FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobry den Jako zacinajici OSVS po maturite jsem dosahl danoveho zakladu cca 197.000 Kc a gymnaziu jsem daroval vyp.techniku v cene cca 57000 Kc bez DPH (jsem platcem). Celou DPH jse odvedl svemu spravci dane a do JU zavedl polozku ostatni snizeni zakladu v teto vysi. Po moznosti odpoctu cca 38000 mi vysla dan z prijmu (0,15 x (197000-38000-57000), tedy asi neco pres 15000 Kc za rok 2002. Dnes jsem ovsem narazil na uplne zneni predpisu c. 586/1992 Sb. (4121/2002 Sb.p), s úč. 8.2.2002 Neoficiální úplné znění zákona ze dne 20. listopadu 1992 č. 586/1992 Sb.; o daních z příjmů; předpisu č. 586/1992 Sb. (4121/2002 Sb.p), s úč. 8.2.2002 o daních z příjmů; LEGSYS, kde v § 20, Základ daně a položky snižující základ daně, v bode 8 je uvedeno: " V úhrnu lze odečíst nejvýse 5 % ze základu dane ...." a v z jiného zdroje pak jsem slysel, ze jde o nejvýse 10 % ze základu dane. Potom jestli jde o odpocet MAX. 10%, budu muset pred 31.3.2003 zvysit dan o asi 5500 Kc, v pripade, ze jde dodnes stale jen o -5% z DZ pak budu muset zvysit platbu DP jeste vice. Prosim o odpoved, kolik % to vlastne dnes je a Váš nazor, zda darujici neni na tom hure, nez kdyby kazdemu o dar prosicimu sdelil, ze to proste nejde. Lze nejak tuto mou "ztratu" uplatnit v nasledujicim ucetnim roce ? Velmi dekuji za radu.
kde získat vyhlášku o cenách benzínu a nafty za rok 2002, děkuji předem
FO, plátce DPH daruje automobil po odepsání osobě v 1.sk v hodnotě 100000 +22000Kč DPH. Obdarovaný zaplatí dar. daň 1220 Kč a automobil ihned prodá za cenu 200000Kč.Bude platit daň ze zisku a v jaké výši? Předem děkuji za odpověď.
Dobry den,jako obcan CR pracuji trvale v Rakousku,s nimz ma CR uzavrenu bilateralni dohodu o nezdaneni prijmu,tzn. ze prijem jiz zdaneny v Rak. nepodleha dani v CR.Pokud v CR pronajimam byt, co je zakladem pro vypocet dane z prijmu v CR? Je to jen prijem z podnajmu => 20% dan? Dekuji
Dobry den, obracim se na Vas s nasledujicim dotazem. Nejsem v zadnem zamestnaneckem vztahu (studuji), nicmene si cas od casu privydelavam psanim honorovanych clanku do novin a placenymi preklady. Nevim vsak, jak mam tyto prijmi zdanit, jake mam podat danove priznami, resp. kde najdu potrebne informace (vztahuji se i na tyto prijmy odecitatelne polozky, jaka je danova sazba ap.). Mohli byste mi prosim poradit? S pozdravem
Dobry den! Prosim o radu ohledne chybne faktury. Nasemu zakaznikovi posilame kazdy mesic fakturu na 300Kc. Ve fakture za rijen jsme vyfakturovali jednorazovou platbu 1200Kc. Zjistili jsme, ze jsme mu tuto castku vyfakturovali jiz v zari, takze doslo k dvoji platbe. Muzeme tento preplatek pouzit na uhradu mesicnich faktur leden az duben tj. 4x300Kc (tim padem bychom faktury od ledna do dubna nevystavili) nebo je nutne vystavit dobropis tzn. vratit preplatek? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, zdravím a prosím o odpověď na můj dotaz k daňovému přiznání za loňský rok. V měsících 1-5/02 jsem byla střídavě soukromě v zahraničí, bez příjmů a platila jsem si v ČR sama pouze povinné zdravotní pojištění. 6-pol.9/02 jsem byla vedena na úřadu práce, od pol.9-12/02 jsem byla (a jsem dosud) zaměstnancem jedné firmy. 1) Mohu do daň. přiz. k úhrnu sraženého pojistného přičíst i mnou placené pojistné za 1-5/02? 2) Neplatila jsem soc. pojištění, mám povinnost ho doplatit? 3) Odrazí se nějak v daň. přiz. moje evidence na úřadu práce? Předem mockrát děkuji za odpověď,
Dobry den.Manželka začala pracovat na ŽL jako OSVČ, 23.10.02 obdržela ŽL,ještě tentýž den nakoupila zboží.Na FÚ je zaregistrována od 4.11.02,při registraci se přihlásila k placení DPH.Vztahuje se placení DPH již na začátek činnosti tj. od 23.10.Manželka podnikala už po vydání ŽL,při prodeji zboží uváděla od počátku ,že je plátce DPH.Děkuji za odpovědˇ.
Ve Vaších odpovědích jsem si dnes přečetl dotaz o průměrných cenách benzínu a naftě.Kde jsou od Vas uvedeny cca o1,5kč vyšší než uvádí pokyn č. D249 ministerstva financí. Kde je chyba?
Prosím o radu. Jsem FO-vedu JU. Zařadila jsem PC do HM v ceně Kč 42000,-. Avšak na fa byly uvedeny zvlášť ceny za monitor, PC a program Windous. Celková hodnota této faktury byla již výše uvedených 42 000 Kč. Mohu si v DPFO odečíst od základu daně 10 % z této částky. Děkuji
Dobry den! Pokud je fyzická osoba v konkurzu a nyni vede jednoduche ucetnictvi uctuje se uhrada oddelenemu veriteli jako vydaj danove uznatelny nebo neuznatelny?
Dobrý den,prosím o odpověď, zda od r. 2003 dochází ke změnám v zákonu o přidané hodnotě. Ve svém předchozím dopisu jsem uvedl chybně rok. Proto na něj nereagujte. Omlouvám se a děkuji předem za odpověď.
Našemu zaměstnanci, který je občanem Slovenska a v ČR má přechodný pobyt, se narodilo dítě. Dítě i manželka nemají vyřízen přechodný pobyt v ČR, avšak pobývají převážně u našeho zaměstnance v ČR. Má náš zaměstnanec nárok na odpočet na dítě ze svého daňového základu? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, musím nyní podávat (dílčí) daňové přiznání k dani z nemovitostí, pokud jsem jej podal již v dřívejších letech, ale letos mi skončilo uplatňované osvobození (do r. 2002 byty převedené do vlastnictví FO z vlastnictví státu atd.)? Jiné okolnosti uvedené v dřívějším přiznání se nezměnily. Děkuji
Dobrý den, manžel podniká a ke svému podnikání využívá jako sklad nářadí jednu místnost domu, který máme ve vlastnictví celá rodina /jeden díl ve SJM a synové každý jeden díl/ - dům není zahrnut v jeho obchodním majetku. Manžel účtuje v JÚ. Lze zahrnout výdaje za užívání těchto prostor do daňových výdajů a jakým způsobem?
jak správně zaúčtovat v JÚ výdaje na zpracování materiálu (řezání a formátování překližky)používaného pro výrobu výstavních kazet na brýle? Uvedený výdaj účtuji na analytický účet - výdaj za materiál, protože mám za to, že částka za zpracování vstupuje do ceny materiálu.Náš daňový poradce ale trvá na účtování do provozní režie.Prosím o Váš názor a odkaz na konkr.odst.Postupů účtování. Děkuji.
Vytvoril jsem softwarovou aplikaci pro mobilni telefony. Nyni se mi nabizi moznost nabizet moje dilo prostrednictvim internetoveho portalu. Muj zisk z programu by spocival v provizi za kazdou zaregistrovanou kopii. Je mozne toto provozovat jako fyzicka osoba bez ZL a jak by se pripadny zisk danil?
Chtěla jsem se zeptat, jak vyplnit do daňového přiznání podzimní účast na volbách. Jako studentovi mi neměly být odečteny daně, měla jsem tedy dostat 800 Kč, ale dostala jsem jen 680 Kč. Lze požádat o vrácení i této daně a do jakých všech kolonek to mám zapsat? A čím bych to měla doložik, když mám jen útržek složenky? Za radu děkuji.
Dobry den, obracim se na vas s dotazy tykajici se dani pri pronajmu bytu. Mozna by tento problem mohl zajimat i ostatni navstevniky vaseho webu. Tak tedy: Koupil jsem byt do OV, ten pronajimam (prijmy podle par. 9 ZDP), byt jsem nevlozil do zadneho obch. majetku, o P+V vedu zaznamy. Vedle toho podnikam (vedu JU), podnikani nema nic spolecneho s bytem. Dotazy: 1) Verim, ze i kdyz podnikam a pritom vedu JU, muzu pro evidenci P+V souvisejicich s bytem pouzivat prave tuto evidenci, cili nemusim P+V z bytu prenaset do JU. Je to tak spravne? 2) Vydaje na porizeni bytu chci odepisovat - predpokladam, ze vydajem na porizeni bytu je jednak castka, kterou jsem za byt zaplatil prodavajicimu, plus tez provize pro RK. Predpokladam, ze odp. trida je 5, doba odpis. 30 let (rad se toho doziji). Je to tak spravne? 3) Diky podnikani jsem platcem DPH, proto prijmy z pronajmu bytu zdanuji DPH 5 % a vykazuji ve svem priznani k DPH. Je to tak spravne? 4) Obdobne i u vydaju k bytu - DPH z vydaju k bytu, na ktere mam danovy doklad, vykazuji jako DPH na vstupu ve svem priznani k DPH. Je to tak spravne? Vy stacim si s jednoduchymi odpovedmi ano - ano, ne - ne, pokud nechcete odpovedi rozvest treba prave kvuli jinym navstevnikum vaseho webu. Dekuji.
Daň z nemovitosti