FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Ráda bych se zeptala na způsob účtování při…

Ráda bych se zeptala na způsob účtování při vyřazení majetku. Tento rok firma koupila majetek nad 40.000,- Kč. V tomto roce ho firma prodá. Jakým způsobem bude majetek vyřazen z účetnictví? Může se provést oprávky k tomuto majetku? Děkuji Rousková

Slysel jsem, ze od noveho roku plati novy zakon o…

Slysel jsem, ze od noveho roku plati novy zakon o ucetnictvi. Podle neho jsou pry vsichni povinni vest podvojne ucetnictvi. Je to pravda? Zajima me fyzicka osoba - zivnostnik a soukromy zemedelec, platce DPH. Dekuji za odpoved.

Hezky den,prosim jak mam postupovat,kdyz organice…

Hezky den,prosim jak mam postupovat,kdyz organice bz chtela svym yamestnancum prispivat na zivotni pojisteni,jak se dani tento prispevek.Dekuji.

Dobrý den, naše společnost řeší následující…

Dobrý den, naše společnost řeší následující problém: Jak máme postupovat, když chceme zákazníkovi poskytnout nikoliv slevu, ale naše služby zdarma navíc? Příklad: Zákazník si objedná zveřejnění svého inzerátu v oborovém katalogu a má nárok na zveřejnění v katalogu obecném zdarma. Jak máme toto vykazovat, fakturovat? Děkuji předem za odpověď, Libor Helbich.

Naše firma chce zaplatit zaměstnanci…

Naše firma chce zaplatit zaměstnanci několikaměsíční studium na jazykové škole v zahraničí, bude se tato částka zahrnovat do základu daně ze závislé činnosti zaměstnance jestliže 1/ zaplatíme částku rovnou cestovníkanceláři 2/ proplatíme tuto částku zaměstnanci, protože si pobyt již zaplatil sám ? Ve své práci tento zaměstnanec cizí jazyk používá, je tato škola pro firmu daňovým nákladem?

Prosím Vás o vyjasnění.Zajímá mě problematika…

Prosím Vás o vyjasnění.Zajímá mě problematika společenství vlastníků bytů.Odkoupili jsme od podniku dům,6bj.do osobního vlastnictví,ve kterém všichni nájemníci bydlíme již od kolaudace v r.1976. Nyní na první schůzi ustanovíme výbor a pod notářským dohledem schválíme stanovy.Dále notářský zápis zaregistrujeme u krajského soudu. Nyní jsme se dočetli/Orlické noviny z 16.11.01/,že dle zákona z l.7.t.r. pokud registrace neproběhne do konce roku 2001,hrozí 2mil.pokuta.Další nová novela se prý, dle tohoto listu, bude projednávat 27. listopadu 01.Dle časopisu Účetnictví ll/2001,jsme se dočetli,že dle novely,kterou schválila sněmovna v září t.r.,prodloužila lhůtu pro registraci do konce roku 2002 a to ne v obchodním rejstříku ale ve zvláštním registru.A tak teď nevíme,kolik vlastně těch novel je a která a v jakém znění platí,kde se všude registrovat/krajský obchodní rejstří,FÚ../Ještě podotýkám, že se v našem případě nejedná o žádné podnikání.Finanční prostředky budeme vybírat pouze na opravy společných prostor a společného prostranství.Vodné,stočné,elektriku si každý nájemce hradí sám. 2 mil.je pro nás dost velká suma!!Děkuji za odpověď.

Mohu uplatnit do odčitatelné položky ze základu…

Mohu uplatnit do odčitatelné položky ze základu daně z příjmu fyzických osob-příjmy podle § 7 OSVč, nepeněžní dar střední odborné učiliště. Jak mám vyčíslit hodnotu tohoto daru - jsem plátce DPH. Domnívám se že cena by měla být bez DPH a bez marže. Jedná se o elektro součástky k výukovým potřebám studendů. Co musí škola doložit, co musím doložit já pro potřeby FÚ. Děkuji.

Celý rok uplatňuji odpočet na dítě. Teď manžel…

Celý rok uplatňuji odpočet na dítě. Teď manžel změnil zaměstnání a můj zaměstnavatel po mě požaduje abych předložila potvrzení, že manžel odpočet neuplatňuje. Prý je to změna, kterou musím doložit, ale manžel nikdy odpočet na dítě neuplatňoval. Předem děkuji

Ve formuláři 25 5404 vzor 11 MF ČR - Přiznání k…

Ve formuláři 25 5404 vzor 11 MF ČR - Přiznání k dani z příjmů právnických osob - je na stránce 7 v řádku 351 uvedeno, že údaj na tomto řádku nesmí být vyšší než údaj na řádku 330. Stejně je to uvedeno i v pokynech k tomuto daňovému přiznání. Domnívám se, že text by správně měl znít : nesmí být vyšší než údaj na řádku 340. Tak tomu bylo i v předchozím vzoru. Můžete k tomu, prosím, zaujmout stanovisko ? Děkuji Vám S pozdravem Ing. Václav Václavík

Je možné proplatit našemu zaměstnanci, který má…

Je možné proplatit našemu zaměstnanci, který má manželku a dvě děti fakturu zahraniční dovolené ve výši 40.000Kč nebo 10.000Kč?

Dobrý den! Můj dotaz se vztahuje k novelizovanému…

Dobrý den! Můj dotaz se vztahuje k novelizovanému znění § 6 odst. 6 Zákona o dani silniční, kde bylo doplněno "platící pouze pro kategorii vozidel M1 s celk. hmotností do 2,5 tuny ...". Máme totiž nákl. automobily o celk. hmotnosti cca 3200 kg, u kterých je v TP uvedena směrnice EU 94/12. V roce 2000 jsme možnosti snížení daně u těchto vozidel využili, v roce 2001 si nejsme díky citovanému dovětku jistí. Díky!

Dobrý den, mám dotaz ohledně vstupní zdravotní…

Dobrý den, mám dotaz ohledně vstupní zdravotní prohlídky zaměstnance. 1/ je nutné ji udělat u všech zaměstnanců, i těch, kteří nastoupili již dříve, než platila povinnost závodní preventivní péče, nebo mohou se jim udělat rovnou periodické? 2/ vstupní lékařská prohlídka je placená ( periodická nikoli ). Pokud ji zaplatí zaměstnanec a nechá si ji proplatit u zaměstnavatele, není tento příjem předmětem daně ze závislé činnosti. Je však pro zaměstnavatele daňově účinným nákladem? Děkuji a přeji hezký den

Dobrý den, za roku 2001 mám přeplatek daně z…

Dobrý den, za roku 2001 mám přeplatek daně z příjmu fyzických osob. Lze tento přeplatek daně použít jako zaplacení zálohy na daň za rok 2002, pokud ano,jak. Děkuji předem.

je možné neuplatnit při prodeji vozu DPH, když …

je možné neuplatnit při prodeji vozu DPH, když není uplatněno při nákupu?

Děkuji za odpověď na mé dotazy týkající se…

Děkuji za odpověď na mé dotazy týkající se investování do akcií dle §10 DPFO. Píšete, že příjmy z akcií (a podobných cenných papírů) by neměly být jediným (hlavním) zdrojem příjmů, protože nepodléhají soc. a zdrav. pojištění. Ale pokud jsou mým jediným (a dostačujícím) zdrojem příjmů ? Porušuji tím nějaký zákon ? Jak investovat do akcií, pokud je to můj jediný zdroj přijmů ? Děkuji.

Chtěl bych poradit s daňovýn přiznáním . Má žena…

Chtěl bych poradit s daňovýn přiznáním . Má žena má čistý příjem 24 000kč , já pouze 6 000,máme příjem z pronájmu bytu cca 12 000 zajímalo by mne pro koho by bylo výhodnější příjem přiznat.Dále by mne zajímalo kolik se platí z pronájmu bytu v os. vlastnictví cca 12 000Kč děkuji Jirka

Preji prijemny den, prosim o radu zda a jaky mam…

Preji prijemny den, prosim o radu zda a jaky mam narok na "penezitou pomoc v materstvi". Mam 2 prijmy: jeden z HPP (klasicka pracovni smlouva) a druhy z VPP (smlouva o pracovni cinnosti). Prvni zminena smlouva bezi jiz 1.5 roku, druha teprve 2 mesice. Budou se mi pro stanoveni vyse "penezite pomoci v materstvi" zapocitavat prijmy z obou smluv? Odchod na materskou planuji na kveten 2003. Velice dekuji. J.Jakimova

Nezisková organizace - není registrovaná jako…

Nezisková organizace - není registrovaná jako plátce silniční daně - proplácíme cesťáky za soukromá vozidla - musíme odvádět silníční daň? Děkujeme.

Naše organizace zaměstnává několik externích…

Naše organizace zaměstnává několik externích pracovníků z celé republiky na dohodu o provedení práce. Po ukončení činnosti je jim zaslána smlouva a teprve po jejím podpisu jim jsou zaslány peníze. Daně z takto vyplacených peněz odvadíme v momentě vyplacení. Finanční úřad nám nyní vyměřil pokutu za opožděně zaplacené daně, neboť jsme je měli zaplatit údajně v době ukončil činnost. Mezi ukončením činnosti a vrácením smlouvy jsou řádově dva až tři měsíce. Postupuje FÚ správně?

Prosím o vysvětlení pojmu "úhrn rozvahy" a "…

Prosím o vysvětlení pojmu "úhrn rozvahy" a " obrat".Dekuji