FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jsem FO účtující v JÚ. Jako soukromá osoba mám koupené auto na leasing, ale používám ho i k podnikání. Můžu si jako náklad uplatnit PHM? Děkuji
Jaké jsou náležitosti k vydání živnostenského listu v ČR pro cizího státního př. z Brazilie
Jaké jsou náležitosti založení sro ČR pro cizího státního př. z Brazilie
Prosím, jak mám postupovat, pokud jsem si koupila hrubou stavbu domu a musím do 31.1.2003 zaplatit daň z nemovitosti. Nevim, kolik tato daň bude činit. Kde to zjistím? Děkuji
Dobry den, jsem studentem VS a jiz nekolik let ucim na soukrome jazykove skole (nemam zadny zivnostensky list, pouze diplom o absolvovani VS). V roce 2002 jsem mel moznost si prividelat prekladanim a tento vydelek presahl ono minimum, jez si mohu jako student vydelat. Musim tedy podat danove priznani. Mam na vas tedy nekolik dotazu: 1) musim si kvuli tomu opatrovat zivnost. list? (na fakture figuruje pouze me rodne cislo) 2)kde mam dan. prizn podat? (Bydlim v Brne, ale trvale bydliste mam jinde) 3)jaky typ dan. prizn se me tyka? 4)co s onim vydelkem v jaz. skole, ktery byl zprosten danove povinnosti?
Dobrý den, v srpnu t. r. jsem začala podnikat a k těmto účelům jsem si koupila starší auto /r.v. 1992/. Chtěla jsem se zeptat, jakým způsobem si mohu dát odpisy do nákladů. Poř. cena byla 85tis. Kč, projetou naftu a zaplacené opravy - vzhledem ke stáří auta dosti časté - si účtuji během roku do provozní režie. Pouze nevím, jak je to s těmi odpisy na konci roku. Děkuji Vám za radu.
Dobrý den. Mám dotaz ohledně manželova daň. přiznání. Je zaměstnancem, platí hypoteční úvěr a úrok s ním spojený, platí si kapitálové životní pojištění a důchodové připojištění - to pouze částečně, částečně mu na něj přispívá zaměstnavatel. Na konci roku mu budu dělat daň. přiznání a chtěla bych vědět, jak do něj všechny zmíněné "poplatky" mohu zahrnout jako odčitatelnou položku. Jsou na to nějaká omezení? Děkuji vám za pomoc.
Prosím o radu.Jsem FO, živnostník, plátce DPH, mám zaměstnance.Podnikám již ll let. Kdy mohu bez obav skartovat všechny doklady (mimo dokladů mzdových a personalistiky, které se mám dojem musí archivovat 20 let).
Musím platit silniční daň na vůz označený značkou pro tělesně postižené. Tento vůz je ale zároveň využíván k podnikání.
Dobrý den! Rad bych Vás požádal o radu k níže uvedenému problému. Rozhodl jsem se postavit si rodinný dům na pozemku který patří mému otci.Rád bych se Vás zeptal jakým způsobem je nejvýhodnější provést převod pozemku.Mám na mysli zda pozemek odkoupit nebo sepsat darovací smlouvu a zda budeme muset zaplatit daň. Předem Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Josef Gauglitz
Dobry den. Jsem student VS, podnikam na ZL od 11.11.2002 a vystavil jsem 2 faktury - v listopadu na 3500,- a v prosinci take na 3500,- Chtel bych se zeptat kolik bude cinit dan z prijmu, zdravotni a socialni pojisteni? Druhy dotaz: Pri registraci dane z prijmu jsem uvedl do bankovniho spojeni svuj osobni ucet (podnikatelsky jsem si nezarizoval) Nyni jsem se docetl, ze je to chyba. Musim si jako OSVC zridit podnikatelsky ucet nebo jej financni urad nevyzaduje? Predem dekuji za odpoved. S pozdravem
podnikám od 01.01.2002-31.12.2002, silniční daň jsem zaplatil /mám starého favorita/ 2760,-/ročně, auto není ve firmě,v lednu a prosinci jsem nevykázal žádné jízdy , mám nárok na vrácení části daně? a kolik? děkuji za radu
Do r.2002 jsme byli od daně z nemovitosti - byt v osobním vlastnictví-osvobozeni.Je nutno podávat pro r.2003 nové daňové přiznání a pokud ne, budeme k zaplacení daně nějakou formou vyzváni (složenkou a pod.)?
Dobrý den, prosím Vás o radu. Na začátku prosince 2002 jsem jako fyzická osoba účtující v JÚ zakoupila na svoje IČ osobní automobil na 3 letý finanční leasing. Do konce roku jsem najezdila asi 3000 km, z toho přibližně 1000 pro soukromé účely. Leasingová splátka je 15000 Kč a 1/36 akontace je 7000 Kč. Kromě toho jsem zakoupila autodoplňky v ceně cca 2000 Kč. Poraďte mi prosím, co vše mohu dát jako daňově uznatelný výdaj. Je pravdou, že leas. splátky a poměrná část akontace se nemusí krátit v poměru služební a soukromé jízdy? Děkuji mnohokrát za odpověď
Omlouvam se, ze pisi jeste jednou. Na vasich strankach jsem zjistila, ze registrace k DPH neni povina pri nizkych prijmech. Mam tedy dotaz, co delat, kdyz cely rok manzel na svych fakturach rozepisoval 5 % DPH, ma se tedy dodatecne k DPH zaregistrovat nebo z celych prijmu a vydaju odvede 15 %. Jestli tomu dobre rozumim, tak by jinak odvadel jak 15 % dan tak i 5 % DPH. Dekuji za odpoved, mame v tom trochu zmatek.
Dobrý den, jsem OSVČ-fyzická osoba, nejsem plátce DPH. V červenci jsem ukončila leasing os. auta, které chci vyřadit z obchodního majetku do soukromého užívání, kde by ho používal i manžel. Kdy a jakým nejvýhodnějším způsobem (ve vztahu k daním) to mohu provést. Musím mít ocenění automobilu? Děkuji.
Dobry den, chystam se odkoupit do osobního vlastnictvi byt, na který mam již 2 a pul roku najemní smlouvu a mam zde i trvale bydliste. Po odkoupení byt ihned prodám a chtela bych se zeptat jaké dani bude tento prodej podléhat. díky za odpoved a preji hezky den
Prosím o odpověď zda postupuji správně Vlastním rodinný domek kompletně vybavený nábytkem, spotřebiči, lůžkovinami atd. Tento dům pronajímám jako celek dne § 9 zákona o daních z příjmu. Forma pronájmu je asi taková, že nájemci \vesměs firmy\ předám klíče a za dohodnutou dobu jsou mi vráceny. Na delší dobu \pronájem několik měsíců v roce\ uzavírám smlouvy o pronájmu na kratší dobu jen ústní dohodu dle potřeby firmy - 2x do měsíce po 5 dnech, jindy 10 dnů v měsíci atd. \někdy jen jednou firmou\. Příjem potvrzuji příjmovým dokladem, nejsem účetní jednotka, nájem je sjednán smluvní cenou na den. Rovněž mám příjem ze závislé činnosti - tyto příjmy se sčítají pro stanovení výše daně. Nevlastním živnostenský list. Dodávám elektřinu, vodu,plyn i když se mi nepodaří celý rok dům pronajmut ptám se, zda můžu spotřebu dát do výdajů formou předpokladu za celý rok. Podotýkám, že tento dům slouží výhradně k pronájmu. Vyúčtování přichází až po podání daň. přiznání. Děkuji a prosím o bezplatnou odpověď
Dobry den zacinam obchodovat na forex s danskou firmou a zajimalo by mne jak je to u tohoto s danenim zda se na to vztahuje zakon o rizikovem podnikani, kde sve nabyte panize nemusim danit po pul roce. Forex je rizikove podnikani. Nerad bychse dostal do konfliktu s financnim uradem. Dekuji velice za odpoved
Dobrý den. Můj bývalý šéf mi dosud nezaplatil dluh za vykonanou prac. cestu v zahraničí (diety). Vyúčtování proběhlo, ale platba ne. Už je 2 měsíce. Jak se mohu svých nároků domoci? Děkuji