FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den! Jsme maloobchodním prodejcem hraček…

Dobrý den! Jsme maloobchodním prodejcem hraček.Jsme většinou zásobováni prostřednictvím obchodních zástupců, nicméně občas potřebujeme na vlastní náklady zajistit odvoz zboží z velkoobchodu anebo naopak dopravit vrácené zboží a reklamace. Uvažujeme o zakoupení automobilu. Jako nejoptimálnější se nám jeví zakoupení automobilu typu Combi, který bude ovšem klasifikován dle TP jako "montážní vozidlo".Můžeme si uplatnit v našem případě odpočet DPH (jako např. u typů Pick-Up). Za zodpovězení dotazu předem děkuji a jsem s pozdravem

Mám následující dotaz ohledně stanovení sazby DPH…

Mám následující dotaz ohledně stanovení sazby DPH: Je správně stanovená sazba DPH ? Výroba dřevěných sněžných zábran-sazba 5% DPH ? Odvoz suti traktorem - sazba 5% DPH? Úklid stromu z koryta potoka - 5% DPH ? Děkuji.

Dobrý den.Společnost s.r.o. má zaměstnance na…

Dobrý den.Společnost s.r.o. má zaměstnance na vedlejší pracovní poměr,kteří mají současně hlavní pracovní poměr. Kdo pprovádí roční zúčtování daně? Děkuji

ZÁKON Č.575/2002 Sb.: Účetní jednotky účtující…

ZÁKON Č.575/2002 Sb.: Účetní jednotky účtující podle opatření Ministerstva financí č.j. 281/89 759/2001, kterým se stanoví účtová osnova a postupy účtování pro podnikatele, mohou v účetním období započatém v období od 1. ledna 2002 do 31. prosince 2002 postupovat při účtování kursových rozdílů k okamžiku uskutečnění účetního případu a ke konci rozvahového dne nebo k jinému okamžiku, k němuž se sestavuje účetní závěrka, u pohledávek, závazků, jakož i dlužných cenných papírů se splatností delší než 12 měsíců držených do splatnosti, podle opatření Ministerstva financí č.j. V/20 100/1992, kterým se stanoví účtová osnova a postupy pro podnikatele, jak vyplývá ze změn a doplnění účinných ke dni 31. prosince 2001; v tomto případě je účetní jednotka povinna postupovat shodně u veškerých pohledávek, závazků a dlužných cenných papírů se splatností delší než 12 měsíců držených do splatnosti. DOTAZ: týká se splatnost nad 12 měsíců pohledávek, závazků a cenných papírů, nebo POUZE cenných papírů? Je tedy možno použít novelu zákona pro dlouhodobé nebo i krátkodobé pohledávky a závazky? Děkuji za odpověď.

Chtěla bych se zeptat, jestli se do počtu…

Chtěla bych se zeptat, jestli se do počtu odpracovaných let kvůli zařazení do platových tříd započítává i mateřská dovolená.Předem dekuji za odpověď.

Dobrý den, rád bych v nejližší době převedl podíl…

Dobrý den, rád bych v nejližší době převedl podíl v družstvu na jinou osobu ("prodal družstevní byt"). Zjímalo by mě, jak je to s daněním z toho plynoucího příjmu. Někde je uvedeno, že příjem je od daně osvobozen po 2 letech bydlení v něm (jako u bytů v OV), někde až po 5 letech. Zajímalo by mě tedy, jak to je. Děkuji.

Dobrý den. Prosím je už známá inflace za rok…

Dobrý den. Prosím je už známá inflace za rok 2002? Už byla stanovena průměrná cena PH pro podnikatele?

Dobrý večer.Naše firma PO plátce DPH bude…

Dobrý večer.Naše firma PO plátce DPH bude provozovat CONCIRGE v hotelovém zařízení(jedná se o nákup-prodej vstupenek,brožur o Praze,turist.map...,zprostředkování služebtlumočníků,průvodců...).ŽL máme na zprostředkování služeb v oblasti kultury.Nevím jaká bude sazba DPH na výstupu (vstupenky i ost.služby budou samozřejmě prodávány s marží)Zprostředkování služeb v oblasti kultury jsem nenašla v zákone o DPH ve vyjímkách.A jak bude vypadat faktura na výstupu v případě nákupu služby od neplátce.Děkuji mnohokrát

3 roky som platil leasing na auto ako fyzicka…

3 roky som platil leasing na auto ako fyzicka osoba (nie som podnikatel) a pouzival som ho. Po skonceni leasingu som ho predal. Musim tento zisk zdanit? Dakujem.

Prosím o vysvětlení pojmu "odložená daň", kdy a…

Prosím o vysvětlení pojmu "odložená daň", kdy a jak se používá a vypočítává. Děkuji.

Dobrý den, rád bych se zeptal, kolik procent činí…

Dobrý den, rád bych se zeptal, kolik procent činí dan z příjmu, jetliže prodám motorové vozidlo dříve než 1 rok od jeho nabytí. Jde o starší vrak automobilu v hodnotě do 10 tisíc. děkuji s pozdravem

Jsem podnikatel-fyzická osoba, vedu jednouché…

Jsem podnikatel-fyzická osoba, vedu jednouché účetnictví, jsem plátce DPH. Předmět podnikání je ?Provádění staveb??. Realizuji souběžně několik zakázek (tj. staveb), vedu průkazné dokladované účetnictví, každá tato zakázka má samostatně dokladově doloženy veškeré související výdaje i příjmy. Se svojí manželkou vlastním v SJM rodinný dům. Mohu jeho rekonstrukci realizovat jako běžnou zakázku v rámci své podnikatelské činnosti? Mám na mysli daňově uznatelné náklady (výdaje) na materiál a služby, odpočet DPH na vstupu (v sazbě 22 i 5 %) a proti tomu příjmy z této ?privátní? zakázky (řádně vyfakturováno včetně DPH v 5% sazbě podle předpisu, celkově základ ve výši dané průkazně evidovanými náklady). Děkuji předem za Vaši odpověď.

Dobrý den.Mohli byste mi ,prosím poradit,jak…

Dobrý den.Mohli byste mi ,prosím poradit,jak ukončit platnost živnostenského listu?Děkuji

Platí se daň při prodeji družstevního bytu??…

Platí se daň při prodeji družstevního bytu?? Záleží nějak na době , po kterou jsem byl družstevníkem??

Podnikám od roku 1996. Vedu JÚ, dosud jsem byla…

Podnikám od roku 1996. Vedu JÚ, dosud jsem byla většinou ve ztrátě. Za loňský rok dosáhnu cca 20 tis. Kč zisku. Jakým způsobem je třeba konkretizovat daňovou ztrátu z minulých let, kterou v daňovém přiznání uplatním? Musím ponechat peníze vykázané jako zisk na podnikatelském účtu popř. v pokladně nebo je můžu použít pro osobní potřebu? Děkuji za odpověď.

Dobrý den.Doslechnul jsem se,že mám nárok na…

Dobrý den.Doslechnul jsem se,že mám nárok na stravné jako odpočitatelnou částku z danového přiznání.O jakou částku se jedná a za kolik hodin jednoho pracovního dne. Děkuji

Dobrý den, jsem začínající podnikatel - FO vedu…

Dobrý den, jsem začínající podnikatel - FO vedu JÚ jsem od 1.12.2002 dobrovolným plátcem DPH. Na konci roku jsem pořídil výpočetní techniku, čímž mi vznikl nárok na nadměrný odpočet DPH. Prosím o informaci jestli FÚ tuto problematiku řeší vrácením DPH, nebo se částka převede do dalšího období?. Je nutné podávat žádost o vrácení DPH? Děkuji

Dobrý den, jsem FO, vedu jednoduché účetnictví.…

Dobrý den, jsem FO, vedu jednoduché účetnictví. Jeden z ŽL mám na specializovaný maloobchod s výpočetní technikou. Prosím o informace z oblasti vedení skladového hospodářství: 1. musím vést skladní karty? 2. je nutné aby nakoupené zboží prošlo skladem i když ho zase okamžitě prodám, nebo stačí přijatá a vydaná faktura? 3. jaké údaje musí obsahovat skladní karta? 4. je nutné vést příjemky a výdejky?

Prosím o vysvitlení pojmu "úhrn rozvahy" a "…

Prosím o vysvitlení pojmu "úhrn rozvahy" a " obrat".Dekuji

Dobrý den, rád bych zeptal na nutnost vrácení…

Dobrý den, rád bych zeptal na nutnost vrácení daňové úlovy v případě předčasné výpovědi penzijního připojištění. Potřebuji předčasně vypovědět penzijní připojištění, ale v minulých letech jsem uplatňoval na toto penzijní připojištění daňový odpočet (12 000 Kč ročně). Moje otázka zní musím tuto daňovou úlevu vracet zpět státu v připadě předčasné výpovědi? Setkal jsem se s informací, že daň vracet nemusím. Je tomu skutečně tak. Nedopustím se něčeho nezákonného. Děkuji za vaši odpověď a přeji hodně úspěchů v novém roce.