FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den! V podvojném učetnictví - musí se…

Dobrý den! V podvojném učetnictví - musí se složené zálohy od odběratelů v průběhu roku vyučtovat do konce toho roku ve kterem byly složeny nebo může mit účet 324 počateční zůstatek do dalšího roku (jedná se mi o DPH i daň z příjmů)

od 01/03/2002 mam trvaly pracovny pomer v Prahe.…

od 01/03/2002 mam trvaly pracovny pomer v Prahe. Predpokladam, ze som tym padom danovym rezidentom v CR. Prijmy pocas 01-02/2002 som poberala v SR. Su aj tieto predmetom danoveho priznania v CR, alebo ich musim priznat na Slovensku? Dakujem velmi pekne za odpoved.

1)OSVČ ? JÚ bude od 1.2.2003 zaregistrována jako…

1)OSVČ ? JÚ bude od 1.2.2003 zaregistrována jako plátce DPH. Dle §5 zák.o DPH má právo si při zaregistrování uplatnit odpočet z obchodního majetku pořízeného v období 12 měsíců před datem registrace. V říjnu 2002 zařadila do používání (obchodního majetku) nemovitost-ateliér, který jako OSVČ pořizovala dodavatelsky (různí dodavatelé) během uplynulých 2 let a současně o tomto pořizování účtovala. Vstupní cena nemovitosti je odvozena z úhrnu dodavatelských faktur vč. DPH. Z uvedené ceny je za rok 2002 uplatněn daňový odpis. Jak má postupovat v roce 2003 z hlediska registrace DPH ve vztahu k této nemovitosti. Může uplatnit v 1.daňovém přiznání k DPH odpočet tím způsobem, že bude vycházet ze zůstatkové ceny nemovitosti k 31.12. 2002 jako z ceny vč.DPH a uplatní sníženou 5% DPH ( současně dle pokynu D-190 upraví vstupní cenu pro uplatnění daňového odpisu dle zákona o dani z příjmů ). Pokud bude některý z dodavatelů při pořizování výše uvedené nemovitosti (a výdaje vztahující se k jeho dodávce součásti vstupní ceny nemovitosti ) neplátcem DPH lze uvedený odpočet vůbec uplatnit? Jaký doporučujete postup ? 2) u zpracování architektonických studií, projektů se uplatňuje snížená sazba DPH ? Děkuji za odpověď.

Automobil mám v majetku firmy . V minulosti jsem…

Automobil mám v majetku firmy . V minulosti jsem účtoval spotřebu benzínu tak, že jsem skutečnou spotřebu (zjištěnou jako průměr z TP) násobil průměrnou cenou benzínu určenou MF ČR. Všechny doklady od nakoupeného paliva mám ale k dispozici. Byl tento postup opravdu chybný? A pokud ano, jak mám nyní postupovat za předchozí roky (předpokládám, že rok 2002 bych ještě stihl opravit). Moc děkuji za odpověď

Jakým způsobem (na základě čeho) se mají stanovit…

Jakým způsobem (na základě čeho) se mají stanovit v soukromé pekárně tarifní stupně - jak správně pojmenovat jednotlivé profese a přiřadit jim tarifní stupeň? Existuje k tomu nějaká závazná pomůcka? Předpokládám, že by toto mělo ve vazbě na zákon o mzdě a příslušné nařízení vlády být zavedeno. DĚKUJI

Vážení, Rád bych zjistil, jak mám rozumět…

Vážení, Rád bych zjistil, jak mám rozumět formulaci na pokynu ministerstva finací k silniční dani (25 MF 4 - vzor č. 8). Na zadní straně je formulace: "Podle oznámení výrobce..., vozidla modelové řady OCTAVIA, plní EURO 3, a to i v případě, je-li v technickém průkazu vozidla uvedeno plnění EURO 2 a zároveň EURO 3". Jelikož vlastním toto vozidlo (v provedení 1.9 TDI, rok výroby 1997) a v TP je uvedena pouze směrnice 96/69/ES není mi z uvedené věty jasné, zda v mém případě za formulací "...OCTAVIA, plní EURO 3" mohu udělat obrazně řečeno tečku (neboť další část věty v mém případě neplatí) a uplatnit tak 50% slevu na silniční daň za rok 2002. Za vaše vyjádření vám velmi děkuji.

Dobry den, v lonskem roce jsem se provdala v…

Dobry den, v lonskem roce jsem se provdala v USA, kde nyni ziji. Mam stale obcanstvi CR. Zajimalo by mne, jestli moje deti maji narok na ceske obcanstvi a jestli mohu pzadat o materskou, prestoze nejsem v Ceske rpublice. Omlouvam se, pokud muj dotaz neni urcen pro vas, ale bohuzel nemohu nikde zjistit na co mam stale narok a na co ne. Dekuji predem za vasi odpoved.

Dobry den, potrebovala bych zkonzultovat zda…

Dobry den, potrebovala bych zkonzultovat zda spravne vystavuji faktury otec podnikajici v oblasti vodoinstalaterstvi /rekonstrukce koupelen, rozvodu, havarijni opravy/ nakupuje vodoinstaltersky material s 22% DPH a pote ho zahrne do celkove ceny zakazky na kterou vystavim fakturu s 5% DPh. Je to takto spravne nebo musim na fakture rozdelovat material s 22% a praci s 5%. Dekuji Lenka

Dobry den, OSVC podnikajici v oblasti…

Dobry den, OSVC podnikajici v oblasti vodoinstalaterstvi a topenarstvi.Nakup kotle pro zakazku. DPH je stanoveno ve vysi 22%. Jakym zpusobem vystavit fakturu - rozdelit kotel s 22% DPH a prace s 5% nebo vystavit fakturu s 5% tzn. zahrnout kotel do celkove hodnoty zakazky.

Vedu manželovi JU. Na firemní účet nám banka…

Vedu manželovi JU. Na firemní účet nám banka poskytla minikontokorent ve výši 50.000. Měsíčně platíme úrok z kontokorentu ve výši 500,-Kč a poplatek za použití kontokorentu ve výši 150,-Kč. Chci se zeptat jestli mohu tyto částky dát do provozní režie a nebo jsou to neodečitatelné výdaje. Moc děkuji

Dobry den, rada bych se na vas obratila s…

Dobry den, rada bych se na vas obratila s dotazem - dane s prevodu nemovitosti a dane z nemovitosti. Na podzim lonskeho roku jsme z poloviny koupily a poloviny dostali darem rod.domek. Jake jsou terminy pro podani priznani k danim, z jake castky se dan vypocitava atd... Dekuji predem za pomoc S pozdravem Pavla Hinkova

Dobrý den, mám dotaz ohledně penále. Je penále…

Dobrý den, mám dotaz ohledně penále. Je penále daňově uznatelným nákladem pouze v případě, že je uhrazené? Př. Obdržíme fakturu na penále s datem 31.12.2002, ale uhradíme jej až 10.1.2003. Do nákladů roku 2002 se nezahrne a uděláme na to dohadnou položku pasivní? Děkuji

Dobrý den,mohu poprosit o informaci, co vše je…

Dobrý den,mohu poprosit o informaci, co vše je nutné k tomu, abych se stala spolupracující osobou? Jak je to se správou sociálního zabezpečení a finančním úřadem? Děkuji.

Dobry den, manzelka je slovenskeho puvodu a ma v…

Dobry den, manzelka je slovenskeho puvodu a ma v Cechach trvaly pobyt. U tuzemske firmy mela pracovni pomer do konce ledna 2002, ale behem nej odesla na rizikove tehotenstvi a pote na materskou dovolenou. Od firmy pobirala penezitou pomoc v materstvi do zari 2002 a pote rodicovsky prispevek 2550,- Kc. Musi podat danove priznani za rok 2002? Dekuji a s pozdravem

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak se bude…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak se bude účtovat u společnosti pohledávka, když ji postoupí faktoringové společnosti. Děkuji za odpověď.

SOm obcan SR a v Prahe pracujem od 1/5/2002,…

SOm obcan SR a v Prahe pracujem od 1/5/2002, prechodny pobyt mam nahlaseny az v zari, fyzicky pritomny som v CR som bol menej ako 183 dni - som posudzovany ako rezident alebo ako nerezident? Aky kurz CZK/SKK je platny pre tento rok - Dakujem velmi pekne za odpoved

Dobrý den, prosím o radu na následující problém.…

Dobrý den, prosím o radu na následující problém. Přítelkyně (slovenka) zakoupila zboží v ČR (cca 3000 Kč včetne DPH), při svém navratu zpět do ČR (s tiskopisem náležitě vyplněným a potvrzeným na celnici) jí v obchodě odmítli vyplatit DPH s tím, že "to nedělají, že jí to vrátí na hranicích zprostředkovatelská firma...". Ale, na hranicích vraci DPH pouze do 6 tydnu (6 týdnů jiz uplynulo, ale podle předpisů lze nárok na vrácení DPH uplatnit nejpozději do 3 měsíců od datumu nákupu zboží.) Mohou v obchodě takto odmítnout vrácení DPH? Jak by měla dále postupovat, prípadně kam se obratit? Děkuji za odpověď.

Vazeni, chtel bych se vasim prostrednictvim…

Vazeni, chtel bych se vasim prostrednictvim informovat o vysi inflacniho koeficientu pro vypocet mezirocniho narustu mezd mezi rokem 2002 a 2003. Dekuji s pozdravem

Dobrý den,jako FO bez ŽL pronajímám 4 byty. Ptal…

Dobrý den,jako FO bez ŽL pronajímám 4 byty. Ptal jsem se Vás,zda mohu dát do nákladů např. křovinořez.Vy jste mě odpověděli,že ano.Lze do nákladů zahrnout celou částku naráz, nebo se musí postupně odepsat?(do jaké ceny).Musím o něm vést potom ještě nějakou evidenci? Děkuji za odpověď.

Jsem FO, plátce DPH vedu JU. Koupila jsem PC za…

Jsem FO, plátce DPH vedu JU. Koupila jsem PC za 41500 Kč vč. DPH. Bez DPH bude cena pod 40000,-. Mohu tento PC zařadit do drob. hmotného majetku, tudíž uplatnit jej celý do daň.uzn. výdajů. Děkuji