počítáný ze vstupní ceny platné asi před 8 lety. Současná cena nemovitosti je ale cca dvojnásobná. Je tedy možné udělat si znalecký odhad ceny nemovitosti k dnešku a odepisovat dále z této zvýšené ceny. Děkuji za radu. David Rybář

Živnostnice-FO nakoupila před zahájením činnosti…

Živnostnice-FO nakoupila před zahájením činnosti vybavení provozovny(nábytek-dr.hm.majetek)pro sebe i svou kolegyni. Jak jí to má přeúčtovat. Před zahájením činnosti zřejmě nelze, po zahájení činnosti by to bylo možné. Ale musela by ten nábytek kolegyně dát do zřiz. výdajů a pak to přefakturovat. Neb to do zřiz. výdajů nedávat a po zahájení činnosti tento příjem vyúčtovat jako nedaňový. Jak to má být správně? Děkuji

Dobrý den, jsem OSVČ a účtuji v JÚ. Chtěl bych…

Dobrý den, jsem OSVČ a účtuji v JÚ. Chtěl bych požádat o radu: Jak se účtují cizí měny, na jakých formulářích a jak postupovat při přepočtu na Kč. Děkuji

Přeji příjemný den, chci se zeptat, jak se…

Přeji příjemný den, chci se zeptat, jak se vypočítá výše daně z pronájmu bytu (např.příjem by byl cca 8.000 Kč).

Chtel bych uvest na pravou miru MYLNE odpovedi…

Chtel bych uvest na pravou miru MYLNE odpovedi firmy Tributum Company s.r.o tykajici se jednoho velmi casteho dotazu. Ten dotaz zni zhruba takto "Prodavam druzstevni byt v kterem bydlim (cca) 2 roky. Musim odvadet dan? Kdy a kolik?" Odpoved vetsinou zni "Ano musite, dan se neplati jen pokud vlastnite byt 5 a vice let." Ta odpoved je svym zpusobem spravna, ale take svym zpusobem mylna. V zakone o Dani z Prijmu v sekci osvobozeno od dane je uvedeno mimo jine i to, ze od dane z prijmu jsou osvobozeny poplatky za "prevod prav a povinnosti clena bytoveho druzstva", pokud jsou tyto prostredky pouzity na uspokojeni bytove potreby. Neuplna a svym zpusobem chybna odpoved odborniku z Tributum Company me malem stala nekolik set tisic za zbytecne odvedenou dan. Chci verit, ze firma Tributum Company je schopna podavat i fundovanejsi odpovedi, na ktere se muze clovek spolehnout. P.S. Pokud se pletu, tak se musi plest i urednice na financnim urade, na kterem jsem tuto skutecnost overoval.

Dobrý den. Firma si chce pořídit osobní auto…

Dobrý den. Firma si chce pořídit osobní auto kombi, kde lze uplatnit odpočet DPH v odvolání na §19 odst.4 Zák. o DPH, kde jsou taxativně vymezeny kategorie osobních aut s možností odpočtu. Firma by ale užívala auto na částečný dovoz a rozvoz léků, kdy je potřeba splňovat určité parametry ochrany náklady a současně ho užívala jako auto osobní. Lze za těchto předpokladů odpočet DPH uplatnit? Předpokladem odpočtu DPH je instalace přepážky mezi sedadly a zavazadlovým prostorem a bezpečnostní folie na sklech zavazadlového prostoru. Děkuji za odpověď.

Mam dotaz na poradenske centrum: a) Jakto, ze…

Mam dotaz na poradenske centrum: a) Jakto, ze kdyz kupuji hotovou kuchynskou linku od kuchynskeho studia s tim, ze mi bude provedena montaz linky i spotrebicu, tak ze napr. drez ma sazbu DPH 5%, digestor rovnez DPH 5%, ale napr.vestavena trouba, nebo sklokeramicka deska ma DPH jiz 22 %. Udajne to souvisi s tim, ze tyto spotrebice vydavaji/salaji teplo. Divny argument. Nerozumim tom, proc je tomu tak ? b) Pokud ukonci zamestnanec pracovni pomer dohodou k 31.5.2000 a od 28.5.2001 je na nemocenske do 31.10.2001. Soucasne dne 5.6.2001 ukonil registraci u spravce dane a od tohoto data neni OSVC a nepodnika. Ma tento obcan narok na to, aby se mohl registrovat na uradu prace jako uchazec o zamestnani a pobirat podporu ? Dle meho nazoru vhledem k tomu, ze ukoncil pracovni pomer dohodou, tak narok nema, ale muze byt nejaka norma, ktera napr stanovi, ze kdyby tento obcan byl dele nez napr. 3 mesice (pouze priklad) nemocny a pobiral nemocenske davky, tak ze mu narok n ato, aby se registroval na uradu prace narok vznika. Existuje nejaka takova uprava? c) Financni urad muze naridit kontrolu dane z prijmu fyzickych osob za jake obdobi, resp. kolik roku nazpet ? Kdyz nebude obcan s provadenou kontrolou spokojen a bude se chtit odvolat do rozhodnuti spravce dane, tak kdo je odvolacim organem. Dekuji Hajek Antonin

Dobrý den a prosím Vás toto cestou o radu. Jsem…

Dobrý den a prosím Vás toto cestou o radu. Jsem OSVČ,sídlo firmy mám doma a dojíždím za prací autem Opel Combo (dodávka).Auto mám přihlášené ve firmě a dosud jsem uplatňoval odpisy a provozní náklady.Jelikož najíždím více kilometrů,bylo by pro mne výhodnější uplatňovat náhrady za ujeté kilometry.Prosím o radu,zda je to možné.Zdali ano,jakým způsobem to provedu účetně.Dále je v technickém průkaze ,že je to nákladní auto.Můžu uplatňovat tím pádem náhradu za nákladní auto?Nebo je to limitováno tonáží? Předem děkuji.Standa.

Dobrý den. Moje babička mi darovala byt avšak já…

Dobrý den. Moje babička mi darovala byt avšak já jsem opomněl včas podat daňové přiznání darovací daně. Nyní mi FÚ zaslal výzvu k podání přiznání, ve které se uvádí, že správce daně je oprávněn zjistit základ daně a stanovit daň. Chtěl bych se, prosím, zeptat, jaké by to pro mne mělo praktické důsledky, kdybych zaplatit až daň stanovenou FÚ a přiznání nepodal. Děkuji.

Dobry den, prosim o radu, jak vyplnit Vami…

Dobry den, prosim o radu, jak vyplnit Vami nabizeny formular DPH - koeficient potrebuji zaokrouhlit na 4 desetiina mista a dan na cele koruny. Dekuji za odpoved Milena Cesenekova

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu…

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu týkající se daňové podpory životního pojištění. Fyzická osoba má sjednanou pojistnou smlouvu, která splňuje podmínky daňového zvýhodnění. Roční sazbu pojistného zaplatí v polovině roku. Jakou částku si odečte od základu daně, celoroční nebo jen poměrnou část, tedy polovinu? V případě, že pojistné hradí fyzické osobě zaměstnavatel, pak jakou částku si bude moci zaměstnavatel zahrnout do danově uznatelných nákladů, celoroční nebo opět jen poměrnou část? Děkuji S pozdravem J.Struhařová

Je mozny odpocet od zakladu dane dle zak. 168/98…

Je mozny odpocet od zakladu dane dle zak. 168/98 §15, odst. 10 na uver na bytove potreby, kdyz zakoupeni bytu bylo primo od clena druzstva a ne druzstva jako celku? Dekuji Eva Merxbauerova

Fyzicka osoba, nevedu JU ani PU, dan platim…

Fyzicka osoba, nevedu JU ani PU, dan platim procentem z prijmu. MUSIM mit podnikatelsky ucet nebo nemusim, kdyz jej vubec k nicemu nepotrebuji ? Prijimam platby JEN hotove. Diky, Prazak

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujících…

Dobrý den, prosím o zodpovězení následujících dotazů: Od zdaňovacího období 1999 jsme přerušili daňové odpisování hmotného a nehmotného majetku v souladu s § 26 odst. 8 zákona o daních z příjmů. V letech 1999 ? 2000 jsme pořídili a zaevidovali do majetku nový hmotný a nehmotný majetek, u kterého jsme nezahájili daňové odpisování. Předpokládáme, že v daňovém odpisování majetku budeme pokračovat až v roce 2002. Můžeme v roce 2002 u hmotného majetku, který jsme zaevidovali do majetku v průběhu let 1999 ? 2001 a u kterého jsme v těchto letech neuplatnili žádný daňový odpis, použít při výpočtu rovnoměrných daňových odpisů roční odpisovou sazbu uvedenou ve sloupci ?v prvním roce odpisování? § 31 odst. 1 zákona. Lze přerušit daňové odpisování, které ani nebylo zahájeno? U nehmotného majetku zaevidovaného do konce roku 2000 bychom v souladu s přechodnými ustanoveními měli postupovat stejně jako u hmotného majetku a u nehmotného majetku zaevidovaného po 1.1.2001 uplatnit jako daňový výdaj účetní odpisy? Jsme akciová společnost účtující v soustavě podvojného účetnictví. Děkuji.

Dobrý den. Od března 2001 podnikám na…

Dobrý den. Od března 2001 podnikám na živnostenský list a současně jsem v zaměstnaneckém poměru. Doposud mi daňové přiznání podával zaměstnavatel, nyní budu daňové přiznání podávat sám. Musí být v daňovém přiznání uvedeny veškeré příjmy nebo pouze příjmy z podnikání na živnostenský list když daň za mne v zaměstnaneckém poměru odvádí zaměstnavatel nebo potřebuji do daňového přiznání potvrzení o výši příjmů a odvedené dani od svého zaměstnavatele? Děkuji.

Prosím o zodpovězení dotazu. Firma-s.r.o.platce…

Prosím o zodpovězení dotazu. Firma-s.r.o.platce DPH uvazuje o zakoupeni bytu a pouzivat ho k podnikani resp. pronajimat ho vlastnim zamestnancům. -U nákupu bytu muze uplatnit odpocet DPH a jaka je sazba? -je urcen postup jak stanovit vysi najemneho zamestnancům? Dekuji za odpoved, Sylva Hudcova

jsem platce DPH, nejake sve vyrobky chci poslat…

jsem platce DPH, nejake sve vyrobky chci poslat do USA. Otazka zni- musim ja fakturovat casku vcetne DPH a muj zakaznik pak pozadovat zpet a nebo rovnou fakturuji bez DPH, pokud prokazu, ze zbozi odeslo z republiky?dekuji

Dobrý den. Chtěl bych Vás požádat o radu, které…

Dobrý den. Chtěl bych Vás požádat o radu, které zákony řeší konkrétní promlčecí lhůty u dluhů v podnikání - nijak nevymáhaných; s uznáním dluhu; s platebním rozkazem; s výkonem rozhodnutí nebo s nařízenou exekucí. Děkuji Roman Charvát, Hradec Králové

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jaké jsou…

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jaké jsou hranice pro základu pro daň vybíraná srážkou u uzavřené dohody o provedení práce. Děkuji za odpověď.

za jakych podminek je mozno odesist si od…

za jakych podminek je mozno odesist si od danoveho zakladu ztratu z obchodu s cennymi papiry?