FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Zdravím, ještě jednou prosím k dotazu o zaúčtování náhrad použití vozidla z 07.01. 2003 16:40. Stále ze všech vyhlášek atd. nechápu, jakým způsobem správně zaúčtovat do jednoduchého účetnictví a tedy uvést do daňového přiznání náhrady za použití vozidla? Používám soukromé vozidlo pro podnik. účely, vedu knihu jízd, platím siln. daň. Má představa je, že k 31.12.2002 vložím do účetnictví "zobecňující" cestovní příkaz, ve kterém spočítám celoroční náhradu za použití vozidla (3,40 Kč na 1 km + náhradu za PHM dle ceny z MF a spotřeby dle techničáku). Tu si sám sobě formálně zaplatím z poklady, ale v ní tolik peněz nemám. Proto těsně předtím formálně do pokladny vložím zhruba stejnou částku jako vklad podnikatele. Tím se mi vše promítne do daní. Je to správně? Díky.
Chci se zeptat, jak vysoká je dědická daň.
Píšete, že převod družstevního bytu do osobního vlastnictví je osvobozen od daně z nemovitosti. Ale podle kterého předpisu?
Dobrý den. Jsme společenství vlastníků bytových jednotek. Není nám zcela jasné zda jsme povinni platit daň z příjmů ze záloh, které platíme na údržbu a opravy společných prostor domu.Jiné "příjmy" ( s vyjímkou úroků na běžném účtě)nemáme. Děkuji za odpověď
Dobry den, prosim o vyjadreni k nasledujicimu problemu. Uctuji v PÚ a hodlam zakoupit pocitac v hodnote 30.000,- Kc. Tento naklad nebudu odepisovat (castka pod 40.000), chci jej vsak casove rozlisit (na dva roky, kazdym rokem 15.000). Muzete prosim potvrdit, ci opravit muj postup? Uctuji podle zpusobu B. V r. 2003 zauctuji: 30.000 112/321 6.600 343/321 15.000 501/112 V r. 2004 zauctuji: 15.000 381/112 15.000 501/381 Dekuji za Vasi odpoved. S pozdravem Jirina Adamkova
Jsem VŠ student (pod 26 let) a od 1.1.2003 také živnostník. Poradíte mi, jak se v mém případě vypočítává výše sociálky a zdrav. pojištění? Děkuji.
Dobrý den, je možné ještě dnes doporučovat stavební spoření jako vhodnou investici, když chce stát změnit podmínky? Dokonce se hovoří o možném kolapsu stavebního spoření. Pak bych nedostal své peníze? Jak by to probíhalo, myslím výplatu klientů, v případě kolapsu. Děkuji za odpověď.
Prepocitavaji se k 31.12. kurzove rozdily take u zavazku, ucet 321? Delal se tento prepocet pro ucetni zaverku jiz v roce 2001 a drive?
Jsem podnikatel - fyzická osoba. Zaměstnávám 2 lidi na dohodu o provedení práce. Chtěla bych vědět, jak se to projeví v mém účetnictví (jakou sumu si mohu zaúčtovat do výdajů ovlivňující základ daně, jak a komu mám odvést daň za tyto zaměstnance). Děkuji
Dobrý den, potřebovala bych vědět, zda se odstupné zaměstnanců vypočítává z dvouměsíčního průměrného výdělku, který tvoří hrubá mzda? Při výpočtu daně z tohoto příjmu se odečítá nezdanitelná částka 3170,-Kč? Děkuji
Co vše je potřeba udělat, chci-li přerušit podnikání (jsem OSVČ - fyzická osoba, plátce DPH). Děkuji
Dobrý den. Přečetla jsem si asi 20 odpovědí na dotazy ohledně prodeje auta, ale jasnou odpověd´ nevím. Prosím tedy: Zakoupila jsem auto na leasing 3-letý a v 11/2002 jsem jej odkoupila od leas. spol. za 1200,- Kč. Nepodnikám a ani auto nebylo v žádném majetku firmy. Pořizovací cena byla celkem cca 600000,- Kč. V 12/2002 jsem auto přes autobazar prodala za 195000,-. Bylo mi řečeno, že mám odvést danˇ z prodeje za rok 2002.. Nevím ale za co, nebotˇ pořizovací náklady daleko přesáhly ( o 405000,- Kč)příjmy z prodeje, a ty jsem taky nikde neuplatnila, a z jaké ceny a za co by se tedy danˇ vypočítala. Děkuji za odpovědˇ. E. Líznerová.
V roce 2002 mě byl převeden družstevní byt ve kterém bydlím do osobního vlastnictví 79m/3.Musím podat přiznání daňě z nemovitosti. Do kdy? A kolik asi dělá?
Dobrý den, nevíme zda bylo již za minulý rok uzákoněno větší daňové zvýhodnění pro dary na povodně. Dary na povodně činily 1/3 z celkových darů. Jaké je max.daňové zvýhodnění? Děkuji.
Moc děkuji za bezplatnou odpověď, ale byla zodpovězena jen druhá část, znovu prosím o odpověď zda v dané věci popsaného pronájmu postupuji správně. Děkuji
V majetku firmy je osobní automobil,který je zcela odepsán.Tento automobil byl ponechán zaměstnanci.Jakým způsobem musi být tato transakce mezi zaměstnancem a firmou vyřízena. Tzn.smlouva o bezúplatnem prevodu nebo prodej ovšem za jakou cenu.Dekuji
Dobrý večer, prosím o radu: Zákon o DPFO obsahuje v §10 povinnost zdanit příjmy(zisky) z prodeje cenných papírů (doslova: akcií a ostatních cenných papírů). Současně jsou od daně z příjmu osvobozeny zisky z prodeje cenných papírů po 6ti měsících od jejich nabití. Vztahuje se toto osvobození i na jiné cenné papíry než akcie, např. futures a forwardy, pokud je splněn časový test? Zákon o cenných papírech do souhrnné skupiny "investiční instrumenty" řadí futures a forwardy, podílové listy ale i "investiční cenné papíry"-akcie. Jsou futures podle ZDPFO považovány za cenné papíry? Děkuji.
Zdravim; Dovolenou z r. 2002 prevadim do letosniho roku, ale z roku 2001 mam jeste zustatek dovolene, ktery ma zamestnavatel proplatit. Do kdy (v jakem mesici) mi ji zamestnavatel musi proplatit ?
Dobrý den,jsme česka firma se 100% zahraničním kapitálem,na Slovensku je téže firma, která má částečně stejného zahraničního vlastníka. Slovenská firma nás telefonicky požádala o zajištění přepravy zboží na území ČR, přepravce vyfakturoval dopravu nám ve výši 1000 + 22ˇ% DPH. 220 Kč DPH jsme uplatnili do daňového přiznání jako daň na vstupu.Můj dotaz zní v jaké výši máme přefakturovat přepravu slovenské firmě, 1000 nebo 1220? Jaká je právní úprava? Děkuji za odpoveď.
V létě jsem pracovala jako brigádnice na poště a z výplaty mi byla odečtena daň, přestože jsem v daňovém přiznání vyplnila kolonku, že jsem student. Co mám dělat, když chci daň vrátit? Děkuji za kladnou odpověď