FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Lze dát do nákladů jako propagační předmět víno …

Lze dát do nákladů jako propagační předmět víno (cena do 200 Kč bez DPH), pokud je opatřen logem dárce? Kde je toto uvedeno v zákoně (paragraf a číslo zákona)? Děkuji za pomoc.

Dobrý den, naše nemocnice je státní příspěvkovou…

Dobrý den, naše nemocnice je státní příspěvkovou organizací. Pracovníkům v tzv. horkých provozech (kotelna) poskytujeme v souladu s daňovým zákonem ochranné nápoje. Poskytujeme je však i na některých pracovištích, která horkými provozy (s velkou ztrátou tekutin) nejsou, avšak pracovník je nemůže z provozních důvodů po delší dobu opustit (operační sály). Jedná se o daňově uznatelný náklad? Lze tyto tekutiny případně financovat z prostředků FKSP? J.Ropek Fakultní nemocnice Hradec Králové

Fo,JÚ, neplátce DPH,zabývám se prodejem krmiva…

Fo,JÚ, neplátce DPH,zabývám se prodejem krmiva pro psy, jak postupovat pokud část nakoupených zásob spotřebovali moji psi /nejsou v obch. majetku/ Děkuji za odpověď

Obracím se na vás s dotazem, zda příspěvek…

Obracím se na vás s dotazem, zda příspěvek zaměstnavatele na životní pojištění zaměstnanců, zaplacené v roce 2001 jako předplatné pro rok 2002, bude daňovým nákladem roku 2001. Předem děkuji za odpověď. Alena Svobodová personalista

Jsme banka, která nemá licenci k poskytování…

Jsme banka, která nemá licenci k poskytování hypotečních úvěrů. Našim zaměstnancům bychom chtěli poskytnout úvěr, stejně jako hypoteční úvěr zajištěný nemovistostí, na koupi bytu, nebo na koupi nemovitosti. Üvěr by byl úročen úrokem obvyklým, takže by nebylo třeba dodaňovat rozdíl mezi úrokem obvyklým a úrokem sníženým. Otázka zní,zda zaměstnanec může uplatnit měsíční odpočet úroku podle § 15 zákona o dani z příjmu i přes to, že naše banka nemá licenci k poskytování hypotečních úvěrů.Zaměstnanec by samozřejmě měl povinnost podat daňové přiznání na finančním úřadu. Děkuji Vám předem za Vaši odpověď. S pozdravem Tůmová

Dobrý den. Mám dva dotazy. 1. Jsem na mateřské…

Dobrý den. Mám dva dotazy. 1. Jsem na mateřské dovolené a začala jsem podnikat na živnostenský list. Můžu si uplatnit v daňovém přiznání za r.2001 odčitatelnou položku 38.040,- Kč?Platí pro mě. co se týče soc.poj. všechna pravidla jako pro podnikatel? 2.Firma účtující v soustavě podvojného účetnictví přispívá svému zaměstnanci na soukromé životní pojištění.Na jaké čísla účtů to mám zaúčtovat? Děkuji za odpovědi!

prosim o sdeleni: FU nam namita nakladovou…

prosim o sdeleni: FU nam namita nakladovou polozku v roce 1998 a to urok z vkladu zamenstnance, ktery jsme stanovily ve smlouve ve vysi 1,4 diskonrni sazby CNB, na konci roku urok zauctovali, zavazek vyplatily zamestnanci o jako zamestnavatel odvedli 20procent srazkovou dan FU. Ma tento postup FU oporu v zakonu platnem v roce 1998 Dekujeme za Vase stanovisko

Mohu zařadit do majetku v roce 2001 investiční…

Mohu zařadit do majetku v roce 2001 investiční akci "Stavební úpravy centrálního zásobování teplem"? Nebudu mít však v letošním roce kolaudační rozhodnutí. Budu mít pouze povolení prozatímního užívání stavby ke zkušebnímu provozu. Teplo z rekonstruovaného CZT dodáváme jednotlivým odběratelům bez přerušení. Děkuji Vám za odpověď.

Když zaměstnanec dne 31.8. doručil osobně…

Když zaměstnanec dne 31.8. doručil osobně zaměstnavateli Žádost o rozvázání prac. poměru k 30.9. dohodou a zaměstnavatel mu to tentýž den odsouhlasil (napsal mu na ten dopis, že "Žádosti se vyhovuje") a zaměstnanec dne 3.9. onemocněl (až do 9.11., schopen od 10.11.), kdy vlastně došlo, pokud vůbec, k ukončení pracovního poměru dohodou a k jakému datu má (měl) zaměstnavatel zaměstnance odhlásit? Když je zaměstnanec nemodcen, vytváří se mu tím nárok na dovolenou? Děkuji.

Vedle závislé činnosti podnikám také na…

Vedle závislé činnosti podnikám také na živnostenský list. Rád bych se zeptal, jakým způsobem mám spočítat sociální a zdravotní pojištění, které budu platit v souvislosti s živností. Myslím si, že jako vyměřovací základ vezmu 35% z rozdílu mezi příjmy a výdaji a příslušnou sazbou spočtu výši pojistného. Pojistné následně uplatním jako dańový výdaj v rámci výpočtu daně z příjmů. Je moje úvahá správná.Za Vaši odpověď děkuji

Přeji hezký den. Se zaměstnancem jsem uzavřel…

Přeji hezký den. Se zaměstnancem jsem uzavřel dohodu o provedení práce od 1.7.2001 do 30.9.2001 (tj. na 3 měsíce) v celkovém rozsahu 60 hod. á 150 Kč, tj. 9000 Kč hrubého. V dohodě je uvedeno, že odměna je splatná po odevzdání práce. Po odevzdání práce jsem 10.10.2001 proplatil čistou odměnu 7650 Kč a finančnímu úřadu odvedl srážkovou daň (15%) ve výši 1350 Kč. Postupoval jsem správně? Děkuji za odpověď.

V únoru 2000 jsem koupil podílové listy, které…

V únoru 2000 jsem koupil podílové listy, které jsem prodal v říjnu 2001 se ztrátou 40 000 Kč. V listopadu 2001 jsem koupil jiné podílové listy které jsem po týdnu držení prodal se ziskem 20 000 Kč. Jsem povinen zaplatit daň z 20 tis.Kč zisku ?

Zdanění příjmů z kapitálového majetku - nákup a…

Zdanění příjmů z kapitálového majetku - nákup a následný prodej akcií: 1. Co je dílčím základem daně,pokud držím akcie méně než 6 měsíců (prostý rozdíl nákupního kurzu*množství a prodejního kurzu*množství?, zohledňují se nějakým způsobem polplatky trhu a obchodníka) 2. Na nákup využívám úveru, lze úroky z čerpání uznat jako náklad. 3. Potřebuji na svůj účet v SCP převést akcie. Je z daňového hlediska nějaký rozdíl, zda to udělám bezúplatným převodem, přímým obchodem s finančním vypořádáním nebo přímým obchodem bez finančního vypořádání. Za odpověď předem děkuji

Prosím o radu ke smlouvě o zamezení dvojího…

Prosím o radu ke smlouvě o zamezení dvojího zdanění. V r. 2000 nám prováděla firma ze Slovenska /FO/ stavební práce. Jednalo se tři smlouvy o dílo. První smlouva se uzavírala dne 01.02.2000 a ukončena byla 30.9.2000. Jednalo se o opravu nádvoří ve firmě. Druhá se uzavírala na období 11/00 do 31.12.00 a byla na opravu podlah v provozovně. Třetí smlouva se uzavírala též v 11. měsíci a ukončena byla ve 12.měsíci r. 2000 a byla na provedení opravy hydroizolace zdiva na provozovně. Bylo naší povinností srazit a odvést daň? Pokud ano, tak kolik procent? Daň jsme nesrazili a neodvedli. Děkuji.

Se zaměstnancem (obchodní zástupce) bylo…

Se zaměstnancem (obchodní zástupce) bylo dohodnuto jako místo výkonu práce místo trvalého pobytu. Občas do naší firmy dojíždí a má zde možnost využít závodní stravování v ceně 13Kč za oběd. Může mu být jako náhrada za stravné proplaceno 13Kč, čímž je mu vlastně zajištěno bezplatné stravování na služební cestě, nebo je nutno nárok stanovit jinak, či vůbec nevzniká ?

Prosim vas, sportovni klub neslysici SKIVELO…

Prosim vas, sportovni klub neslysici SKIVELO pozadaji od nejake firmy sponzora ci darce, ale zda se mi, že firmy maji odpocet dane kdyz poskytl finanční či humanitarni podpora pro zdravotně postizenym, pokud vyznate nejake panagrafy ktery by ulehcil firmy pri sponzoru humanitarnim podporu a zda opravdu existuje. Dekují předseda

Založil jsem s.r.o., ale zatím v této společnosti…

Založil jsem s.r.o., ale zatím v této společnosti nepodnikám. Musím se přihlásit na FÚ, SSZ a ZP?

Dobrý den, jak u sro zaúčtovat dražší majetek …

Dobrý den, jak u sro zaúčtovat dražší majetek (např. televizor), pokud byl dodán/darován (uveden na faktuře s poř. cenou 0 Kč) s větší dodávkou nakoupeného dl. maj., aby vše bylo v souladu s předpisy? Děkuji. J.

Účtuji v soustavě PÚ. ÚJ rozhodla,že bude účtovat…

Účtuji v soustavě PÚ. ÚJ rozhodla,že bude účtovat o DHIM (cena do 40000,--a doba použ. delší než 1 rok)jako o zásobách.Koupí-li ÚJ např. vrtačku za 6 000 Kč v polovině roku může uplatnit celou částku do nákladů téhož roku nebo musí tuto částku časově rozlišit? Co je to nevýznámná částka z hlediska účetnictví?

Pojistná událost 180 tis. Kč, plnění pojišťovny…

Pojistná událost 180 tis. Kč, plnění pojišťovny poškozenému 150 tis., úhrada pojištěného 30 tis. poškozenému = daňový výdaj pro daň z příjmů ? jedná se o škodu z pojištění nákladu přepravce (pojištěného)