FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
počítá se podpora v nezaměstnanosti do příjmů
Firma A zastupuje jinou firmu na základě mandátní smlouvy během velké investiční akce cca od 2/02 do cca 2/03. Během r. 2002 inkasuje zálohy, celková odměna bude dle smlouvy vyfakturována při dokončení akce (asi v 3/03) a bude závislá na výsledku akce (např. celkové investiční náklady atd.). Dle mého názoru musí firma A k 31.12.2002 zaúčtovat 388/648 dohadné položky aktivní. Pokud to tak je, jak určit jejich výši a čím ji dostatečně podložit? Co v případě, že fakturovaná částka v 3/03 za celou akci bude nakonec menší než dohadné položky zaúčtované již k 31.12.2002? Děkuji.
Za pracovní cesty se považují ve smyslu § 24 odst.2 písm.k) zákona také cesty členů statutárních orgánů vykonávané v souvislosti s výkonem této funkce. Obdobně se posuzují i cesty jednatelů jako statutárních orgánů. Považuje se za pracovní cestu i cesta z místa bydliště do místa sídla společnosti v souvislosti s výkonem funkce člena statutárního orgánu?
Dobrý den. Vlastním vinohrad a účtuji v jednoduchém účetnictví. Lze do příjmů zařadit výdaje uskutečněné v předchozím roce (popř. i více letech) před začátkem podnikání? Co se zahrnuje do vstupní hodnoty, popř. zhodnocení pozemků (náklady na rekultivaci, hnojení, pořízení sazenic, oplocení vinohradu atd.)? Děkuji za odpověď.
Chcem si kupit auto kat M1 pocul som ze sa chysta zmena v uznavani odpoctu DPH narad by som sa dostal do situacie ze auto objednam a odpocet my FU neuzna.Dakujem
Dobrý den, prosím o pomoc s následujícím problémem: FO má příjmy z pronájmu nemovitostí (§9) , náklady uplatňuje ve skutečné výši, mimo odpisy budov uplatňuje i odpis os. auta, které slouží k cestám týkajících se pronájmu, náklady na PHM v prokázané výši a náklady na pojistné tohoto auta. V případě, že auto bylo v r. 2002 při havárii totálně zničeno, vstupuje do základu daně pojistné plnění, když se dle §9 majetek nepovažuje za obchodní majetek. Děkuji
Dobry den, rad bych se zeptal ohledne bezneho uctu. Zalozil sem si Zivnostensky list, bylo mi receno, ze bych si mel zalozit bezny ucet u nejake banky. Ale banky maji bezne ucty osobni a firemni, ktere se lisi ani ne tak sluzbami, spis ale vysi poplatku za vedeni uctu a vyssi castkou na zalozeni uctu. Muj dotaz zni, jako podnikatel si musim zalozit "firemni ucet", nebo mi staci "osobni ucet" s nizsimi poplatky a nizsi castkou na zalozeni uctu. Dekuji
Dobrý den.Zajímalo by mě, zda lze uplatňovat snižování základu daně za vyživované dítě do 26i let, soustavně se připravující na budoucí povolání, když studuje formou dálkového studia, ale nepracuje.Ze zákona o vysokých školách má však možnost být registrován na pracovním úřadě, nebyla by registrace na PU v nesouladu se snižováním daň. základu?
Dobry den, jsem OSVC,platce DPH. Chtel bych se zeptat,zda je mozne darovat automobil (nakladni s odpoctem DPH,po celkovem odpisu, cena asi 150 tis.Kc vcetne DPH) soukr.osobe v 1.sk.Kolik bude činit darovaci dan, jak se promitne DPH a zda obdarovany muze automobil ihned prodat? Predem dekuji za odpoved.
Nezisková organizace - používáme soukromá vozidla ke služebním účelům - budeme odvádět silníční daň podle §4, odst. 2 - "poplatníkem daně je rovněž zaměstnavatel, pokud vyplácí cestovní náhrady svému zaměstnanci za použití osobního automobilu". Děkuji za odpověď.
V roce 1990 jsme se sestrou zdědily pozemek, každá z nás ideální polovinu. V roce 1997 došlo k jeho rozparcelování v souladu s územním plánem města. Nově vzniklé parcely jsme opět vlastnily každá z jedné poloviny. Některé z nich jsme prodaly, to, co zbylo jsme si v tomto roce rozdělily prostřednictvím smlouvy o zrušení spluvlastnctví a reálném rozdělení nemovitosti. Z pěti parcel jsem si ponechala jednu, ostatní přešly bezúplatně do vlastnictví sestry. Finanční úřad nám vyměřil daň z převodu nemovitostí. Postupoval správně? Domnívám se totiž, že by měla být spíše vyměřena daň darovací.
Dobry den, prosim vas, mam nasledujici dotaz: V roce 2001 jsem vedl spolupraci s clenem spolecne domacnosti, na zaklade teto spoluprace mu vznikla povinnost v roce 2002 odvadet zalohy na socialku a zdravotku, 1. mohu tyto zalohy za nej platit z meho bankovniho uctu ? 2. Muze v roce 2002 vest spolupraci s jinym clenem spolecne domacnosti ? a ode mne mit placeny zalohy na soc. a zdav. ? 3. Kdyz bude mit v roce 2002 prijmy z vlastni zivnosti, bude si u ni moci odecist vydaje ve skutecne vysi, ikdyz osoba se kterou v roce 2002 spolupraci vede na nej rozdeluje vydaje na zaklade 25 procent z prijmu ? Dekuji
Při prodeji cenných papírů po 6 měsících je zisk osvobozen od daně. To je jasné. Jak je to ale v případě ztráty z prodeje. Aby ztráta byla danově uznatelná, musí být prodej do 6 měsíců nebo kdykoliv? Děkuji
Dobry den, rad bych upresnil svuj dotaz - v mem pripade se jedna o investicni poradenstvi, tedy o poradenstvi ohledne nakupu a prodeji CP. Dekuji za Vasi odpoved. "Dobry den, rad bych se zeptal, jaky zpusobem osetrit poskytovani poradensky sluzeb pres webovou stranku, pokud za tyto sluzby prijimam minimalni poplatky od ruznych lidi navstevujicich web. Jedna se mi o to, zda potrebuji ZL nebo to upravit smlouvou napr. mandatni. Pripadny zisk samozrejme zdanim, jedna se mi pouze o pravni osetreni veci, aby nedoslo k napr. nepovolenemu podnikani. dekuji za odpoved"
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o zodpovězení následujícího dotazu: Jsme příspěvková organizace, zřizovaná městem. V průběhu roku jsme vyřazovali dlouhodobý majetek. Zůstatková cena byla zúčtována: Md 552 Dal 082 Md 916 Dal 901 Je tento postup správný? Děkuji za odpověď. Marie
Dobry den, v lednu 1998 jsem koupil novy byt do osobniho vlastnictvi. Tento byt budu prodavat v lednu 2002. Jsem povinen platit dan z prijmu v pripade prodeje za vyssi cenu, ci v pripade prodeje za nizsi si mohu zapocist ztratu do danoveho zakladu? Jsem povinen platit dan z prevodu nemovitosti, kolik tato dan cini a jak ji mam zaplatit? Predem dekuji za odpoved. R. Sever
Jak se účetně provádí vyřazení vozidla z OM, jak se na něj po vyřazení účtují náklady - pouze na km, ale jakou formou - cesťáky ? Při koupi nového auta do 31.12.2001 mohu uplatnit odpisy ještě za rok 2001 ?
Dobry den, prosim o odpoved.V roce 2000 jsem uzavrela zivotni pojisteni. Bylo to v říjnu. Mělo se platit 600,-- měsíčně až do října r. 2001. Kvůli zjednodušení jsem to zaplatila najednou v říjnu 2000 7.200,--. Mohu si tedy od ledna do října 2000 započítat ty splátky, když se to vlastně vztahuje k roku 2001, ale zaplaceno to bylo v r. 2000? Vedu j.ú. Děkuji mockrát za odpověď.
V roce 1997 jsem koupil starší auto /cca 200tis./. 1.1.2001 jsem vozidlo zařadil do majetku firmy. Koncem letošního roku hodlám auto prodat.Vím, že prodejní cenu musím promítnout do příjmů v r. 2001/resp. poměrnou část, protože auto používám i k soukromým jízdám/.Mohu / opět v poměrné výši/ uplatnit do položky výdajů jednorázově nákupní cenu vozidla ? Vedu jednoduché účetnictví a na vozidlo nebyly uplatňovány odpisy.
Dobrý den, mám na Vás,prosím, 2 bezplatné dotazy: 1,Moje přítelkyně si koupila v roce 1996 byt do osobního vlastnictví,bydlela tam 1a půl roku,potom se přestěhovala ke mně(mám také byt v osobním vlastnictví),kde má už 3 a půl roku trvalý pobyt. Nyní jsme se rozhodli,že bychom její byt prodali.Jakou daň musíme zaplatit? 2,Rodiče mi převedli před měsícem darovací daní rodinný dům(bez břemen).Budu ho chtít časem prodat.Zajímalo by mě,jakou daň bych nyní při prodeji zaplatil?Po jaké době by bylo nejvýhodnější z hlediska daně ho prodat? Předem mnohokrát děkuji za kladnou odpověď.