FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Člověk - fyzická osoba, koupil obchodní podíl společnosti s ručením omezeným. Jak mám zaúčtovat tuto kupi obchodního podílu? děkuji.
Dobrý den, ráda bych požádala o radu v oblasti silniční daně. OSVČ pořídil osobní vůz na své IČO pro podnikání. Tento člověk je také jednatelem, zároveň společníkem v s.r.o. Minulý rok používal svůj osobní automobil (v TP rodné číslo) pro "služební účely" s.r.o. a dostával cestovní náhrady. S.r.o. za jeho automobil tedy platila silniční daň. Je možné, aby nový automobil, který pořídil na IČO, používal i pro s.r.o. a platila by se pouze jedna silniční daň? Jako OSVČ si ale chce odečítat DPH z nákupu automobilu, benzínu, oprav...Bylo by možné, že by silniční daň byla zaplacena pouze OSVČ a s.r.o. by za toto auto silniční daň neplatila? Jak by se vedla kniha jízd? Děkuji.Monika
Dobrý den. Při přechodu z daňové evidence na paušální výdaje se připočítávají k základu daně zásoby dle § 23 odst.8, není specifikováno jaké. Jak je to s vlastními výrobky (jsem zahradník, jedná se tedy o vypěstované rostliny připravené na prodej v dalším roce), budou se také dodaňovat, nebo toto dodanění platí jen pro nakoupené zásoby? Prosím o odpověď a děkuji předem. Ivan
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak to je s výdaji před vznikem s.r.o. Zakladatelská listina byla podepsána 20.1.2012 a do OR byla společnost zapsána 31.1.2012. Do nákladů lze uplatnit pouze doklady s datem v rozmězí 20.1. - 31.1.2012? K registraci k DPH došlo 6.2.2012, takže uplatnění DPH u těchto dokladů nepřichází v úvahu? Zároveň na s.r.o. je od června 2011 přepsán leasing osobního automobilu. Splátky lze daňově uznat až od data vzniku společnosti? Zpětně nic uznat nelze? Stejně tak i DPH až od splátky pozdější 6.2.2012? předem děkuji.
Teta mi chce darovat rodinný domek. Budu platit darovací daň a musím podat přiznání k dani z nemovitosti? Děkuji
Dobrý den, lze se registrovat jako plátce DPH, když nemám IČO (nepodnikám)? Dá se registrace jako plátce DPH po čtvrtletí zrušit? Děkuji za odpověď
Vážený pane doktore, společnost s ruč.omezeným má dva společníky. Rozhodli se, že by jeden měl v roce 2012 od dubna do 31.12.2012 vyplacenu z nerozděleného zisku částku brutto 400 000,- CZK. l) společníci mají uhrazen základní kapitál 2) ztrátu z minulých let společnost nemá žádnou 3) povinný rezervní fond je vytvořen. Mohla bych účtovat následovně? MD 428 400 000,- /DAL 364 závazek vůči spoleníkovi, MD 364 42 500,- /DAL 221,211 měsíčně, MD 364 7.500,- /DAL 342 předpis 15% srázkové daně měsíčně, MD 342 7.500,- /DAL 221 odvod srážk.daně FÚ měsíčně, Rozhodnutí společníků by mělo být asi písemné, podepsáno oběma společníky? Pane doktore, děkuji Vám předem za odpověď, a přeji Vám a celé rodině příjemné prožití svátků velikonočních. S pozdravem Marie Volfová
Dobrý den, po cca třech letech po koupi bytu (včetně podílu na společných částech domu a pozemku) do podílového spoluvlastnictví skončil vztah dvou partnerů (každý vlastní id. 1/2 bytu). Oba bývalí partneři v předmětném bytě bydlí. Bývalí patneři se chtějí mezi sebou ohledně bytu vypořádat dohodou (dohoda o zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví). Vypořádání proběhne dle dohody způsobem, že jeden z býv. partnerů se stane vlastníkem celého bytu a vyplatí toho druhého. Rád bych se tímto dotázal, zda druhý z partnerů (ten co obdrží peněžité plnění z titulu vypořádání) má v daném případě povinnost zaplatit daň z převodu nemovitostí a daň z příjmu fyzických osob? Je zapotřebí (v případě, že je nutné zaplatit daň z převodu nemovitostí) zajistit znalecký posudek na ocenění jeho id. poloviny bytu (včetně podílu na společných částech domu a pozemku) a pak platit daň buďto ze sjednané částky vypořádání nebo z odhadní ceny (z té vyšší sumy)? Děkuji za odpověď.
Odborné učiliště (neplátce DPH) vlastní nebytové prostory (obchod), které dříve využívala v rámci výuky učňů. V současné době tyto nebytové prostory pronajímá dlouhodobě soukromé společnosti, která zde provozuje prodejnu potravin. Vstupuje tato úplata za pronájem do obratu pro DPH odborného učiliště? Jinou činnost, která by podléhala odvodu DPH nemá, (v případě kdy by se stal plátcem DPH) Pronájem je plnění osvobozené od daně bez nároku na odpočet daně, takže by podával nulové DaP k DPH.
Prosím vás,mám odhad nemovitosti pro zpracování daňových odpisů a nejsem si jistá,jestli se odpisy počítají z celkové hodnoty odhadní ceny, tzn. včetně pozemku. Nebo pozemek od celkové ceny musím odečíst? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o odpověď na můj dotaz a předem děkuji. Moje 18-letá dcera studuje jazykové gymnázium 3. ročník. Chtěla by nabídnout doučování ang. jazyka a vyučování ŠJ. Nabídku chce vyvěsit na veřejných vývěstkách. Musí mít živnostenský list? Bude jí živnostenský list vystaven na tuto činnost, když nemá dokončené vzdělání s maturitou. Nebo jakým způsobem je toto možné realizovat? Děkuji.
Dobrý den, měl bych dotaz zda mám nárok na slevu studenta, když jsem studoval na vysoké škole od 23.8.2011 a z důvodu časové náročnosti jsem studium zrušil 6.2.2012. Jednalo se o studium kombinované u hlavního pracovního poměru. Podle informací co jsem našel bych měl mít slevu 4020kč ale nejsem si vůbec jistý. Děkuji za radu
Dobrý den, pokud mám příjmy z vedlejší činnosti (soukromé doučování) jako student (nejsem OSVČ) do 15000Kč ročně, vzniká pro mě povinnost registrovat se jako plátce DPH, přijmu-li službu od zahraniční osoby? (Jedná se o inzerci na Facebooku, který más sídlo v rámci EU). Děkuji za odpověď.
Obchodní společnost nakupuje u čerpací stanice peněžní poukázky v hodnotě 500,- Kč na nákup PH.Neposkytuje je však zaměstnancům, ale používá je jako bonus pro dealery(OSVČ), kteří je dávají jako bonus odběratelům obchodní společnosti.Účtují 213/321 a 548/213, daňový náklad. otázka zní:1.Je vůbec možné tyto poukázky používat pro obchodní účely a ne pro zaměstnance? 2.Je spotřeba těchto poukázek daňovým nákladem?
Manželka Bětka má v pronájmu prostory na provoz studia - kadeřnice, nehtařky, kosmetičky, cvičení. Všechny pracovnice jsou OSVČ, v prostorách jsou jako podnájemnice. Podnájemné platí Bětce. Bětka z toho platí nájem majiteli a režii, včetně údržby prostor. Bětka je teď na mateřské. Podala daň.přiznání - rozdíl příjmy minus výdaje = 35000.-Kč. Pobírala mateřskou dovolenou. Její čistý příjem (příjmy minus výdaje) nepřesáhl 68.000.- Kč. Můžu já jako manžel uplatnit ve svém přiznání slevu na manželku ve výši 24.840.- Kč? Moc děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně účtování pohledávek za zaměstnanci. Nastala situace kdy náš zaměstnanec vykonal práci u jednoho z našich zákazníků. Po vystavení faktury pro zákazníka nám obratem zaslal zákazník fakturu za škodu způsobenou našim zaměstnancem při výkonu práce (poškození věci). Faktury se po dohodě ze zákazníkem započetli takže nám zákazník zaslal zbytek faktury po odečtení škody. Vzniklá škoda se dala k úhradě zaměstnanci. Problém mám v zaúčtování došlé faktury od zákazníka, kde je vyčíslená škoda. Jaká účetní souvztažnost se použije? Na jaké účty ji zapsat? Děkuji
Dobrý den, prosím Vás o odpověď. V roce 1993 jsem postavil u rodinného domu oddělenou stavbu. Zkolaudováno bylo na provozovnu ale stavbu do dnešního dne využívám, jako garáž pro soukromá vozidla. (záměr podnikat nevyšel) Bohužel jsem za tuto stavbu opoměl platit daň z nemovitostí. Bohužel tento stav jsem objevil v letoším roce. Rád bych tento stav napravil. Je prosím nějaká promlčecí doba, po kterou nedostanu penále? Za jakou dobu mám podat dodatečné dańové přiznání k dani z nemovitostí?
Dobrý den, prosím Vás o radu jak postupovat při podpisu prohlášení poplatníka DPZČ..., který má zároveň příjmy ze SRN. Může tento zaměstnanec uplatňovat slevu na dani? Jaké povinnosti k Fú tento člověk má. děkuji za odpověď.
Dobrý den, podnikám v autodopravě jako OSVČ a koupila jsem návěs, který mám v obchodním majetku, před registrací k DPH. Je špatně, když jsem si do nákladů dala celé DPH (které dám do příjmů až mi ho vrátí) a odpis z pořizovací ceny bez DPH? Nebo měla být v nákladech celá částka návěsu? Jak bych to měla uplatnit v dalším roce, odpis nebo to neřešit? Děkuji za odpověď Eva
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak mám nyní postupovat, když jsem po zakoupení nemovitosti (RD) koncem roku 2010, opomněl podat přiznání k dani z nemovitosti do 31.1. na rok 2011, stejně jako i za rok 2012 a letos koncem března jsem to zjistil a rád bych tyto daně zaplatil. Jaká asi bude pokuta, když daň je spočítaná na 906 Kč.? Děkuji za odpověď. Rosťa Mazurek