FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, zajímalo by mě, na jakou částku…

Dobrý den, zajímalo by mě, na jakou částku stravného mám nárok při 3 denní cestě do SRN? Počítá se do hodin strávených v zahraničí i cesta po území ČR, nebo se to počítá od doby překročení hranice? Odečítá se nějaká částka ze stravného při poskytnutí jídla zaměstnavatelem. Děkuji

Dobry den! Prosim o radu, jak vyfakturovavat…

Dobry den! Prosim o radu, jak vyfakturovavat mesicni poplatky za sluzby ctvrtletne, pulrocne nebo rocne. Jelikoz kazdy mesic fakturujeme zakaznikum male castky 300Kc, rozhodli jsme se po dohode s klienty tyto castky fakturovat ctvrtletne popr. pulrocne, rocne. Nevime vsak, jakym zpusobem vystavit faktury, aby byly danove uznatelne. Pokud jsou klienti ctvtletni platci DPH, je mozne jim fakturu za ctvrtleti tzn. 1500Kc vyfakturovat vzdy dopredu nebo je nutne fakturovat pozadu tzn. ne v lednu ale az ke konci brezna. Je mozne fakturovat dopredu i pulrocni predplatne popr. rocni? Jaky potom musi byt datum zdanitelneho plneni. Predpokladam, ze je to analogie predplatneho casopisu. Mnohokrat dekuji za pomoc.

Protože s manželkou splňujeme zákonné podmínky,…

Protože s manželkou splňujeme zákonné podmínky, uplatňovali jsme odečet úroků z úvěru stavebního spoření u daně z příjmu. Nyní je manželka na mateřské dovolené, tudíž odečet úroků nemá kde uplatnit. Mohu ve svém daňovém přiznání (OSVČ) uplatnit odečet úroků svých i manželčiných?

Dobry den, mam nasledujici dotaz. Cas od casu…

Dobry den, mam nasledujici dotaz. Cas od casu mam i prijem ze zahranici (preklady), ktery musim v CR zdanit. Podle jakeho klice se tyto prijmy prepocitavaji na CZK (datum vystaveni zakazky, datum predani hotove zakazky, datum splatnosti faktury, datum prevedeni na me konto ...) a jaky kurz (kurz CNB, meho bankovniho ustavu) ap.? Existuje na to nejaky predpis? Dekuji. ML

Prosím o radu,kde získat údaj o výši paušálu za…

Prosím o radu,kde získat údaj o výši paušálu za používání os. automobilu pro podnikání. automobil není majetkem firmy.Děkuji.

Náš klient odstoupil od smlouvy a na zakladě…

Náš klient odstoupil od smlouvy a na zakladě dohody zaplatil smluvní pokutu. Je tato smluvní pokuta, za kterou nebylo poskytnuto plnění předmětem DPH, popř. v jaké sazbě? Děkuji

Dobrý den, zaměstnanec naší firmy ztratil…

Dobrý den, zaměstnanec naší firmy ztratil služební mobilní telefon. Zaplati 20% ze zbytkové ceny mobilního telefonu jako náhradu za jeho ztrátu. Máme z této náhrady (zisku firmy) odvést DPH na výstupu? Pokud ano, jakou sazbu? Velmi moc prosím o rychlou odpověď, je termín pro přiznání k DPH a toto je ještě problém roku 2002. Moc děkuji.

Zákon o DP umožňuje odečíst 10% VC HIM jsme-li…

Zákon o DP umožňuje odečíst 10% VC HIM jsme-li jeho prvními vlastníky. Potřebovala bych objasnit pojem "první vlastník". Loni jsme zakoupili od autorizovaného prodejce automobilů nový vůz(N1), který byl dovezen z Německa. Tento vůz byl v Německu registrován něměckým TP a používán na předváděcí jízdy. V českém TP jsme jako první vlastníci a o jeho registraci v Německu je v něm zmínka. Máme tedy nárok na toto zvýhodnění? Děkuji za vaši odpověď

Zákon o DP umožňuje odečíst 10% VC HIM jsme-li…

Zákon o DP umožňuje odečíst 10% VC HIM jsme-li jeho prvními vlastníky. Potřebovala bych objasnit pojem "první vlastník". Loni jsme zakoupili od autorizovaného prodejce automobilů nový vůz, který byl dovezen z Německa. Tento vůz byl v Německu registrován něměckým TP a používán na předváděcí jízdy. V českém TP jsme jako první vlastníci a o jeho registraci v Německu je v něm zmínka. Máme tedy nárok na toto zvýhodnění? Děkuji za vaši odpověď

Pred rokem jsem odkoupila drustevni byt do…

Pred rokem jsem odkoupila drustevni byt do osobniho vlastnictvi a ted jej chci prodat. Druzstevni byt jsem pred tim vlastnila ca. 10 let. Jakou budu platit dan po prodeji?

Dobrý den, prosím o odpověď. Podnikám na…

Dobrý den, prosím o odpověď. Podnikám na živnostenský lis od 1.10.2002. Půl roku, před začátkem podnikání jsem si koupil mobilní telefon. Tento telefon jsem vložil do podníkání a používám ho. Mohu si jeho pořizovací cenu dát do nákladů. Děkuji za odpověď.

Již jednou jste mi poradili, za to moc díky. Mám…

Již jednou jste mi poradili, za to moc díky. Mám jeste dalsi otazku. Manžel je OSVC, vede JU a je platce DPH. Pouziva soukrome vozidlo pro sluzebni ucely. Uplatnuje si vypočítaný průměr benzínu NATURAL 95 dle MIN. FIN. ČR a sazbu základní náhrady. Vede knihu jízd kde odděluje soukromé jízdy od služebních. Služební jízdy jsou převládající. Moje otázka zní zda tato evidence stačí anebo jestli je důvod vést i cestovní příkaz na služební jízdu a proč ? Děkuji za pomoc.

Dobrý den Koupil jsem počítač za cca 39000,- ,…

Dobrý den Koupil jsem počítač za cca 39000,- , protože byl bez monitoru tak jsem ho hned přikoupil za 9000,-. Mohu jednorázově odepsat počítač i monitor. Položky jsou na jednom dokladu. Děkuji

Dobry den, predem dekuji za odpoved. Podnikam v…

Dobry den, predem dekuji za odpoved. Podnikam v CR na ZL, vytvarim software pro zahranicni spolecnost. Jednou mesicne posilam fakturu na stale stejnou castku v Kc. Penize mi na podnikatelsky ucet prichazeji z bankovniho uctu v Cechach (treti osoba), nikoli z uctu v cizine. Jedna se o prijem ze zahranici nebo o "bezny" prijem z podnikani?

Som zamestnany v Prahe. Kedze som slovensky…

Som zamestnany v Prahe. Kedze som slovensky statny obcan, odvadzanie plnych davok do socialneho poistenia(dochodkove poistnie atd..)sa mi javi ako zbytocne. Moj zamestnavatel ich za mna odvadza v plnej vyske, a preto sa chcem spytat ci je to vobec potrebne-teda ci sa mam narok poberat dochodok z Ciech, alebo ci existuje nejaka dohoda medzi CR a SR,ktora umoznuje zapocitat roky odpracovane v Cechach do celkove odpracovanych rokov Na Slovensku? Je iste,ze to slovenska Socialna poistovna bude akceptovat? Ak ano, prosim Vas oznamte mi cislo normy podla ktorej je to mozne? Dakujem a ostavam s pozdravom.

Prodávám byt, který mám 5 let v OV za 1.200.000kč…

Prodávám byt, který mám 5 let v OV za 1.200.000kč. Touto částkou budu financovat dostavbu RD v ceně cca 3.000.000kč. Předpokládám že jsem osvobozen od daně z příjmu, ale musím zaplatit daň z převodu nemovitosti 5% tj.60.000kč. Mohu si o tuto částku snížit daňový základ nebo jiným způsobem snížit toto daňové zatížení? Musím si v této souvislosti dát pozor na nějaké podmínky nebo omezení?

Dobrý věčer, dočetla jsem se, že od r. 2002…

Dobrý věčer, dočetla jsem se, že od r. 2002 účetní jednotky zjišťují v peněžním deníku obraty příjmů a výdajů alespoň jedenkrát za kalendářní měsíc. Znamená to, že když účtuji ručně v peněžním deníku musím uzavírat zvlášt příjmy a výdaje každý měsíc a ne až za celý rok najednou? Děkuji

Dobrý den, Měla bych dotaz týkající se DPH při…

Dobrý den, Měla bych dotaz týkající se DPH při vystavování faktur. OSVČ provádí sestavení počítače z komponent včetně odborné montáže u zákazníka. Jakým způsobem vystaví fakturu. Počítačové komponenty s 22%DPH a práci a odbornou montáž s DPH 5% nebo celou zakázku s DPH 5%. Firma je dodavatelem i montážní firmou. Děkuji Lenka

Rád bych se zeptal na povinnost zaměstnavatele…

Rád bych se zeptal na povinnost zaměstnavatele při vyúčtování daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti a z funkčních požitků za zdaňovací období 2002. Jedná se mi především o odpočet daně resp. úroků zaplacených ve zdaňovacím období z hypotečního úvěru. Předložil jsem potvrzení o úrocích z banky ale zaměstnavatel mne přesvědčuje že musím o vyúčtování daně v tomto případě požádat na FÚ sám. Děkuji.

Dobrý den, mám dotaz ohledně časového zařazení…

Dobrý den, mám dotaz ohledně časového zařazení dobropisu vydaného - datum vystavení i DUZP je 1/2003, ale váže se na dobropis z roku 2002. Do kterého roku náleží účetně? Do roku 2002, kde se tím poníží výnosy nebo to lze nechat v roce 2003. Jednalo se o dobropis na zboží, které bylo vyfakturováno, ale dodatečně se zjistilo, že nedodáno! Nebo záleží na tom, kdy se na tuto skutečnost přišlo? Měl by se tím i upravit stav skladu, který vycházel z faktur vydaných do 31.12.2002? Děkuji