FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý večer. Chci se zeptat, manžel podniká a…

Dobrý večer. Chci se zeptat, manžel podniká a bude vkládat nemovitost, kterou z části používá k podnikání do účetnictví. Nechal si udělat znalecký posudek a na jeho základě ji vloží do majetku. Znalecký posudek je vyhotoven v červenci loňského roku, znamená to že odpisy z tohoto majetku budu účtovat v poloviční hodnotě? Děkuji.

Vedu jed.účetnictví podnikateli, který provozuje…

Vedu jed.účetnictví podnikateli, který provozuje zem. činnost-chov koní. Zajímalo by mě, zda do uzn. nákladů může dát náklady na stavbu boxu, nákup dveří u boxu, i když nemovitost, kde se box staví, není v obchodním majetku podnikatele a on jí nechce vkládat. Může dát do nákladů spotřebu vody a elektriky, kterou spotřebují koně, za jakých podmínek. Dále nevím, v jaké PC mám do obchodního majetku vložit koně,byl pořízen jako soukromý před 6 lety jako hříbě. Je nutný znalecký posudek nebo si podnikatel může PC stanovit sám podle ceny na trhu. Za předchozích 6 let doklady nákladů vztahující se k tomuto koni nemá. Jak cenu stanovit? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotaz.…

Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotaz. Podávám sama daňové přiznání. Jsem zaměstnána a platím si životní a penzijní připojištění a zároveň mám příjmy z pronájmu. Mám jedno dítě. Můj manžel byl první tři měsíce v roce 2002 OSVČ -poté byl na firmu vyhlášen konkurz, druhé čtvrtletí byl zaměstnán a od 1.7.2002 je hlášen na úřadu práce. Jeho příjem nepřesáhl 38040 Kč. Jaké odpočitatelné položky mohu uplatnit já a jaké můj manžel? Děkuji

V dubnu 1999 se mi narodilo první dítě. Po…

V dubnu 1999 se mi narodilo první dítě. Po mateřské dovolené jsem nastoupila na rodičovskou dovolenou. V dubnu 2002 byly prvnímu dítěti 3 roky, a protože jsem měla v září 2002 nastoupit na mateřskou dovolenou s druhým dítětem, požádala jsem zaměstnavatele o poskytnutí neplaceného volna od dubna do doby nástupu na 2. mateřskou dovolenou (tj. 1.9.2002). Zaměstnavatel vyhověl žádosti kladně a nyní mi proplací mateřskou dovolenou. Ráda bych se zeptala, zda i v tomto případě mám nárok na poskytnutí rodičovské dovolené do věku tří let druhého dítěte a zda je mi zaměstnavatel povinen "držet" pracovní místo do této doby. Děkuji předem za odpověď.

V původním daňovém přiznání za rok 2001 byla…

V původním daňovém přiznání za rok 2001 byla proti daňovému základu, který vycházel z účetnictví po úpravě o nedaňové náklady, uplatněna ztráta z předchozích období ve výši vypočítaného daňového základu, takže daňová povinnost byla 0. Zjistili jsem chybu ve výnosech a podali jsme dodatečné daňové přiznání, kde jsme proti vyšším výnosům uplatnili ve stejné hodnotě vyšší daňovou ztrátu, takže daň byla opět 0. FÚ nám podání vrátil jako nepřípustné podle § 27 odst. 1 písm. h) zákona o správě daní, a to protože nebylo podáno v souladu s § 38p ZDP, protože dodatečné daňové přiznání musí podle uvedeného § být na daňovou povinnost vyšší, a to nejméně na 1000 Kč daňového základu. Pokud je postup FÚ správný, prosíme o radu, jak máme dále postupovat. Bylo by možné podat dodatečné DP znova tak, že bychom odečetli daňovou ztrátu v takové výši, aby daňový základ byl 1000 Kč a daň tudíž 310 Kč? Přijmou takové přiznání nebo existuje jiný postup? Děkujeme za radu.

dobry den mam problem s financnim uradem ohledne…

dobry den mam problem s financnim uradem ohledne odpoctu uroku z uveru ze stavebniho sporeni, stavebni sporitelna tvrdi za na prevod prav a povinnosti mohu tyto odpocty uplatnovat, fin. u. to vsak zavrhl, za prevod jsem zaplatil 450 000,- kc coz byla i vyse uveru od st. spor. vyse nesplacene castky na byt byla cca 80 000,-, dalsi problem je v tom ze uver je ze 3 smluv stav. spor. jedna je moje, druha manzelky a treti na meho dedecka muzete mi prosim poradit diky

Dobry den! V ucetnictvi vedeme na uctu…

Dobry den! V ucetnictvi vedeme na uctu 321zahranicni zavazky, ktere vznikly cca v polovine roku 2002 - dosud nejsou uhrazeny. Mam prepocitat kurzove rozdily v okamziku jejich uhrady nebo jiz ke dni ucetni zaverky, tj. 31.12.?Pokud se ucet 321 prepocita k 31.12. jak je to s uhradou techto zavazku ohledne kurzovych rozdilu?

Dobry den. Rada bych se dotazala, na jakou odmenu…

Dobry den. Rada bych se dotazala, na jakou odmenu ma podle Vaseho nazoru narok externi ucetni, ktera vede podvojne ucetnictvi, mzdove ucetnictvi a vypracovava danova priznani pro s.r.o.? Dekuji za odpoved.

Dobrý den, prosím Vás o odpověď na moji otázku. …

Dobrý den, prosím Vás o odpověď na moji otázku. Popíši Vám situaci od začátku. V březnu 2002 na mě byla převedena členská práva a povinnosti v družstvu. Mezi mnou a bývalou nájemnicí byla sepsána smlouva o smlouvě budoucí, kde byla i uvedena cena, za kterou na mě členská práva převádí. V samotné smlouvě o převodu členských práv a povinností už žádná cena uvedena nebyla. (anuita u bytu již byla splacena před několika lety) Na družstvu jsem podepsala smlouvu o smlouvě budoucí o převodu bytu do osob. vlastnictví do roku 2010.(čeká se na pozemek, který je státní a družstvo je dostává od státu postupně a družstevníkům je převádí zdarma). Byt je tedy stále družstva a já zde bydlím od března 2002 (mám nájemní smlouvu). V březnu 2003 mě družstvo bude byt převádět do osobního vlastnictví. Byt budu chtít prodat. Teď bych se chtěla zeptat, když budu mít tedy byt od 03/2003 v osobním vlastnictví (tzn. 1 rok jsem bydlela v družstevním), jestli když budu chtít byt prodat, budu muset v osobním vlastnictví bydlet ještě 2 roky abych při prodeji nemusela platit daň z příjmu a nebo jestli stačí už jen rok bydlení v osob.vl., když už rok před převedením bytu do vlastnictví jsem tam bydlela. Děkuji

Vedle hlavního zaměstnání provozuji vedlejší…

Vedle hlavního zaměstnání provozuji vedlejší činnost na živnostenský list, účtuji v jednoduchém účetnictví. Za rok 2002 jsem neměla žádné příjmy ani výdeje. Musím podávat daňové přiznání? A pokud ne musím oznamovat na FÚ, SSZ a VZP, že roční zúčtování provede zaměstnavatel a letos nebudu odevzávat žádné formuláře?

Dobrý den, prosím Vás o odpověď na moji otázku. …

Dobrý den, prosím Vás o odpověď na moji otázku. Popíši Vám situaci od začátku. V březnu 2002 na mě byla převedena členská práva a povinnosti v družstvu. Mezi mnou a bývalou nájemnicí byla sepsána smlouva o smlouvě budoucí, kde byla i uvedena cena 660.000, za kterou na mě členská práva převádí. V samotné smlouvě o převodu členských práv a povinností už žádná cena uvedena nebyla. (anuita u bytu již byla splacena před několika lety). Pokud nechci platit daň z příjmu, musím členský podíl převést nejdříve po 5 letech. Pokud budu chtít členský podíl převést dříve, budu muset daň z příjmu zaplatit. Ale zajímalo by mě, jestli když práva a povinnosti převedu za 700.000 Kč, budu muset daň z příjmu platit z částky 700.000 a nebo z rozdílu tzn. ze 40.000? (Já za převod členských práv na mě zaplatila 660.000 a prodala bych je za 700.000 - rozdíl by činil 40.000). Peníze bych chtěla použít na koupi většího bytu. Děkuji za odpověď

Obor: Bazar-zastavárna, jednoduché účetnictví,…

Obor: Bazar-zastavárna, jednoduché účetnictví, nejsme plátci DPH. Dotaz: Přijetí věci movité do zástavy - kdy ji přijmout na sklad? Čeho se vyvarovat při účtování Bazaru-zastavárny? Děkuji a přeji příjemný den F.Š.

Dobry den, chtelabych se zeptat, zda na rok 2003…

Dobry den, chtelabych se zeptat, zda na rok 2003 doslo k nejakym zmenam v oblasti dane z prijmu fyzickych osob, tj. nezdanitelnych castek, vyse dane, placeni zaloh. Dekuji a preji hezky den.

Misto drateneho plotu v majetku firmy jsem si…

Misto drateneho plotu v majetku firmy jsem si nechal dodavatelsky postavit zdeny plot. Tento plot byl postaven ze starych ocistenych cihel, ktere jsem ziskal bezuplatne. Novy plot jsem si nechal znalecky ohodnotit. Jak mam zauctovat v podvojnem ucetnictvi skutecnou cenu dle znaleckeho posudku a rozdil mezi odhadni a skutecnou hodnotou (mzdy,cement,vapno,stuk,pisek atd. zaplaceny stavebni firme).

Jsem podnikatel v zemědělství.Od října 2002…

Jsem podnikatel v zemědělství.Od října 2002 částečně v invalidním důchodu.Jsem vlastníkem hmotného majetku.Manželka je jako spolupracující osoba s vlastním ŽL a plátce DPH.Chci přerušit podnikání vzhledem ke zdravotnímu stavu a nechat manželku podnikat samotnou.Jaký to má vliv na jednoduché účetnictví případně daně?

Přeji dobrý den a moc prosím znovu o bezplatnou…

Přeji dobrý den a moc prosím znovu o bezplatnou radu k dotazům 1.Zda postupuji správně u pronájmu Vlastním rodinný domek kompletně vybavený nábytkem, spotřebiči, lůžkovinami atd. Tento dům pronajímám jako celek dle § 9 zákona o daních z příjmu fyz. osob. Forma pronájmu je asi taková, že nájemci (vesměs firmy) předám klíče a za dohodnutou dobu jsou mi vráceny. Na delší dobu (pronájem několik měsíců v roce) uzavírám smlouvy o pronájmu, na kratší dobu jen ústní dohodu dle potřeby firmy (2x do měsíce po 5 dnech, jindy 15 dnů v měsíci atd. stálou firmou, nebo i různými dle požadavků). Příjem potvrzuji příjmovým dokladem s podpisem obou stran, nejsem účetní jednotka, nájem je sjednán smluvní cenou za den. Rovněž mám příjem ze závislé činnosti - tyto příjmy se sčítají pro stanovení výše daně. Soc. a zdrav. pojištění platím jen z příjmu ze závislé činnosti. Nevlastním živnostenský list. Dodávám elektřinu, vodu, plyn, topení. 2. dotaz Za elektřinu, plyn a vodu platím zálohy formou inkasa které je na jméno mého manžela i když majitelkou a pronajímatelem jsem já, uvědomila jsem si to až teď na konci roku, je možné tyto zálohy dát do výdajů, v případě že ne stačí čestné prohlášení manžela, že tyto náklady patří na pronajímaný dům. Moc děkuji

Dobrý den, prosím o informaci kdy a kde je možné…

Dobrý den, prosím o informaci kdy a kde je možné zjistit průměrné ceny pohoných hmot pro rok 2002. Děkuji

Prosim o informaci jak zauctovat v JU vyslednou…

Prosim o informaci jak zauctovat v JU vyslednou nahradu za uzivani soukromeho automobilu pro sluzebni ucely. Dekuji

Od 1.1. do 5.11. jsem byl zaměstnancem české…

Od 1.1. do 5.11. jsem byl zaměstnancem české firmy, která za mne odváděla měsíční srážky daně. Od 6.11. jsem (zhruba do roku 2004) zaměstnancem francouzské centrály a pracuji mimo ČR. Francouzská firma za mne odvádí měsíční srážky ve Francii. Kromě těchto dvou jsem neměl žádné další příjmy v roce 2002. V ČR jsem od 6.11. odhlášen ze zdravotní pojišťovny a sociálního zabezpečení. Také jsem v roce 2002 přispíval na penzijní připojištění (spolu s příspěvkem zaměstnavatele), což bych chtěl odečíst od daňového základu. Jak postupovat při vyplňování daňového přiznání za rok 2002 ? Vztahuje se na mne daňový formulář typu B ? Není odevzdání přiznání povinností mého bývalého českého zaměstnavatele ? Pokud mám předložit daňové přiznání za celý rok 2002 v ČR, jak mám započíst příjmy a daňové srážky z Francie ? Budu také muset vyplnit daňové přiznání za část roku 2002 ve Francii ? Předem děkuji za radu.

Dobrý den, jako FO účtují v JÚ a pronajímám…

Dobrý den, jako FO účtují v JÚ a pronajímám bytovku(4 byty).Nevlastním ŽL. Lze někde zjistit, jaké náklady v tomto případě mohu použít jako daňově uznatelné(v daňových zákonech je to dost nejednoznačné). Lze uplatnit např. jako daňově uznatelný náklad nákup křovinořezu? Děkuji za odpověď.