FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, měl bych dotaz na to,jaké jsou…

Dobrý den, měl bych dotaz na to,jaké jsou podmínky pro oprávněné uplatnění odpočtu úroků zaplacených na hypotéce.V případě bytu používaného k pronájmu.

Dobrý den, potřebuji poradit s přiznání k dani z…

Dobrý den, potřebuji poradit s přiznání k dani z nemovitosti. Máme pozemek, ze kterého jsme odváděli daň jako z orné půdy. Koncem roku 2002 byla část vyňata jako stavební parcela, na které je nyní hrubá stavba. Otázka zní: na co budeme podávat daňové přiznání - na pozemek - část orná, část stavební parcela ( ta bude posouzena jako " zastavěná plocha a nádvoří" nebo jako" stavební pozemek" a zvlášť na hrubou stavbu? Rozumím dobře §9 odst.1, písm.g), že po dobu 15 let od kolaudačního rozhodnutí jsou novostavby osvobozeny? Znamená to, že i hrubá stavba? Je povinnost podat daňové přiznání? Děkuji

Dobrý den, mohli byste mi, prosím, poradit, kde…

Dobrý den, mohli byste mi, prosím, poradit, kde zákon přesně stanovuje výpočet cestovného daňově uznatelného a cestovného nad limit? A jak se stanoví v účetnictví výše daňove neuznatelných vedlejších nákladů ke zboží, které zůstalo na skladu k 31.12.2002. Děkuji a přeji hezký den

Dobrý den, mám teoretický dotaz: Co je pro…

Dobrý den, mám teoretický dotaz: Co je pro akciovou společnost (z hlediska placení daní) výhodnější, pokud chce přispívat na charitu - odvádět peníze již existující charitativní organizaci, nebo si pro tyto účely zřídit vlastní nadaci? Děkuji,

Dobrý den, chtěl bych při podnikání používat Os.…

Dobrý den, chtěl bych při podnikání používat Os. Automobil, vlastníkem je však můj otec. Mohu si po zaplacení silniční daně dávat náklady na provoz do danově uznatelných výdajů? Děkuji za odpověd.

1) OSVČ, JÚ, plátce DPH prodala část svého…

1) OSVČ, JÚ, plátce DPH prodala část svého obchodního majetku (prodejní cena vč.DPH 122 tis.Kč, DPH 22 tis.Kč) s tím, že prodejní cena vč. DPH je postupně hrazena v měsíčních splátkách ve výši cca 4 tis.Kč. Při prodeji byla uplatněna a odvedena daň na výstupu. Nyní tedy inkasuje úhradu prodejní ceny vč.DPH ve splátkách. Přijaté splátky prodejní ceny vč.DPH započítává v knize pohledávek ( a následně v peněžním deníku ) prioritně na úhradu DPH a pak úhradu vlastní prodejní ceny bez DPH ? uvedená skutečnost tak bude mít vliv na stanovení daně z příjmů za uplynulý rok. Je uvedený postup možná nebo doporučujete jiný postup ? 2) OSVĆ,JÚ, plátce DPH vyměnila stávající bránu, která je součástí oplocení, za bránu na elektrický pohon. Z hlediska daně z příjmů sleduje oplocení vč. brány jako stavbu a provádí daňové odpisy. Při pořízení bány současně uplatnila odpočet DPH s tím, že vzhledem k tomu že je uvedená brána současně využívána cca z 1/3 pro příjezd k rodinnému domu tj. nepodnikatelským účelům provede jednorázové dodanění dle zákona o DPH a vystaví doklad o použití (vychází z výše stanoveného poměru). Obdobně bude krátit i daňové odpisy z hlediska daně z příjmů. Je uvedený postup možný? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, vracím se k dotazu ohledně danové…

Dobrý den, vracím se k dotazu ohledně danové uznatelnosti penále - je uznatelné až po uhrazení, kdy se o něm rovněž účtuje. Proč se tedy od r.2002 mají všechny penále ( ať už uhrazené, či nikoli ) účtovat na daňový účet 544? Děkuji

Dobrý den, mam jednoduchy dotaz . Je spolecnost s…

Dobrý den, mam jednoduchy dotaz . Je spolecnost s.r.o. , ktra uctuje v podvojnem ucetnictvi, povinna mit auditora? Dekuji za odpoved

Můžete mi, prosím, vysvětlit, jak si mohu…

Můžete mi, prosím, vysvětlit, jak si mohu spočítat odpočet daní při úvěru ze stavebního spoření? Zajímalo by mě, kolik měsíčně ušetřím při úvěru ze stav. spoření. úvěr: 200 000 Kč úrok: 5% počet splátek: 48 děkuji,

Manzel, OSVC, podnika v oboru truhlarstvi/ montaz…

Manzel, OSVC, podnika v oboru truhlarstvi/ montaz sadrokartonu. Stavime RD, ktery by chtel castecne zahrnout do podnikani (jedna mistnost jako kancelar a skladovy prostor v garazi). Lze zahrnout pomernou cast noveho RD do podnikani v jeho pripade a jakym zpusobem? Vede JU, je vlastnikem stavene nemovitosti, ktera bude zkolaudovana koncem roku 2003. Dekujeme predem za odpoved.

Dobry den, odvadim DPH ctvtletne a zajimalo by me…

Dobry den, odvadim DPH ctvtletne a zajimalo by me jake jsou hranice od ktere se odvadí DPH mesicne?

dotaz se týká Daně z příjmu FO s živnostenským…

dotaz se týká Daně z příjmu FO s živnostenským listem: v případě, že nemám v daňovém období 2002 žádné zdanitelné příjmy, doporučil mi úředník, že mohu místo daňového přiznání podat nějaké prohlášení o tom, že jsem neměl žádné příjmy. Můžete mi poradit, kde najdu vzor takovéhoto prohlášení? děkuji za odpověď

Jako podnikatel na ZL si chci nechat 2x do roka…

Jako podnikatel na ZL si chci nechat 2x do roka uklizet kancelar od osoby, ktera je jinde zamestnana na HPP-toto uklizeni je pro ni prilezitostny prijem. Mohu ji vyplatit pouze na vydajovy doklad, kde uvedu jeji nacionale-jedna se o 3500,- za 1 uklid - jsem povinnen odvadet z tohoto 15% dan? Je ona povinna podavat dan.priznani, kdyz se jedna o prilezitostny prijem 7000,-/rok? Dekuji.

Jsme manželé učtuji v JU. Manželka je jako…

Jsme manželé učtuji v JU. Manželka je jako spolupracující osoba. Můžem si výdaje a příjmy rozdělit jinak než 50% a 50%? Npříklad já 45% a manželka 55% nebo opačně. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, účtuji v JU. V roce 2001 jsem kopil…

Dobrý den, účtuji v JU. V roce 2001 jsem kopil kameru za 39 000,- Kč. V roce 2002 mě vrátili po reklamačním řízení plnou částku za kameru a já jsem ji vrátil. Musím vrátit peníze jako příjem do účetnictví nebo ji stačí jen odepsat? Děkuji za odpověď

Dobry den, mam nasledujici dotaz: Jsem FO,…

Dobry den, mam nasledujici dotaz: Jsem FO, uctuji v JÚ. Za r2002 chci vykazovat vydaje pusalem 25% a za r 2003 skutecnymi vydaji. Slysel jsem o problemu pri prechodu vykazovani - ze pry bych musel pri podani priznani za r 2003 zpetne zmenit priznani za r 2002 a zvysit prijmy za r 2002 o pohledavky neuhrazene ke 31.12.2002- a doplatit penale dane a kdovico jeste. 1.Je to pravda? 2.Neni potom lepsi zahrnout tyto prijmy jiz ted do priznani za r 2002 jako castky zvysujici hospodarsky vysledek? A je to vubec mozne - kdyz v JU udajne rozhoduje datum skutecne uhrady? 3. Jak by to bylo potom s doplatky pojisteho za r 2002 ktere budou hrazeny v r 2003? Jde mi o to, abych nebyl narcen, ze presouvam vydaje patrici roku 2002 do r 2003 - kdy je vykazuji v plne vysi. Ve skutecnosti to tak neni - nedoplatek pojistneho by mi vznikl prave tim, ze bych musel do prijmu zahrnout fakturu vydanou v r 2002 a uhrazenou v r 2003. Pripada mi to jako zararovany kruh a nevim jak z nej ven. Predem moc dekuji za radu. (Pokud by jiz odpoved nespadala do odpovedi zdarma, dejte mi prosim vedet, jak ji uhradit.) Dekuji

Dobry den, mam tyto dotazy: 1. Jsem FO, vedu…

Dobry den, mam tyto dotazy: 1. Jsem FO, vedu jedn. ú?etnictví, ale letos chci vykazat vydaje procentem a to pry ú?etnictví vést nemusím (nejsem prý ú?etní jednotka)-jen evidenci o p?íjmech -tj. Jak mam potom evidovat po?ízeni drobného majetku (po?íta?,monitor, telefon) v roce kdy vykazuji p?íjmy procentem? 2. Ve vykazech pro pojiš?ovny (soc., VZP)se v prvni kolonce uvádí p?íjmy. O co se p?esn? jedná? Jen o p?íjmy z §7 nebo zde musim zahrnout i §8 (p?íjmy z úrok? z b.ú.)? P?edem dekuji

jakym zpusobem mohu dat učetníctví ke zpracování…

jakym zpusobem mohu dat učetníctví ke zpracování danovému poradci?

Odměny členů statutárních orgánů podléhají dani…

Odměny členů statutárních orgánů podléhají dani z příjmů jako příjmy ze závislé činnosti. Pokud poplatník nepodepsal prohlášení a je mu měsíčně vypláceno 900,--Kč odvádí se z tohoto příjmu zálohová daň ve výši 20%(nelze použít srážkovou daň 15%) . Poplatník je zároveň OSVČ. Výše uvedené příjmy musí zahrnout do daňového přznání do příslušné kolonky. Je vyklad uvedeného správný?. Děkuji za odpověď.W

Pracuji na dohodu o provededeni prace - mesicni…

Pracuji na dohodu o provededeni prace - mesicni mzda presahuje 3000 -> platim 20 % dan (ne 15 %) - ta se srazi nasledujici mesic. Jakmile dohoda skonci, ihned nastupuji jinam, kde sepisi smlouvu (dohodu) o pracovni cinnosti. Zaplatim prvni mesic (pripadne budu platit do konce roku) take 20 % dan ?? ma tedy v uvodu zminenych 20% dane vliv na me nasledujici zamestnani ??? Diky.