FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám na vás 3 dotazy z oblasti zúčtování daně ze závislé činnosti: 1/zaměstnanec do 21.1.2002 studoval, k nám nastoupil a začal vykonávat výdělečnou činnost 1.2.2002. Lze mu přiznat odčitatelnou položku na studenta za 1/2002? 2/ zaměstnankyně, která podepsala u nás prohlášení a měla příjmy ze závislé činnosti pouze od nás měla ještě příjem 900,-Kč za " nájem z bytového družstva za rok 2001" ( toto potvrzení ji přišlo v 8/2002). Otázka zní, zda je povinna podat daňové přiznání B a pokud ano, za jaký rok? Domnívám se, že ne, protože jde o příjem do 4.000,-Kč a tudíž by jí mělo se běžně udělat zúčtování, ne? 3/zaměstnanec, který je u nás na hl.prac.poměr měl kromě příjmů z tohoto poměru i 3x za rok dohodu o PP nad 3.000,-Kč. Vždy jsme mu tyto příjmy načetly dohromady a odváděli z toho zálohovou daň. Při ročním zúčtování budeme postupovat obdobně? Tedy - sečteme všechny příjmy od nás? Děkuji a přeji hezký den.
Podnikám a vedu JU.Obor činnosti bowling +restaurace. Pořídila jsem 3 stoly a 14 židlí. Faktura je na částku cca 60000,-- Kč ,ale židle a stoly jsou zde rozepsány na kusy.Musím to dát do účetnic.jako celek a odepisovat?
Mám syna, který nastoupil 01.10.02 základní vojenskou službu. Do 30.9.02 byl řádně zaměstnán na základně pracovní smlouvy na dobu určitou. Po skončení zaměstnání mu zaměstnavatel vystavil potvrzení o výši příjmu a sraženém pojistném. Zajímalo by mě, jak se uplatní odčitatelná položka od základu daně, zda se odečte jen za 9 měsíců nebo má nárok na odečtení celé částky za rok? Děkuji
Jak správně zaúčtovat do jednoduchého účetnictví na konci roku náhradu za použití silničního vozidla (pevnou sazbu + náklady na PHM dle ceny MF), které nemám v majetku? Jako příjem a výdej do pokladny? To tuším od roku 2000 nelze, že?
Dobrý den, zajímalo by mne za jakých podmínek mohu uplatnit odčitatelnou položku na manžela/ku. Děkuji.
prosim o informaci, kde si mohu stahnout formular darovaci dane. dekuji
Jsem FO a účtuji v JÚ. Od roku 1998 mám nedobytnou pohledávku v úhrnu cca 3000,- Kč kterou se nevyplatí nijak vymáhat. Od té doby ji mám stále v evidenci. Lze se jí nějak "zbavit"? Děkuji.
V minulosti jsem uzavřel s bankou úvěr,z kterého byly financovány výlučně opravy nemovitosti, která byla v obchodním majetku. Úvěr byl vyčerpán v rámci jednoho kalendářního roku. Splatnost úvěru 8 let. Po čtyřech letech jsem jsem však nemovitost vyvedl z obchodního majetku. Je úrok z poskytnutého úvěru nadále daňově uznatelným nákladem ?
Vlastnim os. automobil Skoda Fabia, r.v. 2000, emisni homologace EU 96/69. Mohu uplatnit slevu na silnicni dani, jakou? Dekuji.
Dobrý den,mám dotaz v oblasti příjmů z pronájmu podle §9 zák.o DP.Pokud jsem FO nepodnikatel a přijmu úhradu za pronájem nemovitosti na 10 let dopředu asi 2,mil.Kč Mohu tento příjem časově rozlišit a k těmto časově rozlišeným úhradám mohu uplatnit výdaje buďto paušálem nebo podle skutečnosti? Jaké mám zvolit vedení účetnictví pokud upl.skutečné náklady-jednoduché nebo podvojné?
Dobrý večer, mám na Vás několik dotazů: 1) FO účtující v JÚ se zabývá prodejem kosmetických a čistících prostředků - darovala zboží v hodnoě 5.000,- Kč (celková hodnota, jednotlivé kusy ne)na věcné ceny při motokrosových závodech, je zde osvobozeno DPH či nikoliv? 2) Osobní automobil není zahrnut v obch. majetku - uplatňuje se zde paušál, může se uplatnit paušál když není zaplacené povinné ručení a os. automobil nemá povinné ručení? 3) Dodávkový automobil na leasing, tímto automobilem jezdí syn OSVČ, kterému je přefakturován nájem za toto vozidlo. V jaké výši musí být nájem (souhlas pronajímatele /leasingové společnosti/ je)- musí být ve výši leasingové splátky, nebo může být na domluvě syn - OSVČ. 4) FO účtující v JÚ má doma 4 roky psa, od nového roku (2003) si ho chce dát do podnikání, aby hlídal skladové prostory - co pro to má udělat? 5) Potřebovala bych poradit, kde seženu nějaké informace o dražební smlouvě (nákup hospody)- jde mi hlavně jak se zde mohou uplatnit výdaje na opravu. Předem mockrát děkuji.
Jako podnikající fyzická osoba používám jedenkrát za měsíc své soukromé auto pro svou firmu. Jakou částku silniční daně musím platit?...2400Kč/rok což činí 200 Kč za jedno použití auta nebo 25 Kč za jedno použití " jako sám svůj zaměstnanec" t.j. 12 x 25 = 300 Kč/rok.?
V říjnu 2002 jsem koupil nemovitost v Hostouni u Prahy (okres Kladno) a v listopadu jsem se s rodinou přestěhoval. Prosím informace: 1) jak s daní z nemovitosti za rok 2002 a 2003 2) jak s přiznámím k dani z příjmu (část roku jsem pronajímal nemovitost v Praze a za rok 2001 jsem vyplnil daňové přiznání typu B a podal na FÚ Praha 6. Nyní podat do Kladna (dle bydliště)? 3) nutno se registrovat na FÚ Kladno? děkuji Langkramer
Dobrý den, budu vykonávat činnost zprostředkování investování do podílových fondů (jejich nabízení veřejnosti). Je tato činnost osvobozena od DPH? Jako živnost bych měl mít uvedenou na živnostenském listě. Děkuji.
Jsme občanské sdružení - šipkařský klub. Naším jediným příjmem v roce 2002 byly příspěvky členů klubu a finanční dar od města. Jak je to z daňovým přiznáním. Musíme ho podávat i za tohoto stavu kdy oba příjmy se nezdaňují? Děkuji
V září r. 2002 jsem odkoupil od soukr. vlastníků panelového domu bytovou jednotku včetně poměrné části nebytových prostor. V tomto bytě bydlím nepřetržitě od roku 1978 Nyní jsem se svou manželkou vlastníkem tohoto bytu.Dotaz:V případě že se rozhodnu tento byt prodat v letošním roce, vstahuje se na tuto transakci povinnost daně z příjmu? V bytě nepodnikám , slouží k bydlení. Děkuji.
Při převodu družstevního bytu do osobního vlastnictví jsem osvobozen od daňe z nemovitosti?
Dobry den. Chtel bych se zeptat na nakup zlatych minci. Nabizi nejaka banka v CR prodej zlatych minci? Plati se pri zaslani zlatych minci postou ze zahranici clo a DPH? Pripadne v jake vysi? Existuji nejake limity? Dekuji za odpoved.
Záplavy Srpen 2002: Podléhá plnění z dotací podpůrných programů pro fyzické a právnické osoby postižené záplavami dani z příjmu ?
dobry den, muzete ni prosim zodpovedet dotaz, jaka je vyse dane z prijmu fyzickych osob na vedlejsi pracovni pomer do 3000,- ,do 5000,- a od 5000,-kč ? dekuji za odpoved