FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, v tomto měsíci jsem odevzdala se…

Dobrý den, v tomto měsíci jsem odevzdala se zpožděním přiznání k dani/jsem zaměstanec/ a bylo mi tím stržena větší záloha na DZP.Domnívám se, že nastala nesrovnalost týkající se nezdanitelného minima, ale můžete mi to ,prosím, upřesnit-děkuji za odpověď.Především by mě zajímalo, zda musím počkat na roční zúčtování daně, nebo zda mi tato chybějící částka netto mzdy může být vyplacena dříve.

Do kdy mám zaplatit daň z nemovitosti (byt v…

Do kdy mám zaplatit daň z nemovitosti (byt v osobním vlastnictví)? Kde zjistím výši daně? Byt jsem koupil v červnu 2002. Jsem zaměstnancem v podniku, kde také podávám každoročně příznání k dani z příjmů.

DPH na počítačový software se má zvýšit z pěti na…

DPH na počítačový software se má zvýšit z pěti na 22 procent. Kdy k této změně dojde ? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz ohledně " časového testu" na…

Dobrý den, mám dotaz ohledně " časového testu" na prodej osobního auta u OSVČ např. právnické osobě( s.r.o. ) po roce od nabytí. Auto bylo zařazeno do majetku a odepisuje se. Je tam osvobození od daně za podmínek trvání doby mezi nabytím a prodejem 1 rok či 5 let? Děkuji

Vážení přátelé, marně sháním odpověď na otázku…

Vážení přátelé, marně sháním odpověď na otázku jak dlouhá doba musí uplynout mezi nákupem a prodejem akcií, aniž by prodej musel být zdaněn. Případně jak se tato daň při vypočítává. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem

konstantní symbol - jak zjistím správné číslo pro…

konstantní symbol - jak zjistím správné číslo pro telebamking

Prosím Vás o radu. V minulém roce jsem koupila…

Prosím Vás o radu. V minulém roce jsem koupila byt od družstva do osobního bezpodílového vlastnictví. Daňové přiznání jsem podala, ale od daňe jsem byla osvobozena. Toto osvobození již pro rok 2003 nebude platit. Jsem povinna vyplnit nové daňové přiznání - dílčí -, když k žádné jiné majetkové změně nedošlo? Děkuji.

Dobrý den, podnikatel FO nastupuje civilní službu…

Dobrý den, podnikatel FO nastupuje civilní službu, jeho činnost bude provozovat s.r.o., kde je společníkem, může tomuto s.r.o. půjčit bezplatně majetek (výpočetní techniku), který mu sloužil k podnikání, a to smlouvou o výpůjčce podle § 659 a násl. občanského zákoníku, nebo vztah musí být řešen úplatnou nájemní smlouvou podle § 663 a násl. občanského zákoníku? Děkuji.

Fyzicka osoba, nevedu JU ani PU, dan platim…

Fyzicka osoba, nevedu JU ani PU, dan platim procentem z prijmu. MUSIM mit podnikatelsky ucet nebo nemusim, kdyz jej vubec k nicemu nepotrebuji ? Prijimam platby JEN hotove. Diky,

Jsou neziskové organizace poviny platit silniční…

Jsou neziskové organizace poviny platit silniční daň při použití soukromých vozidel? Děkuji.

Dobrý den, v listopadu 2001 jsem podepsala…

Dobrý den, v listopadu 2001 jsem podepsala kupní smlouvu na byt v nově postavené zkoulaudované stavbě. Vzhledem k tomu, že smlouva mi v ruce nezůstala, ale ihned po podpisu se přímo od notáře posílala na katastrální úřad, neměla jsem na základě čeho vyplnit daňové přiznání k dani z nemovitostí za rok 2001. Smlouvu jsem zpět z katastru obdržela v květnu 2002. Nyní chci vyplnit daňové přiznání za rok 2002 (k 31.1.2003). Je postup správný? Finanční úřad mi tvrdí, že jsem jej měla podat již k 31.1.2002, ale to jsem v ruce neměla žádný podklad? Má právo mě za to penalizovat? A dále bych se chtěla zeptat, zda 15 leté osvobození nového bytu od této daně je skutečně podmíněno trvalým bydlištěm v občanském průkazu? V novém bytě bydlím v podstatě nepřetržitě od nastěhování, v daném městě pracuji, ale trvalý pobyt dle občanského průkazu mám stále v domě u rodičů v jiném městě? Mám za těchto okolností právo na osvobození od daně z nemovitostí? Děkuji za odpověď,

Dobrý den, od 1.1.03 mají v oblasti jednoduchého…

Dobrý den, od 1.1.03 mají v oblasti jednoduchého účetnictví platit nějaké větší změny. O co se jedná, která z nich podstatně ovlivní pro OSVČ vedení JÚ? Je nějaký odkaz na vyhlášku (zákon)? Děkuji.

Dotaz: Nase firma chce zaplatit zaměstnanci…

Dotaz: Nase firma chce zaplatit zaměstnanci několikaměsíční studium na jazykové skole v zahraničí, bude se tato částka zahrnovat do základu daně ze závislé činnosti zaměstnance jestliže 1/ zaplatíme částku rovnou cestovníkanceláři 2/ proplatíme tuto částku zaměstnanci, protoze si pobyt jiz zaplatil sám ? Ve své práci tento zaměstnanec cizí jazyk pouzívá, je tato skola pro firmu daňovým nákladem?

V nasi restauraci chceme usporadat vedomostni…

V nasi restauraci chceme usporadat vedomostni soutez o financni a vecne ceny pro hosty. Prosim podle jakeho zakona se mame ridit, nejedna se o tombolu ani o spotrebitelskou soutez nebudou se prodavat losy ani neni soutez podminena konzumaci v restauraci. Prosim o danove zhodnoceni z hlediska poradatele i vyherce a zda jsou ceny omezeny nejakou maximalni castkou. Prosim o odpoved, chceme soutez organizovat jeste v tomto roce.

odecet dane pri studiu pri zamestnani

odecet dane pri studiu pri zamestnani

Prosím o vysvitlení pojmu "úhrn rozvahy" a "…

Prosím o vysvitlení pojmu "úhrn rozvahy" a " obrat".Dekuji

Do ktereho roku zauctovat v JU prijatou platbu za…

Do ktereho roku zauctovat v JU prijatou platbu za fakturu vystavenou v roce 2002 se splatnosti 31.12.2002, pokud penize prijdou na ucet az v roce 2003?

Dobrý den,já i syn jsme OSVČ. Každý podnikáme…

Dobrý den,já i syn jsme OSVČ. Každý podnikáme samostatně, ikdyž jako místo podnikání máme společné bydliště. V bytě také žije moje manželka, která je v důchodu. Můžeme si já i syn některé výdaje na provoz bytu (elektrika, plyn, telefon, voda,teplo, odpady,platba do fondu oprav atd...)odečítat v nějakém poměru částečně z daní. Které a v jkém poměru. Děkuji a zdravím.

Dobry den, chtel bych se zeptat na moznost…

Dobry den, chtel bych se zeptat na moznost zarezeni automobilu do obchodniho majetku (mam ZL, jsem radne zamestnan a zivnost mam jako vedlejsi prijem), kdyz nemuzu prokazat jeho nabyti (ustni kupni smlouva). Neexistuje moznost toto auto ocenit a tuto jeho cenu teda zaradit do majetku? dekuji za odpoved, s pozdravem

Dobrý den, mám dotaz k % výši ze základu daně,…

Dobrý den, mám dotaz k % výši ze základu daně, které je možno odečíst při poskytnutí daru ( §15 odst 8 ). Zvýšení u PO z 2% na 5% a nyní pro rok 2002 a 2003 až na 10% platí jen pro dary na odstranění následků povodní nebo pro všechny? Děkuji a přeji hezký den