FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Rada bych vedela, jestli v roce 2002 můze…

Rada bych vedela, jestli v roce 2002 můze fotograf-novinar /nema zivnost.list/ uctovat v jednoduchem úcetnictvi, nebo je povinen vest podvojne ucetnictvi. Dekuji.

Dobrý den, zakoupil jsem před pěti lety akcie a…

Dobrý den, zakoupil jsem před pěti lety akcie a v dalších letech dokupoval. Akcie jsem kupoval v cenovém rozpětí 14 až 155 Kč. Akciová společnost šla do likvidace a vyplatila likvidační zůstatek 1 Kč na akcii. Musím předložit daňové přiznání?

Dobry den, jsem zivnostnik, doposud neplatce DPH.…

Dobry den, jsem zivnostnik, doposud neplatce DPH. Od 20.12.2002 budu platce DPH. Chtel bych se zeptat, zda muzu vystavit 19.12.2002 fakturu za odvedenou praci v mesici prosinec jeste jako neplatce, tedy bez dane DPH a nebo zda se platcovsti DPH vztahuje na cely mesic. dekuji za odpoved

Jako pracovník společnosti, která je 100%…

Jako pracovník společnosti, která je 100% dceřinnou společností zahraniční firmy jsem uzavřel úvěrovou smlouvu o financování mého rodinného domu. Částka byla převedena z účtu, který má tato zahraniční společnost otevřen u české banky. Jedná se o klasickou hytotéku s nerovnoměrným splácením - 11 splátek + 12. vyšší. Mohu uplatnit u FÚ nárok na odpočet z daní?

Dobrý den, dnes jsem zde vložil dotaz. Dosud …

Dobrý den, dnes jsem zde vložil dotaz. Dosud jste nepotvrdili jeho doručení. Zjistil jsem, že jsem měl plnou složku. Nyní mě již pošta funguje. Pokud jste již mě poslali dopis, prosím o opětovné zaslání. Děkuji.

Vážení, využívám občas při služebních cestách…

Vážení, využívám občas při služebních cestách vlastní vozidlo (LADA 2105). To má jako pohonnou hmotu uvedenu v technickém průkazu BA 96. Je nějaká možnost jak při vyúčtování pracovní cesty využít paušální ceny stanovené vyhláškou MPSV ČR, když tato vyhláška obsahuje pouze benzin o oktanovém čísle 95, tj BA 95, a potom až BA 98? S pozdravem

Nasim odberatelum jsme dali jako reklamni dar…

Nasim odberatelum jsme dali jako reklamni dar lahev vina (do 200 Kc za ks + nase logo). Lze uplatnit odpocet DPH na vstupu? Lze uplatnit jako naklad z hlediska dane z prijmu? Dekuji.

Dobrý den. Společně s manželkou jsme se v…

Dobrý den. Společně s manželkou jsme se v loňském roce stali členy nově založeného bytového družstva a "vlastníme" v něm garsonku, původně byla obecní, my jsme byli nájemci. V příštím roce bychom garsonku rádi prodali a výtěžek + hypotéku použili na koupi domku nebo většího bytu. Jaké budou daňové dopady na nás, když hodnota členského podílu je cca 160 000, zaplaceno je cca 30%, a prodáme jej za cca 900000? Manželka je na mateřské dovolené, pobírá rodičovský příspěvek 2500, můj plat je vyšší, do 50000. Kdo by měl příjem přiznat a zdanit a o co všechno (o jakou částku) vlastně přijdeme? Máme i jinou možnost jiného řešení financování nákupu? Zřejmě se jedná o dotaz do více rubrik, ale uplatňuji jej v této první. Děkuji, SH

Dobrý den, prosím o radu. Používám cizí soukromé…

Dobrý den, prosím o radu. Používám cizí soukromé vozidlo k podnikatelským a někdy i soukromým účelům. Zaplatil jsem silniční daň. Jaké náklady mohu uplatnit a jak je to s účtenkami za benzin - musim je nejak skladovat?

Dobrý den, jakým způsobem se odepisují PHM u…

Dobrý den, jakým způsobem se odepisují PHM u motorové pily.

Přeji pěkný den. Prosím o odpověď na následující:…

Přeji pěkný den. Prosím o odpověď na následující: mám JÚ - koupila jsem si ojetý vůz ze zahranicí (celní hodnota 44.000,-Kč), po dovozu jsem musela auto nechat opravit - doklady celkem za 21.000,-Kč. Pak šlo teprve na technickou prohlídku. Budu do účetnictví dávat cenu pořizovací + navýšení o opravy (65.000Kč)nebo jen celní hodnotu vozu. Dekuji.

Dobrý den. Mám JÚ, koupila jsem si ojetý vůz pro…

Dobrý den. Mám JÚ, koupila jsem si ojetý vůz pro podnikání, ale v technickém průkazu mám jako majitel vozu napsanou adresu trvalého bydliště a RČ. Musím tam mít IČO a adresu podnikání? děkuji.

Jsem bývalý voják z povolání, kterž byl po…

Jsem bývalý voják z povolání, kterž byl po dasažení 55 let propuštěn ze služebního poměru vojáka z povolání. Do dosažení věku 57 let jsem pobíral výsluhový příspěvek podle § 33c odst.1 zák. č.76/1959 Sb. Na základě § 142 odst.1,§ 134 odst.1 zák. č.221/1999 Sb. jsem byl nucen dále pobírat starobní důchod. Protože jsem i dále pracoval, v souladu se Zákonem č.129/2002 Sb., kterým se mění zákon 221/1999 Sb. o vojácích z povolání, ve znění zákona č.155/2000 Sb. jsem požádal o obnovení výplaty výsluhového příspěvku podle § 1 a 2. od 22.10.2000. Dotaz: Jak postupovat aby mě Finanční úřad přepočítal moje daňové přiznání za období roku 2001, kdy jsem byl již starobní důchodce a nebyla mi již odečtena ze základu daně příslušná odčitatelná položka. Samozřejmě s tím i vrátil odpovídající částku. Je to vůbec možné?

Dobry den! Je mozne, aby FO platce DPH pouzivala…

Dobry den! Je mozne, aby FO platce DPH pouzivala pro ucely podnikani osobni bezny ucet, pokud nebude do danove uznatelnych nakladu zahrnovat poplatky za vedeni uctu vcetne poplatku za polozky? Na tomto uctu budou probihat pouze platby za prijate a vydane faktury. Prvotni danove doklady jsou tedy tyto faktury a ne vypis z uctu. Mnohokrat dekuji za odpoved.

Dobry den, podnikam na ŽL a výdaje z příjmu…

Dobry den, podnikam na ŽL a výdaje z příjmu odečítám procenty. V daňovém přiznání si tedy mohu navíc odečíst i platby sociálního a zdravotního pojištění. Mohu tyto platby také zahrnout do výdajů v Přehledu pro výpočet sociálního a zdravotního pojištění? Děkuji

Živnostník-FO osoba podniká ve své provozovně,…

Živnostník-FO osoba podniká ve své provozovně, kde má též sídlo firmy. Je na závadu to, že někteří dodavatelé uvádějí na faktury adresu jeho trvalého bydliště a to prý z důvodu, že toto trv. bydliště má uvedeno v ŽL? Děkuji.

Do kdy musí být veřejnou obchodní společností…

Do kdy musí být veřejnou obchodní společností zaplaceny zálohy na sociální a zdravotní pojištění společníků, aby ho (do skutečné výše zjištěné v přehledu) bylo možno uznat za položky snižující základ daně z příjmu fyzických osob za rok 2002 placenou společníky?

CHtel bych vedet,jaky je minimalni cisty mesicni…

CHtel bych vedet,jaky je minimalni cisty mesicni vydelek u zamestnance.Predem dekuji.

Dobrý den, před 4 měsíci jsem nastoupila do…

Dobrý den, před 4 měsíci jsem nastoupila do nového zaměstnání. Před týdnem mi byl předložen formulář o prohlášení k dani, který jsem nestihla odevzdat do výplatního termínu. Takto mi bylo odůvodněno to, že jsem měla k výplatě tento měsíc cca o 1000Kč méně. Děkuji předem za odpověď,

Dobry den,manzel a manzelka jsou spolupr.osoby,on…

Dobry den,manzel a manzelka jsou spolupr.osoby,on ma ZL, ona je jako spolupr.osoba. Manzelka vlastni os.auto(nezarazene v obch.majetku) a pouziva ho pro firemni ucely a uplatnuje si nahrady 3,40+prumerne ceny PHM. Toto se uctuje jako danove uznatelny vydaj u manzela? Podleha tento prijem pro manzelku dani z prijmu?(pri najeti 2000km mesicne je to cca 11000).Dekuji.