FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den! V podvojném učetnictví - musí se složené zálohy od odběratelů v průběhu roku vyučtovat do konce toho roku ve kterem byly složeny nebo může mit účet 324 počateční zůstatek do dalšího roku (jedná se mi o DPH i daň z příjmů)
od 01/03/2002 mam trvaly pracovny pomer v Prahe. Predpokladam, ze som tym padom danovym rezidentom v CR. Prijmy pocas 01-02/2002 som poberala v SR. Su aj tieto predmetom danoveho priznania v CR, alebo ich musim priznat na Slovensku? Dakujem velmi pekne za odpoved.
1)OSVČ ? JÚ bude od 1.2.2003 zaregistrována jako plátce DPH. Dle §5 zák.o DPH má právo si při zaregistrování uplatnit odpočet z obchodního majetku pořízeného v období 12 měsíců před datem registrace. V říjnu 2002 zařadila do používání (obchodního majetku) nemovitost-ateliér, který jako OSVČ pořizovala dodavatelsky (různí dodavatelé) během uplynulých 2 let a současně o tomto pořizování účtovala. Vstupní cena nemovitosti je odvozena z úhrnu dodavatelských faktur vč. DPH. Z uvedené ceny je za rok 2002 uplatněn daňový odpis. Jak má postupovat v roce 2003 z hlediska registrace DPH ve vztahu k této nemovitosti. Může uplatnit v 1.daňovém přiznání k DPH odpočet tím způsobem, že bude vycházet ze zůstatkové ceny nemovitosti k 31.12. 2002 jako z ceny vč.DPH a uplatní sníženou 5% DPH ( současně dle pokynu D-190 upraví vstupní cenu pro uplatnění daňového odpisu dle zákona o dani z příjmů ). Pokud bude některý z dodavatelů při pořizování výše uvedené nemovitosti (a výdaje vztahující se k jeho dodávce součásti vstupní ceny nemovitosti ) neplátcem DPH lze uvedený odpočet vůbec uplatnit? Jaký doporučujete postup ? 2) u zpracování architektonických studií, projektů se uplatňuje snížená sazba DPH ? Děkuji za odpověď.
Automobil mám v majetku firmy . V minulosti jsem účtoval spotřebu benzínu tak, že jsem skutečnou spotřebu (zjištěnou jako průměr z TP) násobil průměrnou cenou benzínu určenou MF ČR. Všechny doklady od nakoupeného paliva mám ale k dispozici. Byl tento postup opravdu chybný? A pokud ano, jak mám nyní postupovat za předchozí roky (předpokládám, že rok 2002 bych ještě stihl opravit). Moc děkuji za odpověď
Jakým způsobem (na základě čeho) se mají stanovit v soukromé pekárně tarifní stupně - jak správně pojmenovat jednotlivé profese a přiřadit jim tarifní stupeň? Existuje k tomu nějaká závazná pomůcka? Předpokládám, že by toto mělo ve vazbě na zákon o mzdě a příslušné nařízení vlády být zavedeno. DĚKUJI
Vážení, Rád bych zjistil, jak mám rozumět formulaci na pokynu ministerstva finací k silniční dani (25 MF 4 - vzor č. 8). Na zadní straně je formulace: "Podle oznámení výrobce..., vozidla modelové řady OCTAVIA, plní EURO 3, a to i v případě, je-li v technickém průkazu vozidla uvedeno plnění EURO 2 a zároveň EURO 3". Jelikož vlastním toto vozidlo (v provedení 1.9 TDI, rok výroby 1997) a v TP je uvedena pouze směrnice 96/69/ES není mi z uvedené věty jasné, zda v mém případě za formulací "...OCTAVIA, plní EURO 3" mohu udělat obrazně řečeno tečku (neboť další část věty v mém případě neplatí) a uplatnit tak 50% slevu na silniční daň za rok 2002. Za vaše vyjádření vám velmi děkuji.
Dobry den, v lonskem roce jsem se provdala v USA, kde nyni ziji. Mam stale obcanstvi CR. Zajimalo by mne, jestli moje deti maji narok na ceske obcanstvi a jestli mohu pzadat o materskou, prestoze nejsem v Ceske rpublice. Omlouvam se, pokud muj dotaz neni urcen pro vas, ale bohuzel nemohu nikde zjistit na co mam stale narok a na co ne. Dekuji predem za vasi odpoved.
Dobry den, potrebovala bych zkonzultovat zda spravne vystavuji faktury otec podnikajici v oblasti vodoinstalaterstvi /rekonstrukce koupelen, rozvodu, havarijni opravy/ nakupuje vodoinstaltersky material s 22% DPH a pote ho zahrne do celkove ceny zakazky na kterou vystavim fakturu s 5% DPh. Je to takto spravne nebo musim na fakture rozdelovat material s 22% a praci s 5%. Dekuji Lenka
Dobry den, OSVC podnikajici v oblasti vodoinstalaterstvi a topenarstvi.Nakup kotle pro zakazku. DPH je stanoveno ve vysi 22%. Jakym zpusobem vystavit fakturu - rozdelit kotel s 22% DPH a prace s 5% nebo vystavit fakturu s 5% tzn. zahrnout kotel do celkove hodnoty zakazky.
Vedu manželovi JU. Na firemní účet nám banka poskytla minikontokorent ve výši 50.000. Měsíčně platíme úrok z kontokorentu ve výši 500,-Kč a poplatek za použití kontokorentu ve výši 150,-Kč. Chci se zeptat jestli mohu tyto částky dát do provozní režie a nebo jsou to neodečitatelné výdaje. Moc děkuji
Dobry den, rada bych se na vas obratila s dotazem - dane s prevodu nemovitosti a dane z nemovitosti. Na podzim lonskeho roku jsme z poloviny koupily a poloviny dostali darem rod.domek. Jake jsou terminy pro podani priznani k danim, z jake castky se dan vypocitava atd... Dekuji predem za pomoc S pozdravem Pavla Hinkova
Dobrý den, mám dotaz ohledně penále. Je penále daňově uznatelným nákladem pouze v případě, že je uhrazené? Př. Obdržíme fakturu na penále s datem 31.12.2002, ale uhradíme jej až 10.1.2003. Do nákladů roku 2002 se nezahrne a uděláme na to dohadnou položku pasivní? Děkuji
Dobrý den,mohu poprosit o informaci, co vše je nutné k tomu, abych se stala spolupracující osobou? Jak je to se správou sociálního zabezpečení a finančním úřadem? Děkuji.
Dobry den, manzelka je slovenskeho puvodu a ma v Cechach trvaly pobyt. U tuzemske firmy mela pracovni pomer do konce ledna 2002, ale behem nej odesla na rizikove tehotenstvi a pote na materskou dovolenou. Od firmy pobirala penezitou pomoc v materstvi do zari 2002 a pote rodicovsky prispevek 2550,- Kc. Musi podat danove priznani za rok 2002? Dekuji a s pozdravem
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak se bude účtovat u společnosti pohledávka, když ji postoupí faktoringové společnosti. Děkuji za odpověď.
SOm obcan SR a v Prahe pracujem od 1/5/2002, prechodny pobyt mam nahlaseny az v zari, fyzicky pritomny som v CR som bol menej ako 183 dni - som posudzovany ako rezident alebo ako nerezident? Aky kurz CZK/SKK je platny pre tento rok - Dakujem velmi pekne za odpoved
Dobrý den, prosím o radu na následující problém. Přítelkyně (slovenka) zakoupila zboží v ČR (cca 3000 Kč včetne DPH), při svém navratu zpět do ČR (s tiskopisem náležitě vyplněným a potvrzeným na celnici) jí v obchodě odmítli vyplatit DPH s tím, že "to nedělají, že jí to vrátí na hranicích zprostředkovatelská firma...". Ale, na hranicích vraci DPH pouze do 6 tydnu (6 týdnů jiz uplynulo, ale podle předpisů lze nárok na vrácení DPH uplatnit nejpozději do 3 měsíců od datumu nákupu zboží.) Mohou v obchodě takto odmítnout vrácení DPH? Jak by měla dále postupovat, prípadně kam se obratit? Děkuji za odpověď.
Vazeni, chtel bych se vasim prostrednictvim informovat o vysi inflacniho koeficientu pro vypocet mezirocniho narustu mezd mezi rokem 2002 a 2003. Dekuji s pozdravem
Dobrý den,jako FO bez ŽL pronajímám 4 byty. Ptal jsem se Vás,zda mohu dát do nákladů např. křovinořez.Vy jste mě odpověděli,že ano.Lze do nákladů zahrnout celou částku naráz, nebo se musí postupně odepsat?(do jaké ceny).Musím o něm vést potom ještě nějakou evidenci? Děkuji za odpověď.
Jsem FO, plátce DPH vedu JU. Koupila jsem PC za 41500 Kč vč. DPH. Bez DPH bude cena pod 40000,-. Mohu tento PC zařadit do drob. hmotného majetku, tudíž uplatnit jej celý do daň.uzn. výdajů. Děkuji